Overdenkingen
Inhoud blog
  • Verkiezingen: help ik weet het niet meer!
  • Laudatio voor mijn vriend, de dichter Staf de Wilde, bij het verschijnen van zijn bloemlezing "Een Stuk Of Wat" Gedichten 1973 - 2006
  • pensioen...
  • Proficiat!

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    niet altijd even overdacht
    21-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkiezingen: help ik weet het niet meer!

    Verkiezingen: help ik weet het niet meer!

    Op 13 juni wordt van ons verwacht dat we “onze democratische plicht” vervullen, zoals dat zo mooi en utopisch genoemd wordt.

    Toch overvallen mij een paar vragen:
    Vooreerst: waarom nog gaan stemmen?
    Drie volle jaren hebben de heren politici er omwille van een futiliteit volgens de enen, omwille van standvastigheid en Vlaams zelfbewustzijn volgens de anderen er NIETS van gebakken.
    Drie jaar stilstand, immobilisme, blijven zitten omwille van de “postjes” en ondertussen het land wetens en willens, met open ogen en helder verstand naar de verdommenis, ja failliet laten gaan. Zou ik dan doen wat Stijn Meuris – een door mij tot voor enige tijd bewonderde recht-voor-de-raap-Vlaming en poëtisch Vlaams rockidool, en dus zeker geen idioot - en zijn bende voorstellen en me afkeren van mijn democratische plicht.
    Zouden de heren parlementsleden in spe in zak en as zitten dat Rolle en nog vele anderen foert zouden gezegd hebben? Of zouden ze op de verkiezingsavond en de morning after alleen maar rekening houden met de cijfertjes naast hun naam en het aantal zetels dat hun partij in kamer en senaat behaald hebben (in die volgorde wel te verstaan).

    Mocht ik nu toch gaan stemmen, doe ik dat dan voor een partij(programma) of voor een persoon, van wie ik vind dat die daar in Brussel degelijk werk kan verrichten?
    Een andere vraag: kan een persoon, gebonden door de “partijtucht” wel degelijk werk verrichten in de cenakels van de macht? Dus nog een vraag: leven we in een particratie? En nog maar een vraag: is een particratie de afspiegeling van een democratie? En, zo nee, waarom niet ophouden met die hypocrisie en alleen nog maar de namen van de partijen met de daaraan verbonden hoofdpunten van de programma’s of de stembiljetten afdrukken. De vertegenwoordigers van het volk worden dan nadien wel door het centraal comité van de partij aangewezen.
    Toch maar een “Meurisite” worden?

    Nog een vraag: wie is verantwoordelijk voor drie jaren stilstand, tijdverlies? De Vlamingen? De Walen? De Brusselaars? Misschien wel die deutschsprachigen Belgier?
    Iedereen wijst, zoals op de speelplaats, naar de ander.
    Dus toch maar alternatief stemmen. Keuze te over! Maar, hoe is het mogelijk dat ik MR en consorten en vooral Maingain en zeker Reynders die er een potje van gemaakt heeft ( en ik druk mij hier nog zeer zacht uit) op financiën niet kan afstraffen. En zij weten dat ook wel, natuurlijk, de leperds, en ze generen er zich daarom niet voor me in het gezicht uit te lachen.)

    Dan maar naar LDD.
    Maar, die partij profileert zich toch telkens door één enkel persoon en dat getuigt dus van armoede zonder meer. Bovendien is het mij opgevallen dat die ene persoon zich op zijn beurt dan weer telkens profileert als “ruziemaker pur sang”. Het lijkt er daarenboven op dat hij over alles alles weet, voortdurend pretendeert te zeggen wat IK denk – wat een pretentie – en bovendien de klimaatsverandering beschouwt als een fait divers, ja zelfs als wetenschappelijk niet bewezen en dus in zijn kleine oogjes niet bestaande.
    Vraag: kun je met zulke domme / populistische mensen aan politiek doen, m.a.w. kun je je lot / leven / welvaart / welzijn in hun handen geven?
    Vraag: zou die kiesdrempel niet wat kunnen verhoogd worden? Of doen we dan toch maar wat Stijn Meuris ons voorhoudt?

