FELIX DE BOECK en de pioniers van de abstracte kunst.
Door Raoul Maria de Puydt
Wat is abstracte kunst, vragen sommigen zich af. Een definitie ervan is niet zo evident, alsof kunstcritici vrezen voor het keurslijf dat een definitie onvermijdelijk met zich meebrengt. Het zou volgens Albert Van Wiemeersch een Verzamelnaam zijn voor alle non-figuratieve beeldmiddelen rond 1910 in Frankrijk, Rusland, Duitsland, Italië en Nederland, dit schreef hij in zijn Nieuw Internationaal Lexicon beeldende kunsten van de 20ste eeuw.
In abstracte kunst wordt er geëxperimenteerd met lijnen, kleuren en vormen, er is geen afbeelding te zien, de kijker moet zijn verbeelding laten werken.
Er zijn verschillende kunstenaars die zich aan deze abstracte kunst begeven hebben. Wassili Kandinsky zou de grondlegger zijn, zijn werk is opvallend van kleur en vorm, het spreekt velen aan. Hij heeft een innerlijk schilderij op doek gebracht en zijn compositie mag zeker geslaagd worden genoemd. Volgens hem kan het oog ook geprikkeld worden door de kleur en de vorm en kan het de toeschouwer een vreugdig genot geven. Hij zorgde ervoor dat de abstracte kunst als wereldomvattend gebeuren haar bestaansrecht niet meer ontzegd kan worden.
Ook Felix De Boeck, bij ons zeer gekend, waagde zich aan de abstractie. Zijn werk is adembenemend. Op samenkomsten, in kringen van modernistische schilders, in menig atelier zie je doeken die door zijn werk werden beïnvloed,en wordt zijn naam genoemd. Felix De Boeck is een schilder en werkt in stilte verder. Iedereen werd door zijn trillende kleuren getroffen en het licht in zijn werk is opvallend aanwezig. Toch werd hem niet de erkenning toebedeeld hem waardig. Maar hij schilderde verder, toonde zijn ziel en zijn leven, tot hij de natuur ontdekte. Ook de dramas en de emoties die hij te verwerken kreeg zette hij op doek. Vanaf dan ademt zijn werk rust en sereniteit uit.
Felix De Boeck heeft zich in stilte teruggetrokken op zijn hoeve te Drogenbos, maar bleef alleen abstract schilderen. Al de anderen die verhuisd waren naar Frankrijk bleven in de aandacht. De andere pioniers van de abstracte kunst werden vergeten, voor jaren en jaren.
Gelukkig laat dit boek, dit essay, deze pioniers weer tot leven komen. Wij denken aan: Alkema, Delannay, Husza, Kandinsky, Kupka, Malevitch, Moholy-Magy, Mondriaan, Servranckx, Van Doesburg en natuurlijk Felix De Boeck. Wie werk van hem wil bewonderen kan naar het Felix De Boeckmuseum te Drogenbos en zal perplex staan bij zijn werk, de kleuren en figuren hebben een bijzondere uitstraling. En wie graag meer leest over al deze pioniers kan het rijk geïllustreerd boek bestellen bij: Uitgeverij Snoeck, ISBN: 9789053497869, 40.00 euro op rekeningnummer: BE33 3100 1175 2446, vermelden Abstractie.
Edith Oeyen
MENS IN ABSTRACT LANDSCHAP
Voorzichtig is de ochtend bij het ontwaken
de taal van de rozelaar spreekt roze
onstuimig jubelen wolken
als een wakende moeder haar kind sust
samen luisteren ze
naar de adem van de vogels
ontwaren dieren in vredige verbondenheid
in dit landschap doorkruist met duizend lijnen
fluistert de wind zachte woorden
verscholen achter wolken
Thor met rode blos.
Edith Oeyen
DE DOODSSTRIJD
Duister omkleedt de laatste uren
gebroken ogen hopen nog op kracht
maar in filterlicht is verlichting opgeborgen
de dood heeft reeds een masker op jou gelegd
rimpels tekenden jouw lijden
als een vreemde vogel in mijn ogen
avondkruid en altijd duren
hebben een verbond getekend
straks als het licht in jouw ogen dooft
ontvangt jouw ziel de blauwe rust
en vindt zij
de stilte van geliefde doden.
Edith Oeyen
07-12-2010 om 09:05
geschreven door Edith Oeyen
|