Kennistekort bij verpleegkundigen over pijn bij kinderen
Verpleegkundigen scoren gemiddeld laag op vlak van kennis met betrekking tot 'pijn bij kinderen'. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de Katholieke Hogeschool Kempen en het Universitair Ziekenhuis Leuven waarbij 550 verpleegkundigen uit 16 ziekenhuizen in Vlaanderen bevraagd werden.
De onderzoeksresultaten staan te lezen in het vakblad Acta Hospitalia. De resultaten inzake 'kennis en attitudes' lopen sterk uiteen, maar de gemiddelde score van 44,57 procent bevestigt volgens de onderzoekers eerdere studies dat verpleegkundigen kampen met een kennistekort op dit vlak.
Verpleegkundigen met een opleidingsniveau hoger dan bachelor scoren significant beter dan verpleegkundigen met een A2- of bachelordiploma. "De belangrijkste tekorten situeren zich op gebied van kennis over farmacologische pijnbestrijding", aldus de onderzoekers Annemie Stuer, Ilse Van Gorp en Karel Allegaert.
Bijscholing
Het drietal pleit dan ook voor bijkomende bijscholing. "Deze moet aandacht hebben voor alle aspecten van pijnbestrijding, met name meten, aansluitend behandelen en herevalueren van de pijn", aldus de onderzoekers.
Eerder onderzoek wijst erop dat bijscholing ook het "effectiviteitsgevoel" van verpleegkundigen - met name de inschatting van hun competentie op gebied van het herkennen en behandelen van pijn bij kinderen - significant doet toenemen. Opmerkelijk is wel dat ondanks het vastgestelde kennistekort de verpleegkundigen hun "effectiviteitsgevoel" nu al "eerder hoog" inschatten.
xml:namespace prefix = fb ns = "http://www.facebook.com/2008/fbml" />
|