Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
15-09-2013
Berging Costa Concordia start morgen: duurste ooit
Berging Costa Concordia start morgen: duurste ooit
Het wrak van de gekapseisde Costa Concordia zal maandag opgericht worden. Dat beslisten de Italiaanse autoriteiten zondagnamiddag. De operatie, die tot twaalf uur kan duren, wordt beschouwd als de meest complexe fase van de berging van het cruiseschip.
Het meer dan 114.000 ton zware schip was op 13 januari 2012 voor het eiland Giglio in de Middellandse Zee gekapseisd. De scheepsramp kostte het leven aan 32 mensen. De berging van het schip is een van de grootste en duurste aller tijden. Ze zal volgens de rederij Costa Crociere minstens 600 miljoen euro kosten.
Voetgangers en fietsers koning in Antwerpse binnenstad
Voetgangers en fietsers koning in Antwerpse binnenstad
De Antwerpse binnenstad was met Antwerpen Autovrij vandaag exclusief terrein voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Het is de tiende editie. De bezoekers maakten kennis met de allernieuwste trends op de mobiliteitsmarkt. Een overzicht van enkele plezante weetjes rond Antwerpen Autovrij en zwakke weggebruikers in de stad.
Blankenbergse pier zwaar beschadigd door hevige wind
Blankenbergse pier zwaar beschadigd door hevige wind
BLANKENBERGE - Hevige windstoten veroorzaakten op verschillende plaatsen in onze regio problemen. Op de pier van Blankenberge waaiden enkele zware balken weg
Vooral de pier van Blankenberge leek in de klappen te delen. Daar rukte de wind zes zware balken en een rooster van de wandelweg zomaar los. Hierdoor ontstonden her en der serieuze gaten in de pier. Er werd beslist om die preventief te sluiten. De huidige situatie is gevaarlijk, zegt Francis Vandendorpe, uitbater van de Pier. Bij hoog water slaan de golven in die gaten omhoog slaan. Door de wind is de zee momenteel behoorlijk wild, dus dat is niet veilig voor wandelaars. De mensen kunnen nog wel op de pier, maar er rond wandelen, is even geen optie meer. De twee zijarmen werden afgesloten. Het restaurant en het themapark Storms zijn wel nog steeds open. Een aannemer zal de balken zo snel mogelijk terugplaatsen.
Open Monumentendag 2013 - Klooster Sint-Agnetendal
Open Monumentendag 2013 - Klooster Sint-Agnetendal
Monument
Het klooster Sint-Agnetendal werd in 1717 opgericht. Toen werden o.a. een kapel en onderwijslokalen gebouwd. Na de sloop in 1821 werd het heropgebouwd als meisjespensionaat. In 2002 verlieten de zusters Sint-Agnetendal. Het beschermde klooster met kloostertuin kan uitzonderlijk bezocht worden voor de verbouwingswerken starten.
Breda breekt record 'meeste roodharigen bij elkaar'
Breda breekt record 'meeste roodharigen bij elkaar'
In de Nederlandse stad Breda is zondag het wereldrecord 'de meeste roodharigen bij elkaar' verbroken. Liefst 1.672 mensen met rood haar uit tachtig landen dromden samen in het centrum van Breda, genoeg om het record van vorig jaar te breken. Dat meldde een woordvoerder van de 'Redhead Days' zondag.
De recordpoging is onderdeel van het driedaagse evenement dat roodharigen, hun vrienden en familie en ook hun fans bijeenbrengt in de Brabantse stad. Het hele weekend zijn er activiteiten, workshops en dergelijke. "Volgend jaar gaan we weer het record proberen te breken. Al hebben we dan misschien een groter plein nodig", lachte de woordvoerder
Ex-Spice Girl Victoria Beckham zal vanaf nu heel wat meer moeite hebben om van de ene modeshow naar de andere te gaan tijdens de New York Fashion Week. Dieven hebben immers haar fiets gestolen.
De vrouw van David Beckham had haar tweewieler zorgvuldig met een dikke ijzeren ketting aan een paal vastgemaakt. Toen ze haar fiets wilde gaan ophalen, vond ze echter alleen maar het voorwiel terug. "Ik denk dat ik niet naar huis zal rijden vanavond", plaatste ze op haar twitterpagina. De NYPD schoot haar onmiddellijk ter hulp, maar de kans is klein dat haar fiets zal teruggevonden worden.
