Recht
Inhoud blog
  • Michelle Martin
  • Uw spaargeld beleggen aan 6,75 %.
  • Waarom vasthouden aan het spaarboekje ?
  • Investeer in bevriende firma's.
  • Bescherming en fiscaal voordeel met de 1-euro-BVBA.

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    De rechtsgids voor senioren
    28-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michelle Martin
    De moeder van Eefje Lambrecks laat optekenen via haar advocaat :

    "Er zijn regels opgesteld om de individuele rechten van burgers te beschermen tegen het optreden van de overheid. Helaas profiteren daar ook mensen van die daar strikt genomen geen recht op hebben, maar daarom moet het hele systeem niet worden afgeschoten. Als Martin aan de wettelijke voorwaarden voldoet, gelden die regels ook voor haar en moeten wij dat kunnen respecteren."

    28-08-2012, 09:40 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uw spaargeld beleggen aan 6,75 %.

     

     

     

    Onze welvaart steunt op ondernemingsschap, plannen en de wil om te groeien.

    Op spaarboekjes draait een economie niet. Een particulier die zijn geld op spaarrekeningen parkeert, doet er niets actiefs mee. Dat is 'dood geld' - ook al is al dat spaargeld natuurlijk positief voor de banken.

    Niettemin zijn spaarboekjes populair - sinds Nieuwjaar zou er alweer 3 miljard extra op staan.

    België telt meer spaarboekjes dan inwoners. Nogal wat Belgen hebben er enkele. Ze shoppen bij andere dan hun traditionele thuisbank. Rabobank.be en Deutsche Bank trekken zo Belgische miljarden aan.

    Die spelers, die hier relatief weinig of helemaal geen economische activiteit steunen, repatriëren die bedragen naar Nederland en Duitsland. Ook de Belgische spaarboekjesmiljarden van BNP Paribas Fortis en ING trekken ten dele naar het buitenland. Op die manier worden dus tientallen miljarden aan onbelast Belgisch spaargeld in het buitenland gebruikt om aldaar lokale economische projecten te stimuleren.

    Een van de natuurlijke concurrenten van het spaarboekje is de staatsbon. Begin deze maand haalde de overheid circa 60 miljoen euro op met de twee staatsbons die jaarlijks 1,86 of 2,45 procent opbrengen - op voorwaarde dat de spaarder zijn geld tot 2017 of 2020 niet terugziet. Dan liever een spaarrekening bij een Belgisch filiaal van een Utrechtse of Frankfurtse bank…

     

    Spaarrekening

    Op zoek gaan naar traditionele spaarproducten (spaarrekening, termijnrekening of tak21) die de inflatie verslaan, heeft geen zin? Zelfs de prijsbrekers bieden geen nettorente van 3,66 procent of meer. Voor spaarrekeningen hebben de prijsbrekers een totaalrente (basisrente en getrouwheidspremie) in petto van 2,75 à 3 procent. Voor die rentevergoeding moet u dan wel kiezen voor een getrouwheidsrekening. Dat zijn spaarrekeningen waarvan de getrouwheidspremie hoger is dan de basisrente waardoor u het grootste gedeelte van de spaarrente pas na een jaar verwerft. Kiest u voor een spaarrekening met een hoge basisrente, dan krijgt u bij de prijsbrekers een totaalrente van 2,2 à 2,6 procent.

    Termijnrekening en kasbon

    Traditioneel komen financiële instellingen met hogere rentes over de brug als u uw geld voor langere tijd aan hen toevertrouwt. Maar door de daling van de Belgische langetermijnrente kondigde de voorbije weken de ene bank na de andere lagere rentes aan op termijnrekeningen en kasbons. Voor een looptijd van 5 jaar bieden de prijsbrekers nettorentes van 2,6 à 3,2 procent. Dat is in feite hetzelfde niveau als een getrouwheidsrekening. Kiezen voor een nog langere looptijd levert ook geen soelaas. Op 8 jaar bieden de 5 hoogste termijnrekeningen 2,8 à 3,3 procent netto.

    Tak21-product

    De gewaarborgde rentes van tak21-producten liggen in dezelfde lijn als die van termijnrekeningen en kasbons. Prijsbrekers bieden momenteel maximaal 2,7 à 3,45 procent, die gegarandeerd zijn voor 8 jaar. Daarbovenop kan u wel nog een winstuitkering krijgen op basis van de prestaties van een onderliggende beleggingsportefeuille.

