Inhoud blog
  • Felsenkeller Mendig
  • Museumlay
  • Vulkanfeld Mendig
  • Het Duits Vulkaanmuseum in Mendig
  • Natuursteenleerpad
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mendig
    Bezienswaardigheden
    25-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Museumlay

    De Museumlay van Mendig – voor belangstellende bezoekers en voor bruidsparen

    De belangengemeenschap Göpelwerk in Mendig, een afdeling van de Duitse Vulkanologische Vereniging, toont bedrijven als gedenktekens voor het zware werk van onze voorouders in de vroegere groeven. Een windas waarmee men de zware maalstenen uit de klipkelders naar boven trok is eveneens te zien.

    Het oude handwerk bewaren voor het nageslacht, dat voeren de ijverige knapen hoog in het vaandel. Op het terrein van Werner Geilen in de Brauerstrasse in Mendig, op zowat 300 meter van het Duitse Vulkaanmuseum, ontstond een klein paradijs voor die iets over de grote steenhouwerstraditie van Mendig wil weten.

    Reeds aan de ingang van het terrein staat een van de pronkstukken : der Schläsch express, een replica van een oude groevespoorlijn, die daar staat als kon ze ieder moment wegrijden met haar vier echte lorries, die een lading basalt in hun buik hebben.

    Dat Mendig ooit een centrum was van de molensteenuitvoer, wordt getoond door een molensteen waarbij een berk door het midden groeit.

    De knapen hebben zich echt ingespannen, want een eind verder ontstond een echte steenhouwerhut. Grote stukken zandsteen en kleine stukken basalt uit Menig werden laag na laag op elkaar gezet, en beetje bij beetje groeide de hut.

    Een verder pronkstuk van het terrein is de groevekraan die in het achterste deel is opgebouwd. Hier wordt getoond hoe de stenen verladen werden en vervoerd voor verdere verwerking.

    Maar er is nog zo veel meer te zien op de museumslay. Oude werkmethodes, zoals het scheuren van de basaltsteen wordt in enkele werkfasen getoond. Produkten uit plaatselijke gesteenten worden eveneens getoond, net als kunstig gemaakte sculpturen. Ook een echte groevesmid vond zijn plaats op de Lay. Daarmee heeft de museumlay naast het groevespoor, de lorries, het basaltpad, het stratenmakersplein, de groevekraan, de steenhouwershut en de oude machines een nieuwe attractie erbij.

    In een groevesmidse werden vroeger werktuigen gesmeed, tegenwoordig enkel nog het geluk. Als buitenafdeling van de burgerlijke stand worden op verzoek, en op afspraak, huwelijksplechtigheden op de eerbiedwaardige lay voltrokken. Zo kan het gebeuren dat een bezoeker bij zijn rondgang een bruid opmerkt.

    De knapen rond Werner Geilen hebben alles wat op de museumlay te vinden is betaald uit eigen zak en uit giften van personen die bij het steenhouwersambacht betrokken waren. Een bijzondere prestatie, wanneer men bedenkt wat er reeds in de Brauerstrasse te vinden is. Met steun van de plaatselijke spaarkas wordt een originele groevespoorweg gerestaureerd, en men kan zich er al op verheugen dat weldra een treintje met bezoekers snuivend op sporen over het terrein van de lay rondrijdt. In het rechtse gedeelte van het terrein vindt de bezoeker straat­stenen zoals die vroeger werden gebruikt, een tufstenen Romeinse bron en verschillende natuurstenen stukken voor stratenaanleg. Een rondgang is als een kleine reis door de tijd naar de periode van het zware werk van de steenkappers op de steen van Mendig.

    En zoals reeds vermeld is er sinds vorig jaar iets bijzonders : in deze buitenafdeling van het gemeentehuis kunnen paren elkaar in deze unieke omgeving het jawoord geven. Het zal dan ook niemand verwonderen wanner hij op de lay een bruidspaar tegen het lijf loopt. Nadere inlichtingen bij het gemeentehuis.

    Bron : www.mendig.de - Frank Neideck – toegevoegd op 18/03/2003

    Vertaling : eric l



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 20/06-26/06 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!