Foto
Inhoud blog
  • Informatie over onze "slankelijners methode".
  • VOLGENDE SESSIE
  • De Tip van Tan, 29. tip-tip-tipjes!30.Is barbequën af te raden?, 31. De cholesterol, 32. Tips voor een platte buik.
  • De Tip van Tan, 25 Rake Tips, Voedingsgewoonten aanpassen, Verschillende dieëten, Slimme boterhammen.
  • De Tip van Tan, 19. Eetwijze. 20. Kooktips. 21. Eén portie fruit of groenten. 22. Stomen. 23. Wandelen. 24. De spelregels.
  • Tip van Tan. 14. Plannen en regelmaat 15.De stofwisseling. 16.Zo weerstaat u. 17. Bewegen en gezondheid. 19. De kip.
  • Recepten. Slankelijners/diabeten. Deel 2
  • Menu's voor Slankelijners Deel 1.
  • Recepten Diabeten/Slankelijners Deel 1.
  • De Tip van Tan. 11.Het ontbijt 12.Doodgewone tip 13.Kleine tipjes
  • De Tip van Tan. 6.Bewegen 7.Vervolg Bewegen 8.Gezond eten 9.Tien manieren om te vermageren 10.Dit zijn tipjes
  • De Tip van Tan. 1.Plannen 2.Juiste Gewicht&Weegschaal 3.Motivatie 4.Water drinken 5.Te veel water is gevaarlijk
  • ALLE INFORMATIE "De Slankelijners"
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ons motto: PLANNEN EN REGELMAAT!!!
    De slankelijners
    Sessie11
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten. Slankelijners/diabeten. Deel 2
    Ik voeg  de receptjes (in Word) in bijlage zo kunnen jullie zelf een kookboek aanleggen met allemaal slanke en eenvoudige recepten.


    Smakelijk!


    coleta


     



     



    Bijlage: 119 29.03.10 Salade met feta en mierikswortelvinaigrette (voorgerecht of maaltijdsalade).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 2: 120 29.03.10 Eenvoudige bloemkoolsoep.doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 3: 121 29.03.10 Rundswok met wortelen en gember (hoofdgerecht vlees-wok).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 4: 122 29.03.10 Rode paprika met kip en ananas (hoofdgerecht gevogelte-wok).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 5: 123 29.03.10 Vruchtenbrochette (desserts - fruit).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Bijlage: 114 22.03.10 Tuinkruidensoep (soepen).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 2: 115 22.03.10 Asperges met garnalen en gerookte zalm (voorgerecht koud vis).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 3: 116 22.03.10 Geroosterde lamsrug (hoofdgerecht vlees).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 4: 117 22.03.10 Chinese kool à la crème (groenten warm).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 5: 118 22.03.10 Kiwisorbet (desserts).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------




    Bijlage: 110 15.03.10 Gevulde champignons (voorgerecht warm).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 2: 111 15.03.10 Wortel-tomatensoep met kardemom.doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 3: 112 15.03.10 Tongrolletjes met gerookte zalm (hoofdgerecht vis).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 4: 113 15.03.10 Kalfslever met limoen en salie (hoofdgerecht vlees).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 5: Eetdagboek.doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 6: Eetplanner voor de hele week.doc

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------


    Bijlage: 106 08.03.10 Asperges met sinaasappeldressing (voorgerecht).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 2: 107 08.03.10 Pastinaaksoep met komijn (soepen).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 3: 108 08.03.10 Visstroofpot met kabeljauw (hoofdgerecht vis).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 4: 109 08.03.10 Snelle sorbet (desserts).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 5: Eetdagboek.doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------



    Bijlage: 98 22.02.10 Groentesoep speciaal (soepen).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 2: 99 22.02.10 Witloofrolletjes anders (hoofdgerecht ovengerecht).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 3: 100 22.02.10 Kervelworteltjes (groenten warm).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 4: 101 22.02.10 Geroosterde kipfilet met mosterdsaus (hoofdgerecht gevogelte).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 5: Eetdagboek.doc

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------


    Bijlage: 94 15.02.10 Juliennesoep (soepen).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 2: 95 15.02.10 Gebakken lever met sinaas-witloofsla (hoofdgerecht vlees).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 3: 96 15.02.10 Pasta-omelet met groenten (lunchgerecht).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 4: 97 15.02.10 Appelcompote met kaneelpudding (dessert)-(tussendoortje).doc
    Bovenstaand attachment is virusvrij.



    Bijlage 5: Eetdagboek.doc 
       
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Smakelijk aan iedereen!!!

    05-04-2010 om 15:41 geschreven door tanneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tip van Tan. 14. Plannen en regelmaat 15.De stofwisseling. 16.Zo weerstaat u. 17. Bewegen en gezondheid. 19. De kip.
     

    De Tip van Tan,


    Beste Slanke-lijners,


    Na een korte vakantieperiode is het wel moeilijk om u weer aan te passen.

    Daarom eventjes herhalen:


    Weten jullie nog wat het motto van de Slanke-lijners is?


    PLANNEN EN REGELMAAT.



    Wij plannen vooraf, zodat wij niet voor verrassingen komen te staan.

    Want als wij honger hebben en niet kunt terug vallen op producten met weinig kcaloriën,

    dan zullen wij wel naar iets anders grijpen .


    Wij plannen vooraf wat wij gaan eten en hoe wij bewegen.


    Bijvoorbeeld:

    Op vrijdag het menu opmaken voor enkele dagen,

    Zodat wij op zaterdag kunnen gaan winkelen.

    Pas op, wij winkelen niet na 16 uur, het is beter in de voormiddag te winkelen, dan hebben wij minder trek….

    Wij hebben natuurlijk het lijstje mee met de ingrediënten die wij nodig zullen hebben de volgende dagen.


    Wij maken een planning op voor de dag en rekenen de streepjes uit!


    Wat ik doe:

    ,

    Ik zet alles wat ik ’s morgens ga eten op tafel en vooraleer ik begin met mijn ontbijt, steek ik al het overbodige terug in de kast, dan kom ik niet in de verleiding om nog een boterhammeke te eten of er wat extra confituur op te doen.



    In de voormiddag eet ik een stuk fruit.


