Oorsuizen
Oorsuizen = Tinnitus
31-01-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is Tinnitus?

Wat is Tinnitus

Oorspronkelijk werd aangenomen dat de oorzaak van tinnitus lag in het gehoororgaan.

De oorzaak van tinnitus ligt echter waarschijnlijk in de hersenen.

Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied geven continu signalen. Deze veroorzaken het "fantoomgeluid".

De overactiviteit van de hersenen kan worden aangetoond met positronemissietomografie of functionele MRI technieken. Een onderliggende oorzaak voor het ontstaan van de tinnitus kan in 40% van de gevallen niet worden gevonden.]

Tinnitus kan onder andere veroorzaakt worden door:

Overgenomen van www.Wikipedia.org


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als in 'n slechte film

“Het is niet ingebeeld, het is een echte ziekte die ik heb, ik heb een klokkenluider in mijn kop, een verd*md volledig carillon”

zegt een van de hoofdrolspelers in de film Bandits (komische misdaadfilm uit 2001 met Bruce Willis, Billy Bob Thornton e.a.) en hij heeft gelijk!

Soms vraag ik mij af, hoe veel erger moet het nog worden voor ik van de wereld ga. Wat een kabaal, hoe zorg ik er voor dat ik dat allemaal niet hoor, hoe moet ik dat doen?

Nergens vind ik het antwoord op mijn prangende vragen.

Jaren geleden heb ik mij aangeleerd serieuzer naar de geluiden te luisteren. Zoals je weet, zit er een groot verschil tussen horen en luisteren. Horen doe je met je oren en luisteren met je verstand, zo iets!  Net als het verschil tussen kijken en zien. We kijken – als we kunnen – de hele wakkere dag uit ons ogen, maar wat hebben we uiteindelijk die dag allemaal werkelijk gezien?!

Je hoort Frans, of Duits, Engels, Spaans en denkt:

ik hoor je wel, maar versta je niet.... (slechthorende) maar kan ook denken: ik versta je wel, maar begrijp je niet (buitenlandse taal). Zo iets bedoel ik.

Nah, zoiets is het met Tinnitus ook; ik hoor een trein, het sissen van ontsnappende stoom uit een slang, ik hoor een rinkelende bel, het fluiten van een fluitketel. Hmm, sta ik ergens op een perron op een trein te wachten?

Ik borduur in gedachten verder met dit gegeven, ik hoor het murmelen van stemmen en probeer te verstaan wat er gezegd wordt. Dat lukt natuurlijk niet, het murmelen gaat over in gebrom alsof er een zware motor in de verte wegrijd, over de snelweg met op de achtergrond het geraas van vele snelle wagens en zoef……….. ik ben weg, in dromenland.

Slaap lekker en de groeten 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tinus

Tinus Tinnitus

is weer op bezoek. Ik ken hem al sinds een jaar of 30/35, helaas. Wees maar blij dat jij hem niet kent, ik hoop dat jij hem nooit zal ontmoeten.

Vannacht was het, net als meerdere nachten de afgelopen 14 dagen, weer prijs; prijsschieten tussen mijn oren.

Vorige week, terwijl een wilde, zéér enthousiaste groep Indianen samen met choreograaf Tinus een luidruchtige regendans uitvoerde, daarbij intense huhhuhhuhhajhajhajhuhhuhhuh-klanken voortbrengend en zwaar ondersteund door luide trommels, deed ik geen oog dicht. Slagerij van Kampen is er niets bij.

Door het proberen te visualiseren van al dat kabaal, wat mij meestal helpt om uiteindelijk tóch te slapen, zie ik mooie koffie-met-melkkleurige jonge mannen versierd met prachtige verentooien, beschilderd in woeste kleuren dansen rondom een hoog oplaaiend knappend vuurtje. Leuk! Maar slapen? Hó maar.

Oké, en de ontmoeting met Tinus vannacht dan? Het begon goed. Om half 11 lag ik al ruimschoots in bed met rugklachten en ik voelde mijn ogen gaan jeuken. Slááp! 11 Uur licht en TV uit en na nog wat lastig draaien en keren redelijk snel in slaap. Tot kwart over 12.

Manlief zaagt lekker verder, als ik wat dierenfilmpjes en Tom&Jerry op mijn GSM bekijk, want van verder slapen kwam bij mij niets doordat er een Kozakkenkoor begon te zingen, onder leiding van dirigent Tinus Tinnitus. Bij het bekijken van de filmpjes wordt mijn aandacht van Tinus afgeleid en om een uur of half 2 sluit ik de GSM af en zoek een manier om zonder rugpijn te slapen.

