Ezelsbruggetjes om namen te onthouden.
Als we namen willen onthouden verzinnen we meestal wel een associatie bij de naam. In de boeken vond ik een aantal voorbeelden.
Freek Schermer kan onthouden worden met beelden van een computerfreak die achter zijn beeldscherm zit. Mijnheer Emans zegt om de haverklap “eh….” Mevrouw Appelton heeft een rond, blozend gezicht dat u doet denken aan de vele appels die ze eet.
Men kan die namen in groepen indelen.
Groep 1. Weevers, Schoenmaker; Zoon; De Boer; Hamburg. Dit zijn eenvoudige concrete namen. Je kunt er een gemakkelijke voorstelling bij maken.
Groep 2: Samengestelde namen: Wolfsbergen; Bronwasser; Namen die samengesteld zijn uit meerdere begrippen. Je associeert de twee begrippen. Bijvoorbeeld een berg met wolven of water uit een bron.
Groep 3. Namen waarvan je een begrip kunt maken door een gedeelte weg te laten. Hilarius verkondigt heel veel larie; Strating maakt altijd de straat schoon; Bukman moet veel bukken omdat hij altijd alles laat vallen.
Groep 4. Namen die afgeleid zijn van plaatsnamen. Van Veenendaal; Van Bruggen; Van Wageningen. Deze namen zijn te associëren met de plaats als u die kent of waarvan u zich een voorstelling kunt maken.
Groep 5. De zogenaamde patroniemen. Deze namen zijn afgeleid van de voornaam van degene die voor het eerst de naam als familienaam heeft aangenomen. Jansen; Claassen; Hermans; Egberts. Je zou het niet zeggen, maar deze namen zijn heel moeilijk te onthouden. Grondig inprenten en voor jezelf herhalen wordt hier ten zeerste aangeraden.
Groep 6. De veel voorkomende namen: Bos, Cohen; De jong; Meyer; De vries. Dit zijn ook heel moeilijke namen . Ze zijn moeilijk te associëren. Ook hierbij geldt dat u dubbel op moet letten. Spreek nooit mijnheer De Jong met De Vries aan of mijnheer Polak met Mijnheer Cohen.
Groep 7. Van oorsprong buitenlandse namen. Chantepie, Creighton, Novakovà, Schrawangen Vaak is het moeilijk hierop associaties te bouwen. Soms kan men de eigenlijke naam niet gebruiken. Dan is het raadzaam om te zoeken naar een woord met overeenkomende klank. Ook kan men een lettergreep uit de naam gebruiken voor een voorstelling van de hele naam.
Ook kan men goede resultaten bereiken door van de naam een rijmpje te maken. Enkele voorbeelden:
Juffrouw Hilde is een wilde; Mijnheer Pieterman kan er geen mieter van; Bekker is niet lekker.
Het spreekt vanzelf dat u de persoon waarop die rijmelarij betrekking heeft nooit vertelt waar u mee bezig bent. Het gaat er alleen maar om dat u grondig met de te onthouden naam bezig gaat.
Probeer nu associatieve beelden te vormen bij de volgende namen:
Mijnheer Erfftemeijer… Juffrouw Nieubuer…. Mijnheer Strobbe… Mijnheer van Boeckeren… Mijnheer Smittje….. Juffrouw Overwater…. Mevrouw Rijckmans… Mevrouw Paardebek… Mijnheer van Waerdinge… Mevrouw Toetenel.. Mijnheer Lewin… Mijnheer Zwetsloot… Mijnheer Pruimeboom… Mevrouw Baert…. Mijnheer Grassman…. Mijnheer Quars….
De volgende keer gaan we het hebben over personen en namen want wat heb je aan een naam zonder persoon…. In het bijzonder gaan we daarbij kijken naar gezichten.
Veel plezier
05-04-2023, 00:00 geschreven door Repelientje 
|