Inhoud blog
  • nieuwe aanwinsten een hond ,en twee poezen
  • geitje geboren moeder heeft geen melk dus dan maar met de fles grootbrengen
  • nestje van mijn poezen
  • foto's honden
  • foto's geitjes
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    hobbyboerderijtje

    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat u moet weten over uw konijn

    Een paar weetjes
    Een konijn kan gemiddeld 5-8 jaar oud worden. Maar ook 10 of 12 jaar komt regelmatig voor. Ze zijn gemiddeld vanaf 5 maanden geslachtsrijp. Een dracht duurt gem. 28-35 dagen. Een voedster geeft slechts 1x per dag haar kleine konijntjes te drinken. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    De beste speenleeftijd voor een konijntje is 8 weken. Meestal worden jonge konijntjes al veel eerder van hun moeder weggehaald voor de verkoop via de dierenspeciaalzaken. Waarom dit niet verstandig is kunt u lezen in het stukje over het spijsverteringskanaal van het konijn.

    Een rammelaar kan gecastreerd worden (vanaf ongeveer 5 maanden leeftijd) en ook een voedster kan gesteriliseerd worden. Bij mannetjes wordt dit vooral vanwege hun (seksueel) gedrag gedaan bij de voedster gebeurt dit vooral wanneer er problemen aan de baarmoeder ontstaan. Tegenwoordig weten we dat oudere voedsters die geen nestje krijgen een zeer grote kans hebben op het krijgen van een erg agressieve baarmoederkanker. Vandaar dat het verstandig is om een voedster waarmee niet gefokt gaat worden al op jonge leeftijd te steriliseren.

    Een konijnrui duurt een maand en verloopt van voor naar achter. Afwijkingen zijn aanwijzingen, dat er iets mis is met de vacht

    De voeding
    Een konijn is een planteneter. De beste voeding bestaat uit: onbeperkt hooi van een goede kruidige kwaliteit, enkele groente stukjes of fruit en een beperkte hoeveelheid brokjes. Deze brokjes kunnen het best bestaan uit pellets of biks, dus niet het gemengde knaagdieren of konijnen voer kopen. De reden daarvan leest u in het stukje over het spijsverteringskanaal van het konijn. Een goed merk is Selective (van supreme science) dit is bij ons verkrijgbaar en kwalitatief erg goed voer. Informeer hiervoor aan onze balie. U geeft ongeveer 20-25 gram biks per kilo konijn per dag en niet meer!

    Een konijn moet de hele dag over water kunnen beschikken. Geef geen likstenen Die kunnen door hun gehalte aan kalk en andere mineralen aanleiding geven tot de vorming van blaasgruis en blaasstenen (en dus blaasontstekingen). Knaag stenen zijn ook niet nodig. Het is wel goed om de in de kooi voldoende afleiding aan te bieden. Bedenk dat een wild konijn de hele dag in touw is voor het opscharrelen van zijn eten en dat een leventje in een kooi daarmee vergeleken, erg saai kan zijn.

    Hoe zie ik dat mijn konijn ziek is
    Een konijn moet elke dag wat eten. Een konijn wat niet eet is ziek en vaak ook erg ziek. Ook het aantal keutels geeft informatie over de gezondheid van het konijn. Wanneer de keutels kleiner worden of zelfs ontbreken is dat een duidelijk signaal en is het tijd om de dierenarts te raadplegen.

    Een konijn kan ook ‘rommelen’ met het voer, morst meer dan normaal en wil soms alleen zachte dingen eten. Dit kan gepaard gaan met veel kwijlen, u ziet dat doordat de onderkin nat wordt en of de voorpootjes viesnat worden. Deze signalen wijzen op een gebitsprobleem. Tot slot is elke vieze neus of oogontsteking een reden om naar de dierenarts te gaan.

    Het spijsverteringsstelsel van het konijn

    De bek

    Een knaagdier heeft behalve z’n bekende snijtanden ook meerder kiezen. Van alle knaagdieren blijven de snijtanden altijd groeien en van sommigen (waaronder het konijn, de cavia en de chinchilla) groeien ook de kronen van de kiezen permanent door.
    Dit betekent dat die elementen moeten afslijten door hun maalbeweging tegen elkaar aan. Wanneer de tanden of kiezen scheef staan kan ook het slijtage proces scheef verlopen en ontstaan er pijnlijke haken aan de kiezen. De tanden groeien alle kanten op en kunnen ook door de lip of wang heen groeien. Het eten is al snel een hele opgave voor zo’n dier en wanneer het te pijnlijk wordt begint het dier te kwijlen en te rommelen met het voer en zal uiteindelijk het eten helemaal voor gezien houden. De veranderde voedselopname heeft verstrekkende gevolgen voor de rest van het darmkanaal (zie verder).

    Er zijn diverse redenen waarom tanden en kiezen scheef kunnen gaan staan.