    ’s Middags eet ik niet warm, maar wel een grote tas soep met brood en beleg en veel groenten.

    Als dessert eet ik elke middag een chocoladepudding met heel weinig kcal.

    Dit is voor mij verwennen, want ik hou zoveel van chocolade en die vervang ik nu door dit dessert.

    Rond twee uur drink ik een tasje koffie met een koekje, geen KOEK maar dus een koekje.

    Om vier uur drink ik een grote tas magere groentensoep, als ik teveel honger heb eet ik nog een stuk fruit.

    ’s Avonds eet ik warm. Dat bestaat altijd uit veel groenten, rauw of gestoofd, maar ik pas wel op voor :

    calorierijke sausen,

    teveel vlees

    en de mayonaises

    's Avonds eet ik warm.

    Als ik goed gepland heb dan kan ik ook ’s avonds nog een dessert eten. Die bestaat gewoonlijk uit magere yoghurt of magere pudding.







    Door goed te plannen heb ik alles voor een vijftal dagen in huis en kom ik niet bedrogen uit

    .En dan gaat het ook veeeeeeel beter om mij aan het vooraf GEPLANDE te houden.


    Ik hou mij aan de streepjes die ik mag verbruiken.

    Ik eet veel groenten, vooral van de groenten waarvan ik onbeperkt mag eten.

    Ik eet twee of drie stukken fruit per dag.

    Van mijn zelf gemaakte magere groentesoep eet ik dagelijks twee grote tassen.

    En ik eet ook twee melkproducten.

    Ik drink minstens 1,5 liter water per dag.


    Ik plan ook welke extra beweging die ik die dag ga doen.

    Als ik eens een week niet plan, ondervind ik dat het veel moeilijker gaat en dat ik soms voor verrassingen kom te staan.


    Dus, vanaf nu: PLANNEN, je zult ondervinden hoeveel beter het gaat!!!

    Door te PLANNEN komen wij vanzelf tot een regelmaat.


    Dus: Ons motto:

    PLANNEN en REGELMAAT!


    Dit was de Tip en hou jullie fit!

    tanneke



    Dit was de Tip en hou jullie fit!!! Tanneke.



    --------------------------------------------------------------------------------------------------

     





    De Tip van Tan.


    Stofwisseling.




    Naarmate u ouder wordt, zult u onvermijdelijk een paar kilo aankomen. Tenzij u uw metabolisme in topvorm houdt. Met deze tip is dat kinderspel. ...

    Uw metabolisme of stofwisseling zorgt ervoor dat uw lichaam calorieën omzet in energie en die energie verbrandt. Krijgt u meer calorieën binnen dan uw lichaam in energie kan omzetten, dan worden ze opgeslagen als vetmassa. Sommige mensen kunnen grotere hoeveelheden eten zonder te verdikken, gewoon omdat hun metabolisme op een hoger niveau draait. Iedereen wordt geboren met een soort van metabolisme, dat hoog of laag kan zijn. Maar u kunt het wel stimuleren.





    Neem tijd voor een goed ontbijt!
    Het is een huizenhoog cliché, maar ontbijten is essentieel.

    Ook voor uw metabolisme. Dat wordt ’s nachts als het ware in “slaapmodus” geschakeld.


    Een ontbijt is de beste manier om het weer op gang te trekken en de hele dag op een hoog niveau te doen draaien. Slaat u het ontbijt over, dan loopt u alleen het risico om in de loop van de voormiddag naar een ongezonde snack te grijpen, u verhindert ook dat uw metabolisme op volle kracht begint te draaien. Gevolg: niet ontbijten leidt ertoe dat u de hele dag minder calorieën verbrandt.







    Verdeel uw voedsel over de dag.

    Traditioneel eten de meeste mensen drie keer per dag. Maar er valt heel wat voor te zeggen om het voedsel van die drie maaltijden te verdelen over vijf of zes kleinere. Ieder keer als u eet, krijgt uw metabolisme namelijk een boost. Tot een eindje na de maaltijd verbrandt uw metabolisme zo’n 10% meer calorieën dan de rest van de dag(na het ontbijt is dat zelfs nog meer). Door uw gewone hoeveelheid voedsel over meer maaltijden te verdelen, helpt u uw metabolisme dus vaker de hoogte in, en u zult logischer wijze meer calorieën verbranden. Meer dan vijf of zes keer per dag eten, is dan weer geen goed idee, omdat u uw spijsvertering ook voldoende rust moet geven.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!


    Tanneke.

    ---------------------------------------------------------------------------

    De Tip van Tan

    Zo weerstaat u aan de verleiding:


    Het is soms moeilijk om aan de verleiding te weerstaan…

    En het ene moment lukt dat al beter dan het andere.


    Om af te slanken is het belangrijk om stap voor stap bepaalde hindernissen te omzeilen.

    Een doordeweeks Tv-avondje kan best moeilijk zijn: andere gezinsleden doen zich te goed aan chips en koekjes terwijl de reclamespot ons ook nog eens in de verleiding brengen met allerlei lekkers.

    Ook de traditionele feestperiode kunnen ons kopzorgen bezorgen wanneer in de etalages de meest verleidelijke gerechten worden uitgestald.


    Weersta aan de verleiding:


    Door “neen” te leren zeggen.


    Uw neen dank u, moet resoluut en consequent zijn.

    Het moet voor iedereen duidelijk zijn, dat “neen” ook definitief “neen “ is.

    Neen zeggen, kan voor uw gewichtsverlies van levensbelang zijn.


    Voorbeeld van een echte “neen”.

    Neen, dank je, ik hoef niets.

    Liever water ik moet nog rijden.

    Geef mij maar light, en anders is water ook prima.

    Dank je wel maar ik heb echt geen trek.

    Uw mond en ogen moeten op hetzelfde moment “NEEN” zeggen,

    maar wel altijd met de glimlach.



    Dit was de tip en hou jullie fit!

    Tanneke.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    De Tip van Tan,

    GEZONDHEID en BEWEGEN





    Bij een Amerikaans onderzoek is gebleken dat meer beweging tot een langer leven leidt. Het is natuurlijk statistiek, dat wil zeggen dat er heus wel mensen zijn die veel bewegen en desondanks te vroeg sterven, maar in het algemeen is het toch een gegeven: meer bewegen, betere gezondheid! In het algemeen kan gesteld worden dat de belangstelling voor deelname aan sport, bewegen en fitness groot is. Veel jongeren en volwassenen hebben de weg naar het sport- en fitnesscentrum al gevonden.