    Top 5 spaarrekeningen met hoogste basisrente

    Spaarrekening

    Basisrente

    Getrouwheidspremie

    Paschi Roc

    2,00%

    0,60%

    NIBC Direct

    2,00%

    0,50%

    Fortuneo Plus

    1,90%

    0,45%

    Rabobank.be

    1,90%

    0,40%

    Optima Spaarrekening Plus

    1,80%

    0,50%

    Bron: www.rentegids.be

    Lagere spaarrentes

    Inmiddels zijn er al banken die lagere spaarrentes aankondigden. Deutsche Bank verlaagt de basisrentes van drie spaarrekeningen met 0,1 à 0,15 procent. Spaarders met een DB Intensiv Plus of een DB E-Savings Account moeten ook tot 0,1 procent inleveren op de getrouwheidspremie. De getrouwheidsrekening van de bank compenseert een daling van de basisrente van 1,2 naar 1 procent met een hogere getrouwheidspremie van 1 naar 1,25 procent.

    Daarnaast verlaagt ook ABN Amro de rentes van de DirectInvest-rekening. De basisrente zakt van 1,6 naar 1,5 procent, de getrouwheidspremie gaat van 0,6 naar 0,5 procent.

    (Bron: Netto 06.03.2012).

     

    Maar verdien je als hardwerkende Vlaming dan niet beter?

     

    Er zijn zoveel opportuniteiten en er is zo veel geld dat ideeën zoekt. De Belgische clubkas mag leeg zijn, de leden zijn nog steeds heel rijk. Is het dan gek een formule te bedenken waarin die twee elkaar vinden in nieuwe projecten waar we allemaal wat aan hebben?

     

     

    Bijlagen:
    http://www.lexis.be   

    19-03-2012, 11:30 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:sparen,beleggen
    17-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vasthouden aan het spaarboekje ?

    CASH IS KING

    De “winwinlening” promoten we reeds langer. Deze financieringsvorm helpt KMO’s gemakkelijker aan financiële middelen en hefbomen, terwijl de investeerder een mooi rendement binnenrijft. Vanaf 2011 zijn de voordelen nog sterker geworden.

    Sedert 1 januari 2011 kunnen vrijwel alle Vlaamse KMO’s ervan profiteren tot een maximum bedrag van 100.000 EUR, afkomstig van tenminste 2 Vlaamse geldschieters.

    De ondernemer betaalt maximum 3,75 % rente en de geldschieter geniet daarenboven een jaarlijkse belastingvermindering tot maximum 1.250 EUR.

    Voorbeeld :

    Papa leent op 1 januari 2011 een bedrag van 50.000 EUR aan de vennootschap van zijn dochter. Het kapitaal dient pas na acht jaar te worden terugbetaald. Zij komen een rentevoet van 3,75% overeen.

    Vader zal in dat geval jaarlijks een nettorendement behalen van :

    • Bruto-intrest (50.000 EUR x 3,75%) : 1.875,00 EUR
    • Ingehouden roerende voorheffing (15%) : - 281,25 EUR
    • Belastingvermindering (50.000 EUR x 2,50%) : 1.250,00 EUR
    • Totaal : 2.843,75 EUR

    Wie heeft er vandaag geen belangstelling om een netto-opbrengst van 5,68% te behalen ?

    En het risico ? De lening is een soort achtergestelde obligatie doch bij faillissement krijgt de investeerder 30% van het niet-terugbetaalde bedrag terug via een eenmalige belastingvermindering.

    Lexis geeft u graag meer info.
    http://www.helplex.be

    17-03-2011, 20:57 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Investeer in bevriende firma's.

    Waarom zou u een bevriende firma nog geld toestoppen voor Nieuwjaar ? 

    We hebben reeds eerder de Vlaamse overheid gefeliciteerd met haar initiatief van de WINWIN-LENING.

    U vindt er alle informatie over op www.winwinlening.be of op www.helplex.be.

    Wil u uw fiscaal voordeel optimaliseren voor 2011 dient uiterlijk op 1 januari 2011 de hoofdsom effectief op het in de akte vermelde bankrekeningnummer van de bevriende firma te staan. Alleen een startdatum van 1 januari 2011 invullen op de akte is dus niet voldoende. Opgelet: indien de hoofdsom pas op 2 januari 2011 of later op de bankrekening van de kredietnemer staat, wordt het fiscaal voordeel van 2,5% door de wettelijke berekeningswijze beperkt tot de helft voor het belastbaar tijdperk 2011.

    Als de akte van Winwinlening pas na de overschrijving van het geld opgesteld en ondertekend wordt, heeft dat geen nadelige gevolgen voor de registratie, zolang die binnen de drie maanden na ondertekening van de akte gebeurt.

