Inhoud blog
  • Record aantal wilsverklaringen
  • Testament, erfenis, successierechten en andere wettelijke zaken
  • Een persoonlijk afscheid
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    morgenbeter
    morgenbeter
    07-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Record aantal wilsverklaringen

    Dit jaar zijn in ons land tot eind mei 7.735 wilsverklaringen euthanasie geregistreerd, zo blijkt uit gegevens van de FOD Volksgezondheid.

    Aan dit tempo zullen er dit jaar ongeveer 18.000 wilsverklaringen zijn. In heel 2012 werden er ‘maar’ 12.728 wilsverkaringen euthanasie geregistreerd. In een wilsverklaring kan elke handelsbekwame meerderjarige of ontvoogde minderjarige laten opnemen dat hij/zij euthanasie wil als hij/zij in een onomkeerbaar coma zou terechtkomen. Dat signaal komt dan in de computers van Volksgezondheid, samen met de adressen van vertrouwenspersonen die zijn aangewezen. Artsen kunnen dan nagaan of een patiënt een wilsverklaring heeft en wie de vertrouwenspersoon is.

    Wat nieuw is dat men de verklaring voortaan kan registreren bij de gemeente. Men moet het document afgeven op de gemeente, die het dan overmaakt aan een nationale databank.

    Het spreekt voor zich dat die 18.000 wilsverklaringen, de helft meer dan in 2012, een nieuw record zijn. Wie er vroeg bij was en al in 2008 (het jaar waarin dit wettelijk mogelijk werd gemaakt) een wilsverklaring registreerde, zal ze dit jaar moeten hernieuwen. Een wilsverklaring blijft namelijk maar 5 jaar geldig.

    Hoge vlucht

    Het aantal registraties vertoont een sterk stijgende lijn. Sinds 2008 zijn er 55.000. Die hoge vlucht is volgens professor Wim Distelmans (VUB) te maken met het groeiende bewustzijn van de Vlamingen. De keuze van auteur Hugo Claus in maart 2008 voor euthanasie heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht. 

    LEIF

    Dat uit zich ook in massale belangstelling voor het LEIF-project (LevensEinde InformatieForum, opgericht in 2003 onder impuls van de vzw Recht op Waardig sterven). Van het LEIF-blad, de informatiegids over levenseindebeslissingen, werden al 350.000 exemplaren verdeeld. De organisatie kreeg op 2 maanden tijd 10.000 aanvragen voor een LEIF-kaart waarop verschillende wilsbeschikkingen geregistreerd staan. Ondermeer atlete Marieke Vervoort, Tom Lanoye, Jef Vermassen en Jean-Jacques Cassiman zetten er hun schouders onder.

    Je kan deze LEIF-kaart GRATIS aanvragen via de LEIF-website.

    Meer info over euthanasie in het algemeen, vind je op beforeyougo.be.

    Wens je zelf een digitale wilsbeschikking in te vullen (niet voor euthanasie, maar hoe jij je uitvaart wil geregeld zien), dan kan dat via de DELA-website.

    07-06-2013 om 09:42 geschreven door cynthiaduquesne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Testament, erfenis, successierechten en andere wettelijke zaken

    Wie zorgt voor de aangifte van een overlijden? Hoe zit het met de belastingaangifte? Wat gebeurt er wanneer er een persoon vermist is?

    Er komt heel wat kijken bij een overlijden. Niet alleen moet de uitvaart geregeld worden, er zijn ook heel wat praktische en administratieve zaken die geregeld moeten worden.

    Heb je een vraag over erfenissen , successierechten , jouw testament of (digitale) wilsbeschikking? Zoek je steun na het overlijden van een dierbare? Je vindt alle informatie die je nodig hebt op ' beforeyougo.be .

    13-02-2013 om 15:34 geschreven door cynthiaduquesne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:testament, erfenis, juridisch, successierechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een persoonlijk afscheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afscheid nemen is een emotionele en vaak ook lichamelijk zware ervaring. Daarom wil je als nabestaande ook graag een mooie herinnering aan de dierbare overhouden. We evolueren naar een meer persoonlijke uitvaart waarbij vooral rekening wordt gehouden met de wensen van de overledene zelf (als hij/zij die heeft vastgelegd tijdens zijn/haar leven).

    Een uitvaart kan op verschillende manieren ingevuld worden om de persoonlijkheid van de overledene en de nabestaanden te respecteren. Beforeyougo.be kan u helpen bij het zoeken naar rouwteksten, begrafenis muziek en andere persoonlijke keuzes.

    Er zijn heel wat mensen die bij het verlies van een dierbare moeite hebben met het schrijven van een persoonlijke en passende afscheidstekst. BeforeYouGo.be komt tegemoet door het online plaatsen van enkele mooie gedichten en diepzinnige afscheidsteksten.

    Als je zelf een mooie tekst, een stukje proza of een gedicht hebt gevonden, mag je dat altijd doorgeven.

    13-02-2013 om 14:52 geschreven door cynthiaduquesne

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:rouwteksten, uitvaartmuziek, uitvaart, begrafenis
    >> Reageer (0)
    10-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/morgenbeter

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    10-01-2013 om 13:39 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/06-09/06 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 07/01-13/01 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!