De vrouwelijke vinvis overleed naar alle waarschijnlijkheid door een aanvaring met een schip en werd meegesleurd tot aan de Berendrechtsluis in de Antwerpse haven. Vandaar werd het dier dinsdagmiddag naar het strand van Sint-Anneke gesleept.
De dode walvis zorgde dinsdag voor honderden kijklustigen op het Sint-Annastrand.
Laura Omloop uit Berlaar-Heikant heeft vanavond de finale gewonnen van 'Junior Eurosong'. Dat betekent dat zij op zaterdag 21 november ons land mag vertegenwoordigen op de zevende editie van het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev.
In de finale haalde Laura het van de andere solo-zangeres Manou. "Ik voel me heel blij", zei Laura toen ze wist dat ze gewonnen had. "Ik wil iedereen bedanken die op mij heeft gestemd."
Jongste deelneemster
Laura Omloop is afkomstig uit Berlaar en was met haar tien jaar de jongste deelneemster aan 'Junior Eurosong'. Ze kreeg haar vliegtuigticket uit handen van Oliver, die vorig jaar België vertegenwoordigde op het Junior Eurovisiesongfestival in Cyprus.
Misschien heb je thuis de voorbije weken al enkele spinnen over de vloer gehad? Het ziet er naar uit dat we deze herfst wel meer spinnen zullen zien. Door het weer van de voorbije weken waren de omstandigheden goed voor spinnen om zich voort te planten. Het aantal spinnen is daardoor volgens Britse wetenschappers fel toegenomen. En in deze periode van het jaar dringen de spinnen massaal onze huizen binnen, meldt de Telegraph.
Spinnen zijn zowat de meest ongewenste dieren in huis, maar toch hebben ze ook positieve effecten. Zonder spinnen zouden we overspoeld worden door vliegen en andere lastposten. Door het mooie weer zullen we de komende week meer spinnen dan normaal ons huis zien binnendringen. Het is ook in deze tijd van het jaar dat spinnen ons meer opvallen. De spinnen uit de tuin worden dikker en veel kleine spinnetjes worden geboren. (gb)
Frank De Winne weekje langer in de ruimte dan gepland
Terwijl de zeskoppige bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS een compensatiedag heeft gekregen en zo een verlengd vrij weekeinde heeft, blijkt nu dat Frank De Winne een week later zal terugkeren dan gepland. Overigens is het begrip "vrij weekeinde" relatief, want het is vandaag kuisdag in de spacemeccano, zo heeft woordvoerder Valeri Lyndin van de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt.
Verlengd weekend De 19de en de 20ste hoofdbemanning van het ISS waren vier vrije dagen toegekend, waaronder de Amerikaanse en de Russische nationale feestdag. Maar op één van die vier dagen werd er intens samengewerkt met de bezoekende bemanning van het ruimteveer Discovery. Als compensatie daarvoor moeten de zes volgende maandag ook niet werken, als verlengstuk van het weekeinde.
'Grote schoonmaak' Wat weer niet wegneemt dat er op de agenda voor vandaag 'grondige schoonmaak' staat. Want op 2 oktober komt er met de Sojoez TMA-16 een nieuwe bemanning aan, bestaande uit de Rus Maxim Soerajev en de Amerikaan Jeffrey Williams, plus als ruimtetoerist Guy LaLiberté, de Canadese stichter van de Cirque du Soleil. Deze laatste keert op 11 oktober samen met de huidige gezagvoerder Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Barratt naar de Aarde terug, in de Sojoez TMA-14.
Terug op 1 december Een woordvoerster van het Belgisch federaal wetenschapsbeleid heeft de lakonieke informatie op de website van de NASA bevestigd dat De Winne pas op 1 december naar de Aarde terugkeert. Oorspronkelijk was de terugreis met de Sojoez TMA-15, in gezelschap van de Rus Roman Romanko en de Canadees Robert Thirsk, voor 23 november gepland. Technische kwestie Desgevraagd omtrent de reden zei de woordvoerster dat er niets speciaals aan de hand is en dat het om "een technische kwestie" gaat. Die heeft onder meer te maken met het herhaaldelijk uitstel dat de lancering van shuttles naar het ISS hebben opgelopen.
Overigens lijkt de NASA de nieuwe datum te vroeg te hebben gecommuniceerd, want op de sites van de andere partners in het ISS is er niets over te vinden.