    We zijn steeds bereid om op uw vragen te antwoorden : mailto:lexis@lexis.be of telefoneer 03 2160120.

    www.helplex.be

    17-12-2010, 12:57 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:winwin-lening, subsidie, businessangel, belegging, veilig, spaarboekje
    04-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bescherming en fiscaal voordeel met de 1-euro-BVBA.

    Er staat een nieuw vennootschapstype in de steigers : de BVBA Starter (BVBA-S).

    Een van de voornaamste nieuwigheden van de BVBA-S betreft het maatschappelijk kapitaal. De ondernemer kan namelijk het bedrag kiezen van het minimumkapitaal dat vereist is om zijn activiteit te starten: dit kan gaan van 1 euro tot maximaal 18.500 euro. Alleen natuurlijke personen kunnen een BVBA-S oprichten en beheren.


    Voorts is de oprichting van deze vennootschap aan bepaalde voorwaarden onderworpen, onder meer om vroegtijdige faillissementen door een gebrek aan ervaring te voorkomen. Zo moet de ondernemer een financieel plan opstellen waarvan de criteria bij koninklijk besluit moeten worden vastgesteld en moet hij zich voor de redactie van dat plan laten bijstaan door een expert uit de cijferberoepen.


    Aangezien het de bedoeling is beginnende ondernemers te stimuleren hun eigen bedrijf op te starten, bepaalt het wetsontwerp dat de vennootschapsvorm ‘Starter’ slechts tijdelijk kan worden verleend. De BVBA-S moet namelijk binnen een termijn van maximaal 5 jaar het BVBA-statuut aannemen. Ten slotte mogen er maar maximaal 4 voltijdsequivalenten in een BVBA-S werken.

    Vermoedelijk kunt u uw BVBA-S oprichten vanaf 1 januari 2010.

    Een brochure over de gangbare Belgische vennootschapsvormen vindt men op www.helplex.be.

    04-11-2009, 22:15 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Vennootschap, bijverdienste
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is koppelverkoop verboden ?


    Twintig jaar geleden was ik in Engeland, waar je een GSM aangeboden kreeg bij een telefoonabonnement. Een IPHONE, verknocht met Mobistar, was tot voor kort ondenkbaar in België.

    Cardoen kreeg recent nog een (weliswaar kleine) boete voor het schitterende idee dat ik een tweede auto gratis zou krijgen bij mijn aankoop.

    Alles verandert evenwel met de actie van TOTAL die 3 weken gratis pechverhelping aanbiedt bij een tankbeurt van 25 liter. VAB komt in het geweer tegen dit aanbod om begrijpelijke redenen, doch wordt teruggefloten door het Europese Hof van Justitie : men beseft dat het Belgische verbod op de koppelverkoop de concurrentiekansen van onze zelfstandigen en bedrijven onrechtmatig beperkt tegenover het buitenland en de consument uitsluit van het voordeel van allerlei promotionele aanbiedingen en prijskortingen.

    Dit EU-standpunt betekent dat de Belgische wet moet aangepast worden. Het verbod op koppelverkoop is achterhaald.

    Misleidende of agressieve verkoopstechnieken blijven natuurlijk verboden. De verkoper mag geen onjuiste of misleidende informatie verstrekken. De aankoopvoorwaarden en de prijs van het product moeten duidelijk zijn ten voordele van de consument. Professionele toewijding blijft vanzelfsprekend aan zet.


    Info: mailto:lexis@lexis.be
    Handelspraktijken
    Oneerlijke concurrentie
    Bedrijfsadvies

    16-06-2009, 23:01 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Juridisch, bedrijfsadvies, koppelverkoop, Lexis, boete
    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelrecht : het scheidsgerecht is de toekomst



     

    ARBITRAGE

    www.scheidsgerecht.be

    SNELRECHT

    KALENDER

    WERKINGSREGLEMENT

    ALGEMENE VOORWAARDEN

    Enig arbiter : Mr Guy SCHEPERS

    © Guy Schepers 2009


     

    A. TIJDSCHEMA.

    Dag

    Omschrijving – afspraken

    Casus

    Ontvangst van het verzoek tot arbitrage omvattende de aanstellingsopdracht, de identiteit van alle partijen, de uiteenzetting van de vordering met toevoeging van de geïnventariseerde stavingstukken en de argumentatie.

    0

    Aanleg van het dossier, controle van de identiteit, lezing van de dossierstukken, mededeling van alle ingekomen stukken aan de verweerder, de provisiefactuur, de algemene voorwaarden van het scheidsgerecht, de oproeping tot de persoonlijke verschijning.

    Voor dag 21

    Betaling van de provisiefactuur.

