Jubaea
chilensis of Chileense wijnpalm komt uit Chili en wordt daar ondermeer gebruikt
voor het maken van palmwijn.
Men wint uit de stam dan het sap waarvan wijn gemaakt wordt.
Hierdoor is de Jubaea chilensis bijna met uitsterven bedreigd en wordt dit niet
meer toegestaan. Deze palm is in Chili nu min of meer een nationaal heiligdom
geworden.
Een volwassen Jubaea chilensis krijgt in zijn natuurlijke
leefgebied één van de dikste stammen van alle palmen, deze kunnen een diameter
halen van 180 cm.
Ook neemt de
Chilipalm genoegen met bijna alle soorten grond en is daarom ook zeer
gemakkelijk als solitair in een tuin te planten. Graag staat hij in de zon, maar
dat is geen pré.
Deze palmboom kan goed tegen de droogte, maar doet het beter als
hij gewoon regelmatig water en voeding krijgt.
De vruchten zijn 2,5 cm groot, geel/oranje van kleur en eetbaar.
De smaak hiervan heeft veel weg van kokosnoot.
De palm groeit in struikvorm op met schitterende vederbladeren die
vrij hard zijn en niet kapot waaien in de wind. In het begin maakt deze palmboom
een knol aan die steeds dikker wordt in omvang, vervolgens groeit hij in de
hoogte en maakt de stam aan.
Het is één van de mooiste en winterhardere soorten van de
vederpalmen.
Winterhardheid zone 8a (-10/-12ºC).
GEGEGEVENS:
-
Min. temp -10/-12ºC
-
USDA zone 8a
-
Zonnig
-
Kuipplant, volle grond
-
Centraal Chili, Andes
gebergte
-
Groei zeer langzaam
-
Hoogte 20 meter
-
Wintergroen - hard blad - eetbare
vruchten
|