Inhoud blog
  • “Alle bruine buite. De Congo is van ons.” – Apologia Democrates
  • (Sprookje) De eerste sneeuw. Een epische strijd barst los.
  • OVERZICHT VAN DE VERHALEN
  • Bekomen van de eindejaarsgekte? Storm op zee!
  • De historie van Shlemmiel, de volmaakte strijder.
  • Filosofietje: De parabel van Merel en Mol
  • Een sprookje: Seppe, Sien en de zeven jagers (niet voor gevoelige zielen).
  • Herfstverhaal: Alzo burlen de koeien? Over burlende koeien!
  • Muziek en plezier: Jef en Pol de beiaardiers.
  • Geweld in het verkeer: Sjarel neemt zijn klak af: Het vluchtmisdrijf.
    Laatste commentaren
  • @Arman (Sjarel Klak)
        op Een sprookje: Seppe, Sien en de zeven jagers (niet voor gevoelige zielen).
  • Arman Ben ik te Min. (Dirk)
        op Een sprookje: Seppe, Sien en de zeven jagers (niet voor gevoelige zielen).
  • De beste wensen voor 2016 (Dirk)
        op Een sprookje: Seppe, Sien en de zeven jagers (niet voor gevoelige zielen).
  • Vertelsels door Sjarel Klak
    Een boerke vertelt, observeert, amuseert,... en geeft af en toe een oorveeg!
    21-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De historie van Shlemmiel, de volmaakte strijder.

    De historie van Shlemmiel, de volmaakte strijder.
    Ooit werden soldaten opgejut alvorens het slagveld te betreden. Net zo lang tot ze dol genoeg waren om man en muis aan een zwaard of bajonet te rijgen, met een kogel te doorboren of dood te slaan. De tegenstander werd afgeslacht voor de rechtvaardige zaak of voor het wreken van vermeend onrecht. De eigen troepen werden door de tegenstander afgeslacht, om dezelfde reden. Na de verspilling viel het lijf en de geest stil, doodmoe, uitgeput. De orde werd naar eigen inzicht hersteld door de overlevenden. Zo was het vroeger.

    Er was eens: een gewetenloos soldaat.
    Laten we hem ‘Shle
    mmiel’ noemen. Hij werd geboren tijdens de winter van 1900 uit welstellende ouders en kreeg een zeer strenge dogmatische opvoeding. Hij geraakte slechts moeizaam door de militaire selectie waardoor hij pas aan het einde van de eerste wereldoorlog werd ingelijfd. Hij begreep dat het weinig efficiënt was om soldaten uit te putten op het slagveld en beeldde zich de volmaakte strijder in. Die zou vechten zonder zich te laten opjutten: vernietigend in alle rust. Een nieuwe oorlog en een nieuwe leider dienden zich enkele decenia later aan. Shlemmiel maakte ondertussen carrière en leerde zijn strijders om efficiënt oorlog te voeren: “target in zicht,… klaar om te vuren,… vuur,… target vernietigd.” Geen verdriet, geen shock, geen emotie. Een target is een kwalijk ding. Tegelijk moest het duidelijk worden dat strijders vechten voor een hogere zaak, voor volk en vaderland, voor de Heimat, voor het Avondland. God Bless, Inch’Allah, Gott mit Uns, desnoods vechtend tegen een duivelse tegenstander, zich beroepend op de hoogste macht. Volk en strijders als onderdeel van iets groots, overtuigd van de eigen superioriteit. Maar dat was niet genoeg om volmaakte strijders te creëren. Hij erkende ook de kracht van terreur, het instrument angst dat zelfs na de actie nog slagkracht zou behouden. De terreur, het perverse, werd erkend als wapen. Dood een strijder en je hebt één tegenstander minder. Vermink een strijder en vele anderen moeten zich om hem bekommeren. De vrouw kon worden verkracht als troostmeisje, als troostprijs, en zowel lichamelijk als geestelijk geschonden. Zelfs zonder dat ze zwanger geraakte vernietigde de strijder de bouwstenen van een volk. Shlemmiel leerde zijn strijders om weerspannige burgers publiek terecht te stellen. Stel een voorbeeld. Niets nieuws want geschiedenisboeken puilden uit van de voorbeelden. Enkele doodsbange tegenstanders, zij die geen bedreiging vormden en de prijs van de kogel of de strop niet waard werden geacht, konden selectief en occasioneel worden ‘vrij’ gelaten. Niet als teken van humanisme. Ze dienden als verkondigers van de terreur. Onvolmaakte burgers werden uiteindelijk als eindoplossing opgeruimd voor nog meer levensruimte. Waanzin als norm. Niet de eigen strijders zouden voortaan sidderen en beven.

    Dat werden de basisprincipes van ‘volmaakte’ oorlogsvoering. Oorlogsregels en conventies proberen vandaag de onvolmaaktheid in stand houden. Waar het mogelijk is controleren inspecteurs de reglementen van de onvolmaakte oorlogsvoering. Uit het arsenaal van Shlemmiel en nog vele anderen putten de volmaakte strijders, ook zij die vandaag onze ‘cultuur van de rede’ bedreigen. Met conventies hebben ze geen uitstaans. De volmaakten zijn onder ons. We controleren maar we hebben ze niet onder controle.

    Als mens is het moeilijk om zich te verweren tegen zoveel volmaaktheid. Gelukkig is het binnenkort Valentijnsdag. Dan schrijf ik iets over liefde. Zou de volmaakte strijder daar een boodschap aan hebben?

    Groeten van Sjarel Klak.
    http://www.sjarelklak.be

    (Duiding : De verzonnen figuur ‘Shlemmiel’ is vrij gebaseerd op een bestaande oorlogsmisdadiger.)



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Carl Nys, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Sjarel Klak.
    Ik ben een man en woon in Zottegem, poort tot de Vlaamse Ardennen (Belgie) en mijn beroep is voor u van weinig belang om van de verhalen te kunnen genieten.
    Ik ben geboren op 18/04/1963 en ben nu dus 61 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: leven en het leven lief hebben. De wereld is mijn lochting.
    “Sjarel Klak is een alter ego, geboren in oktober 2014 ter gelegenheid van een schelmenstreek.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 27/08-02/09 2018
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!