Georges De Corte aan de slag
meningen, bedenkingen
10-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldoorlog 1914 – 1918 en Ten Oorlog
Wereldoorlog 1914 – 1918 en Ten Oorlog

Ook België kreeg zijn deel. Vooral de loopgravenoorlog in de streek rond de IJzer is legendarisch. Dit speelde zich af in de omgeving van de Westhoek: dit is een stuk land tussen de Franse grens en de Noordzee. Laten we niet vergeten dat De frontlijn liep van Nieuwpoort tot Gallipoli in Turkije. Meestal bekijkt men die oorlog (en elke oorlog) vanuit de bril van de eigen natie, regio of stad. Ieper heeft deze herinnering bewaard in een interactief museum, een Flanders Fieldsroute, een Flanders Fields-museum. We zien bij de herdenking honderd jaar WOI een toeristisch - commerciële invalshoek. Dat kan (en moet) zonder overdrijvingen.

Elk deel van België heeft zijn deel gehad in oorlogen, bezettingen. Hier zullen we het vooral hebben over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog in de regio achter de IJzer het laatste stuk Belgisch grondgebied dat niet bezet was door de Duitsers. Het is belangrijk voor een land, een natie, om een stuk grondgebied te hebben dat niet bezet is.
Deze oorlog was wel zeer ingrijpend voor enorm veel burgers, soldaten en dit over een groot gebied in Europa en erbuiten. De eerste keer in de geschiedenis dat zoveel naties op zo'n korte tijd deelnemen aan een oorlog; totaal in de zin van oorlog op het land, op de zee en in de lucht; oorlogspropaganda en massale mobilisatie van soldaten en burgers.
De Eerste Wereldoorlog was een verschrikkelijk en immens bloedbad voor de soldaten en voor vele burgers. Na de oorlog kwam de slag harder aan bij de bevolking: miljoenen oud-strijders, vaders en zonen dienden opnieuw ingeschakeld te worden in het gezinsleven en in de wereld van de arbeid. Er waren heel wat zwaar verminkten: ledematen, aangezicht, geestelijke stoornissen.

In de TV-serie op de Vlaamse televisie is Ten Oorlog is veelbelovend. De wandel - aanpak van Arnout Hauben e.a. is een goede waarborg, gezien zijn eerdere schitterende reeks met zijn wandelingen naar Compostela.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!