Georges De Corte aan de slag
meningen, bedenkingen
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schietgebeden en amuletten
Schietgebeden en amuletten
Een schietgebed kan je enigszins vergelijken met het kruisteken dat sportlui maken voor een match of een atletiekwedstrijd, of met de mascottes of geluksbrengers.
Ze liggen in de sfeer van het bezweren van het kwade lot of het geluk afsmeken. Een amulet of talisman of fetisj heeft men bij om gevaar, ziekte en ongeluk af te weren.
Een talisman is om positieve krachten op te roepen door voorwerpen zoals en (edel)stenen, muntjes, tekeningen, ringen, religieuze objecten zoals kruis, Boeddhabeeldjes), Ook planten zoals het klavertjevier, kunnen talismannen als afweerkruid.

In vele culturele uitingen in de sfeer van godsdienst en zingeving kan men verbanden vinden, omdat ze uitingen zijn van de menselijke breinen die blijkbaar daarvoor gevoelig zijn. Religie zit ingebakken in ons brein. Er bestaan wereldwijd meer dan 4 200 religies en allemaal hebben ze dezelfde raakpunten en zowat tachtig percent van de wereldbevolking wordt op een of andere manier door religie geraakt en gerustgesteld, getroost en geïnspireerd.
Religie biedt iets dat de mens lijkt te zoeken.
Schietgebeden, amuletten, talismannen liggen in deze (grijze) zone.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!