Inhoud blog
  • Roeselare-Tielt Point d'interrogation is meer dan concert.
  • De gesciedenis van de Batjes
  • Het Kasteel van Rumbeke
  • Geschiedenis van de brandweer Roeselare
  • De verplichte tewerkstelling
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Roeselaars, heden en verleden
    een verzameling teksten en foto's over stad...

    25-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 jaar Klein Seminarie Roeselare
    Wie in of langs de statige gebouwen van het Klein Seminarie te Roeselare wandelt, voelt daar de aanwezigheid van een rijk verleden. De 200ste verjaardag van de school vormde de ideale aanleiding om zowel de geschiedenis als het kunstpatrimonium in twee complementaire publicaties toegankelijk te maken voor het brede publiek. Beeld en verhaal vullen elkaar aan.
    Op basis van een grondige studie van het omvangrijke schoolarchief, beschrijft historicus en collegeleraar Johan Strobbe in het boek 200 jaar dichters, denkers en durvers het meeslepende verhaal van het ontstaan, de groei en de ontwikkeling van het Klein Seminarie van Roeselare, één van Vlaanderens oudste en meest invloedrijke middelbare scholen. Opgericht in 1806 aan de oevers van de Mandel in de gebouwen van het zeventiende-eeuwse augustijnenklooster beleefde de school een snelle bloei, waardoor het instituut al snel naam en faam verwierf, zelfs over de landsgrenzen. Het speelde een belangrijke rol in vele historische gebeurtenissen van stad en land. Veel meer dan een stuk Vlaamse onderwijsgeschiedenis vertelt het boek van Strobbe heel wat over het sociale, politieke, en literaire verleden. De school roept grote namen op zoals Guido Gezelle, Hugo Verriest, Albrecht Rodenbach, Cyriel Verschaeve, KSA-stichter Karel Dubois, Domien Cracco, Constant Lievens, maar ook nog andere schrijvers, ministers, bisschoppen, missionarissen en revolutionairen. De ondertitel Biografie van een college wil verduidelijken dat het gaat over het verhaal van mensen van vlees en bloed. Weinigen hebben tevens een vermoeden van het gevarieerde kunstpatrimonium van het Roeselaarse Klein Seminarie. Naar aanleiding van de 200ste verjaardag startte de school daarom met de ontsluiting van dit kunstpatrimonium in het kader van een ruimer erfgoedproject. In de voorbije jaren is met eigen middelen en met veel inzet van leerkrachten, leerlingen en professionelen gewerkt aan de grondige verkenningsfase van het roerend en onroerend patrimonium van de school. Achter de muren van de collegegebouwen bleken heel wat schatten verborgen: mooie schilderijen, unieke beeldhouwwerken, verrassende religieuze kunstvoorwerpen, waardevolle liturgische gewaden en hoogtepunten uit de historische schoolbibliotheek. Kathleen Vanbesien, leerkracht godsdienst en esthetica, coördineerde de uitgave van een schitterend fotoboek en een gebruiksvriendelijke dvd die dit verrassende patrimonium voor het eerst voor wetenschappers en het grote publiek toegankelijk maken. Hedendaagse digitale technieken en uniek beeldmateriaal geven de vertrouwde schoolse realiteit aldus een nieuwe en uitzonderlijke dimensie.

    Het kunstpatrimonium van het Klein Seminarie Roeselare. Fotoboek en interactieve DVD biedt een verrassende kijk op de bouwgeschiedenis van het Klein Seminarie en de kunstcollectie die in het Roeselaarse college bewaard wordt. Voor het fotoboek werden een 25-tal werken geselecteerd. De dvd stelt de lezer in staat de collectie in haar totaliteit te doorzoeken aan de hand van vijf instaproutes: tijd (een virtuele doorsnede van de bouwgeschiedenis), ruimte (een interactieve wandeling), mens (een portrettengalerij), teken (een erfenis in zwerfstenen) en het overzicht (de inventaris van het kunstpatrimonium). Naast de gekende inventarisgegevens geeft de interactieve structuur van de dvd de lezer bovendien een inzicht in de context, de onderlinge verbanden en betekenissen van het roerend en onroerend patrimonium. Ontdek met dit fotoboek en deze dvd een uitzonderlijk schoolpatrimonium en een fascinerend stukje erfgoed in Vlaanderen.
    Technische gegevens

    Johan Strobbe. 200 jaar dichters, denkers en durvers. Biografie van een college. Het Klein Seminarie van Roeselare.
    Omvang: 465 blz
    Drukkerij: Lannoo, Tielt
    Uitgave: Klein Seminarie Roeselare
    Prijs: 34,95 € (verzendingskosten niet inbegrepen)
    Download hier de stofwikkel


    Het kunstpatrimonium van het Klein Seminarie Roeselare. Fotoboek en interactieve DVD.
    Omvang: 80 blz + DVD
    Uitgave: Klein Seminarie Roeselare
    Prijs: 36,95 € (verzendingskosten niet inbegrepen)
    Download hier de stofwikkel
    Indien u graag beide producten in huis haalt, krijgt u nog een extra korting en betaalt u de speciale actieprijs van slechts 70,00 € exclusief verzendingskosten. Meer informatie over de verder geplande activiteiten naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het Roeselaarse Klein Seminarie en de wijze van bestelling van beide bovengenoemde boekwerken vindt u tevens terug in de FoKAV-agenda en op www.200jaar.be .


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 14/07-20/07 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn favorieten
  • geen.idee

  • Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!