Inhoud blog
  • Paardenmelk is gezond
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Paardenmelk gezond
    Paardenmelk gezondheid uit de natuur
    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenmelk is gezond
     

    Paardenmelk, voeding met genezende werking

    door dr. Med. Vet. Ernst Guth -Duitsland



    Al sinds de oudheid wordt over de geneeskracht van melk gesproken. Als een van de meest volledige voedingsproducten, zoals moedermelk, verzorgt zij een jong lichaam met alle noodzakelijke stoffen in de belangrijke fase van de groei. Dat een merrie melk produceert voor haar veulen weet iedereen wel. Maar dat deze melk ook uitstekend tot gezondheid van de mens kan dienen, werd pas in onze tijd herontdekt. Door haar chemische samenstelling en in het bijzonder vanwege het gehalte aan eiwit en melksuiker, benadert paardenmelk van alle bekende melksoorten het meest de moedermelk.

    Vetgehalte

    Vergeleken met de melk van andere diersoorten is het gehalte aan vet in paardenmelk met 1,3% heel laag. Daardoor wordt zij door veel mensen beter verdragen dan koemelk.

    Koolhydraten

    Het voornaamste koolhydraat in paardenmelk is lactose ofwel melksuiker (6,3% in paardenmelk en 7% in moedermelk). Melksuiker leidt tot een opmerkelijke verbetering van de voedselopname door resorptie van calcium, fosfor en magnesium in maag en darmen. Daarmee wordt een versterkte calcificatie van het beendergestel bereikt, wat vooral op jonge leeftijd en bij osteoporose van betekenis is. De hoge waarden van eiwitbestanddelen in paardenmelk werken dan samen met vitaminen, mineralen en sporenelementen voor een vernieuwing van aangetaste levercellen.

    Eiwitgehalte

    Het gehele proteïnegehalte in paardenmelk ligt gemiddeld bij 2,1%. Het aandeel aan licht verteerbare eiwitten - zoals peptiden, polypeptiden en met name de vrije aminozuren - is in paardenmelk heel hoog.

    Vitaminen

    In paardenmelk zijn de volgende vitaminen vastgesteld: vit. A - B1 - B2 - B6 - B12 - C - D - E  en orotzuur, alsmede de immuunstoffen IGA en lysozym.



    Alternatief bij allergie voor koemelk



    In de vakliteratuur over paardenmelk lezen wij dat allergische reacties op deze melk onbekend zijn. Beslissend voor de goede verteerbaarheid is de hoge waarde van eiwitproducten, vooral de vrije aminozuren, en de positieve beïnvloeding door acetylcholine, wat tot een vermindering van allergie zal leiden. De enorme toename van allergieën voor koemelk bij mensen heeft verscheidene oorzaken:

    - het huidige verwerken van voedingsmiddelen, waardoor de stofwisseling foutief gestuurd wordt,

    - verandering in het voedselpatroon van koeien, dat tot chronische ziekten leidt bij herkauwende dieren, te vergelijken met de zogeheten welvaartsziekten bij mensen.

    Geneesmiddel met een breed spectrum

    In de l8de eeuw kwam uit Rusland het bericht over mensen die aan tbc leden; om van de ziekte te genezen, vertrokken zij naar de zuidoostelijke steppengebieden van het land, waar door nomaden veel paarden gehouden werden. Aangezien paardenmelk in het klimaat van de zuidelijke steppe gauw bederft, laten de nomaden de melk gisten tot kumyss, een alcoholhoudende karnemelk, zodat deze langer kan worden bewaard en als geneesmiddel kan dienen. In 1858 werd nabij de plaats Samara het eerste sanatorium opgericht waar zieken werden behandeld met paardenmelk. Al voor WO I werden in Rusland jaarlijks ongeveer 25000 tbc-gevallen met paardenmelk genezen, en ook vandaag is paardenmelk een erkend geneesmiddel in Rusland. Onderzoek in Duitsland bevestigde de door Russische artsen gegeven cijfers. En er kan een bijzonder snelle genezing plaats vinden, zoals deze met antibiotica en chemotherapie zelden wordt bereikt. Dit onderwerp begint in onze tijd weer betekenis te krijgen, aangezien door een steeds nauwere internationale samenleving ziekten als AIDS en TBC ook in de westelijke landen toenemen.