    Ook het aantal senioren dat aan sport gaat doen wordt jaarlijks groter. Dit is te verklaren door de vergrijzing maar belangrijker is dat een steeds groter wordende groep senioren belangstelling krijgt voor bewegingsprogramma's toegespitst op gezondheid en welzijn. Ouder worden brengt lichamelijke veranderingen met zich mee die van invloed zijn op het leveren van sportprestaties. Om verantwoord aan lichaamsbeweging te doen is het noodzakelijk op de hoogte te zijn van deze veranderingen. Op die manier wordt de kans op blessures aanzienlijk verkleind.

    Hart en bloedvaten
    · Als gevolg van het ouder worden nemen de maximale hartfrequentie en het zuurstofopnamevermogen af. Het duur-uithoudingsvermogen zal hierdoor afnemen.
    · Verkalking en/of dichtslibben van de kransslagaders maken dat de hartspier van minder bloed wordt voorzien. In zo'n situatie kan inspanning gevaarlijk zijn en leiden tot een hartinfarct.
    · Bewegen en een gezonde levensstijl hebben een positieve invloed op de bloeddruk en het dichtslibben van de bloedvaten.

    Gewrichten
    · De kwaliteit van het kraakbeen neemt af naarmate men ouder wordt. Ook het herstel na blessures verloopt minder snel. Dit kan gewrichtklachten tot gevolg hebben. Verschijnselen daarbij zijn ochtendstijfheid, verminderde beweeglijkheid, kraken van het gewricht en vochtvorming.
    · Een evenwichtig bewegingsprogramma's zal de beweeglijkheid bevorderen en de botafbraak tegengaan.

    Spieren en pezen
    · Bij het ouder vermindert de totale hoeveelheid spiermassa. De belastbaarheid van spieren en pezen gaat hierdoor achteruit.
    · Verantwoorde krachttraining(fitness) gaat spierverlies tegen
    · Vooral voor senioren geldt dat het belangrijk is om eerst met de arts of specialist te overleggen voordat men aan sport gaat doen. Bij een sportcentrum wordt een verantwoord trainingsprogramma opgesteld, rekening houdend met uw belastbaarheid. Regelmatig bewegen is belangrijk, behalve in het sportcentrum, zijn ook wandelen en fietsen uitstekende manieren om uw conditie op peil te houden. Tenslotte is het belangrijk om gezond te eten en te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft tijdens het sporten.

    In de sportcentra is het gebruik van hartslagmeters heel gewoon. Tijdens cardio-fitness worden de inspanningen voortdurend gemeten en aangepast. Zo wordt voor iedereen een optimale verbetering van het hart- en longuithoudingsvermogen bereikt.

    Veel bewegen is goed maar dan moeten de spieren wel warm zijn. Onze lichaamstemperatuur is 37 graden, maar die temperatuur vindt men alleen in de romp. De armen en de benen zijn iets koeler en handen en voeten zijn in de regel nog kouder. Een spier die koud is trekt zich trager samen dan een spier die warm is . Wanneer iemand een onverwachte beweging maakt, bijvoorbeeld om een val te voorkomen en de spier reageert te traag omdat hij te koud is, kan er een ongeluk gebeuren. Men valt een blauwe plek of men breekt een bot.

    Daarom is het van groot belang bij extra lichaamsbeweging voor warme spieren te zorgen. Spieren verwarm je door ze onbelast flink te bewegen terwijl men door warme kleding afkoeling tegenhoudt. Zijn de spieren eenmaal op temperatuur dan kun je met dunnere kleding volstaan, zodat een overmaat aan warmte afgevoerd kan worden. Dit geldt uiteraard voor buitensporten. Voor fitness en andere binnenactiviteiten geldt dezelfde regel, dat een goede “warming up” belangrijk is om de spieren te laten wennen aan een inspanning. Zijn de spieren "warm", dan kan men met de eigenlijke training starten. Elke activiteit stelt specifieke eisen aan kleding en schoeisel. Informeer bij uw sportcentrum wat u het beste kunt dragen. Zij zullen u graag informeren












    Je bent van plan op dieet te gaan en daarbij ook meer aan lichaamsbeweging te doen, maar je weet niet goed hoe je het moet aanpakken? Volgende tips kunnen je daarbij helpen.


    Kies een sport waarbij je de grote spiergroepen moet gebruiken.
    Dit zijn alle sporten waarbij je jezelf moet voortbewegen, zoals lopen of zwemmen. Met deze sporten zul je de meeste calorieën verbranden.


    Sport niet teveel
    Als je te intensief gaat sporten, loop je meer risico op blessures en spierpijn, waardoor je het sneller gaat opgeven. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan meer fysieke activiteit. Probeer elke dag ongeveer een halfuur te sporten en voeg er wekelijks 10 minuten bij, tenzij je al een ervaren sporter bent natuurlijk.


    Geef je helemaal
    Het is goed je van tijd tot tijd een paar minuten helemaal te geven. Intensieve lichaamsbeweging stimuleert de productie van het groeihormoon en de vetverbranding.


    Wissel af
    Voorkom dat het sporten een sleur wordt door voldoende afwisseling in te bouwen. Kies verschillende sporten uit die je goed liggen en die je niet snel beu geraakt.


    Sport samen
    Ga samen met een vriend of vriendin sporten. Zo maak je het sporten gezelliger en voorkom je dat je het snel opgeeft. Je wilt immers niet voor elkaar onderdoen.
    Kleine beetjes helpen

    Niet alleen de grote inspanningen leiden uiteindelijk tot gewichtsverlies, ook de kleine beetjes helpen.

    Neem dus eens de trap in plaats van de lift, neem de fiets naar de bakker of maak een extra wandeling met je hond. Het gaat hier om kleine aanpassingen, die in ieders leven te integreren zijn.


