Georges De Corte aan de slag
meningen, bedenkingen
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede voornemens voor 2013 en schietgebeden
Goede voornemens voor 2013 en schietgebeden
Na de eindejaarsperiode komt het uitvoeren van de goede voornemens.
 Meer bewegen, gezonder eten, minder stress, verder schrijven aan een publicatie over verstillen, enkele blogs schrijven en ... opruimen. Dat laatste was wel nodig omwille van schilderwerken in mijn werkkamer.
Zo vond ik een kaft met oude devotieprentjes. Onder de afbeeldingen van Jezus en de traditionele heiligen, stonden op de meeste prentjes schietgebeden met vermelding hoeveel aflaten eraan verbonden waren. Stof genoeg om er iets over te schrijven, navraag te doen en op te zoeken op internet.
Mijn eerste informant was mijn zoon die vertrekkenklaar stond om in de unief bib te gaan studeren - zie een volgende blog. Ik vroeg hem of hij wist wat een schietgebed was: 'Ja, een klein gebed.' 'Geleerd op school?' 'Neen, maar gezien in de films en de documentaires over de landing van de soldaten in Normandiƫ (1944). En dan zei hij dat hij dringend moest gaan blokken.

Een schietgebed is een kort gebed uit devotie. Je vindt ze op bidprentjes of als opschrift bij kapelletjes. Op het internet zijn veel schietgebeden te vinden, maar de meeste zijn wel zeer particulier. Aan schietgebeden waren aflaten verbonden, dat is een kwijtschelding van straffen in het vagevuur. Door de talrijke misbruiken - de aflatenhandel met als een van de gevolgen de opkomst van de Reformatie en de figuur van Luther - werd het toekennen van aflaten strenger gereglementeerd. De Romeinse handleiding van de aflaten vermeldt de soort aflaten en de normen ervoor. Recente voorbeelden zijn de aflaten naar aanleiding van het Jubeljaar 2000, het Jaar van de Eucharistie (2005) en de Wereldjongerendagen van 2005 in Keulen. De aflaten zijn de wereld nog uit.

Nogal wat mensen doen een schietgebed als ze een kerk of kapel binnenlopen, gewoon omdat ze er zich goed bij voelen. In dit opzicht verschilt een schietgebed niet van andere gebeden.
Vandaag de dag nemen mensen hun toevlucht tot schietgebeden als ze in nood of angstig zijn en niet omwille van de kwijtschelding van straffen. Ze gebruiken korte gebeden die ze nog gehoord of geleerd hebben of ze maken ze ter plaatse.
Voorbeelden: God helpt mij - Maria staat mij bij of ze gebruiken delen van traditionele mondgebeden zoals het Onzevader, een Weesgegroet of een kruisteken..

Schietgebeden zijn een inwendige gesprek dialoog met God, een heilige of met een Hogere Macht.
Er is geen echte dialoog omdat er geen direct antwoord komt.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!