Fietsen in Noord - Hageland

16-11-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsroute in Noord - Hageland
Image Hosted by ImageShack.us
Noord - Hageland

Vandaag neem ik jullie mee op m'n fietstocht door een deel van
 
Noord-Hageland en meer bepaald Rillaar, Langdorp, Aarschot, Gelrode, Nieuwrode, Sint-Pieters-Rode en Houwaart.  Ik start de route aan knooppunt 5 te Rillaar. Ik was er al om 7 uur aan begonnen. Tussen knooppunt 6 en 4 maken we kennis met één van de wijngaarden die deze streek rijk is.  Langdorp vertoont kenmerken van de Antwerpse Kempen met bos en heide.  Vanaf hier volgen we de loop van de Demer tot knooppunt 67.  Het is een onverhard stuk maar zeer goed berijdbaar. We maken kennis met de Demerstad.  Vele gebouwen zijn opgetrokken in roodbruine ijzerzandsteen : de zogenaamde Demergotiek.  We ontdekken de St.-Rochustoren , de Onze-Lieve-Vrouwekerk ,de 's HertogenmolensAarschot is ook nog een begijnhof  rijk.  In deze stad zijn  er geen echte fietsvriendelijke horecazaken, maar  in de omgeving van de Grote Markt zijn er eet - en drankgelegenheden genoeg.  We zoeken weer de rust op langsheen de Demer.  Enkele bosjes geven ons de nodige koelte. Gelrode met zijn "Moedermeule", één van de weinige molens die de streek nog rijk is.  Ook hier in de omgeving vinden we wijngaarden terug.  In de gezellige afspanning rond deze molen kunnen we weer even op verhaal komen.  Tenminste als je na 12 uur aankomt, want ik stond voor een gesloten deur.  Dan maar aanbellen aan een huisje in het dorp en vriendelijk vragen of ik mijn bidons kon bijvullen. Geen probleem.  Terug op de fiets en op weg naar Nieuwrode en  St.-Pieters-Rode met het prachtige waterkasteel van Horst.  Dit kasteel uit de 12de eeuw ontdek je ook als je de stripverhalen van de Rode Ridder leest.  Echt een parel geflankeerd door vijvers en bossen. Ook hier is de taverne pas open om 12 uur.   Laatste afspraak op onze route is het dorpje Houwaart .  Aan de namen van de straten zoals Wijnberg, Wijngaardstraat ... en het beeldje van "de Hagelander" voor het gemeentehuis, weet je dadelijk dat er ook hier  wijngaarden in de buurt zijn.  Rond 10.30 uur was ik terug aan de auto en onmiddelijk een fles water gedronken.  Dat deed deugd zeg.  Een goed glaasje van een Hagelandse wijn heb ik bij mijn thuiskomst gedronken.  Proost.

Image Hosted by ImageShack.us klik op de foto klik op de foto klik op de foto klik op de foto klik op de foto klik op de foto
(klik op de eerste foto voor mijn fotoalbum)

Gereden knooppunten
: 5 - 6 -4 -2 - 3 - 9 - 10 - 92 - 67 - 66 - 62 - 63 - 65 - 5
Afgelegde afstand : 49 km (GPS)
Info : Ongeveer 30 % is autovrij - onverhard stuk langsheen de Demer, maar goed berijdbaar - goede fietspaden  en buiten de dorpjes zijn de wegen zo goed als autoloos - enkele kleine hellingen - 4 keer dient een grote steenweg gekruist te worden - In het centrum van Aarschot en in Gelrode is er eetgelegenheid.
Beoordeling : goed -  voldoende logistiek (wel rekening houden met de openingsuren) - bewegwijzering ok, al is het in het centtum van Aarschot wel even uitkijken.

16-11-2006 om 17:27 geschreven door tienenaar

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noord - Hageland
Image Hosted by ImageShack.us
Noord - Hageland  is het stroomgebied van de Demer en haar bijrivieren.  Ze slingeren zich door de brede dalen tussen de heuvelruggen.  De ondergrond wordt hier gekleurd door de aanwezigheid van ijzerzandsteen.  Bouwwerken in de typische roodbruine Demergotiek zijn dan ook kenmerkend voor deze streek.

De gemmentes die deel uitmaken van deze regio in het Hageland zijn :
Tremelo, Begijnendijk , Aarschot en deelgemeenten Rillaar en Gelrode , Scherpenheuvel - Zichem, Bekkevoort,  en Diest

Deze streek wordt ook getypeerd door de aanwezigheid van  wijngaarden .  Reeds in de 12de eeuw werd hier aan wijnbouw gedaan.  Sinds 1972 werd met deze aloude traditie terug aangeknoopt.  De zuidelijk gerichte hellingen in kombinatie met de ijzerzandsteen in de ondergrond zorgt voor een ideaal microklimaat om de druiven te laten gedijen. 

Het fietsroutenetwerk in deze regio is goed uitgebreid en zaal in de komende weken op dit blog ruim aan bod komen. Voor een verder overzicht kan je steeds terecht op de website van het
Hageland,

16-11-2006 om 17:26 geschreven door tienenaar

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)

T -->

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!