    Beweeg tijdens je werk
    Als je een baan hebt waarbij veel fysieke activiteit komt kijken, dan is het minder nodig om daarbij veel te sporten of te bewegen. Maar als je aan een bureau zit en weinig beweegt, kun je toch proberen een beetje fysieke activiteit in te lassen. Zet je printer bijvoorbeeld een eindje weg van je bureau of loop eens tot bij een collega in plaats van een mailtje te sturen.


    Train je spieren
    Train je spieren, bijvoorbeeld door gewichten te heffen. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je lichaam gaat verbranden.




    Hou vol !!!!!!











    Dit was de Tip en hou jullie Fit ! tanneke


    --------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    De Tip van Tan.


    Wij maken als Slanke-lijners heel veel gebruik van mager vlees of vis.

    De vleesbereidingen gaan dan ook heel vaak over kip.

    Daarom gaan wij eens de kip bekijken, want er is veel meer dan een kipfilet!



    Een vleeskip is geen legkip.


    Kip is populair gevogelte: wereldwijd gegeten, wit vlees dat bij iedereen in de smaak valt. Kip is op vele lekkere manieren te bereiden en zoveel soorten spijs en drank passen er bij. Verwar echter een vleeskip niet met een legkip. Vanaf het prille begin komen ze op aparte bedrijven terecht. Van de rassen die gekweekt worden voor het vlees worden zowel de haantjes als de hennetjes groot gebracht. Ze lopen altijd vrij rond op de begane grond. Meestal worden ze in een stal gehouden, maar er zijn ook rassen die buiten lopen. De meest productieve rassen, overwegend hybriden, zijn na 6 weken slachtrijp.

    Er zijn ook traag groeiende rassen die na 9 of 10 weken worden geslacht en die dus steviger vlees leveren. Deze kippen worden meestal aangeboden als merk of labelkip.



    Wat zijn de verschillende soorten

    Piepkuiken: is een piepjonge kip of haan (4 tot 6 weken) van maximum 500 g. Gebraden geeft het weinig, maar mals vlees.

    • Braadkip of -haan: is na 6 tot 10 weken panklaar en weegt 1 tot 1,5 kg. Het is de meest gekochte kip, geschikt voor spit, grill, pot, pan en oven.

    Poularde: kan tot 2 kg wegen. Deze kip komt vooral bij het braden goed tot haar recht. Gezien de grootte van de kip is ze uiterst geschikt om vooraf in porties te verdelen.

    Soepkip: is een kip van 1 jaar oud die niet meer zo productief is in eieren leggen. Deze kip heeft wat meer vet dan de jonge versie die speciaal voor het vlees gekweekt werd. Ze is ideaal om een heerlijke bouillon van te trekken, terwijl het gekookte vlees verwerkt wordt in waterzooi, vol-au-vent, ragout (komt terecht in "koninginnehapjes").

    Labelkip: als een braadkip minstens 9 weken oud is, of buiten gelopen heeft, of een speciale voeding heeft gehad staat het op de verpakking vermeld. Enkele voorbeelden zijn: graankip, maïskip, Mechelse-koekoek, biologische kip.



    Waar moet je opletten bij aankoop?


    Kip wordt zowel heel als in delen verkocht. Hele kippen zijn meestal voordeliger in prijs dan versnijdingen, maar er is meer "verlies" aan. Al neem je "verlies" met een korrel zout, want van het ontvleesd karkas kan een kiplekkere bouillon getrokken worden. Kook het eenvoudig af, voeg soepgroenten en kruiden toe en zorg dat er ook nog wat stukjes kip in dit soepje zitten.

    Koop kip in functie van de bereiding, het aantal personen, de bereidingstijd, voorkeur voor bepaalde delen. Het spreekt vanzelf dat je voor kip aan het spit een hele kip koopt maar als zes gezinsleden allemaal verlekkerd zijn op de bout koop je natuurlijk panklare bouten.





















    Kip vraagt, zoals trouwens alle verse voeding, de juiste bewaaromstandigheden. Van in het slachthuis tot in de winkel, wordt er op gelet dat de temperatuur voor transport en bewaring niet hoger wordt dan 4°C. Zorg dus dat kip en kipproducten na aankoop zo snel mogelijk in je koelkast belanden!

    Het aanbod van kipdelen


    Het aanbod van kipdelen is uitgebreid:

    • Filet:
      kippenborst, ontdaan van vel en borstbeen. Er is dubbele en enkele filet. Filet is mager, mals vlees. Het is geschikt om te bakken of in reepjes versneden te wokken. Koude reepjes gebakken kipfilet kunnen in een slaatje verwerkt worden. Een kippenfilet leent zich ook voor culinaire bereidingen. Een eenvoudig receptje met mooi resultaat: de filet platslaan, beleggen met een plakje gedroogde ham, spinazieblaadjes en een geblancheerde wortel. Alles samen oprollen, vastprikken of opbinden en goudgeel bakken in de pan. Elk rolletje in schijfjes snijden, opdienen met saus en groenten.

    • Borst:
      de kippenborst met vel en met het borstbeen. Geschikt om te bakken in de pan. Met vel en borstbeen bakken geeft smaak en sappigheid aan het vlees.

    • Bout:
      de hele kippenbout bestaande uit de onderbout en de bovenbout. Geschikt om te bakken inde pan, op de barbecue maar ook om te koken: kippenbouillon, ragout of waterzooi met kip. De bout kan tussen het gewricht versneden worden in een boven en een onderbout.

    • Bovenbout:
      het bovenste, vlezigste deel van de bout/dij. Het is geschikt om te bakken in de pan of voor de barbecue. Als het been verwijderd wordt, kan de bovenbout opgevuld worden met een farce van vleesgehakt, paddestoelen, groentepuree of een bereiding.

    Onderbout of drumstick:
    het onderste deel van de bout. Ziet er met wat fantasie uit als een trommelstokje. Ideaal om af te kluiven.

    Vleugel:
    bestaat uit 2 of 3 delen. De volledige vleugel bevat 3 delen, maar als de vleugeltip verwijderd wordt zijn het er maar twee. De tip is niet meer dan een kootje met vel en wordt daarom vaak weggesneden. De vleugel heeft weinig vlees, maar is een sappig stukje kip. Erg gewild in de oosterse keuken. Rijg enkele heerlijk gekruide vleugels op een houten of metalen pin en rooster ze: om duim en vingers af te likken!

