Dichtgeschroeiede sint-jacobsschelpen met linzen en tomatensaus met provençaalse kruiden.----------------------------------------------------------------------- Voor 4 personen ----------------- 100 g linzen 2 1/2 el olijfolie 12 -16 grote sint-jacobsschelpen zout en versgemalen zwarte peper
Voor de saus: -------------- 7 el extra vergine olijfolie 4 kleine tenen knoflook 4 middelgrote trostomaten,ontveld,zonder zaadjes en fijngehakt1/2 tl rozemarijn en tijm,fijngesnedenen door elkaar gehusseld,of flink wat gedroogde Provençaalse kruiden 2 el rodewijnazijn 1tl fijne kristalsuiker 1el vers citroensap 1 tl peterselie en basilicum,fijngesneden en door elkaar gehusseld.
Verwarm de saus 2 eetlepels olijfolie en het knoflook in een pannetje opmatig vuur. Voeg,zodra het knoflook begint te sissen,de tomaten en de gehusselde ozemarijn en tijm of de Provençaalse kruiden toe en laat het geheel 10-12 minuten zachtjes doorkoen tot de saus flink is ingedikt.Kook de azijn en de suiker in een ander pan tot 2 theelepels en roer dit mengsel door de tomatensaus.Breng de saus op smaak met zout en peper en zet hem weg. Breng een pan met gezouten water aan de kook (1 theelepel per 600 ml).Voeg de linzen toe en kook ze 15 a 20 minuten tot ze gaar zijn.Giet ze goed af,doe ze terug in de pan en voeg 1/2 eetlepel van de olijfolie en wat zout en peper toe.Dek de pan af en zet hem weg. Snijd elke sint-jacobsschelp horizontaal doormidden in twee schijven met de kuit aan één kant.Leg ze in een ondiepe schaal met de overgebleven 2 eetlepeles olijfolie en wat zout en peper,en roer alles door elkaar. Voeg voor het voltooien van de tomatensaus de overgebleven 5 eetlepels olijfolie,het citroesap en wat zout en peper toe.Verwarm de saus heel langzaam op laag vuur.Plaats intussen een droge koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur tot hij begint te walmen.Draai het vuur iets omlaag,voeg 1 theelepel olijfolie toe en de helft van de schijfjessint-jacobsschelpen en schroei ze in 1 minuut aan elek kant dicht tot ze goudbruin zijn.Leg ze op een bord en herhaal dit met de overige Sint-jacobsschelpen. Verdeel de linzen over vier verwarmde borden en schik hierlangs de sint-jacobsschelpen. Roer de gehusselde peterselie met basilicum door de warme tomatensaus en lepel hem over en rondom de sint-jacobsschelpen,en serveer direct.