Bart De Pauw: "Aan de baas van Vier die Tom Lenaerts een luierik noemt: 'Dwaas kalf'"
Niet alleen met Quiz Me Quick, maar ook met Twee Tot De Zesde Macht - vanaf zondag op Eén - vond Bart De Pauw (45) vorig jaar weer aansluiting bij meer dan een miljoen kijkers. Ik weet wat Tom Lenaerts heeft meegemaakt toen De Kruitfabriek werd afgevoerd, zegt hij. Hij heeft er alles aan gedaan om een goed programma te maken, maar dat is niet evident als ze voortdurend op je kop kakken. Dan moet je je s ochtends echt uit je bed hijsen.
Toch wil Bart De Pauw niet gezegd hebben dat 'De Kruitfabriek' een goed programma was. "De mix zat niet altijd goed en soms wist je niet wie wie aan het interviewen was. Dat heb ik Tom ook gezegd, maar anderzijds: hij is een fantastische presentator, beter dan ik ooit zal zijn. Als je dan, nadat het programma is afgevoerd, ook nog eens van je SBS-bazen (Philippe Bonamie, red.) te horen krijgt dat jij en je redactie lui bent geweest... Dat is on-voor-stel-baar. Dan denk ik: Bonamie, dwaas kalf! Fijne manier om je mensen te motiveren.
Willy Sommers en Guy Van Sande in 'De Slimste Mens ter Wereld'
Willy Sommers en Guy Van Sande in 'De Slimste Mens ter Wereld'
Op 2 september gaat het nieuwe seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld' van start op VIER. Voor de tiende editie wisten de makers weer heel wat bekende kandidaten bijeen te sprokkelen.
Onder meer Willy Sommers, Lesley-Ann Poppe, Guy Van Sande, Eva Daeleman, Pieter Timmers, Willy Sonck en Evy Gruyaert zullen meedingen naar de titel van 'Slimste Mens ter Wereld'. Eerder zeiden politici Ingrid Lieten, Gwendolyn Rutten, Wouter Van Besien en Ben Weyts al toe voor de zoektocht naar een opvolger voor basketbalspeler Tomas Van den Spiegel.
Zoals bekend blijft comedian Philippe Geubels op post als jurylid. Vorig seizoen was hij al de vaste waarde binnen de jury. Naast hem zat toen telkens een gastjurylid. Dit concept blijft behouden, met die uitzondering dat ook Geubels afwisseling krijgt van twee andere vaste juryleden, met name Bruno Vanden Broecke en Lieven Scheire
In Wilrijk is dinsdagmiddag acteur Sven De Ridder in het huwelijksbootje gestapt met zijn verloofde Chindy Wysmantel.
De 39-jarige acteur van onder meer het Echt Antwaarps Teater en 'Deadline 14/10' vroeg zijn vriendin begin vorig jaar ten huwelijk in Egypte. "We hebben er lang naar uitgekeken en gaan er het beste van maken", zei De Ridder voor de camera's van atv.
Het koppel heeft samen twee kinderen. De Ridder heeft ook een zoon uit een vorige relatie.
Jeroen Meus is vandaag in Leuven in het huwelijksbootje gestapt met zijn vriendin Stéphanie. Voor zijn trouwste Twittervolgers had de chefkok een verrassing in petto: een foto van de trouwringen én de schoenen van zijn aanstaande. Wie weet wat er nog volgt...
De gegraveerde ringen zijn een klassieke band voor meneer Meus, mevrouw krijgt er een met diamantjes. Hij kondigde de foto aan met een toepasselijk 'Lord of the rings'.
Een tweet over de schoenen van Stéphanie was dan weer om iedereen op het verkeerde been te zetten: de geposte schoenen zijn van clownformaat én in felle kleurtjes.
De trouwpartij ging door in Leuven en wordt ingehuldigd door burgemeester Tobback zelf. Extra politiebewaking wordt niet (echt) voorzien.
Jeroen en Stéphanie zijn tien jaar samen en verloofd sinds 2011. Samen hebben ze één zoontje, Georges.
Temperaturen lokken massaal kwallen naar onze kust
Temperaturen lokken massaal kwallen naar onze kust
Onze stranden krijgen te maken met kolonies kwallen die door de hoge temperaturen massaal in de Noordzee opduiken. Gisteren moesten meer dan honderd mensen verzorgd worden na een beet. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Volgens de Oostendse hoofdredder Gino Bintein was het niet nodig om zwemmen te verbieden. "De situatie was niet ernstig genoeg om de grote massa badgasten uit het water te halen. Dat was niet verantwoord geweest", luidt het. Twee kinderen liepen een ernstige allergische reactie op. De gekleurde kwallen kunnen voor ademhalingsproblemen zorgen.
