Inhoud blog
  • Nieuwe Blog i.v.m cursussen schoonheidszorg.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Schoonheidssenior
    Cursussen schoonheidszorg voor Senioren
    16-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Dag Allemaal,
    Als voorproefje van de cursussen die ik geef vindt u hieronder een cursus hotstone massage.  Deze is heerlijk ontspannend en diep relaxerend.
    Wil je meer informatie dan mag je me mailen of kijk op de website www.schoonheidszorg.be
    Groeten,
    Benjamin, aromasenior

    CURSUS HOTSTONE MASSAGE


    Benodigde materiaal voor een hotstone massage

     

    Kamer / Cabine

     Het best gebruik je voor de inrichting van je kamer sobere  en warme kleuren die sereniteit uitstralen.  Je zorgt voor een ontspannen sfeer door middel van schemerlampen en/of kaarsen.  De cabine dient goed verwarmd te zijn en op de achtergrond wordt rustige relaxatiemuziek gedraaid.  Let op: Geurkaarsen of wierookstokjes worden niet door alle klanten als “aangenaam” ervaren. Bovendien verspreidt de etherische olie door toedoen van de warme stenen al een geur in je werkruimte.

     

    Massagetafel

     

    De massagetafel dient afgestemd te zijn op jouw ideale werkhoogte.  Wanneer je als masseur naast de tafel staat zou je met gestrekte armen en handen de tafel moeten kunnen aanraken met de toppen van je vingers.   Zorg voor voldoende lakens om de klant toe te dekken.  Deze doeken gebruik je om lichaamsdelen af te dekken,  om stenen op te leggen en om de stenen af te dekken.  Hou een opvulkussen bij de hand om eventueel onder knieën te leggen van de cliënt.

      

    Verwarmer

     

    De stenen worden verwarmd in water (niet in de oven en absoluut niet in de magnetron!). De Bain–Marie systemen zijn de veiligste.  Je kan ook een woktoestel gebruiken (verouderde methode), maar pas dan op dat je jezelf niet verbrandt aan de zijkanten van de wok!


    Werktafel/ Roltafel

     

    Op de werktafel plaats je de verwarmer.  Op de bodem van de heater leg je een doek om de stenen op te leggen.  Een thermometer houdt de warmte in het oog. Je hebt een kommetje koud water bij de hand om te hete stenen af te koelen en een kommetje om gebruikte stenen in te leggen.

     

    Voor een uitgebreide massage gebruik je ca 50 niet getrommelde basaltstenen in verschillende grootte en vormen.  Je kan deze stenen gebruiken voor warme of koude toepassingen.  De 8 teensteentjes leg je in een zeefje.

      

    Voor chakra of healings worden meestal halfedelstenen gebruikt bv: roze kwarts, aquamarijn, ... De toepassingen van deze stenen worden toegelicht in de vervolgcursus hot stone healing.

     

    De massageolie die je gebruikt bevat enkel natuurlijke plantaardige olie of aromatische olie. Je gebruikt geen massagemelk of andere producten op waterbasis.  Let op:  Door de warmte wordt etherische olie 200x sneller opgenomen. Wees dus voorzichtig met pure etherische olie.  Je gebruikt beter milde ontspannende massagemengsels.

     

    Hygiënemaatregelen

     

    Het warme water kan snel een haard van bacteriën worden.  Dagelijks dien je de hotstone heater schoon te maken.  Elke dag werk je met schoon water.

     

    Stenen waarmee gemasseerd is worden tussen twee sessies altijd gereinigd met warm water en zeep.  De stenen spoel je overvloedig af onder stromend warm water.  Stenen waarmee voeten zijn gemasseerd worden extra gedesinfecteerd met alcohol, dettol, desinfecterende zeep, tea tree oil o.d.  Wanneer je professioneel gebruik maakt van de stenen kan het aangeraden zijn ze te reinigen in de vaatwasser tegen hoge temperaturen.

