Varkensvlees uit teruel in zoetzoute marinade --------------------------------------------- Voorbereiding: 10 minuten --------------------------- Bereiding : 15 minuten ------------------------ Rusttijd: 2 uren --------------- voor 4 personen ----------------- 4 Teruel-varkensmedaillons Voor de marinade ------------------- 5 cl droge witte wijn 5 cl zonnebloemolie 1 kl Engelse saus 2 gesnipperde sjalotten 2 El fijngehakte bladpeterselie 2 El bruine suiker
1.Meng alle elementen voor de marinade in een diepe schotel en leg de varkensmedaillons erin.Dek af met vershoudfolie en laat 2 uren marineren in de koelkast,waarbij je de stukken vlees tweemaal omdraait. Voor het bakken ------------------ Laat de medaillons uitlekken en bak ze goudbruin op de barbecue:het vlees moet mooi mals blijven en lichtjes gekaramelliseerd zijn.
Serveertip: ----------- Heerlijk met paprika,s in olie en andijvie met vinaigrette.
Sabayon met amaretto ----------------------- voor 4 personen ----------------- 4 eierdooiers 4 eetlepels suiker 4 eetlepels wijn 4 eetlepeles amaretto 4 bolletjes vanille-ijs sterke koffie
Werkwijze: ----------- 1.Meng de eierdooiers met de suiker,de wijn en de amaretto. 2.Klop alles op een zacht vuurtje tot een luchtige massa. 3.Schep de bolletjes ijs met wat koffie in ijscoupes en overgiet met de sabayon.
Koffiekoekjes -------------- ingredienten ------------ 250 g boter 125 g bloemsuiker 15 g oploskoffie 15 g heet water 400 g bloem
Werkwijze ----------- Dit is een wrijfdeeg.Maak de boter goed mals.Klop of wrijf ze luchtig. Voeg de suiker toe en klop of wrijf het geheel verder glad. Los de koffie op in het hete water. Doe de koffieoplossing bij het mengsel. Wrijf de bloem in twee of drie fasen onder het deeg. controleer of het beslag vloeibaar genoeg is om te spuiten. Voeg,indien het deeg nog te vast is,een weinig water toe.
Verwerking ------------- Spuit op een lichte ingevette bakplaat met behulp van een gekarteld spuitbusje sterretjes of rozetten.
Baktemperatuur ---------------- 180°C
Afwerking ----------- Laat de koekjes afkoelen. Neem de koekjes per twee samen. Vul ze met een vulling die op smaak is gebracht met koffie. bestuif de koekjes met bloemsuiker.
Voor een neutrale vulling ------------------------- Meng 200 g bloemsuiker met 60 gmalse boter. Voeg 40 g room toe.
Gevogelte met honingsaus en ansjovis -------------------------------------- 4 kipfilets 6 ansjovisfilets 1,5 dl droge witte wijn 1 eetlepel olijolie 6 eetlepels honing sap en geraspte schil van 1 onbehandelde citroen + 1 citroen 1 eetlepel rozemarijn peper en zout
Werkwijze ----------- Verwarm de oven voor op 200°C.Braad de filets rondom in olijfolie. Kruid ze met zout en peper.Leg ze in een ovenschaal. Breng in de braadpan de wijn aan de kook met de honing,het citroensap en de citroenschil. Voeg er de rozemarijn en de ansjovis aan toe. Laat 3 minuten zacht doorkoken.Lepel de saus over de kip en zet ze 20 minuten in het midden van de oven. Snij de filets in fijne plakjes.Lepel er wat saus bij en werk af met plakje citroen. Lekker met:gestoomde aardapplen of aardappelen in de schil.