    Vleugelstick:
    een stukje vleugel waarvan het kootje ontbloot wordt zodat het gemakkelijk met de hand kan gegeten worden. De vleugelstick wordt vooral als borrelhapje gepresenteerd, met of zonder dipsaus.

    • Lever
      bakken in de pan, licht kruiden met peper en zout en opdienen met vruchtenbereiding of in een koud slaatje. De lever is ook een goede basis voor een saus op basis van porto.

    Nieren en hart
    geschikt voor in ragout of gebakken (voor in slaatje).

    Maag:
    tamelijk taai vlees, kan gekookt worden in de bouillon of in stukjes verwerkt in ragout.

    • Verse en gegaarde bereidingen
      vol-au-vent, ragout, waterzooi, gevuld of gefarceerd kippenvlees.

    • Kip in blik:
      vacuümverpakking en diepgevroren.

    • Kipproducten:
      kipsla, kippenworst, gevulde kipfilet of bout, kipburger, nuggets, cordon bleu, kipgyros: er komen steeds meer bereidingen en nieuwe kipproducten op de markt.



    Hoe kip bereiden en opdienen


    Kip dient steeds gegaard te worden maar kan daarna zowel koud als warm gegeten worden. Alle bereidingswijzen zijn geschikt: roosteren, bakken, roerbakken, braden of stoven. Restjes bereide kip worden verwerkt in salades, ragout, soep, enz. Kip kan op smaak gebracht worden met kruiden en specerijen. Kip is lekker met diverse aardappelbereidingen, pasta, rijst, groenten en fruit zoals appelmoes, gestoofde peren, krieken of pruimen, enz.












    De bewaarinfo

    Kip moet altijd koel bewaard worden. Bewaar kip na aankoop, tot het gebruik, achteraan in de koelkast, dicht tegen het koelelement. Bewaar kip maximaal tot aan de uiterste gebruiksdatum, bij voorkeur op 2°C tot 4°C. Restjes bereide kip moeten koel bewaard worden.

    Enkele aanbevelingen

    Kip vereist, zoals ander vlees, veel hygiëne: schone handen en schone werkomgeving. Mes en plank die met rauwe kip in aanraking komen moeten eerst schoon gemaakt worden met kokend voor ze te gebruiken voor de bereide kip. Vermijd contact van rauwe kip met andere eetwaren.
    Zelf kip invriezen is af te raden. De bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn gebruiken een vriesinstallatie die snel tot -40°C invriest. Thuis ontdooien gebeurt door de kip of de kipdelen in een schaal in de koelkast te zetten. Dat neemt enkele uren in beslag. Sneller kan in de microgolfoven. Giet steeds het vrijgekomen dooiwater weg.



    Dit was de Tip en hou jullie fit!

    tanneke


    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
                                    Smakelijk!!!





















    05-04-2010 om 16:10 geschreven door tanneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Tip van Tan, 19. Eetwijze. 20. Kooktips. 21. Eén portie fruit of groenten. 22. Stomen. 23. Wandelen. 24. De spelregels.
     



    De Tip van Tan,


    Uw eetwijze in het dagelijks leven:



    Aarzel niet om uzelf af en toe een extraatje te gunnen. Zo houdt u er de moed in.

    Let er alleen op dat u uw dagelijkse streepjes niet overschrijdt en zorg voor voldoende variatie.

    Raadpleeg regelmatig de cal-streepjeslijst.

    ----------------------------------

    In het restaurant of bij het boodschappen doen:


    Maak uw eigen keuzes. Neem niet alleen voedingsmiddelen met weinig streepje, zo loopt u het risico ontmoedigt te worden.


    Zin om iets te knabbelen bij de televisie:


    Neen een appel met 0 streepjes!

    Of een plakje light cake van 50 gr =10 streepjes

    Of een handvol chips van 50 gr= 18 streepjes

    Hoeveel streepjes hebt u nog over op het einde van de dag? Vergeet ze zeker niet te tellen.


    Bent u gehaast?


    Let in het fast-food restaurant op voor al te vette gerechten.

    Kies liever voor een combinatie hamburger/salade/cola, dan voor een cheseburger/frietjes/cola met dubbel zoveel streepjes;..

    Nog beter een sandwish met kip.


    Kiezen voor dessert:


    Dat hangt maar net af van uw trek en uw streepjes reserve.

    Beter een light aardbeiengebakje dan een franchiepanne gebak met het dubbel aantal streepjes.

    Beter een vruchtentaartje dan een chocoladegebak.


    Heeft u de blues?


    Ziet u op tegen de zondagen? Ga niet zitten mokken met een zakje chips voor de TV.

    Gebruik uw vrije tijd om naar het zwembad te gaan of een fikse wandeling te maken.

    Sluit u niet op “push” u zelf een beetje, het zal u opkikkeren.


    Stress


    Raak uw energie en uw spanning kwijt door een grondige poetsbeurt in huis.

    Een grote schooonmaak brengt rust en u gaat zich achteraf beter voelen.

    Of probeer wat oefeningen.


    Als het echt niet gaat.



    Begin dan geen razia op al wat eetbaar is. Ga beter even naar buiten, neem wat beweging of ga gewoon een luchtje scheppen. Er is geen betere manier om uw neerslachtigheid te overwinnen.

    En denk wel,een hoger peil op de barometer leidt bijna zeker tot een lager peil op de weegschaal.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!


    tanneke
    ---------------------------------------------------------------------------



     

    De Tip van Tan,



    Algemene kooktips:



    • Wanneer u bouillon, soep of jus een dag van tevoren maakt, kunt u voor gebruik het gestolde vet eraf scheppen;


    • Een smakelijke jus zonder veel vet kan gemaakt worden door het braadvet aan te lengen met water of bouillon, eventueel licht gebonden met bloem, maïzena of allesbinder. Het meebakken van tomaat, ui, paprika of champignon geeft variatie aan de smaak;

    • Er zijn diverse bereidingsmogelijkheden waarbij weinig of geen vet nodig is:


      • (Roer)bakken kan uitstekend in een pan met antiaanbaklaag;

      • Voor het bereiden van een vetarme maaltijd is de magnetron een uitkomst;

      • Grilleren is een goede en vetarme bereidingsmethode voor vlees, vis, kip en dergelijke, pocheren (tegen de kook aan in (vis-)bouillon gaar maken) voor vis;

      • Door vlees, vis of wild te bereiden in folie of braadzak in de oven behoudt het zijn eigen smaak zonder dat vet wordt toegevoegd;

      • Ontvette jus, bouillon of halfvolle melk in plaats van margarine kan puree of stamppot lekker smeuïg maken;

      • In plaats van boter of margarine kan halvarine gebruikt worden om aan groente of aardappelpuree toe te voegen.


