Inhoud blog
  • Gebakken rijst 'land en zee' Delhaize'
  • Lamsvlees met citrusmarinade
  • Runderreepjes teriyaki
  • Cheesecake met aardbeien
  • Rouget met paprikasalsa
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Oma's familie dagboek

    22-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken rijst 'land en zee' Delhaize'

       bb

    Ingrediënten voor 4  personen
    • 250 g Thaise rijst Delhaize
    • 150 g roze garnalen Delhaize
    • 250 g gepelde steak
    • 400 g wokmix Delhaize
    • 5 eetlepels sojasaus Delhaize
    • 1 scharrelei Delhaize
    • 5 eetlepels arachideolie
    • sweet chili sauce (facultatief)

    Bereiding

    Stap 1
    Kook de rijst 10 minuten in een grote hoeveelheid kokend water.
    Stap 2
    Verwarm ondertussen 1 el arachideolie in een wok of een grote pan. Doe er een ei in en maak een omelet. Haal de omelet uit de pan en leg hem op een bord.
    Stap 3
    Doe opnieuw 1 el arachideolie in de wok en bak er de fijngesneden rundsreepjes in. Haal de reepjes uit de pan wanneer ze goed gebakken zijn. Voeg opnieuw 1 el toe en bak de groentjes 2 minuten op een hoog vuur. Dek af en laat nog twee minuutjes sudderen.
    Stap 4
    Giet de gekookte rijst af en spoel ze even onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en voeg toe aan de wok. Doe er het vlees, de garnalen, de gehakte omelet, 2 el arachideolie en de sojasaus bij. Bak 2 minuten op een hoog vuur en blijf roeren. Dien onmiddellijk op met wat extra sojasaus en naar smaak wat sweet chili-saus.

    22-05-2015 om 10:46 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    21-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsvlees met citrusmarinade

    Lamsvlees met citrusmarinade

     

    Ingrediënten

    8 lamskoteletten

    125 gr Griekse pasta

    80 gr verse zurkel

    2 el olijfolie

    boter

    enkele takjes oregano

    peper - zout Voor de marinade:

    50 gr kristalsuiker

    sap en rasp van 1 appelsien, 1 citroen en 1 limoen

    1 teentje knoflook

    1/2 stengel ­citroengras

    Werkwijze

    Giet de suiker in een steelpan en zet net onder water. Laat op een klein vuur de suiker oplossen.

    Voeg daarbij de geperste look, de gehalveerde stengel citroengras, sap en rasp van appelsien, citroen en limoen.

    Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Kook intussen de Griekse pasta al dente.

    Schep de marinade over de lamskoteletten.

    Smelt in een pan 1 eetlepel boter en olijfolie. Bak hierin de lams­koteletten aan beide zijden 4 à 5 minuten.

    Blus met enkele eetlepels van de marinade.

    Breng de pasta op smaak met versgemalen peper, zout en verse oregano. Serveren:

    Serveer de pasta met verse zurkel en lamskoteletten.

    INFO

    vlees Voor 4 personen

    21-05-2015 om 21:35 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Runderreepjes teriyaki

    Runderreepjes teriyaki

    Ingrediënten

    400 g rundfilet

    1 stronk broccoli

    1 rode paprika

    1 ui

    2 teentjes look

    1 rood chilipepertje

    100 ml teriyakisaus

    2 el geroosterd ­sesamzaad

    Werkwijze

    Bak de rundfilet aan ­elke kant drie à vier minuten in sesamolie, afhankelijk van de dikte en de keuze van de cuisson.

    Voeg 50 ml teriyakisaus toe en laat nog één minuut voortsudderen.

    Haal uit de wok en laat rusten in aluminiumfolie.

    Snijd de broccoli in stukken en de paprika in repen.

    Fruit de ui en het chilipepertje samen met de knoflook aan en roer er de broccoli en paprika door.

    Wok tot de groenten gaar zijn.

    Voeg op het laatst nog teriyakisaus toe.

    Serveren:

    Snijd de rundfilet in sneetjes en serveer met de groenten. Strooi er daarna het sesamzaad over.

    INFO

    lunchVoor 4 personen

    17-05-2015 om 14:52 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cheesecake met aardbeien

    Cheesecake met aardbeien

    Ingrediënten

    300 g platte kaas

    200 g zure room

    250 g aardbeien

    200 ml room

    8 el fijne rietsuiker

    1 zakje vanillesuiker

    6 blaadjes gelatine, geweekt

    5 cl Amaretto

    50 g hazelnoten

    100 g Amaretti- koekjes

    50 g boter

    3 el poedersuiker

    2 el balsamicoazijn

    Werkwijze

    Smelt de boter.