    Dan maar Vlaams Belang.
    Hier kan ik kort zijn. Voor een partij stemmen die voortkomt uit het Vlaams Blok (er eigenlijk de voortzetting van is) ooit door een rechtbank veroordeeld wegens racisme, nee dan nog liever Meuris for president.
    Vraag: waarom hebben de zgn. traditionele (democratische) partijen destijds, ten tijde van de veroordeling van VB, niet de moed opgebracht om het Blok financieel droog te leggen – wat dus perfect kon – en dus om zo een extreme partij te liquideren. Dan waren we nu toch van dat probleem af. En nog eens, ze konden daarvoor steunen op het vonnis van de rechtbank. Kom dus niet af met “ja maar ondemocratisch!” Dat zijn “trunten”, noch min, noch meer.
    Dus hier ben ik dan geen “Meurisite” en ga ik wel mijn stem uitbrengen maar dan TEGEN het VB.
    Vraag: hoe doe je dat dan? (Misschien door alleen maar te GAAN, te gaan stemmen al was het maar voor De Partij van de Dieren, maar die hebben we hier helaas niet.)

    Dan maar NVA met als boegbeelden de u allen welbekende BV’s en TV-personaliteiten (de ene hoeft voor de andere heus niet onder te doen) Bart de Wever (slimste mens; waarin? In volkverlakkerij?) en Siegfried Bracke. Die laatste moet ergens tussen Gent en Mol (Damascus lijkt mij wat te veel eer) van zijn paard gebliksemd zijn. Dat hij niet ongehavend uit een dgl. ongelukje is ontwaakt, blijkt nu maar al te duidelijk.
    Vraag: waarvoor staat NVA op de dag van vandaag? Voor separatisme (als trouwe bondgenoot van VB)? Of voor confederalisme? Wat is dan dat confederalisme? Een soort van separatisme maar dan met een benaming die door veel nog niet helemaal overtuigden makkelijker geslikt wordt? De zgn. lepel suiker of was het honing of is het woord glijmiddel hier beeldender?
    Vraag: wat is de meerwaarde van een onafhankelijk resp. confederaal Vlaanderen?
    Vraag: wat is de meerwaarde van een federaal koninkrijk België
    Vraag dus: waarom zou ik de voorkeur geven / niet geven aan NVA (ev. LDD in dit geval; waarom NIET VB was al duidelijk, dacht ik.)

    Dan maar Open VLD.
    Volgens bepaalde bronnen is het de” schuld” of door toedoen van de Open VLD en haar nieuwe voorzitter dat we nu opnieuw naar verkiezingen moeten. Jammer genoeg heeft Open VLD er drie jaar – waarschijnlijk omwille van de postjes - over gedaan om in te zien dat de regering stilstond. En het siert, volgens mij, de nieuwe voorzitter dat hij de ernst van die duidelijke situatie inzag en er de “stekker uittrok”. Dat hier heel wat andere elementen zullen meegespeeld hebben zien zelfs wij, in onze oeverloze naïviteit toch wel in.
    Vraag: als ik voor de liberalen stem, veroordeel ik dan de zwaksten in de maatschappij tot het dragen van de, relatief gezien, zwaarste lasten? Veroordeel ik dan de “hardwerkende Vlaming” (bah, wat een term!) tot een beroepsloopbaan die bijna onbeperkt in de tijd zal doorlopen, tot 67, 70 jaar. Met 70, zelfs nog later, op pensioen, dan ben je zo afgejakkerd – niet iedereen gaat dagelijks fluitend naar zijn werk, zoals de fijne heertjes zich dat voorstellen – dat je dan waarschijnlijk op je 75ste het loodje legt. Zo kan het probleem van de vergrijzing natuurlijk ook opgelost worden. Je hebt je brood dan in het “zweet uws aanschijns verdiend” en werd bovendien als een flexibele citroen uit / doodgeknepen.

    Dan maar cd&v.
    Een partij die altijd al van twee, drie, vier…walletjes tegelijk probeert te eten boezemt weinig vertrouwen in.
    Vraag: krijgen zij de klappen voor het immobilisme van de voorbije drie jaar? Zou dat gerechtvaardigd zijn?
    Vraag: hebben zij met hun beloftes in 2007 het onheil niet over zichzelf uitgeroepen?
    Ik denk hier in dit verband aan de wijze woorden (dat gebeurt ook wel een enkele keer) van Yves Desmet, woorden die “de mensen” in de mond gelegd worden: “Los het op, maar geef niet toe!”
    Vraag: heeft cd&v in 2007 niet daarop ingespeeld en de “mensen” laten verstaan dat er met hen (met hem, begrijpt u wel?) aan het roer alles zou opgelost, niets echter zou toegegeven worden. Met de hete (frituur)adem van Bart de Wever in de nek moet dat waarschijnlijk vrij oncomfortabel aangevoeld hebben.
    Vraag: moet de rekening dan nu betaald worden?
    Er is echter wel beloofd dat ze het nu helemaal anders zullen aanpakken.
    En dan die Doomst uit Gooik, die weigert illegale verkiezingen te organiseren maar zal zich doodleuk illegaal laten verkiezen. Dat is toch ook cd&v. Misschien ziet hij nog bijtijds het licht, maar nee daar is het al te laat voor, en verandert hij van partij.