    Neerlegging van de schriftelijke repliek door de verweerder(s), omvattende de geïnventariseerde overtuigingsstukken en het bewijs van de mededeling ervan aan de overige partij(en).

    Aanvullende provisiefactuur in geval van tegenvordering.

    Voor dag 35

    Vereffening van alle provisiefacturen.

    35

    Persoonlijke verschijning van de belanghebbenden (eventueel bijzondere lasthebber die door de arbiter wordt toegelaten) ter mondelinge behandeling. Overzicht van de geschilpunten.

    Voor dag 60

    Elke partij kan een memorie en aanvullende stukken neerleggen bij de arbiter, met het bewijs van de mededeling ervan aan de wederpartij(en).

    90

    Uitspraak met mededeling aan de partijen per aangetekende zending met ontvangstbewijs.

    90

    Verzending ter neerlegging op de Rechtbank van Eerste Aanleg na vaststelling dat alle erelonen en kosten m.b.t. de arbitrage vereffend zijn.


     

    B. ALGEMENE BEPALINGEN

    WERKINGSREGLEMENT EN VOORWAARDEN

    Doel van de arbitrage.

    Het doel van de arbitrage bestaat erin op een snelle en rechtsgeldige wijze aan geschillen een einde te stellen middels de uitspraak van een onafhankelijke scheidsrechter, met inachtneming van de fundamentele rechten van alle procespartijen enerzijds en de nood aan efficiëntie, transparantie en effectiviteit anderzijds.

    Wettelijke regeling.

    Op deze arbitrageopdracht is de algemene wettelijke regeling, voorzien in Deel VI van het Belgisch Gerechtelijk Wetboek van toepassing (Art. 1676 en volgende).

    Een beroep op arbitrage sluit de klassieke rechtspleging voor de overheidsrechtbanken uit.

    Behoudens andersluidende rechtskeuze of gemeenschappelijke instructie van de partijen past het scheidsgerecht het Belgisch recht toe.

    Enig scheidsrechter.

    Het geschil wordt verplichtend onderworpen aan en definitief opgelost door een scheidsgerecht, dat bestaat uit één arbiter. De arbiter bepaalt in overleg met de partijen het procedureverloop alsook plaats en tijdstip van de samenkomst(en) en leidt de interactieve debatten. De arbiter is onpartijdig en onafhankelijk. Naar eigen inzicht kan de arbiter zich gebeurlijk laten adviseren door onafhankelijke deskundigen.


     

    Taal en plaats van de arbitrage.

    De taal van de arbitrage is Nederlands, behoudens andersluidende gemeenschappelijke keuze van de partijen. De arbiter bepaalt de zetel van de arbitrage.

    Termijnen.

    De termijnen, vermeld in het tijdschema (A), zijn indicatief en onder voorbehoud van betaling van de provisiefactuur.

    Partijen kunnen ook steeds een conclusiekalender voorstellen, meerdere zittingen vragen, de aanstelling van deskundigen suggereren.

    Verstek.

    Het scheidsgerecht kan op verzoek van de eiser een vonnis wijzen, voorzien van de formule van uitvoerbaarverklaring bij voorraad en uitsluiting van kantonnement, indien de verweerder in gebreke blijft om zijn repliek en zijn geïnventariseerde overtuigingsstukken binnen de vooropgestelde termijn kenbaar te maken aan het scheidsgerecht, en afwezig blijft op de zitting voor de verschijning van partijen zonder aanvaardbare vertegenwoordiging.

    Interactieve debatten.

    De partijen zullen ernaar streven om de pleidooien te vervangen, gebeurlijk te laten volgen door interactieve debatten. Partijen zullen steeds alle medewerking verlenen mocht de arbiter een plaatsbezoek wensen of suggereren om derden bij de procedure te betrekken.

    De persoonlijke verschijning van de partijen kan in gemeen akkoord vervangen worden door een internetconferentie.

    Op eenstemmig verzoek van de partijen kan de procedure ook louter schriftelijk gevoerd worden.


     

    Arbitrage is confidentieel.

    Behalve uitzonderingen zijn de zittingen van een rechtbank openbaar en bestaat de mogelijkheid dat de pers verslag over het geschil uitbrengt. De arbitrageprocedure is alleen door de betrokken partijen, hun raadgevers en experts gekend. Deze laatsten zijn trouwens door confidentialiteit of zelfs het beroepsgeheim gebonden.

    Aanleg.

    De uitspraak van de arbiter geldt in laatste aanleg, met uitsluiting van beroep.

    Verzet van een versteklatende partij is slechts ontvankelijk na betaling van een provisie voor arbitragekosten, welke gelijk is aan de in de bestreden uitspraak begrote kosten.