    • Allereerst spelen erfelijke factoren een rol. Het dier kan al met een scheef gebit geboren worden. De problemen beginnen dan uiteraard al op jonge leeftijd. Fokkers zullen streng tegen deze afwijking moeten selecteren.
    • Maar kiezen kunnen ook scheef gaan staan op latere leeftijd. Dit begint met een botontkalking van de kaken en een verandering van de kwaliteit van de kiezen en het kaak bot. De kiezen komen steeds losser inde tandkas komen te staan en wiebelen steeds schever. Ook nu zal het normale slijt patroon veranderen en er onstaan haken en vergroeiingen.We denken dat de botkwaliteit verandert doordat we onze huisknaagdieren niet goed voeren. Meestal wordt een gewoon samengesteld knaagdier voer gebruikt, maar we geven er zoveel van dat onze dieren de lekkere dingen eruit eten en de gezonde delen laten liggen. Wanneer we die dan weggooien en weer vervangen voor vers voer kan het dier op de lange termijn enorme voedings tekorten oplopen. Ook het gebrek aan beweging en zonlicht zou een rol kunnen spelen bij de ongezonde verandering in de stofwisseling van het dier.

    U kunt dus aan preventie doen door uw dier meer te laten bewegen, meer zonlicht te geven en beperkt te voeren dat wil zeggen: niet meer dan 25-30 gram brokjes per kilo per dag. Nog beter is de samengestelde voeders te vervangen voor pelletvoer (b.v.science selective) zodat uw dier niet meer in staat is te selecteren. Daarnaast is het verstrekken van hooi dus erg belangrijk.

    Haken op de kiezen
    Wanneer zich eenmaal haken gevormd hebben kunnen die bij het konijn en de cavia gevijld worden - ook scheve tanden kunnen bijgehouden worden door freesen of knippen. Vaak moet dit onder narcose gebeuren omdat deze behandeling voor het dier nogal wat stress oplevert. Kiezen groeien meestal weer in 3-6 maanden aan, tanden veel sneller gemiddeld 6 weken. Het is het best het dier goed in de gaten te houden en zodra er een verandering in het eetpatroon optreedt direct voor controle naar de dierenarts te gaan. 

    Let wel ‘te lange tanden’ kan nooit een reden zijn ze te knippen. Knaagdier tanden zijn altijd lang en dat hoort zo. Ze moeten gefreesd of geknipt worden op het moment dat ze scheef groeien en niet meer op elkaar staan.

    De maag
    De maag is bij knaagdieren relatief groot. Bij het konijn neemt het ongeveer 35% van het darmkanaal in beslag. Het bezit maar een zwakke spier en de maag transporteert zijn inhoud dan ook voornamelijk doordat het nieuwe voer het eerder opgegeten voer vooruit schuift. Wanneer een konijn teveel haar binnen krijgt ontstaat er in de maag een haarbal en  is dit mechanisme verstoort. Een maagbal is dan ook een levensbedreigend probleem voor het konijn. We kunnen dit oplossen door het dier veel te borstelen in de verharingsperiode, veel hooi aan te bieden (dan zijn ze daar drukker mee dan met hun vacht) en goed de keutels in de gaten te houden. Wanneer de verstopping begint zullen de keutels eerst kleiner worden. Wanneer de dierenarts dan een haarbal vermoedt zal hij u ananassap voorschrijven - dit zou in staat zijn de massa tussen haren van de haarbal los te weken.

     Daarnaast krijgt u nog meer ondersteunende medicijnen mee. Wanneer het hier niet mee lukt dan moet de haarbal operatief verwijderd worden. Om er zeker van te zijn dat een haarbal het probleem is wordt  een röntgenfoto van de maag gemaakt.

    De dikke darm en de blinde darm
    Voor de vertering is bij knaagdieren vooral de dikke darm en de blinde darm erg belangrijk. Ze zijn net als wij niet instaat de voedingsstoffen uit hooi of gras te krijgen omdat die beschermt liggen opgeslagen binnen in de celwand.

    Dit heeft het effect van een lekkere maaltijd in een houten kist. Die kist moet eerst open of kapot voor het eten gebruikt kan worden. Voor dit verteren van de celwand gebruikt een knaagdier bacteriën, die dit wel kunnen. Deze bacterie - soep zit in de dikke en blinde darm. Er bestaat een heel nauwkeurig evenwicht tussen al die bacteriën. De bacteriën groeien van de materialen in de darm. Toch



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 08/10-14/10 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012

    hobbyboerderijtje@gmail.com

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Hallo
  • Welkom en succes met je blog.
  • Hallo, weekend liefs Britje...
  • welkom en veel succes met je blog

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    forum vragen stellen

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


    Foto

    Foto


    Over mijzelf
    Ik ben , en gebruik soms ook wel de schuilnaam prutseken.
    Ik ben een en woon in Assenede (België) en mijn beroep is geen meer.
    Ik ben geboren op 31/05/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: dieren planten tuinen .
    mijn vriend en ik zijn dol op ons hobbyboerderijtje al onze dieren maken ons blij ,wel veel werk maar dat hebben we er graag voor over ook veel kosten dat ook hebben we er voor over ,dus wat wil je nog meer weten

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!