Vlaamse uilenpopulatie heeft het dit jaar moeilijk
Vlaamse uilenpopulatie heeft het dit jaar moeilijk
In 2013 zijn er opvallend weinig uilen ter wereld gekomen. De dalende muizenpopulatie is hiervan de grote oorzaak. Dat meldt de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt op woensdag.
De voedselpiramide is maar zo sterk als haar zwakste schakel en dat heeft de uil geweten. Het dier, dat bovenaan de voedselpiramide staat, is afhankelijk van de muizenpopulatie. Deze liet het in 2013 afweten door de lage vruchtzetting van de bomen en een strenge winter, zegt Philippe Smets van de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt.
Broedproces uitstellen
"Een uil eet elke nacht vier à vijf muizen. Een uilennest bestaat uit ongeveer vier uilen. Dat betekent twintig muizen per nacht, oftewel 1.000 muizen per maand", zegt Smets. "De uilen beseffen dat dit niet haalbaar is waardoor ze het broedproces uitstellen, met een dramatisch laag aantal broedgevallen tot gevolg".
Vooral de Kerkuil, de Bosuil en de Ransuil zijn de grootste slachtoffers. "In sommige nestkasten is er zelfs sprake van een nuljaar." De Steenuilpopulatie, met een meer gevarieerd menu, wist zich daarentegen wel te handhaven. "Gelukkig rijpen er inmiddels weer heel wat vruchten aan de bomen. Dat geeft alvast veel hoop voor een groeiende muizenpopulatie en een topjaar in 2014".
Vorige week raakte bekend dat Lien Van de Kelder (30) en Hans Herbots (43) op 19 juli de ouders zijn geworden van dochter Jeanne. In de Story van deze week vertellen de twee dat ze ook in het geheim getrouwd zijn. Dat bescheiden feest, "een sobere barbecue", vond enkele maanden geleden plaats.
Lien Van de Kelder bevallen van dochter
Lien Van de Kelder heeft vrijdag een dochtertje gekregen: Jeanne. De actrice/presentatrice en haar partner, regisseur Hans Herbots, hadden de kleine spruit pas volgende week verwacht. "Jeanne kwam tien dagen te vroeg, waardoor ze niet in Deurne is geboren, maar in Veurne", klinkt het.
"We zullen nu samen met Jeanne en haar twee grote zussen met volle teugen verder genieten van de gezonde zeebries", laat het dolgelukkige koppel nog optekenen.
Het koude voorjaar, allicht de koude midden in de "normale" eiafzetperiode, zorgde voor veel minder kikkerdril. Dat blijkt uit een onderzoek naar de voortplanting van heikkiker in het Kruisven (Dilsen-Stokkem). Ook de bruine kikker en gewone pad hebben dit jaar minder legsel, zegt Natuurbericht.be.
"Maart 2013 werd gekenmerkt door een zeer uitzonderlijk lage gemiddelde temperatuur", schetst Dominique Verbelen van de Hylawerkgroep (Natuurpunt). "Er werden 18 vorstdagen opgetekend, dagen dus met een minimumtemperatuur onder de 0 graden. Normaal tikt maart af op 6,2 vorstdagen. En toch werd het ook even lente. Van 6 tot 8 maart bepaalden maritieme luchtstromingen ons weer met dagmaxima van 19,1 °C op 6 maart. Voor veel amfibieën was dit de start van de grote jaarlijkse trek."
Overzetacties
In 2013 werden op 243 locaties (verspreid over 119 gemeenten) overzetacties georganiseerd. Slechts op een handvol plaatsen worden jaarlijks ook legsels gemonitord, zoals sinds 2005 voor vier Limburgse populaties van de Heikikker. Een legselmonitoring is geen sinecure: eerst worden de roepende kikkers in kaart gebracht, daarna de plekken bezocht om legsels te tellen.
In een normaal jaar zou de Heikikker moeten pieken tussen 13 en 15 maart, maar dat pakte dit jaar anders uit. "De temperaturen daalden opnieuw met absolute minima die varieerden tussen -18°C tot -6°C en een sneeuwlaag bedekte de bodem van 11 maart tot begin april. Een echte piek van heikikkerkoren kwam er niet. De eerste legsels verschenen pas begin april."
Drastische achteruitgang
Tijdens twaalf terreinbezoeken in maart en april 2013 werd ontdekt dat drie van de vier locaties een drastische achteruitgang van het aantal legsels optekenen (tussen 76% en 100%). Enkel in de Vallei van de Kikbeek zakte het aantal legsels "slechts" van 80 naar 70.
Veel mensen maken melding van een overvloed aan slakken in hun tuin. De voorbije natte zomers hebben een toename van de slakken in de hand gewerkt, aldus Luc Crèvecoeur van het Groene Huis in Bokrijk. Vooral s avonds en s ochtends tref je rode en zwarte naaktslakken in groten getale aan.