    Het verzet wordt ingeleid middels een aangetekende brief aan het scheidsgerecht en de overige partij(en), te verzenden uiterlijk dertig kalenderdagen na de betekening van de arbitrale uitspraak.

    Administratie.

    Tenzij de wet het anders oplegt, geschiedt de communicatie per e-mail en wordt het dossier digitaal opgebouwd en meegedeeld. Elk e-mailbericht terzake, uitgaande van het scheidsgerecht, wordt zonder onderscheid toegezonden aan elk der partijen of hun raadslieden.

    Timing.

    Het scenario wordt aangepast indien de arbiter besluit tot plaatsbezoek, deskundigenonderzoek, het oproepen van derden, samenvoeging met andere dossiers, vorderingen in tussenkomst en vrijwaring, tussenvonnis, heropening van de debatten, in gemeen overleg tussen de partijen of wanneer de arbiter daartoe beslist.


     

    Memories en overtuigingsstukken.

    Elke partij kan zijn overtuigingsstukken aanvullen met documenten en memories tot uiterlijk de afsluiting van de mondelinge behandeling.

    De partijen delen hun memories en overtuigingsstukken spontaan mede aan de wederpartij(en), voorzien van een inventaris.

    Het scheidsgerecht kan aanvullende stukken opvragen mocht het dossier onvolledig blijken.

    Kosten voor eigen experten en raadslieden.

    Een vergoeding voor de erelonen en kosten, verbonden aan de bijstand van een juridisch raadsman en/of technisch expert voor de in het gelijkgestelde partij(en), wordt door het scheidsgerecht gebeurlijk vastgesteld, voor zover het scheidsgerecht van oordeel is dat deze juridische of technische bijstand noodzakelijk was gezien de aard of de omvang van het geschil.

    Kosten van de arbitrage.

    Het honorarium en de kosten van de arbiter worden genormeerd door het tarief voorgesteld door Cepina (V.B.O.), VOBA (VOKA en Orde van Vlaamse Balies), OVAR (Overkoepelende Arbitrageraad) en het Nederlands Arbitrage Instituut.

    Het honorarium wordt in de regel berekend in functie van het bedrag van de vordering en de tegenvordering.

    Waarde van de vordering / tegenvordering

    Minimum

    Maximum

    € 0,00

    tot

    € 12.500,00

    € 750,00

    € 1.500,00

    € 12.501,00

    tot

    € 25.000,00

    € 1.250,00

    € 2.500,00

    € 25.001,00

    tot

    € 37.500,00

    € 2.000,00

    € 4.000,00

    € 37.501,00

    tot

    € 50.000,00

    € 2.500,00

    € 5.000,00

    € 50.001,00

    tot

    € 62.500,00

    € 3.000,00

    € 6.000,00

    € 62.501,00

    tot

    € 75.000,00

    € 4.000,00

    € 7.500,00

    € 75.001,00

    tot

    € 87.500,00

    € 5.000,00

    € 8.500,00

    € 87.501,00

    tot

    € 100.000,00

    € 6.000,00

    € 10.000,00

    De administratieve kosten worden forfaitair bepaald op 10 % van de bovenstaande bedragen, naast een forfait voor portkosten van 100 EUR.

    Verplaatsings- en verblijfkosten alsook technische adviezen volgen het gangbare tarief.

    Bij aanvang van de werkzaamheden alsook bij de instelling van een tegenvordering wordt een provisionele factuur opgemaakt.

    De arbitrale uitspraak begroot het ereloon en de arbitragekosten en legt ze ten laste van een of meer partijen. Ingeval van uitzonderlijke werkzaamheden (o.a. buitenlandse verplaatsingen) kan een buitengewone vergoeding in rekening worden gebracht.

    Bij voortijdige beëindiging van de opdracht, kan de arbiter aanspraak maken op een redelijke vergoeding voor de door hem verrichte uitgaven, werkzaamheden en inzet.

    In geval van een verklaring van onbevoegdheid zijn de kosten ten laste van de eiser.

    De facturen van het scheidsgerecht zijn contant betaalbaar op de aangegeven bankrekening.

    Aansprakelijkheid.

    De arbiter kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enig handelen of nalaten met betrekking tot een arbitrage, tenzij hij kennelijk zou tekortschieten in zijn onafhankelijkheid, competentie of integriteit. In een extreem geval is de aansprakelijkheid van de arbiter beperkt tot een schadevergoeding welke nooit meer kan bedragen dan het dubbele van de uitgeschreven provisiefacturen.