Complexe overdracht Gisteren nog heeft de bemanning van het ISS de complexe overdracht afgerond van twee wetenschappelijke instrumenten en waarin De Winne een hoofdrol heeft gespeeld. Woensdag werd eerst met de Canadese robotarm van het ISS, de Canadarm-2, het pallet uit de eind vorige week aangekomen eerste Japanse ruimtecargo HTV-1 gehaald. Op dat pallet stonden beide experimenten.
Donderdag hevelde de Belg met de Japanse robotarm van het ISS de experimenten HREP en SMILES van dat pallet over naar de "veranda", een extern platform aan het Japanse ruimtelab Kibo.
Robotica Het pallet werd volgens het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa vrijdag opnieuw in het niet-drukgedeelte van de HTV-1 geschoven, dankzij vier uur uiterst precieze robotica waarbij er weer een samenspel was tussen de Japanse robotarm en de veel grotere Canadarm-2. Wie van de zes opvarenden die robotarmen bediende, is niet gezegd. De vluchtleiding heeft volgens de NASA beslist dat de onbemande HTV-1 op 30 oktober weer wordt losgemaakt om twee dagen later op te branden in de atmosfeer. (belga/jv)
14/09 De klimaatwijziging is ook slecht nieuws voor bierliefhebbers. Tsjechische onderzoekers hebben vastgesteld dat de kwaliteit van de hop voor pils er flink op achteruitgaat als gevolg van de stijgende temperaturen. Dat heeft vooral gevolgen voor de typische bittere smaak van het bier.
Tsjechië is de bakermat van de pils, het goudgele bier van lage gisting dat zijn naam aan de Tsjechische stad Pilsen te danken heeft. Een belangrijk bestanddeel van het pilsbier is de hop. De lupuline in de hopplant geeft de pils zijn bittere smaak en verlengt ook zijn houdbaarheid.
Volgens klimaatonderzoekers van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut is de kwaliteit van de Saazhop de laatste vijftig jaar gedaald door de opwarming van de aarde.
Opwarming
Ze kwamen tot die conclusie door gedetailleerde informatie over de weerpatronen, hopoogst en hopkwaliteit van 1954 tot 2006 naast elkaar te leggen.
Zelfs met de bescheiden opwarming die we tot nog toe gekend hebben, zijn de opbrengsten gestagneerd en is de kwaliteit gedaald, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Agricultural and Forest Meteorology.
Alfazuren
De bitterheid van de hop komt vooral van de alfazuren. Goede Saazhop, die ook in Belgische brouwerijen gebruikt wordt, moet ongeveer 5 procent alfazuren bevatten. Volgens de Tsjechische onderzoekers daalde de concentratie alfazuren met 0,06 procent per jaar de voorbije halve eeuw.
Als de opwarming aan het huidige tempo voortgaat, dan kan de concentratie van alfazuren nog 13 tot 32 procent dalen, blijkt uit simulaties van de Tsjechische onderzoekers. Ook de omvang van de hopoogst kan 7 tot 10 procent achteruitgaan.
12/09 In Bikschote heeft een man een wel heel speciaal stuk speelgoed ineen geknutseld voor zijn kinderen. De twee zoontjes kregen... een eigen flitspaal.
Gerdy Vandevyvere had er genoeg van dat er in zijn straat voortdurend te hard gereden werd. Hij vroeg aan de burgemeester of er geen flitspaal kon geplaatst worden, maar kreeg nul op het rekest.
Daarop bouwde de man zelf een flitspaal, met stroboscoop in, zodat het lijkt of hij echt werkt. De kinderen van de man amuseren zich er kostelijk mee en foppen zo dagelijks tientallen bestuurders.
Bekijk ook deze vtm-reportage (na de reclame beneden op 'play' klikken):
Een Nepalese tiener heeft een nieuw, erg goedkoop type zonnepaneel ontwikkeld op basis van menselijk haar.
De achttienjarige Milan is afkomstig uit een dorpje op het Nepalese platteland maar loopt school in de hoofdstad Kathmandu. Hij zocht naar een idee om energie te genereren voor zijn huis, maar vond geen betaalbare componenten.
Nepal is een van de armste landen ter wereld en grote delen van het land moeten het stellen zonder elektriciteit. Waar dat wel het geval is, zijn er vaak pannes tot zestien uur per dag.
Melanine
Silicone, het hoofdbestanddeel dat in de meeste zonnepanelen gebruikt wordt, was onhaalbaar, dus zocht Milan naar alternatieven. Melanine, het kleurpigment in menselijk haar, is gevoelig voor licht en kan zich gedragen als geleider.