    Maal de Amaretti-koekjes en de hazelnoten fijn in de keukenrobot. Roer er de gesmolten boter onder.

    Bekleed een ronde vorm (20 cm diameter) met plasticfolie en bedek met de ­notenmengeling. Druk goed aan.

    Warm de Amaretto op en smelt hierin de geweekte gelatine.

    Klop de room half op.

    Roer de suiker en de vanillesuiker door de platte kaas en meng met de zure room.

    Voeg de opgeklopte room bij de kaas en roer er dan de lauwwarme Amaretto ­onder.

    Giet de kaas op de notenmengeling en laat minstens één uur afgedekt opstijven in de koeling.

    Werk af: Snijd de aardbeien in vier stukken en laat ze in de poedersuiker en balsamico marineren. Haal de taart uit de vorm en leg op een groot, plat bord. Werk af met de aardbeien.

    INFO

    dessert Voor 8 personen

    17-05-2015 om 14:49 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rouget met paprikasalsa


    Rouget met paprikasalsa

    Ingrediënten

    • 500 gr rougetfilets (rode mul)
    • 30 gr boter
    • 2 el droge sherry
    • peper
    • zout

    Voor de paprikasalsa:

    • 2 paprika’s (1 rode, 1 gele)
    • 1 stengel lente-ui
    • 2 el zwarte olijven, in ringetjes
    • 2 el kappertjes
    • 1/2 rood pepertje
    • 2 el olijfolie
    • 1 à 2 el balsamico
    • 1/2 el suiker
    • enkele blaadjes ­basilicum
    • peper
    • zout

    Werkwijze

    Begin met de ­paprikasalsa.

    Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de paprika’s en het pepertje brunoise.

    Was de lente-ui en snijd in stukjes.

    Verhit de olie in een pan en stoof de lente-ui hierin aan. Voeg de paprika’s, het pepertje en 1 eetlepel water toe.

    Laat het geheel sudderen tot alle groentjes beetgaar zijn.

    Voeg vervolgens de olijven, kappertjes, ­balsamico en de suiker toe. Roer alles goed onder mekaar.

    Werk af met fijngehakte basilicum en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

    Wrijf de rouget­filets in met peper en zout.

    Bak ze kort aan in een klontje boter en een scheutje olijfolie.

    Haal uit de pan en houd warm.

    Blus het bakvocht met de sherry. Monteer even­tueel met een klontje boter. Serveren:

    Schenk de saus over de filets en serveer samen met de paprika­salsa.

    INFO

    vis Voor 4 personen

    17-05-2015 om 14:46 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlofsalade met garnalen
    Witlofsalade met garnalen

     

    Ingrediënten

    4 dunne stronkjes witlof

    150 gr fijnproevers­salade

    200 gr grijze garnalen

     

    Voor de granaat­appeldressing:

    granaatappel

    2 el frambozenazijn

    1 el olijfolie

    snuifje suiker

    peper

    zout

    Werkwijze

    Maak eerst de dressing: verwijder de pitjes uit de schil van de granaatappel door met een houten lepel op de schil van de opengesneden granaatappel te kloppen.

    Vang het sap en de ­pitjes op, verwijder de witte vliesjes.

    Meng de pitjes en het sap van de granaat­appel met frambozenazijn en olijfolie.

    Breng op smaak met suiker, versgemalen peper en zout.

    Snijd vervolgens de uiteinden van het witlof.

    Haal de blaadjes los, was en dep droog.

    Snijd de blaadjes in smalle reepjes. 

    Serveren:

    Meng het witlof in een grote kom met de salade en garnalen.

    Sprenkel de granaat­appeldressing er losjes over.

    Serveer met stokbrood.

    INFO

    Salade Voor 4 personen

    17-05-2015 om 14:43 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade van zeeduivel met mango

    Salade van zeeduivel met mango

    Ingrediënten

    300 gr gefileerde zeeduivel

    100 ml martini (of likeur naar keuze)

    1 el limoensap

    3 el olijfolie

    rijpe mango

    1/2 granaatappel

    100 gr veldsla

    peper en zout

     

    Werkwijze

    Verwarm de oven voor op 200 graden.

    Leg de vis in een ingevette ovenschaal. Kruid met peper en zout en overgiet met de martini. Laat afgedekt in de oven garen, afhankelijk van de dikte van de vis zo’n 10 tot 20 minuten.

    Laat de vis in het vocht afkoelen.