    • Vette producten in een recept zoals slagroom en zure room kunnen worden vervangen door minder vette producten zoals halfvolle koffiemelk, Umer of magere kwark;


    • In plaats van volvette kaas kan 20+ of 30+ kaas worden gebruikt;


    In plaats van mayonaise kan slasaus met maximaal 10% olie worden gekozen, of de helft van de mayonaise vervangen door magere yoghurt of kwark;


    • Fonduen gaat ook uitstekend in een geurige hete bouillon in plaats van olie of vet;

    • Gebruik maximaal 15 gram olie of margarine per persoon voor de bereiding van de warme maaltijd. Dat is ongeveer 1 eetlepel per persoon;


    • Denk ook eens aan andere technieken in de keuken: koken, stomen, grillen of bereiden in de magnetron;

    • Zin in een sausje? Gebruik dan bijvoorbeeld barbecuesaus, tomatenketchup, curry, piccalilly, ketjap, salsa, mangochutney of slasaus;

    • Verwijder het velletje van kip en snij het vetrandje van vlees na het bakken;

    • Het bakken van gepaneerd vlees vraagt vaak vrij veel vet. Gebruik daarvoor een pan met een anti-aanbaklaag. Dan is er minder bakvet nodig.


    Kaas en noten zijn lekker als garnering. Helaas bevatten ze ook vrij

    veel vet. Rasp de kaas en schaaf de noten, dan zul je er veel minder

    van gebruiken;


    • Roerbakken is een snelle en heerlijke manier om je eten klaar te maken. Maak de wok goed heet en gebruik een lekkere olie;


    • Wikkel eens een stukje vlees of vis in aluminiumfolie, samen met wat groente of kruiden. Leg het in de oven of op de barbecue; 

    Tips voor magerder jus:





    • Een warme maaltijd is meestal pas compleet als er jus of saus bij zit. Jus bevat veel verzadigd vet als ze van roomboter of harde margarine wordt gemaakt. U kunt echter ook kiezen voor jus op basis van een zachte margarinesoort, een vloeibare margarine of olie;


    • Zonnebloemolie, arachide olie of olijfolie zijn bijzonder geschikt om in te bakken en ze bevatten veel onverzadigde vetzuren (=OK!);

    • Kant- en klare of instant jus of saus zijn een mogelijkheid om snel een jus of saus op tafel te zetten. Saus in een pot hoeft u meestal alleen maar op te warmen;


    • Jus en sausen uit pakjes kunnen ook verzadigd vet bevatten. Kijk ook hiervoor op de verpakking;


    • Zorg voor een passende koekenpan en gebruik maximaal 15 gram margarine of olie per persoon. Voor het bakken van gehakt is zelfs 10 gram genoeg. Laat op niet te hoog vuur wat vet uit het gehakt smelten en bak het daarna bruin;

    • Maak een lekkere, vetarme jus door toevoeging van bouillon, wat tomatenketchup, kruiden, paprikapoeder, een ontvelde en in stukjes gesneden tomaat, kleingesneden ui of gefruite uitjes.

    Tips voor minder vette saus





    • Natuurlijk zijn romige sausen vetter dan sausen op basis van tomaat. Kijk op de verpakking voor het verzadigd-vetgehalte;


    • Een lekkere mager(der)e roomsaus voor de pasta kan worden klaargemaakt door (demi-) crème fraiche te vermengen met bouillon;


    • Sausen uit pakjes moeten vaak aangemaakt worden met melk. Kies voor magere of halfvolle melk om het verzadigd-vetgehalte van de saus zo veel mogelijk te beperken;


    • Maak een bloemkoolsausje door halfvolle- of magere melk en bouillon (of alleen melk of bouillon) te binden met maïzena of allesbinder. Breng op smaak met kerrie- of paprikapoeder en eventueel geraspte kaas (20+ of 30+);


    • Blus braadvet af met royaal water, bouillon of rode wijn en laat het vocht inkoken tot een gladde saus;


    • Voeg een fijngehakte ui, stukjes paprika en/ of 1-2 eetlepels tomatenpuree toe aan de olie of vloeibaar bak- en braadproduct. Schenk er water of bouillon bij en roer tot een gebonden saus.

    Dip Tips



    • Maak rauwkost wat interessanter met deze heerlijke dipsausjes of bereid een lekker lunchhapje door wat van uw favoriete dipsaus samen met wat stukjes tomaat en paprika door een schaaltje gekookte pasta te roeren;


    • Meng gelijke hoeveelheden salsasaus met magere yoghurt, doe er wat geperste knoflook door voor extra pit;


    • Doe door een bakje kwark eens wat bieslook of geraspte komkommer met knoflook, heerlijk en lekker fris;


    Roer een beetje groene pesto door magere yoghurt en kwark, voeg

    wat verse basilicum toe als u dat in huis heeft en een mespuntje

    knoflook.




    • Dit was de Tip en hou jullie fit!
      tanneke

      ----------------------------------------------------------------------

    De Tip van Tan


    Hoeveel is één portie fruit of groente?


    Volgens de aanbevelingen voor een gezonde voeding zouden we dagelijks minstens 2 porties groenten en 2 à 3 stukken/porties fruit moeten eten.

    Een portie betekent ongeveer 100 g.

    Uit enquêtes blijkt dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen niet aan die aanbevolen hoeveelheden komen: minder dan 20% zou dagelijks 200 g groenten eten en ongeveer 20 % twee stuks fruit.



