Recht en Plicht
Inhoud blog
  • EFFICIENTE INGESTELDHEID
  • MATIGHEID EEN MOOIE GAVE
  • RECHTEN en PLICHTEN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    10-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EFFICIENTE INGESTELDHEID
    Vooreerst willen we een paar zaken op een rij zetten die allicht een stevige basis kunnen vormen om een positieve ingesteldheid te bewerkstelligen.

    Het zijn punten waar ikzelf steeds heb aan gehouden om als mens, als collega en als medewerker te fungeren in een maatschappij, waar samenleven in een aangename sfeer als prioritair kan gesteld worden.

    Efficiënt werken is enorm belangrijk wanneer men een hoog rendement van zijn werk wil bereiken. Daarmee wordt niet altijd de financiële kant van het werk bedoeld, maar eerder de invloed die je werk heeft op de samenleving waarin je fungeert.

    De gewoonten van efficiënte mensen

    -Onderlinge samenwerking is belangrijker dan onafhankelijk werken.

    - Geef mensen geld en ze vechten erom; geef ze een ideaal en een doel en ze werken samen.

    -Fairplay tegenover collega’s en leiding

    -Je eigen principes zijn steeds een goede handleiding.

    -Integriteit en eerlijkheid zijn altijd een stevige basis.

    -De menselijke waardigheid mag nooit uit het oog verdwijnen.

    -Dienstbetoon aan collega’s werkt steeds positief.

    -Kwaliteitswerk vormt steeds een troef in je hand.

    -Geduld en moed helpt om goed werk te leveren.

    -De manier waarop we een probleem zien is het probleem.

    -Behandel je collega’s zoals je verwacht dat zij je beste vrienden behandelen.

    -Je kan iemands hand ‘kopen’ maar nooit iemands hart.

    -Begin een taak met het einddoel in je geest.

    -Voer prioritaire taken het eerst uit.

    -Tracht eerst te begrijpen en tracht daarna begrepen te worden

    -Effectiviteit is de balans tussen je rendement en je mogelijkheden.

    Onderhandelen

    Denk bij een vraag 10 sec na, alvorens te antwoorden, dan heb je tijd voor een goed antwoord.

    Antwoord een strikvraag met een tegenvraag (bv: waarom vraag je mij dit ?)

    Kijk een gesprekspartner recht in de ogen.

    Wees altijd eerlijk, wees steeds positief en geef geen commentaar op collega’s. Desnoods zeg je gewoon, dat je geen commentaar wenst te geven.

    Verzorg je lichaamstaal: een eerste blik is vaak bepalend voor de sfeer van de onderhandelingen.

    Verzorg je taal, want elk gesprek is tevens een evaluatie van je zelf. Antwerps dialect is geen universele vlaamse taal.

    10-01-2007, 00:00 Geschreven door Strauss
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MATIGHEID EEN MOOIE GAVE

    Boven alles: wees matig !

    Onlangs las ik het volgende: ik citeer:
    "
    Dat onze  Vlaamse ministers een maandwedde hebben van meer  dan 10.000 EUR  (400.000 BF).

    Dat zij een maandelijkse huisvestingsvergoeding genieten  van 2.350 EUR  (ongeveer 95.000 BF).

    Dat zij een huishoudkostenvergoeding per maand ontvangen van 876 EUR (ruim 35.000 BF). 

    Dat zij een kleine 300 EUR per maand bijkrijgen als "persoonlijke forfaitaire onkostenvergoeding" (zowat 12.000 BF) 

    Totaal is dat 13.526 EUR of (545.637 BF) elke maand van het jaar.

    En nog kunnen ze het niet laten om met de centjes van de belastingbetaler grote sier te maken, lees maar : Als supplementje bij hun wel zeer riante broodwinning wordt  hen dan nog eens een  VISA-kaart toevertrouwd,en zij gebruiken die zonder verpinken, om de horecasector op de been te houden, en de afrekeningen na het festijn zijn niet van de poes, er zijn enkele gezonde eters bij,  enkele van deze excellenties hebben er in het jaar 2002 degelijk werk van gemaakt want wat zij verorberden grenst aan het  ongelooflijke.

    Volgens informatie ons verstrekt door E-magazine nr 160 ging het er heel culinair en uitbundig expensief aan toe.

    Prent het in uw gedachten dat het allemaal betaald wordt met de centen van de belastingbetaler, dus ook met die van u. " Einde citaat

    Bedenk dat dit moet bestreden worden en overweeg  het een en het ander tegen  de volgende keer dat men uw steun (stem) vraagt.