    Zolang vervallen facturen, zelfs gedeeltelijk onbetaald blijven, kan het scheidsgerecht zijn werkzaamheden opschorten. De meest gerede partij kan steeds de betaling uitvoeren.


     

    Voorlopige maatregelen.

    Aan de arbiter kan in elke stand van het geding gevraagd worden om – in geval van hoogdringendheid - voorlopige maatregelen te treffen. Het scheidsgerecht oordeelt zoals in kortgeding, hetzij op eenzijdig verzoekschrift, hetzij na mogelijkheid van tegenspraak. Deze dringende maatregelen zijn uitvoerbaar bij voorraad.

    Tenuitvoerlegging van de uitspraak.

    De tenuitvoerlegging van de uitspraak van het scheidsgerecht geschiedt spontaan door de in het ongelijk gestelde partij(en) en - bij gebreke - met tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder zoals bij elk ander vonnis van een gewone rechtbank. In dit laatste geval vraagt de belanghebbende de uitvoerbaarverklaring aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, zonder dat de partij, tegen wie de tenuitvoerlegging is verzocht, aanspraak kan maken om in deze stand van het geding nog te worden gehoord.

    De scheidsrechterlijke uitspraak kan vervolgens, samen met de beslissing tot uitvoerbaarverklaring van de uitspraak, aan de wederpartij worden betekend, waarna de gerechtelijke uitvoering door de gerechtsdeurwaarder ingezet kan worden (bevel, uitvoerend beslag, verkoop…).


     

    C. ARBITRAGEOVEREENKOMST

    De partijen

    1.

    2.

    verbinden er zich toe alle geschillen, welke mochten ontstaan n.a.v. hun samenwerking of transacties, verplichtend voor te leggen aan Mr Guy Schepers, alleenzetelend scheidsrechter, Jacobuslei 37 te Brasschaat (www.scheidsgerecht.be - lexis@lexis.be - +32 3 2160120), overeenkomstig de bepalingen en voorwaarden zoals hiervoor vermeld.

    De partijen kunnen evenwel steeds van deze regeling afwijken mocht het geschil behoren tot de bevoegdheid van de vrederechter of louter betrekking hebben op het verkrijgen van een betalingsbevel.

    In geval van afwezigheid of tegenstrijdig belang in hoofde van de scheidsrechter, gelasten zij NV Lexis Juridischedienstengroep NV met de aanstelling van de scheidsrechter.

    Opgemaakt in tweevoud, waarvan elke partij erkent een origineel ontvangen te hebben, op te

    27-04-2009, 18:08 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Arbitrage, scheidsgerecht, arbiter, scheidsrechter, geschil
    12-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bedrijvenkliniek

    In 2008 waren er 8.512 faillissementen. Wij voorspellen dat dit trieste record in 2009 zal verpulverd worden. Met de nieuwe wet op de continuïteit van ondernemingen heeft België een juridisch instrument dat deze tendens zou kunnen helpen afremmen.

    De bedrijfswereld wachtte al lang op een werkbare aanpassing van de oude regeling van het gerechtelijk akkoord (concordaat).

    De nieuwe wet heeft tot doel de continuïteit van ondernemingen, of op zijn minst van hun rendabele activiteiten, te versterken. Het voornaamste kenmerk is dat ze het palet aan instrumenten uitbreidt waarmee een onderneming in moeilijkheden de situatie kan rechtzetten. De problemen kunnen zeer gevarieerd zijn. De oplossingen moeten dat evenzeer zijn. Daarom beschikt de bedrijfsleider voortaan over een veelheid van opties die gaan van zeer vrije systemen (de ondernemingsbemiddelaar) tot andere, meer bindende systemen (de ondernemingsoverdracht onder gerechtelijk gezag).

    Het uitgangspunt is dat men zo vroeg mogelijk moet ingrijpen en als het kan de logheid en inmenging van justitie vermijden. Zo voert de wet in het Belgisch recht een nieuw personage in: de ondernemingsbemiddelaar. Dit is een neutrale persoon die, net als de mediator in handelsgeschillen, als tussenpersoon optreedt en zowel de schuldeisers als de schuldenaar helpt om de mogelijke oplossingen te ontdekken.

    De wet bevordert verder minnelijke schikkingen tussen de schuldenaar in moeilijkheden en sommige van zijn schuldeisers. De partijen stellen vrij de inhoud van een dergelijke schikking vast. Dit laatste moet tot doel hebben de financiële toestand te saneren zonder daarom de andere schuldeisers, die geen partij zijn bij de schikking, te verzwakken.