Gelukt! Ik doe een flinke dut tot 5 uur. Klaarwakker hoor ik opnieuw de Indianen regendans én ook de Kozakken zijn al weer wakker. Heel veel draaien en keren later, besluit ik om half 8 maar op te staan. De Kozakken en de Indianen heb ik achtergelaten in mijn bed. Goede morgen allemaal, ik zit al aan de Senseo en wens je een fijne dag, ondanks de regen.

Ja, dat komt ervan, van al dat huhhuhhuhhajhajhajhuhhuhhuh.

Groetjes 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vannacht

Vannacht

heb ik (weer) vele uren NIET geslapen. Het euvel was, dat ik al zeer koude voeten had toen ik omstreeks 23.00 uur mijn bed indook. Onze woning uit 1970 staat op de kop van ‘’de kouwe kant’’, nee, niet in familieverband, maar écht op de hoek van het noorden en het oosten. Reken daarbij 8 hoog en veel wind, nou dan heb je een koud bed hoor.

Als ik in de woonkamer op de bank zit, gooi ik meestal mijn benen omhoog op de chaise longue met een dekentje erover, maar dat was ik gisterenavond vergeten en ik merkte niet, dat ik koude voeten had. Gelukkig (!) heb ik een e-deken, die ik snel heb aangezet maar het mocht helaas niet baten. Een uur later lag ik nog te woelen en dan slaat de Tinnitus extra hevig toe.

Ik heb treinen in mijn hoofd, denderend over spoorrails die nogal ongelijk liggen, het water in de verwarmingsbuizen klotst door de slaapkamer, ik hoor heggemussen tsjilpen en de onderbuurman is aan het headbangen op stevige rockmuziek met veel bassen.

Allemaal niet waar natuurlijk, het zit in mijn hoofd! Ik probeer zo veel als mogelijk de geluiden te visualiseren achter mijn gesloten oogleden, in de hoop op een gegeven moment te kunnen slapen. Met een hevige hoestbui schiet ik weer uit mijn slaap, half 6 op de wekker, nog veel te vroeg om er uit te gaan. Na een slokje water en met een dropje achter mijn wang, sudder ik weer in slaap tot manlief me wekt door het rolluik met veel lawaai omhoog te trekken en met een “de zon schijnt uitbundig” ben ik weer klaarwakker.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ooorsuizen

Meer aandacht nodig voor oorsuizen, het kan tot wanhoop drijven

Het kan mensen tot complete wanhoop drijven: oorsuizen.

Volgens de Nederlandse patiëntenorganisatie Hoormij.NVVS lijden er in Nederland vele honderdduizenden mensen, onder wie veel jongeren, op de één of andere manier aan. De organisatie vraagt aandacht en begrip voor oorsuizen.

Daarvoor bestaan wel behoorlijke therapieën. Maar sommige mensen lukt het niet, er is al enkele keren euthanasie verleend wegens niet te harden tinnitus, zoals oorsuizen officieel heet.

Doodmoe

Het suizen komt niet alleen in verschillende gradaties voor, maar ook in allerlei vormen, zegt Hoormij.NVVS. Het klinkt volgens haar als piepen, ruisen, boren, fluiten, zingen, brommen, tjirpen, zoemen, tikken of sissen en dat kan allemaal hard, zacht, hoog, laag, constant, onderbroken, overdag of ’s nachts zijn. De oorzaak is onduidelijk, al wordt overmatige blootstelling aan lawaai niet uitgesloten als boosdoener. Zo’n 20 procent van de jongeren zou last hebben van tinnitus, mogelijk als gevolg van harde muziek. Er lopen tal van onderzoeken naar oorsprong en behandeling van oorsuizen.

De kwaal is niet klinisch vast te stellen. Aan de mensen die het hebben is ook weinig of niks te zien, behalve dan dat ze soms doodmoe zijn van het suizen. De vereniging probeert tinnitus komende week toch in beeld te brengen en een gezicht te geven. Fotograaf John Arkes maakte een serie portretten en filmpjes van mensen met tinnitus.

Onlineconferentie

Hij heeft zelf last van oorsuizen dat klinkt als het wrijven met een natte vinger over een glas. Hij fotografeerde en filmde lotgenoten met een afbeelding van het geluid dat zij horen, variërend van tjilpende krekels tot een zaagmachine. Er zijn een foto en een filmpje van een jongetje van tien, dat een foto vasthoudt van een monster. "Doe maar zo eng mogelijk", zei het kind tegen Arkes toen die met hem sprak over hoe het geluid in beeld moest worden gebracht dat hij hoort.

Op zaterdag 27 maart organiseert Hoormij.NVVS een onlineconferentie over tinnitus.

 




>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!