    Het eerste wat deze regering zichzelf cadeau gaf was: bij ontslagneming krijgen zij deze voordelen nog een hele lange periode doorbetaald: veel meer dan in de privé waar men niets krijgt als men het zelf afbolt om een andere job te bemachtigen. Waarom moeten zij meer hebben dan in de privé ? Omdat ze het zichzelf kunnen toeeigenen ? Hoe formuleerde men dit vroeger: "Wie aan het potje zit ....." Was dit afgesproken vóór de vorige verkiezing ?

    Broederlijk delen.

    Komt er een jobke vrij in een openbare instelling dat goed betaalt, dan maak je geen kans. Een lange arm zal er wel voor zorgen dat dit in eigen beheer komt ofwel bij een vriend, die al een boel verplichtingen heeft. Zijn er politici die méér dan 20 jobs hebben ? Meer dan eentje per dag. Waar hoorde ik: "Je kan geen twee heren dienen".
    Broederlijk verdelen onder elkaar.
    Maar ja, wie aan het potje zit ...

    10-01-2007, 00:00 Geschreven door Strauss
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RECHTEN en PLICHTEN
    Een paar bedenkingen waar we best rekening mee houden als we optimaal willen fungeren in een geest van goede verstandhouding . . .

    Mensenrechten: Ok. Waar blijven we met de mensenplichten?

    De ware bron van rechten is verplichting. Wanneer we met z’n allen onze plicht vervullen, zullen onze rechten niet veraf zijn. Wanneer we onze plicht verzuimen, zullen we vergeefs achter rechten aanhollen. (Gandhi)

    In de gemeenschap waarin we leven worden de rechten van het individu beperkt door de rechten van de anderen: het eigen recht stopt waar het recht van een ander individu of van de gemeenschap begint. De grootste plicht van de mens is dus het respecteren van de rechten van anderen; anderen de mogelijkheid bieden een waardig leven uit te bouwen.

    Dit is vooral moeilijk in zaken waarbij rechten van verschillende individuen met elkaar in conflict zijn. Zo kan je bijvoorbeeld vast wel situaties bedenken waarbij het recht op bewegingsvrijheid in conflict komt met andermans recht op privacy en bezit of wanneer er onnatuurlijke situaties ontstaan.

    De overheid heeft de plicht te zorgen voor veiligheid en welzijn van de bewoners: politiekers hebben die taak vrijwillig op zich genomen voor een bepaalde materie en kunnen er niet onderuit om die plicht nauwgezet na te komen.

    Politiek gezien door een gemiddelde Vlaming

    Politici hebben, meer dan wie ook, de plicht om andermans mening te respecteren. Zonder akkoord te gaan met oppositie (want die doen ook hun plicht) is het uit den boze, verwaand en egoïstisch om te weigeren met iemand samen te werken en te streven naar een eerlijke oplossing van voorgelegde problemen. Niemand is volmaakt.

    Werkgevers hebben de toelating van de maatschappij om een bedrijf uit te baten. Zij hebben dus t.o.v. die maatschappij de plicht dit op een eerlijke en menselijke manier te doen. Een aantal verplichtingen naar de werknemers en de klanten toe zijn vervat in een aantal overeenkomsten waar zij niet onderuit kunnen. Werknemers hebben de plicht het contract uit te voeren dat ze overeengekomen zijn met de werkgever. Vroeger stelde men dat men moest handelen als een goede huisvader.

    Als wijzelf naar het buitenland trekken hebben wij ook de plicht om de eigenheid van het gastland te respecteren en ons in die zin te gedragen. Onze wil trachten op te dringen op één of andere manier is volledig foutief van ons.

    Wie van buiten ons land binnenkomt heeft de plicht zich te schikken naar de plaatselijke gebruiken. Bezoekers, toeristen, immigranten en asielzoekers moeten niet hun eigen wil komen opdringen aan de plaatselijke bevolking; zij hebben de plicht zich aan te passen aan de lokale eigenheid. Wanneer asielzoekers een hongerstaking als drukkingsmiddel zouden aanwenden is dit een niet-mis-te-verstaan chantagemiddel waar direct een onverbiddellijke uitwijzing moet op volgen. Wie in ons land op deze manier binnenkomt, verdient het niet om bij een vredelievend volk te wonen. Diezelfde regel geldt dus ook voor onszelf, wanneer we ons buiten onze eigen streek bevinden.

    Wie naar sportevenementen gaat heeft te plicht zich sportief te gedragen. In elke sport zijn er minstens zoveel verliezers als winnaars. Zijn er nog sportieve verliezers ? Sport bekijken moet in de eerste plaats een ontspanning zijn.

    Het is de plicht van ouders en opvoeders om de kinderen eerst te leren wat hun plichten zijn. Pas op de tweede plaats komen de rechten. Het is dan gewoon misdadig voor ouders om jonge kinderen in te schakelen in een betoging, waar ze leren opkomen voor bepaalde rechten, terwijl ze allicht hun plichten nog niet beheersen. In de meeste gevallen snappen die kinderen nog niet waarvoor ze eigenlijk in de straat lopen en vinden het veeleer een spel. Agressieve houdingen die ze waarnemen worden echter voor gans hun leven in hun hersenen geprent en zullen in hun later leven vaak een nefaste invloed hebben, omdat die, bij de waarneming,  niet altijd als foutief aangemerkt zijn.

