Antje W. de Bruin voor de woning van Wijbe Schaafsma op Oostwoud Antje was getrouwd met Sytze van der Veen. Ze hebben gewoond op Keatlingwier. Geboren: 11 mei 1877. overleden: 9-01-1963
Rondvraag / Poll
salomon - is te zwaar gestraft - wat vind jij?
Rondvraag / Poll
heb jij het boek van salomon?
Rondvraag / Poll
van welke lijn van salomon zijn kids stam jij af
Rondvraag / Poll
waar ben jij geboren
foto,s boven niezijl
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
de naam - de bruin de kinderen van salomon vielen op in friesland tussen al die blonde licht gekleurde kids daarom hebben ze de naam de bruin genomen wat eerst nog een tijdje bruinsma is geweest wat ook mee speelde was dat salomon mee had gedaan aan de Kollemer oproer en niet zo goed bekend stond ik heb ergens gelezen dat theunis de naam veranderd heeft
wie weet mij meer te vertellen over salomon levy of over de andere namen die je hier tegen komt reageerd dan
salomon levie/levy
04-11-2013
Hessenweg
Een Hessenweg is een oude handelsweg door Noord-Duitsland en Oost-Nederland richting Utrecht. Er lopen verschillende hessenwegen. Volgens de overlevering hebben ze hun benaming te danken aan Duitse kooplieden uit de buurt van Kassel in Hessen. Deze wegen meden de dorpen en steden omdat deze Hessische handelaren gebruik maakten van hessenwagens, wagens die een bredere spoorwijdte hadden dan was toegestaan in Nederland en daardoor niet pasten in de karrensporen van landelijke karren en wagens. Ze zouden bovendien de zandwegen beschadigen.
Op veel plaatsen is de loop van de Hessenwegen nog terug te vinden in de straatnaam "Hessenweg". Hessenwagens trokken diepe wielsporen door de heide. De wagensporen die de Hessen trokken zijn op bepaalde plaatsen nog te herkennen in heidevelden door een andere vegetatie. Bij de eerste wegen waren alleen de wagensporen verstevigd.
De Hessenwegen dateren uit de zeventiende eeuw, maar gedeeltelijk maakten ze gebruik van oudere routes, zoals de hanzewegen. De meeste Hessenwegen liepen van Oost naar West bijvoorbeeld via Varsseveld en Ede en kwamen uit in Utrecht of Amersfoort. Daar werden de goederen overgeslagen op schepen richting Amsterdam. Tussen de verschillende oost-west verbindingen liepen ook dwarsverbindingen.
Omdat de Hessenwegen de dorpen en steden meden en voornamelijk over de zogenaamde woeste gronden liepen, waren de Hessen een prooi voor struikrovers en dergelijke. Ze reisden daarom in konvooi. Op verschillende plekken kwamen er langs de Hessenwegen herbergen op vaak afgelegen plekken, die dan namen droegen als de Woeste Hoeve. Barneveld was een belangrijk knooppunt binnen het netwerk van Hessenwegen. Er liep ook een Hessenweg via Groningen en Kollum naar Friesland.