    Een ander nieuw instrument is de overdracht van de onderneming (of van een deel ervan) onder gezag van justitie. Wanneer de toestand uitzichtloos is, kunnen met deze procedure de nog rendabele activiteiten worden overgelaten zonder het faillissement af te wachten. Deze procedure is de meest dwingende en leunt het dichtst aan bij het faillissement, maar dan volgens een regeling die het mogelijk maakt het potentieel van de betrokken ondernemingen beter in stand te houden.

    Afwachten nu of noodlijdende ondernemers die manoeuvreerruimte zullen aanwenden vooraleer hun toestand hopeloos is geworden. Daarvoor moet in België vooraal gesleuteld worden aan de mentaliteit en het wantrouwen in justitie.

    Bijlagen:
    Wet 31 JANUARI 2009.pdf (1.1 MB)   
    http://www.helplex.be   

    12-03-2009, 18:37 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:dagvaarding, gerecht, rechtbank, bedrijven, moeilijkheden, faillissement, concordaat, justitie, mediator, bemiddelaar, curator
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwe betalingsbevel

    Vele schuldeisers hebben hun hoofd afgewend van Justitie omdat deze voor de meestal kleine vorderingen te traag en te duur is.

    NIEUW :

    Het betalingsbevel is een schriftelijk bevel van de rechter, waarmee de gerechtsdeurwaarder naar de wanbetaler kan stappen om betaling te eisen en de geldsom incasseren. De schuldeiser kan dit bevel bekomen zonder dagvaarding. De eiser zal wel moeten aantonen dat de schuld vaststaat en opeisbaar is.

    De wanbetaler heeft de mogelijkheid om verzet aan te tekenen, maar de ervaring in het buitenland toont aan dat dit niet vaak gebeurt.

    Voor betwiste vorderingen raden we u snelrecht door middel van arbitrage aan: www.scheidsgerecht.be.

    Wil u het nieuwe systeem uittesten: neem vrijblijvend contact op met

    LEXIS NV CREDITMANAGEMENT

    RPR Antwerpen 0418645466

    Jacobuslei 37

    B – 2930 Brasschaat – Antwerpen

    Tel.: +32 3 2160120

    Fax : +32 3 2375317

    mailto:lexis@lexis.be

    www.factuur.nu

    www.balansen.biz

    P.S. Lexis is thuis in gans Europa.

    17-02-2009, 18:33 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:betalingsbevel, factuur, incasso, dagvaarding, rechtbank, advocaat, deurwaarder
    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelrecht voor mondige senioren

    In ons recent artikel “Het scheidsgerecht is de toekomst” hebben we de interessante mogelijkheden van arbitrage toegelicht om snel, goedkoop en efficiënt een conflict op te lossen tussen handelaars in het algemeen, of bijvoorbeeld ook tussen vennoten en bestuurders of tussen familieleden in een erfeniskwestie.

    Hierna behandelen we verder enkele concrete vragen die we ontvingen ter gelegenheid van deze kennismaking met het scheidsgerecht.

    Kan elk conflict voorgelegd worden aan het scheidsgerecht ?

    De wet zegt dat het scheidsgerecht “alle geschillen welke voor dading vatbaar zijn” kan behandelen. Deze uitgebreide omschrijving sluit dus vrijwel alleen die zaken uit die in het strafrecht thuishoren of te maken hebben met de openbare orde, belastingen of familierecht.

    Kan men zomaar het scheidsgerecht inschakelen ?

    Neen. De wet schrijft voor dat er een akkoord tot arbitrage moet bestaan. Een arbitragebeding moet dus blijken uit het contract dat de partijen bindt. Maar een arbitragebeding in algemene verkoopsvoorwaarden, vermeld op de bestelbon, de leveringsbon en/of de factuur volstaat.

    Echter ook een voor de rechtbank aanslepend geschil kan in akkoord tussen de partijen overgeheveld worden naar het scheidsgerecht.

    Hoe luidt een arbitragebeding ?

    “Elk geschil wordt verplichtend voorgelegd aan en definitief beslecht door middel van arbitrage. De scheidsrechter wordt aangesteld en vervult zijn werkzaamheden met toepassing van het snelrecht-reglement van NV Lexis Juridischedienstengroep en het Belgisch recht. De voertaal is Nederlands.”

    Hoe begin ik eraan ?