    Het onze plicht om het milieu te respecteren. Het milieu is geen persoonlijke eigendom. Iedereen heeft immers recht op een nette omgeving en een gezond milieu. Het is een basisplicht van elke ouder om kinderen dit respect bij te brengen.

    Als we ons in het verkeer begeven hebben we veel meer plichten dan rechten ! Er liggen al veel mensen in het graf die in hun recht waren. Ik zag ooit een gedenksteen met erop: ‘Ik had voorrangs van rechts’.

    De vrijheid die we ons toe eigenen om sommige plichten aan onze laarzen te lappen houdt inherent in, dat we afzien van bepaalde rechten en de onaangename gevolgen vrijwillig aanvaarden.

    Hoge wedden mogen toegekend worden aan elk individu die er voor werkt. Elke werkgever is vrij dit te doen wanneer hij dit gepast acht. Wie een hoge wedde ontvangt is dus ook in staat om een appeltje voor de dorst opzij te leggen. Wie zeer veel ontvangt, kan ook zeer veel sparen of zou het toch moeten kunnen: anders is die onbekwaam en zijn/haar vergoeding niet waardig.

     Het is in deze context dat we op zoek zijn naar een eerlijke politieker die het volgende wetsvoorstel wil indienen:

    “Salarissen, vergoedingen, dotaties, pensioenen of eender welke tegemoetkoming waar geen werk tegenover staat en die betaald worden nà het moment van ontslag of oppensioenstelling moeten zonder uitzondering gecumuleerd begrensd worden tot €3.000 per maand.”

    Gewaarborgd loon blijft dus behouden omdat het binnen de datum van  “in dienst zijn” valt. Vakantiegeld dat refereert naar 1 jaar tevoren wordt normaal betaald als vroeger, maar eindejaarspremies na uitdienststelling staan niet tegenover werk en worden dus gelimiteerd. Aan de opzeggingstermijnen mag niet geraakt worden, maar de abnormaal hoge bedragen per maand zijn gewoon onrechtvaardig voor de gemeenschap.

    Opzeggingsvergoedingen van meer dan €3.000 zijn verboden voor alle instanties, zowel particuliere als openbare betrekkingen. Pensioenen en vergoedingen van allerlei aard worden eveneens gelimiteerd tot €3.000. Voor eenmalige vergoedingen of andere achterpoortjes moet de vergelijking gemaakt worden hoelang de opzeggingstermijn duurt en tevens de deling gemaakt.

     Met de besparing die dit oplevert voor de pensioenkassen kunnen de laagste pensioenen opgetrokken worden tot op een billijk niveau. Aan vergoedingen allerlei tijdens een arbeidscontract mag in geen geval geraakt worden, maar eens uit dienst moet dit beperkt worden.
    Uit dienst gaan heeft altijd een oorzaak, zonder uitzondering. Vrijwillig uitdienstgaan geeft meestal zicht op een beterbetaalde functie (en dan is een uittredings-vergoeding niet nodig) ofwel krijgt men ontslag om eender welke reden (en dan moeten ook geen buitensporigheden gebeuren). 

    Voor bedrijven moet dit leiden tot een eerlijke verdeling van de middelen. Het is immers niet eerlijk dat er, zoals vaak in het verleden, onmogelijk hoge bedragen uitbetaald moeten worden aan personen die het goed konden uitleggen en de werkgever onder tafel praatten om zoiets oneerlijks te bereiken. In veel gevallen betekent het op termijn de doodsteek voor een bedrijf. Loonkosten zijn en blijven immers een kostprijselement dat ten allen tijde doorgerekend wordt in de prijzen.

    Voor openbare diensten en staatsinstellingen is het zeker onverantwoord om met gemeenschapgelden dergelijke hoge bedragen uit te geven. Het gaat vaak om een wedde + een kostenvergoeding + een wagen + een hospitalisatieverzekering + ditjes en datjes. Al deze zaken moeten zonder uitzondering samengeteld en begrensd worden. Praktisch kan dit heel eenvoudig, door het te beperken aan de bron. De cumul kan voor het teveel betaald gedeelte voor 100% belast worden bij de inkomstenbelasting.
    Wie wordt de eerste eerlijke politieker die dit voorstel wil indienen
    Er mag gerust een ruime enquête aan voorafgaan onder de ganse bevolking.

    Welke partij durft hier in snoeien ? Of zijn zij allemaal gelijk op dit punt ?

    08-01-2007, 00:00 Geschreven door Strauss
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 08/01-14/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!