     

    Stenen nemen energie op.  Sommige hotstone therapeuten leggen regelmatig de stenen in de tuin, op het gras of op de aarde om vervuilde energie af te voeren. Misschien bent u er niet gevoelig voor of gelooft u er niet in, maar sommige cliënten worden moe van energetisch vervuilde stenen. Je kan de stenen ook energetisch opladen door ze met volle maan of in een onweer buiten te leggen.   Ook volle zon laadt de stenen op.  Andere mogelijkheden zijn puur zeezout, stromend water, wierrook, visualisatie en mantra’s. Als u bewust energetisch werkt met stenen is een reinigend ritueel tussen twee sessies noodzakelijk.

     

     
    Geschiedenis hotstone massage

     

    De hotstone massage is vrij nieuw voor Europa maar kent toch een eeuwenoude traditie.  Ze was reeds gekend in Engeland (Stonehenge – oldstones) en in de Griekse en Romeinse badhuizen.  De Inca’s en Indianen maakten in zweethutten en in diverse rituelen gebruik van de hotstones.  In Azië en India werden de stenen gebuikt voor het voorkomen en het behandelen van ziekten.  Daar was de hotstone massage de voorloper van de accupunctuur.

     

    De hotstones zijn basalt stenen, gevormd uit gestolde lava (stollingsstenen).  Ze zijn door de hitte ontstaan en hebben een grote dichtheid en een hoog ijzergehalte.  Hierdoor wordt de warmte goed vastgehouden en wordt de warmte slechts langzaam afgegeven. Het zijn goede geleiders en doorgevers voor energie en versterken daardoor de energetische kwaliteiten van de masseur.

     

    Je vindt deze stenen in de zee of in rivierbeddingen van vulkanische gebieden.  De stenen worden voornamelijk gevonden in Hawaï, Argentinië, Peru en Indonesië.  Deze stenen worden door het stromende water van de rivier of door eb en vloed jarenlang geslepen tot ze een gladde en ronde vorm bekomen.  Volgens het Indiaanse geloof bevatten de stenen de vier elementen, namelijk water, aarde, vuur en wind, volgens hetwelk ze nu nog steeds de stenen zegenen en reinigen.


    Werkt massagetherapie?

     

    Onderzoeker Dr. Maria Hernandez Reif verbonden aan de universiteit van Miami zegt: “ Er is een verband tussen stress en ons imuunsysteem. Massage vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol, waardoor het imuunsysteem zich kan herstellen

     

    We kennen in Europa verschillende soorten massages.  Denk maar aan wrijving over een bezeerde plek (zeer heilzaam bij kinderen), knuffelen, maar ook de meer gecommercialiseerde massagevormen zoals shiatsu, kruidenstempelmassage, ayurvedische massage, holistische massage, sportmassage, Zweedse massage, Turkse massage…  Mensen laten zich masseren omwille van verschillende redenen:   moeheid verdrijven – aandacht krijgen – ontspanning voor lichaam en geest – nieuwe energie opdoen – bewustwording en contact – aangeraakt worden – therapeutisch – gedachten stilzetten - ...

     

     Van de Aziatische levensfilosofie hebben we geleerd dat we pas gezondheid, welzijn en  schoonheid kunnen verwerven wanneer we in harmonie leven met de natuur en met onszelf (innerlijk). Enerzijds moeten we dus aan onze huid en ons lichaam de beste verzorging geven, en anderzijds is het even belangrijk de geest en de ziel te versterken. De innerlijke harmonie geeft ons de levenskracht en de energie die positief op ons gevoel van welzijn en daardoor ook op onze uitstraling en ons uiterlijk inwerkt. 

     

    De hotstone massage is een heel bijzondere belevenis van welbehagen.  De totale ontspanning van de huid, het lichaam en de geest staat centraal.  Het hele lichaam wordt bij de massage betrokken.