Kalkoengebraad met roquefortsaus ------------------------------------ voor 4 personen ----------------- 600 g kalkoengebraad boter 2 dl kippenfond 4 eetlepels wittewijnazijn 1 1/2 dl room 80 g roquefort 1/4 bloemkool 1 broccoli 24 peultjes grof gemalen peper 2 eetlepeles gehakte peterselie
Werkwijze ----------- 1.Bak het gebraad aan alle kanten bruin en laat het zachtjes gaar worden gedurende 30 minuten onder deksel. 2.Blus het geheel met de fond,de wittewijnazijn en de room.Laat inkoken tot de helft. 3.Snijd ondertussen de roquefort in blokjes en doe die bij de saus.Let erop dat de saus zacht van smaak blijft. 4.Snijd de bloemkoolroosjes,de broccolibloempjes en de peultjes in kleine stukjes.Stoof alles zachtjes aan in de pan en doe er op het laatst een klein beetje grove peper bij. 5.Mix de saus glad met de staafmixer. 6.Snijd het gebraad en serveer het samen met de groentjes.Oversaus en versier met wat gehakte peterselie.
Werkwijze: ------------ 1.Snijd de kikkerbilletjes in de vorm van kippeboutjes en prik ze op een spiesje. 2.Bak ze in de boter en kruid met look-mix. 3.Blus met de wijn,het citroensap en de sojaroom. 4.Schik wat krulsla en de veldsla op een bord en leg er de brochette op.Overgiet met de saus.
Lamsvlees in zoutdeeg ----------------------- voor 4 personen ---------------- 110 g grof zout 120 g bloem 1/1 dl water 1 ei 500 g lamsfilet of lamsbout 1 eierdooier 5 eetlepels gehakte kruiden (tijm,peterselie,kervel,dragon en munt) 1 gehakt teentje knoflook 125 g boter 4 eetlepels water pasta
Werkwijze ----------- 1.Meng het grof zout,de bloem,het water en het ei en maak het deeg.Laat dat een nacht rusten. 2.Smeer het lamsvlees in met het eigeel.Meng de kruiden met de knoflook en dip het vlees in dit mengsel.Bewaar wat kruiden voor de saus. 3.Rol het deeg uit en pak het vlees in.Bak het pakje 8 à 10 minuten in eenoven van 200 °C. 4.Verwijder het deeg en snijd het vlees in plakjes. 5.Kook de boter op met het water.Voeg de resterende kruiden toe. 6.Serveer het vlees met de pasta en oversaus het geheel.
Modern konijn met pruimen. ----------------------------- Voor 4 personen ------------------ 1 konijn margarine of boter 4 eetlepels spekblokjes 20 gedroogde pruimen 1 afgestreken eetlepel suiker 2 eetlepeles balsamicoazijn 2 dl bruine fond of konijenfond 20 lente-uitjes (of een bosje) 2 eetlepels gehakte petereselie
Werkwijze ---------- 1.Snijd het konijn in stukjes van 2 bij 2 cm en bak ze bruin aan. 2.Voeg er de spekblokjes en de onpitte pruimen aan toe en overstrooi het geheel met de suiker; 3.Blus met de balsamicoazijn en de fond en laat voor de helft inkoken. 4.Snijd de lente-uitjes en meng ze er op het laatst door.Serveer met gestroomde aardappelen en de peterselie.
Eendenborst met perziksaus ---------------------------- voor 4 personen ----------------- 2 grote of 4 kleine eendenborsten 2 grote of 4 kleine perziken 2 1/2 dl schuimwijn of champagne peper en zout 4 eetlepels perziklikeur 2 eetlepels suiker 4 blaadjes basilicum 4 sneetjes gedroogde ham kervel
WERKWIJZE --------------- 1.Bak de eendenborsten 10 minuten aan de velkant en 3 minuten aan de andere kant. 2.Snijd de perziken in stukken. 3.Zet ze op het vuur met de schuimwijn en laat 15 minuten inkoken.Mix en doe door een zeef.Breng op smaak met peper ,zout ,de perziklikeur en suiker. 4.Snijd het vlees in plakjes en schik ze op een bord. 5.Hak het basilicum en doe dat op het laatst bij de saus. 6.Oversaus het vlees en schik de ham op het bord.Werk eventueel af met stukjes perzik en wat kervel.