Italie met veel charme
Inhoud blog
  • Ristorante in Tuoro in Umbrie, Italie
  • Orvieto, Italie
  • Passignano sul Trasimeno, Umbrie Italie
  • Aankomst in Lisciano Niccone, Umbrie, Italie
  • Umbrie, het groen hart van Italie

    Zoeken in blog



    de
    30-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orvieto, Italie
    Vrijdag 30 juli 2010

    Vandaag is het minder mooi weer, geen zwembadweer en dus trekken we erop uit om een mooie plaats te bezoeken, Orvieto. 
    Via Tuoro rijden we door het prachtige landschap van Umbrie en een heel stuk Toscane, veel olijfboomgaarden en vooral wijnvelden verrijken het beeld vanuit de auto, een kleurenpaneel van groen, diverse tinten bruin en zonnebloemvelden, wat ons opvalt is dat de meeste zonnebloemkoppen allemaal dezelfde kant uitkijken, ze zijn allemaal zonaanbidders!
    Orvieta behoort zeker tot de mooiere steden van Umbrie, de gehele stad is gebouwd op tufstenen rotsen, boven aangekomen in de buurt van het stadscentrum is het geen probleem een parkeerplaats voor de auto te vinden. 
    De stad biedt een combinatie van mooie monumenten, gezellige straten en leuke winkeltjes, bijzonder sfeervol en aantrekkelijk. In de Via del Duomo en langs de Corso Cavour vind je tal van delicatessewinkeltjes met lokale specialiteiten o.a. de witte streekwijn Orvieto Classico, zeker de moeite waard om eens een glas van deze streekwijn te proeven.
    De bekendheid van deze wijn gaat terug tot de Etruskische tijd, " Orvieto "  was in eerste instantie een heel bekende zoete witte wijn, de " droge "  versie is betrekkelijk recent. Op een goede zoektocht vind je zeker nog wel de ouderwetse voortreffelijke  " zoete " (abbocato/amabile/dolce)  Orvieto, heerlijk bij een plak ganzelever  of een italiaans nagerecht!
    Het geheim van de  " zoete "  Orvietowijn zit hem in de bodemsoort, tufsteen en in het bijzondere microklimaat dat de komst van de " botrytis cinerea " toelaat, druiven die door deze edelrot zijn aangetast worden gebruikt voor de productie van zoete wijnen. Afhankelijk van de zoetigheidsgraad hebben de wijnen een min of meer intense gele kleur, maar allen bezitten een subtiel, elegant, een fruitig bouquet en een fluweel zachte, zwoele, sensuele smaak, de allerbesten in deze soort worden " Muffa Nobile " genoemd, een zeldzaamheid onder de wijnen.
    De  " secco " is wel droog en zacht van smaak met het bekende lichte bittertje in de afdronk. 
    Rode Chianti D.O.C.G. is waarschijnlijk de bekendste wijn van Italie en een gewaardeerde in de wereld, chianti en Toscane zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden en let wel; alleen de betere wijnen mogen het predikaat D.O.C.G. dragen, de anderen mogen slechts " Colli dell' Etruria Centrale" D.O.C. op het etiket vermelden!
    Chianti D.O.C.G. komt uitsluitend uit de volgende 7 gebieden, de centrale zone waar ze de  " classico "  maken met de 6 heuvels eromheen, Colli genoemd: Arezzo, Firenze, Pisa, Siena, Montalbano en Ruffina. De wijnen uit deze genoemde streken dragen naast de extra toevoeging  " classico " ook nog het symbool op de hals van de fles, het beroemde " zwarte haantje " ,  typerend voor een chiantifles!
    Basismateriaal voor deze beroemde wijn is; sangiovese aangevuld met canaiolo en witte trebbiano toscano/malvasia. Men gebruikt witte druiven in omschreven mix om de soms tanninerijke sangiovese te verzachten! Na jarenlange rijping neigt de kleur naar granaatrood, de geur is aangenaam, vol en delicaat, zelfs subtiele nuances van bosviooltjes zijn herkenbaar voor kenners, andere kenmerken zijn kersen, bramen, rood fruit, peper, kruiden, drop en vanille.  

    Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G., is een van de drie topherkomstbenamingen van Toscane en een van de bekendste italiaanse wijnen. De wijngaarden liggen in het zuidwesten van Siena rond het plaatsje Montepulciano.
    De basis van deze sublieme rode wijn vormen de sangiovese (prugnolo) , canaiolo nero en weer een mix aan witte druiven, echter toevoeging van witte druiven mag de 10 % nooit overschrijden.
    De kleur is granaatrood met soms wat oranje schitteringen bij het ouder worden, de geur intens, subliem en subtiel, grote boeketten bosviooltjes, de smaak vol, rond, wel wat tanninerijk als hij jong is!

    Nog zo'n reus uit Toscane is de Brunello di Montalcino D.O.C.G.
    Waarschijnlijk is dit de beste D.O.C.G.-wijn van Italie, druiven (sangiovese grosso) groeien lekker op de sedimentlagen in de buurt van Montepulciano, een Brunello mag niet verkocht worden onder de 5 jr., dit garandeert een onberispelijke kwaliteit, robijn tot granaat rode kleur, zeer intens en vooral helder, rijpe rode vruchten met hinten van kruiden, hout (vanille), de riserva's ruiken nogaleens naar gebrande cacao, koffie en naar drop! De " gewone "  Brunello is wat fruitiger, de  " riserva "  daarentegen wat kruidiger, schenk ruim vantevoren deze wijn in een brede karaf (port-karaf of eend-karaf) , hierin zal de wijn echt kunnen luchten en al z'n aroma's kunnen ontwikkelen.








    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 10/05-16/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!