De groenten in uw moestuin zijn alvast niet veilig. Gelukkig kan je je wapenen tegen de glibberige beestjes. Vroeger gebruikte men bier, tegenwoordig zijn er milieuvriendelijkere producten. Bovendien zal de plaag door het drogere weer verminderen.
INGELMUNSTER - Vreemd dat een prinses geen Kasteelbier lust, en dus deed prinses Mathilde gisteren alle moeite van de wereld om haar misprijzen te verbergen. Tijdens een proeverij bij de familiale brouwerij Van Honsebrouck in het West-Vlaamse Ingelmunster kreeg het prinsenpaar een biertje voorgeschoteld. Prins Filip liet zich het lekkere bier goed smaken, maar de vertrokken mond en gefronste wenkbrauwen van Mathilde doen vermoeden dat de prinses al betere drankjes gedronken heeft.
Na regen komt zonneschijn. Europa maakt nu de extreme versie van die volkswijsheid mee. Vorige week verdronk Midden-Europa nog in een ongeziene zondvloed, volgende week gaat het gebukt onder een Saharaanse hittegolf met temperaturen tot 40 graden.
Volgende week vat een lagedrukgebied post in de buurt van de Benelux. Omdat de luchtmassas rond zon depressie tegen de klok in draaien krijgt Midden-Europa droge, hete lucht vanuit Noord-Afrika over zich heen. En omdat we net nu ook de langste dagen van het jaar meemaken, krijgt de zon uitgebreid de kans om de aarde op te warmen
Meeuwen trekken dagelijks van Zeebrugge naar chipsfabriek in Moeskroen
Meeuwen trekken dagelijks van Zeebrugge naar chipsfabriek in Moeskroen
Een aantal kleine mantelmeeuwen trekt dagelijks van Zeebrugge naar de chipsfabriek van Moeskroen om zich tegoed te doen aan de snacks. Dat is een van de opvallendste resultaten van een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). De cijfers werden dinsdagochtend voorgesteld in Oostende.
Het INBO onderzoekt al sinds 1999 de gedragingen van meeuwen, maar sinds kort gaat het onderzoek verder. Vijf zilvermeeuwen en 22 kleine mantelmeeuwen kregen in het voorjaar een zender met gps omgegordeld. Het INBO wil daarmee uitzoeken waar de meeuwen zich bevinden, waar ze op zoek gaan naar voedsel en hoe ze zich verplaatsen en hoopt vanuit die bevindingen een wetenschappelijke onderbouw te geven aan het meeuwenbeleid aan de kust.
De resultaten zijn opmerkelijk. Zo trokken zeven kleine mantelmeeuwen dagelijks naar Moeskroen om chips te eten. Ook de andere kleine mantelmeeuwen trekken vaak het binnenland in, daar waar eerder werd gedacht dat ze vooral op zee vertoeven.
Nog opvallend is dat de meeuwen de kanalen gebruiken om landinwaarts te gaan. De mantelmeeuwen in Zeebrugge trekken voornamelijk naar het zuiden via het Boudewijnkanaal en de Leopoldsvaart.
De Antwerpse Zoo heeft er opnieuw een nieuwe bewoner bij. Gijs is zijn naam en het gaat om een slurfhondje. Gijs werd op 1 april in Blijdorp, Rotterdam geboren en arriveerde dinsdagmiddag in de Zoo.
Het slurfhondje is er te bewonderen in het Kleinapengebouw, in het eerste verblijf links aan de ingang bij de mantelbavianen.
Familie van de olifanten
Met zijn gekleurde vacht, zijn lange slurf, zijn behendigheid en snelheid, zijn lange rattenstaart en hoge pootjes heeft dit diertje biologen lang laten twijfelen. Ontdekt in de 19de eeuw, werden de slurfhondjes eerst ondergebracht bij de familie van de insecteneters en gelinkt aan de spitsmuis, aan de egel of zelfs aan de mol. Zij werden ook gezien als primaat of zelfs konijn. Recente studies tonen een unieke Afrikaanse afstamming. De meeste biologen klasseren het diertje daarom onder de Afrotheria, een superorde van zoogdieren die ook de olifanten, de aardvarkens en de zeekoeien omvat.
Zijn slurfje gebruikt hij om insecten mee te zoeken. Hij woelt de aarde om en legt zo insecten zoals meelwormen bloot. Hij snuffelt ook met zijn slurf, maar hij kan er niets mee oppakken, zoals een olifant wel kan.