    Schil de mango en snijd in plakjes.

    Snijd de granaatappel in twee en verwijder de pitjes door met een houten lepel op de schil te kloppen. Hou het sap van de granaatappel apart, en voeg er dan limoensap, olijfolie en versgemalen peper en zout aan toe.

    Was de schoongemaakte veldsla en laat goed uitlekken.

    Verdeel de veldsla, mango en plakjes zeeduivel over de borden. Bedruppel de sla en de vis met de saus,  en ­granaatappelpitjes.

     

    17-05-2015 om 14:39 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamskotelet uit de oven

    Lamskotelet uit de oven
    Ingrediënten

    8 lamskoteletten

    3 paprika’s (1 rode, 1 gele, 1 groene)

    courgette

    rode uien

    2 teentjes look

    2 el Provençaalse kruiden

    3 takjes rozemarijn, tijm en oregano

    peper

    zout

    Werkwijze

    Verwarm de oven voor op 250 graden.

    Dep de lamskotelet droog en bestrooi ze met Provençaalse kruiden, peper en zout.

    Was de paprika en de courgette. Snijd ze in stukken.

    Pel de rode uien en snijd ze in vier.

    Kneus twee teentjes knoflook maar laat ze in de pel.

    Schep alle groenten en verse kruiden in een ovenschaal, overgiet met olijfolie en kruid met versgemalen peper en zout.

    Laat de groenten vijf ? minuten in de oven ­garen.

    Verhit een lepel olie in een pan met anti-aanbaklaag. Bak het vlees op hoog vuur in één minuut aan beide kanten bruin en leg het vlees op de groenten.

    Schuif de bakplaat terug in de oven en laat het in vier à vijf minuten gaar worden (het vlees mag rosé zijn).

    gegeten met rijst

    Info

    Vlees, voor 4 personen.

    17-05-2015 om 14:31 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalen met gember

    Sesamgarnalen met gember

    Ingrediënten

    450 gr. rauwe, grote garnalen

    120 gr. basmatirijst

    100 gr. sojascheuten

    100 gr. shiitake

    150 ml ­kippenbouillon

    1 cm gember

    rood pepertje

    1 teentje knoflook

    1/2 el vissaus

    1 tl maizena

    2 el wokolie

    Werkwijze

    Kook de basmatirijst beetgaar.

    Rasp de gember en snijd het pepertje en de knoflook fijn.

    Roer in een kommetje de warme bouillon, de maizena, de gember, het pepertje, de vissaus  tot een homogeen geheel.

    Verhit de wokolie in de wok. Roerbak ­hierin de knoflook en shiitake voor drie minuten.

    Voeg de garnalen en sojascheuten toe en roer alles om tot de garnalen roze kleuren en opkrullen.

    Voeg de saus toe en laat twee minuten pruttelen tot de saus dikt.

    Serveren

    Serveer ­garnalen met de ­basmatirijst.

    INFO

    Vis, voor 4 personen.

    17-05-2015 om 14:26 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosterse eend in citrusmarinade (Het Nieuwsblad)
    Oosterse eend in citrusmarinade

    Ingrediënten

    • 2 middelgrote eendenborsten
    • 250 gram rijstnoedels
    • 400 gram peultjes
    • 4 el. sojasaus
    • 2 el. mirin (Japanse, gezoete rijstwijn; kan ook met sherry)
    • 1 stengel citroengras- citroen gebruikt
    • 1 tl. szechuanpeper (of zwarte peper)
    • 6 el. sinaasappelsap
    • 3 cm. verse gember geraspt
    • 3 lente-uitjes
    • 2 limoenen

    Werkwijze

    Snij de eendenborst dwars in vrij dunne reepjes. Snij het citroengras en de gember in heel kleine stukjes (anders te hard om te eten). Vermeng de sojasaus, mirin, sinaasappelsap, citroengras, gember en szechuan­peper in een kom. Schep de reepjes eend hierin om zodat ze geheel bedekt zijn met de marinade.

    Kook de rijst al dente in gezouten water.

    Verhit een wok met wokolie(arachide), neem de reepjes eend uit de marinade en roerbak ze 1 minuut op hoog vuur. Haal uit de wok, dek af en hou apart.

    Roerbak vervolgens de peultjes en de lente-ui 1 minuut en voeg de marinade toeen de rijst. Laat 3 à 4 minuten pruttelen op een matig vuur.

    Voeg de reepjes eendenborst weer toe en serveer met limoen.

    Diner voor vier personen

    17-05-2015 om 14:21 geschreven door Oma Linda

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!