    Verse zowel als bevroren en gegiste paardenmelk laten een buitengewoon goed genezingsresultaat van onze welvaartsziekten zien. Door de nagenoeg gelijke samenstelling als moedermelk, wordt paardenmelk steeds vaker en met veel succes gebruikt voor babyvoeding. Met name bij stoornissen in de ontwikkeling, bij spijsverteringsproblemen, te weinig weerstand, huidziekten en allergieën heeft deze voeding haar nut bewezen. De vooral door industrievoeding opgeroepen stoornissen van het



    verteringsstelsel worden door paardenmelk gunstig beïnvloed, doordat zij de activiteit van spieren en klieren in maag en darmen stimuleert. De voeding wordt dan beter benut, en schadelijke gisting of schimmels krijgen geen kans zich te ontwikkelen. Verder worden in de huid en de slijmvliezen via het vegetatieve zenuwstelsel de kleine bloedvaten verwijd. Hierdoor gaan stoffen uit het bloed over in huid en slijmvliezen en zorgen voor een regeneratie.

    Ook op stoornissen van de stofwisseling in de bloedvaten heeft paardenmelk een positieve uitwerking. Zij voorkomt het afzetten van bloedvet, cholesterol en kalk en tenslotte een hartinfarct door aderverkalking.

    Het acetylcholine verhoogt de positieve uitwerking en zorgt zodoende voor een goede regulatie van de bloeddruk. Belangrijke bestanddelen van ons immuunsysteem zijn immunoglobuline genoemde antilichamen, die antigenen uitschakelen. Ze bestaan bijna uitsluitend uit eiwit. Meer dan 1000 bouwstenen van aminozuren zijn nodig om een antilichaam te maken. Antilichamen verschillen in hun reactieve zones alleen door de plaats van enkele aminozuren. Ongeveer 20 miljard verschillende antigen-vernielers kunnen door erfelijke substantie worden gevormd. Wat betreft ons huidige welvaartsvoedsel is op te merken, dat eiwit vrijwel uitsluitend als 'gedenatureerde' substantie geconsumeerd wordt. Daardoor ontbreken de stoffen die ons immuunsysteem opbouwen.

    Voor de stofwisseling heeft dat de volgende fatale gevolgen:

    > Eiwit wordt niet voldoende afgebroken en de stofwisseling wordt verstoord, met als gevolg een allergische reactie. De grondsubstantie van eiwit ofwel aminozuren roepen geen allergische reacties op.

    > Geïsoleerde fabriekskoolhydraten onderdrukken de natuurlijke vezelgisting. Voor een goede stofwisseling ontbreekt derhalve de noodzakelijke basis die nodig is voor het maken van immuunglobuline, enzymen en hormonen. Het gevolg hiervan is een massieve antilichaamvorming tegen volledig ongevaarlijke substanties, zoals gluten in granen. Dat een zodanig geteisterd immuunsysteem dan bij het binnendringen van ziektekiemen overstuur raakt, is duidelijk.







    Paardenmelk heeft een hoog gehalte aan licht verteerbare eiwitproducten zoals peptonen, peptiden en vooral de vrije aminozuren. Deze eiwitproducten hebben ongeveer 253 stikstofhoudende substanties en scoren, vergeleken met moedermelk 6% en koemelk 1,7%, heel hoog. In pure paardenmelk bevinden zich 40 tot 50 mg. vrije aminozuren op 100 ml., terwijl kumyss (gegiste paardenmelk) een toename laat zien van 70 tot 90 mg. Bijna de helft van alle aminozuren is van levensbelang. Ze helpen bij het opnieuw maken van enzymen, immuunglobulinen en hormonen van huid, slijmvliezen en organen. Over het algemeen wordt paardenmelk goed verdragen. In de regel begint een behandeling met 1/2 l. paardenmelk per dag. Na twee weken volstaat dagelijks 1/4 1. melk, die dan in deze hoeveelheid nog een tijd lang gedronken kan worden. Voor een goede kwaliteit van de melk is een natuurlijke omgeving voor de paarden en een natuurlijke voeding een voorwaarde. Alleen op die manier verkrijgt men de al in de klassieke oudheid bekende paardenmelk en wordt zij een natuurlijk voedingsmiddel uit de eerste hand.

    De schrijver van dit artikel is bedrijfsleider en eigenaar van de stoeterij 'Sickinger Hohe'. Vanaf 1973 was hij dierenarts in Landstuhl/Pfalz, met een praktijk voor landbouwhuisdieren. In 1991 gaf hij de dierenartspraktijk op en begon op zijn boerderij in Massweiler een stoeterij voor de winning van paardenmelk.

    Bij mij kan u terecht voor extra informatie via e mail op deze site 

    GR Vera







    18-06-2011 om 21:21 geschreven door Vera

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/paardenmelk

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    18-06-2011 om 21:14 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/06-19/06 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!