Milan bouwde met behulp van vier klasgenoten een prototype. Het paneel kost amper 26 euro en produceert 9 volt, genoeg om een gsm op te laden of de hele avond in licht te voorzien. Bij een productie op grote schaal zou die kost nog kunnen halveren.
Haar vervangen
Een halve kilo haar kost amper 15 cent in Nepal en kan verschillende maanden gebruikt worden, terwijl een pakje batterijen het driedubbele kost en maar enkele dagen meegaat.
Het haar kan eenvoudig vervangen worden door de gebruiker van een paneel. Milan is ervan overtuigd dat zijn uitvinding grote delen van de wereld van energie kan voorzien, zeker nu fossiele brandstoffen stilaan opraken.
SeniorenNet biedt vanaf begin mei zo'n veertigduizend foto's gratis aan. De fotograaf is webmaster Pascal Vyncke hemzelve, 23 intussen. Hij maakte vijf jaar lang beelden voor dit project.
De nieuwe fotodatabank zou een oplossing moeten bieden voor de gewone internetsurfer die professionele foto's wil gebruiken. Wie dat nu zonder toestemming doet, moet al snel 250 euro betalen. Als je betrapt wordt op onrechtmatig gebruik, riskeer je juridische gevolgen.
Gratis downloaden
Vanaf nu kan u probleemloos bij de nieuwe fotodatabank terecht. Fotograaf Pascal Vyncke, al jarenlang de drijvende kracht achter SeniorenNet, werkte er vijf jaar lang aan. Hij ontwikkelde er ook een uitgebreide zoekmachine voor waar u gratis beelden van hoge kwaliteit kan downloaden.
De databank richt zich niet alleen op gewone gebruikers die een verjaardagskaart of geboortekaartje willen maken. Ook bedrijven mogen kosteloos plaatjes gebruiken voor hun catalogus of advertentie.
Veertigduizend foto's
Vermoedelijk zal het succes van fotodatabank.seniorennet.be vooral afhangen van het aantal fotografen dat mee op de kar springt. Vandaag kan u er zo'n veertigduizend foto's vinden. Vyncke's bedoeling is om dat aantal fiks op te drijven tot zelfs een miljoen foto's.
Het project staat wel nog in zijn kinderschoenen. Door het beperkte aantal foto's is de databank zeker niet allesomvattend. Zo vindt u in de categorie 'Reizen' slechts vijf subcategorieën: Afrika, Lille, Turkije, de Verenigde Staten en Wenen.
Ook een evenwicht tussen de onderwerpen is nog ver zoek. De groep 'Beroemdheden' telt slechts acht foto's, terwijl de categorie 'Tekens-symbolen-verkeerstekens' al meer dan dertienduizend beeldjes telt. Afwachten dus of Vyncke nog andere fotografen zal kunnen overtuigen om met SeniorenNet in zee te gaan.
Ook je viervoeter heeft last van de zon, en kan al eens een stofdeeltje in zijn oog krijgen. Speciaal daarom ontwikkelde Doggles de zonnebril voor honden.
Wie heeft zijn zonnebril al eens niet voor de grap op de snoet van zijn huisdier gezet. Nu kan je je hond ook echt beschermen tegen de zon, wind en stof met de Doggles. De zonnebril is speciaal bedoeld voor actieve viervoeters die vaak gaan wandelen of meerijden in de cabrio.
Oudere mensen die regelmatig aardbeien eten takelen cognitief minder af dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tufts University in Medford.
De antioxidanten aanwezig in aardbeien beschermen de membranen van onze zenuwcellen tegen infecties en oxidatie, daardoor vertragen ze echter ook het verouderingsproces in het lichaam en dat van de hersenen. Vooral vrouwen hebben baat bij het eten van aardbeien. Bij hen verminderde de cognitieve aftakeling met maar liefst 16,2% wanneer ze aardbeien aten.
Wie altijd zo'n honger krijgt wanneer hij of zij op het strand ligt kan nu kleine hongers stoppen dankzij de nieuwe, eetbare bikini van Ed Hardy.
Zin een portie verse blauwe bessen, een potje aardbeien, wat sterfruit, kersen of banaanbladeren wanneer je ligt te zonnen? Geen probleem, je eet ze gewoon van je bikini af. De eetbare bikini van ontwerper Ed Hardy hangt namelijk vol met vers fruit. Minpuntje: de houdbaarheid van de bikini is, vooral in de brandende zon, wel erg kort.