    De groenten:




    1 portie groenten staat ongeveer gelijk met:


    • 100 ml, 1 pollepel of een half kommetje soep of groentensap;
    • een tomaat,
    • 1/4 komkommer,
    • 1 courgette
    • 3 à 4 lepels gekookte groenten zoals prinsessenbonen, bloemkool, wortels, broccoli, spinazie, asperges,...
    • champignons (10 kleine),
    • witlof (1 stronk),
    Let op: aardappelen en gedroogde peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en worden niet bij de porties groenten gerekend.



    Het fruit:











    1 portie fruit staat ongeveer gelijk met:
    • 3 mandarijntjes of 3 pruimen;
    • 1/2 grote sinaasappel of 1 kleine sinaasappel of 1/2 pompelmoes;
    • 1/2 kleine meloen;
    • 1 appel of peer;
    • 1 banaan;
    • 1 perzik of 1 nectarine;
    • 2 kiwi;
    • 1 dozijn aardbeien (150 g);
    • druiven: een trosje ter grootte van een tennisbal;
    • 10 kersen;
    • 100 ml of 1/2 glas fruitsap.


    Vruchtendrank, vruchtennektar en dubbeldrank zijn niet hetzelfde als vruchtensap. Zij bevatten naast vruchtensap water en toegevoegde suiker. Daarom tellen deze dranken niet mee voor de fruitconsumptie.
    Groente uit de diepvries bevat nagenoeg evenveel vitamines als verse groente. Groente uit blik of pot bevat iets minder vitamines, maar vormt een goed alternatief. Vruchtensappen die van nature vitamine C en foliumzuur bevatten, kunnen als variant op vers fruit worden gebruikt, maar bevatten minder voedingsvezels. Daarom wordt aangeraden hooguit één stuk fruit te vervangen door sap. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen omdat ze geen vitamine C bevatten. Voor de hoeveelheid vitamine C maakt het overigens nauwelijks uit of het gaat om versgeperst sap, koelvers sap of sap uit concentraat.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!!!

    tanneke.
    ------------------------------------------------------------------

    De Tip van Tan,

    Stomen





    Stomen is helemaal van deze tijd.

    Stomen is een gezonde, snelle en eenvoudige bereidingswijze. En bovendien bijzonder smakelijk! De techniek wordt vooral in het Verre Oosten toegepast en is eeuwenoud, maar toch helemaal van deze tijd. Bij stomen worden de ingrediënten gegaard in de hete damp van een kokende vloeistof, zoals bouillon. Vlees blijft extra mals en sappig en groenten smaken lekker fris en knapperig.

    Voordelen



    De voordelen van stomen zijn groot: de vitamines en mineralen in de ingrediënten blijven beter behouden dan bij “gewoon” koken, groenten blijven mooi op kleur en doordat er geen vet wordt toegevoegd is het ook een heel slanke bereidingswijze. Één minpuntje: normaal gesproken wordt vlees, dat in een elektrische stoompan of bamboe stoommandjes wordt gegaard een beetje grijs van kleur, omdat er geen knapperig korstje kan ontstaan. Daar hebben we iets op gevonden: door het vlees een “jasje” te geven van bijvoorbeeld verse kruiden, pesto marinade of een plakje ham ziet het vlees er ook na bereiding heel lekker uit. Bovendien behoudt het vlees alle goede eigenschappen van stomen: het blijft extra mals en sappig, het is vlug klaar en bijzonder lijnvriendelijk.



    Stomen van vis:

    Bij stomen wordt vis gegaard in een mandje dat in een afgesloten pan hangt boven kokend hete vloeistof. Alle soorten vis kunnen worden gestoomd, zowel filets, moten als hele vissen, groot en klein. Voor grote vissen heeft u natuurlijk wel een hele grote pan nodig. Om te stomen kunt u water of bouillon gebruiken. Gestoomde gerechten zijn, doordat geen extra vet wordt toegevoegd, licht verteerbaar en gezond.

    Leg de vis in een stoommandje. Breng een laagje vocht in een (stoom)pan aan de kook. Plaats het stoommandje boven het vocht en sluit de pan goed af. Laat de vis gaar worden. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte. Een dunne tongfilet is in circa 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele forel heeft circa 10 minuten nodig. Reken voor heel grote vissen 2 minuten per centimeter dikte.







    Stomen van groenten

    Voedingsstoffen

    Groenten zijn heel geschikt om te stomen. De voedingsstoffen blijven behouden en de subtiele smaak wordt naar boven gehaald. Stomen van groenten gaat sneller dan blancheren, omdat je geen grote pan water aan de kook hoeft te brengen; de gare groenten kunnen dan bovendien in de stoomkorf uitlekken. Van dit uitlekvocht kun je weer bouillon of saus maken.

    Het stomen

    Om groenten voor dagelijkse maaltijden te stomen heb je geen recept nodig: gestoomde groenten zijn smakelijk genoeg om zo te eten, eventueel met gesmolten boter of olijfolie, zout en peper en misschien wat citroensap. Ik zal in een volgend artikel de stoomtijden aangeven.

    Gebruik van gestoomde groenten

    Omdat stomen iets bijzonders van groenten maakt, is het soms de moeite waard om ze uw volle aandacht te geven en apart te serveren als voorgerecht of als lichte maaltijd. Met een of twee bijgerechten een heerlijk begin van een mooie maaltijd. Gestoomde asperges zijn zo fijn van smaak dat ze erom vragen apart als voorgerecht te worden gegeten.



    Diverse andere groenten

    Gestoomde bleekselderij heeft een unieke smaak en hoewel deze groente als bijgerecht bij geroosterd gevogelte of vlees kan worden geserveerd, verdient ze af en toe de hoofdrol.
    Groene groenten worden traditioneel in kokend water geblancheerd, terwijl wortelgroenten met koud water worden opgezet.

    Regels voor stomen van bepaalde groenten

    Deze laatste regel geldt ook voor het stomen. Groene groenten dienen in een voorverwarmde stoomkoker te worden bereid om hun kleur te behouden. Groenten met een langere kooktijd, zoals artisjokken, wortelen en aardappels, kunnen in een koude stoomkoker worden bereid. Kijk wel goed naar het advies voor gewenste hoeveelheid water en de tijdsduur van het stomen. Als je de groenten koud wilt serveren het stoommandje direkt onder de koude kraan zetten. Voeg geen zout toe tijdens het stomen; het zout spoelt er gewoon af. Voegdesgewenst toe voor het serveren.



