Le Figaro Magazine 19/11/2011, blz. 8 "La gauche et le nucléaire": "Nous avons une progression constante du pic de consommation hivernal qui atteignait 93 710 MWe en décembre 2010, avec des risques de pénurie."
Niet zo erg, dachten sommigen, als België haar atoomcentrales afzet. We kunnen altijd goedkope nucleaire electriciteit kopen van Frankrijk. Not so !
Kunnen we rekenen op de wind en de zon? De zon, zeker hopelijk nog voor een tijdje maar... Electriciteit van wind ? Vier keer duurder. En zonnepanelen ? Zeven keer duurder. Als er geen zon en geen wind is moet de traditionele capaciteit er toch zijn om genoeg electriciteit te produceren.
Er zijn dagen in ons landje dat het lekker fris kan zijn onder een flinke laag mist en zonder wind. Dat zijn dagen die we hopelijk niet zonder electriciteit zullen moeten doorbrengen.
Veronderstel eens dat u een machine koopt, op krediet uiteraard. En u hoopt het ding te kunnen afschrijven op 10 jaar. Veronderstellen we verder nog dat die machine 11 jaar later, afgeschreven dus, nog heel goed werkt. En dat de regering nu denkt aan u voor een bijzondere bijkomende belasting omdat u een machine gebruikt die reeds afgeschreven is.
Vroeg of laat moet u het ding toch vervangen. Zou u niet helemaal stapelgek moeten zijn om de vervanger van die machine in ons landje te installeren?
Veronderstellen we daarbij nog eens dat er hier ook sindicaten zijn die geloven dat ze een magisch wapen ontwikkeld hebben: wat ook het probleem moge zijn, de oplossing is te gaan staken. Zou u niet helemaal stapelgek moeten zijn om de vervanger van die machine in ons landje te installeren?
Maar in ieder geval, met welk geld? Hoe kan u een kapitaaltje bij elkaar sparen zonder dat inflatie en de belastingen het grotendeels opvreten ?
Wat moeten we denken van diegenen die nog altijd niet begrijpen waarom Arcelor Mittal hier niet meer willen werken en investeren?
Vroeger of later moeten Ford Genk, Volvo Gent, Audi Brussel en tutti quanti hun installaties vervangen. Begin maar al om goede redenen te zoeken voor hen om hier te investeren. De subsidies? Ah ja. Klop zo hard aan bij de belastingsbetaler dat hij onder de schuldenberg bezwijkt.
De rijken dan maar niet waar ? Och arme, wat een suggestie ! De rijken zijn al lang vertrokken. Waarom denkt u werd Stella Artois omgetoverd in Inbev ? Côte d'Or ? Biscuits Delacre ? Noem maar op.
De socialist met het strikje kan de BTW opdrijven van 21 naar 22 % of nieuwe belastingen uitvinden, bvb ook voor de weinige bedrijven die nog overblijven in ons landje. Maar dat betekent niet dat hij daarom meer centen zal binnenrijven. Als de tomaten 39 fr. kosten koop ik meer tomaten dan als ze 89 fr. kosten. Als de benzine duur is doe ik minder km dan als ze goedkoop is. De cijfertjes zijn anders voor iedereen maar dat is waar voor bijna iedereen en voor bijna alle producten.
Wat een uitvinder of investeerder aan de belastingen ziet verloren gaan kan hij niet investeren in R & D. (En als de regering investeert in R & D ? Denkt u werkelijk dat ik de enige ben die dat corruptie noemt?)
Hebben onze politici zichzelf en elkaar in een hoekje geschilderd ? Kleerscheuren voor iedereen ? Meer voor de politici dan voor ons hoop ik.