Wil je je geliefde verrassen met een tatoeage zonder ondraaglijke pijn te lijden of rond te lopen met een vervagende henna-tattoo? Dan kan je je nu laten tatoeëren door de zon.
Het Italiaanse ondergoedmerk Skin bedacht een bikini met leuke uitgesneden figuurtjes. Zo kan je op je poep een hartje laten bruinen. Best wel insmeren vooraleer de zon in te trekken, anders kan je een paar pijnlijke dagen tegemoet gaan.
Twee blikjes frisdrank per dag schadelijk voor lever
Dagelijks twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap drinken, kan langdurige of blijvende schade toebrengen aan de lever en het hart. Ook het risico op diabetes wordt daardoor flink verhoogd. Dat menen Israëlische wetenschappers.
Niet enkel alcohol is dus schadelijk voor de lever. Ook veel suiker, en vooral te veel fructose, kan ernstige schade berokkenen. Wie dagelijks een liter frisdrank binnenslaat, riskeert zelfs een vettere lever.
Aspartaam
Fructose wordt namelijk rechtstreeks opgenomen door de lever en omgezet in vet. "Een drankje per dag volstaat. Voor de rest moeten de kinderen water drinken", raadt een van de wetenschappers aan.
Ook fruit eten, is beter dan fruitsap drinken. "Dan krijg je naast de vitamines en mineralen ook de vezels binnen. Die vezels voorkomen dat fructose wordt opgenomen door de lever."
Calorie-arme drankjes zijn ook niet altijd goed. "Aspartaam en caramellen zijn niet veel beter voor de lever. Bovendien kunnen beide stoffen de insulineresistentie verhogen, wat dan weer tot een vette lever kan leiden."
Onze landgenoot Frank De Winne heeft de bemanning van het Internationale Ruimtestation ISS een grote dienst bewezen door een defect toilet te herstellen.
Vluchtingenieur Frank De Winne kreeg bij zijn opdracht als loodgieter de hulp van de Russische gezagvoerder Gennadi Padalka.
Urine recycleren
Hoewel het ISS nog over een tweede toilet beschikt, was het herstel ervan belangrijk omdat het systeem urine recycleert tot drinkwater.
Eddy Wally heeft dinsdag naar jaarlijkse gewoonte zijn verjaardag gevierd op de Gentse Feesten. Hij gaf een optreden op het Sint Baafsplein. De fans gingen vooral uit hun dak toen 'the Voice of Europa' een ode bracht aan Frank De Winne, compleet gekleed in astronautenpak.
'Met Frank De Winne de ruimte in' is het nieuwste nummer van Eddy Wally en ongetwijfeld meteen een nieuwe zomerhit. Op 12 juli werd de zanger alweer 77 jaar, maar hij voelt zich nog steeds 'geweldig' op een podium, zelfs in astronautenpak.
De duizenden knuffels, bloemen, brieven en andere spullen die de fans van de overleden Michael Jackson achterlieten bij de oorspronkelijke thuisbasis van Motown Records, worden begraven. Dat heeft de woordvoerder van het Motown historisch museum in Detroit laten weten.
Alle objecten worden in grote kisten gepropt en vervolgens begraven in twee stukken grond die gedoneerd zijn. Voor de 'begrafenis' is er de gelegenheid om te bidden. Er zal ook een korte herdenkingsdienst gehouden worden.
De oprichter van Motown Records, Berry Gordy, gaf The Jackson 5 vier decennia geleden als eerste een contract.
Zes personen hebben meer dan drie maanden in een ruimtecapsule doorgebracht. De capsule bevond zich in Moskou en bootste de omstandigheden van een ruimtereis naar de planeet Mars na.
De zes vrijwilligers (vier Russen, een Duitser en een Fransman) werden blootgesteld aan de moeilijke omstandigheden die een lange tijd van afzondering met zich meebrengt.
De capsule bevatte geen ramen en bootste de krappe accomodatie van een echte ruimtecapsule na. Radioverkeer werd bovendien tot twintig minuten vertraagd.
Anderhalf jaar
Het Duitse teamlid gaf kort voor afloop toe alle besef van tijd verloren te hebben. De 105 dagen zouden echter bijlange na niet volstaan om naar Mars te reizen en terug te keren. Daarom zal vanaf volgend jaar een andere groep vrijwilligers gedurende 520 dagen, oftewel bijna anderhalf jaar, in de capsule doorbrengen.