    Dan maar Groen!
    Voor de zwakkeren, voor het milieu, voor hernieuwbare energie, voor, voor, voor. Tegen Reynders. Allemaal positief.
    Vraag: zouden ze politiek volwassen geworden zijn? Zouden ze hun naïviteit verloren hebben sedert ze zo wreed ontmaagd werden door Dehaene? Na Paars-Groen lagen de ecologisten “vermoost” en verwaarloosd in de hoek. Zouden ze daaruit geleerd hebben? Gaan ze niet te veel leunen op hun Franstalige broeders en zusters van Ecolo?
    En als er dan na 13 juni compromissen moeten gesloten worden, wat zal er dan allemaal opgegeven worden?
    Vraag: is wat ze voorstaan betaalbaar?
    Vraag: toch nog een kans geven?

    En dan sp.a
    Caroline Gennez roept op schouder aan schouder de situatie te keren.
    Volgens mij is het zo dat we een maatschappij kunnen beoordelen aan de mate waarin de zwaksten beschermd worden. En in theorie zit je dan bij de sp.a goed.
    Als boegbeeld zie je op de affiche Achille Van Acker, de architect van de zgn. “sociale zekerheid.
    Vraag: is dit een teken van een zekere wanhoop, van een zekere bloedarmoede aan politiek personeel?
    Achille Van Acker, prachtig, maar de partij wordt wel bevolkt, om niet te zeggen geleid door figuren als Patrick Janssens en andere jeunes premiers en prima donna’s, die volgens mij, op zijn zachtst gezegd, niet erg compatibel zijn met de voormalige eerste minister en Kamervoorzitter en laten we het niet vergeten ook dokwerker. En ik wil het hier dus niet over de uitelijke vorm hebben. Gelukkig maar heeft een personage als Stevaert ondertussen de innerlijke wijsheid gehad, misschien zal het wel geslepenheid zijn geweest, in alle stilte zijn hielen te lichten. Maar ik ben ervan overtuigd dat – mocht het ooit weer goed gaan met de sp.a, we die in al zijn “glorie” terug zullen zien. Die kat kom weer!!
    En dan hebben we in het anders zo stille Limburg Ingrid Lieten. Wie wil daar als lijsttrekker verkozen worden, maar ze wil dan absoluut niet zetelen. ’t Is maar om te lachen, misschien zouden we nog kunnen toegeven, ’t is maar om te spelen, ’t is maar om te kijken of de mensen ook mij graag zien. Ze wil dus Vlaams viceminister-president blijven, maar, nog eens, wel federaal verkozen worden.
    Vraag: moeten de Limburgers nu voor Lieten stemmen of onmiddellijk, zonder complimenten, voor de eerste opvolger op de lijst? Mocht ik Limburger zijn, wat ik helaas / gelukkig volgens sommigen, vooral Limburgers niet ben, ik zou die hybris, die overmoed toch afstraffen, zonder daarom een Griekse tragedie te willen ontketenen.

    Conclusie

    Ik ben er niet uit.
    Geef mij raad.
    Met Meuris en zijn kliek wil en kan ik het niet eens zijn.

    Vraag: wat moet ik doen? Hoe help ik de democratie vooruit?
    Vraag: wordt het dan toch pvda+?

    Superconclusie
    En toch is het hier in dit kleine landje aan de Noordzee goed leven!



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    09-11-2011
    Lieve groetjes,lang geleden!!!
    Image and video hosting by TinyPic
    ONE LOOK IN YOUR EYES IS ENOUGH

    Hartelijke groetjes van Valerieke en familie
    Knuffeltjes xxxxxx en heel veel liefs van ons

    09-11-2011, 15:06 geschreven door valerieke


    19-09-2011
    Lieve groetjes
    Liefs

    19-09-2011, 11:26 geschreven door valerieke


    Archief per week
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!