    Ik stuur een verzoek tot arbitrage naar Lexis Juridischedienstengroep en zet daarbij mijn vordering en mijn standpunt uiteen. Ik voeg er de relevante stukken bij. Ik hoef dus geen beroep te doen op een gerechtsdeurwaarder of advocaat. Lexis stelt een arbiter aan die – na een eerste lezing – alle ontvangen documenten bezorgt aan de wederpartij(en). Die krijgt 3 weken de tijd om haar standpunt en stukken aan de scheidsrechter te bezorgen. Meestal leidt dit tot een samenkomst van alle partijen onder leiding van de scheidsrechter. Bij ontstentenis van overeenstemming tussen de partijen, organiseert de scheidsrechter het verder verloop van de procedure : welke pijnpunten moeten nog uitgediept worden? Na ontvangst van een geschreven memorie van de partijen beslist de scheidsrechter.

    Wie is de scheidsrechter en moet ik die zomaar accepteren ?

    Lexis werkt uitsluitend met professionele arbiters met een jarenlange praktijkervaring in de juridische wereld. Niettemin kunt u de aangestelde arbiter wraken zoals u een rechter bij de rechtbank kunt laten vervangen.

    Waarom zou ik arbitrage prefereren ?

    De vuistregel is: “keep it simple”, hoe eenvoudiger, hoe beter. Het is precies omwille van de eenvoud van de procedure dat arbitrage goedkoper is en ook veel minder lang duurt. Het scheidsgerecht werkt bijzonder flexibel: de partijen zelf zitten aan tafel met de scheidsrechter, een plaatsbezoek is snel geregeld, de scheidsrechter is erop getraind om de partijen terug “on speaking terms” te krijgen. Vaak wordt een arbitrage dan ook afgesloten met een dading, zoniet doet de scheidsrechter een arbitrale uitspraak. Deze is definitief voor de partijen.

    Hoelang duurt een procedure voor het scheidsgerecht ?

    Eén maand voor de afhandeling van een onbetwiste vordering.

    Ernstige geschillen vinden hun beslag binnen een termijn van zes maanden.

    Het gebruik van e-mail en het uitsluiten van nutteloos tijdverlies of oeverloos geschrijf bevorderen de snelheid.

    Wat is de waarde van een arbitrale uitspraak ?

    Een arbitragevonnis is gelijkwaardig aan een uitspraak van de rechtbank. Het wordt op dezelfde wijze uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder nadat het bij de rechtbank werd neergelegd ter homologatie. De homologatie is een administratieve formaliteit die het arbitragevonnis niet wijzigt.

    Is de rechtbank nog bevoegd als er in de overeenkomst of in de verkoopsvoorwaarden een arbitrageclausule staat ?

    Neen. Als partijen contractueel zijn overeengekomen om hun geschil te laten beslechten via arbitrage zal de gewone rechtbank zich onbevoegd moeten verklaren op vraag van één der partijen. (art.1679.1° Gerechtelijk Wetboek en art.2.3° Verdrag van New York 10/06/1958.)

    Is arbitrage ook nuttig bij internationale handel ?

    Voorzeker ! Het vijftig jaar oude Verdrag van New York betreffende de arbitrage is ondermeer tot stand gekomen ter bevordering van de internationale handel.De verdragsluitende staten waren van mening dat de internationale handel zich slechts goed zou kunnen ontwikkelen als er een methode van geschillenbeslechting zou bestaan die in zoveel mogelijk landen wordt erkend en zou leiden tot uitspraken die in zoveel mogelijk landen ten uitvoer gelegd kunnen worden zonder "discriminatie" van buitenlandse beslissingen en partijen.
    Bij de totstandkoming in 1958 werd het verdrag ondertekend door 10 landen, inmiddels is het verdrag in meer dan 140 landen, verspreid over alle continenten, in werking getreden.


    Wat kost arbitrage ?

    De arbitragekosten worden berekend op basis van het bedrag waarover het geschil gaat. Het reglement voorziet daarvoor een gedetailleerde staffel. Wanneer de partijen niet tot een vergelijk komen, veroordeelt het scheidsgerecht de partij die in het ongelijk wordt gesteld tot de kosten. Bij wijze van voorbeeld: de vergoeding van het scheidsgerecht voor de definitieve oplossing van een conflict over 5.000 EUR op minder dan 6 maanden tijd kost 1500 EUR. Mondige ondernemers vermijden daarbij kosten van advocaten, dagvaarding en registratierechten.

    Waarom zou ik nog twijfelen ?

    Inderdaad : arbitrage heeft tot doel een geschil op te lossen en partijen daartoe te motiveren. De voorkeur gaat naar een minnelijke schikking en een oplossing van het geschil. Een rechtbank zal daarentegen zeer afstandelijk een uitspraak doen over het geschil louter op basis van de toepasbare rechtsregels.

    28-08-2008, 00:34 geschreven door Lexpert

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/08-02/09 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 14/03-20/03 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 02/11-08/11 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 25/08-31/08 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 06/02-12/02 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!