     

    Indicaties

    Stress

    Spanningen

    Gespannen spieren

    Fibromyalgie

    Gewrichtspijnen

    Rugpijnen

    Slechte doorbloeding

    Algemene moeheid – zwakte

    Vertroeteling

    Verhoogt de werking bloed- en lymfestelsel

    Maakt blokkades los

     

     Contra indicaties:
    Hartproblemen

    Bloeddrukproblemen

    Kanker in behandeling

    (Toestemming vragen aan arts)

    Koorts

    Ontstekingen

    Open wonden en huidinfecties

    (Geen massage)

    Spataders

    Opvliegers

    Zwangerschap

    Kinderen en oude mensen

    (Met matige temperatuur werken)

     

    De hotstone massage is een gecombineerde vorm van intuïtieve massage,  thermotherapie en aromatherapie.  De hoofdgedachte is dat de massage een diepe ontspannende werking heeft waarbij de geest, het lichaam en de ziel één zijn.

     

    Door de verschillende massagetechnieken die er nu zijn zal iedere masseur zijn eigen combinatie maken met de hotstones,  bijvoorbeeld met shiatsu, met voetreflexmassage, met gelaatsverzorgingen, lymphedrainages, enz...


    Technieken

     

    De stenen worden gebruikt als massageapparaat,  als warmtebron op de verschillende delen van het lichaam of als compressie (druk) bij het plaatsen en wegnemen van de stenen (gewaarwording).

     

    Een hotstone massage met stenen is veel intenser dan een gewone massage.  Het lichaam moet immers wennen aan de warmte van de stenen.  Vraag regelmatig aan de cliënt of de temperatuur perfect is.  Meestal is een gemiddelde temperatuur van 45° ideaal.  Grote stenen zijn warmer dan kleine stenen.  Hou steeds rekening met het huidtype van de cliënt.  Mensen met een gevoelige dunne huid verbranden sneller.  Hou er rekening mee dat uw handen sneller wennen aan de warmte van de stenen dan de huid van de klant.

     

    Werk steeds langzaam met de stenen.  De  stenen hebben de tijd nodig om warmte af te geven.  De bewegingen met de stenen bestaan voornamelijk uit lange rustige en ovale strijkingen.  Je kan de stenen ook neerleggen en ronddraaien of ermee trommelen en tikken op een andere een steen.  Andere technieken zijn de warme stenen met de vingertoppen in cirkels bewegen of ermee figuren tekenen op het lichaam.  Men kan afwisselend met warme en koude stenen werken. Door de stenen op specifieke plaatsen te leggen kan het warmte effect ook doelbewust toegepast worden, bijvoorbeeld op chakra's, meridianen, koude plekken en plaatsen die specifieke aandacht nodig hebben.

    Petrissages of fricties zijn ook mogelijk met de trigger pointers  (een speciale puntige vorm van stenen).

      

    Voor de massage kan je verschillende vomen van stenen gebruiken (plat,  voller, langwerpig, puntig).  Je kan je bij de keuze van de vorm ook laten leiden door symbolische argumenten en bijvoorbeeld kiezen voor hartvormige of niervormige stenen.  Gladde steen zijn ideaal maar voor intensere massages kunnen een aantal wat ruwere stenen ook hun eigen kwaliteiten hebben.  Een zware steen kan een stretchend of compressie-effect hebben.  Bij het weghalen van de zware steen kan er een verlichtend effect optreden.

     

                                          

    16-11-2005 om 22:04 geschreven door Aromasenior

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (29 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Blog i.v.m cursussen schoonheidszorg.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo iedereen!
    Hier komt weldra de blog die te maken heeft met alle opleidingen en cursussen voor en door senioren ivm opleidingen schoonheidszorg.  Ikzelf ben verslaafd aan alles wat met gezondheid en schoonheidszorg te maken heeft. En ja hoor! Ik ben een man.

    Jullie vinden hier weldra informatie over anti-aging, aromatherapie, bewegingstherapie voor senioren, afslankingstheorien, schoonheidszorg enzovoort enzovoort...

    Ikzelf ben een 62 jarige docent anti-aging consulent aan het Instituut voor Bedrijfkunde en Opleiding te Antwerpen.  Reeds twee jaar doceer ik aan mensen uit de schoonheidszorg hoe ze anderen kunnen leren om er jong en fit uit te blijven zien.  Meer informatie?  Surf naar www.schoonheidszorg.be

    Groeten

    Benjamin, aromasenior

    16-11-2005 om 21:54 geschreven door Aromasenior

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (14 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    Archief per week
  • 14/11-20/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!