Wist je dat? ..
Er worden per jaar ongeveer 2,8 miljoen kerstbomen in Nederland verkocht. - 60% van de verkochte kerstbomen is met kluit. - 8% van de Nederlandse huishoudens heeft zelfs twee bomen in huis. - 33% van de bomen komen bij een tuincentrum vandaan en 17% wordt bij een straathandelaar gekocht.
De grootste 'kerstboom' van Nederland staat in IJsselstein. De tv-zendmast 'Gerbrandytoren' van IJsselstein wordt jaarlijks versierd met 121 lampjes. De mast meet maar liefst 375 meter en is van verre te zien. Elk jaar zijn er donaties nodig om de toren te kunne laten branden.
In vervlogen tijden was de spar het symbool van voorspoed en een manier om zich te beschermen tegen slechte geesten. Het was vroeger niet ongebruikelijk een klein sparreboompje in de mast van een schip te zien hangen.
Gedurende bepaalde periodes in de geschiedenis is het opzetten van een kerstboom verboden geweest. Zo verbood Karel de Grote in de negende eeuw het opzetten van een kerstboom en volgde paus Martinus II zijn voorbeeld. De eerste versierde kerstboom dook weer op in 1605 in Straatsburg. Het zou nog tot het begin van de negentiende eeuw duren tot deze traditie ook in Nederland doordrong.
Maar, waarom hangen we eigenlijk kerstballen in de boom? Vroeger dacht men dat het onheil afgeweerd kon worden met blinkende voorwerpen. Heksen en Boze Geesten zijn bang voor spiegels, als ze daar in kijken schrikken ze zich rot van zichzelf... en daarom werden glazen en schitterende metalen ballen in de tuin en voor het raam gehangen. Tegenwoordig noemt men die hele grote glimmende bollen heksenballen. Ze worden ook nog wel eens gebruikt om vogels af te schrikken. In de loop der jaren hebben de kleine heksenballen, de kerstballen, een plaatsje in onze kerstboom gekregen.
|