    Stoomtijden:

    Groenten

    ~ andijvie-------25 min.
    ~ artisjokken----30-40 min.
    ~ asperges-------20 min.
    ~ bleekselderij--15 min.
    ~ bloemkool------15 min.
    ~ broccoli-------12 min.
    ~ courgettes-----15-20 min.
    ~ chinese kool---15 min.
    ~ champignons----5 min.
    ~ knolselderij---15 min.
    ~ maiskolven-----20-30 min.
    ~ peultjes-------prei~ prei-----------15 min. ~ rode bieten----20-25 min.groene kool& rode kool- 20 min.
    ~ schorseneren---25 min.
    ~ spinazie-------12 min.
    ~ venkel---------25 min~ witlof---------15 min.

    Vis

    ~ makreel---------10-12 min.
    ~ kabeljauwfilet--ca. 10 min
    ~ wijting---------ca.15 min.(in aluminiumfolie)
    ~ schelvis--------ca.10 min.
    Overige

    ~ kipfilet-------ca.10 min.(in aluminiumfolie)
    ~ appel----------5 min.(in stukjes) ~ peren----------5 min. (door midden)
    ~ aardappels-----ca. 25 min. ( in stukken)

    Enkele tips voor een lekker jasje:

    Spek en ham: Alle soorten zijn geschikt, mits niet te dik gesneden.
    "Kruiden"jasjes, van bijvoorbeeld gekleurde specerijen (kerrie en paprika), kokos of verse kruiden.
    Marinades, bestaande uit pesto of kruidenpasta of op basis van ketjap of sojasaus.

    Notenmixen: (opgepast streepjes...)Als basis kunt u 65 gram pijnboompitten gebruiken, met daaraan toegevoegd: ½ theelepel witte peper, 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes, 1 eetlepel venkelzaad en ½ theelepel kerrie, óf u vervangt de sesamzaadjes, venkelzaad en kerrie bijvoorbeeld door 1 eetlepel karwijzaad. Notenmixen kunt u pureren met de staafmixer.





    Dit was de Tip en hou jullie fit!

    tanneke.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------




    De Tip van Tan,


    Waarom wandelen?


    10 redenen om te wandelen.





    Naast het feit dat wandelen gewoon leuk is om te doen, is het ook erg gezond. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wandelen een uitstekende vorm van lichamelijke activiteit is. Hieronder vind je 10 redenen waarom iedereen eigenlijk zou moeten gaan wandelen.

    01. Wandelen heeft een gunstige invloed op het vetgehalte in het bloed. Slagaderverkalking wordt hierdoor vertraagd.

    02. Door wandelen vormen zich in het hart en de spieren nieuwe gezonde bloedvaten, wat positieve gevolgen heeft voor de bloeddruk.

    03. Wandelen activeert het afweer- en immuunsysteem. Uw lichaam wordt hierdoor gehard.

    04. Als u verkouden bent, treedt tijdens het wandelen een vaatvernauwing op, waardoor het slijm sneller loskomt.

    05. Door buiten te wandelen, ontvangt u via het zonlicht Vitamine D. Ook wanneer de zon achter de wolken zit. Deze Vitamine heeft een positief effect op uw botten.

    06. Wandelen heeft een gunstig effect op de darmwerking. Hierdoor wordt verstopping bestreden.

    07. Wandelen helpt tegen overgewichtssuikerziekte. Mensen hebben als gevolg minder medicijnen nodig.

    08. Regelmatig wandelen verhoogt de algemene conditie of fitheid en het uithoudingsvermogen.

    09. Wandelen heeft een goede invloed op de geest. Ook voor mensen met depressies kan wandelen heel goed werken.

    10. Door wandelen (en andere sporten) bent u beter in staat om stress te weerstaan!

    Kortom, wandelen is gezond voor iedereen!

    -----------------------------





    Wandelen net zo goed als medische fitness
    Wandelen als bestrijding van diabetes type 2 helpt net zo goed als programma's voor medische fitness. Dat concludeert sportarts Stephan Praet in zijn proefschrift waarop hij vrijdag 14 december promoveert aan de Universiteit Maastricht.
    De laatste jaren krijgen steeds meer mensen suikerziekte door een ongezonde levensstijl. Artsen spreken van een epidemie en zien in de suikerziekte een groot gevaar voor de volksgezondheid en gezondheidszorg. Als mensen eenmaal suikerziekte hebben, krijgen ze daarna ook vaak andere ziekten.
    Volgens Praet is bewegen een belangrijke pijler van behandeling naast het volgen van een dieet en het slikken van medicijnen.
    Praet toont aan dat een eenvoudig wandelprogramma net zo goed werkt als een medisch fitnessprogramma dat vele malen duurder is.


    Waarom wandelen?

    Op zich lijkt wandelen een simpele bezigheid: de ene voet voor de andere zetten, en dat de hele tijd lang. Waaróm mensen wandelen, is minder eenvoudig te beantwoorden.

    Veel mensen wandelen om er even 'uit' te zijn, even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Sommigen willen al wandelend even alleen zijn en zien een wandeltocht als een vorm van bezinning of meditatie. Anderen zoeken juist de sociale contacten op. Tijdens het wandelen heb je immers alle tijd om rustig bij te praten met vrienden. En al pratend kom je nog eens ergens.

    Wandelen is gezond. Volgens wetenschappers is het zelfs de beste vorm van lichaamsbeweging. En niet alleen vanwege de buitenlucht: slechts een half uur stevig wandelen per dag vermindert de kans op hart- en vaatziekten al aanzienlijk, zo is uit recent onderzoek gebleken. De kans op borstkanker zou eveneens kleiner worden. Wandelen is ook goed tegen stress. En wandelen wordt zelfs met succes toegepast in de behandelingsmethode van psychiatrische patiënten en ontspoorde jongeren.

    Verder brengt wandelen ons in contact met natuur en landschap. Biologen gaan al wandelend op zoek naar bijzondere planten of vogels. En historici vinden in het landschap nog veel sporen van onze vaderlandse geschiedenis terug. Wandelaars zien meer van de omgeving dan fietsers of automobilisten. Iedere snelheid hoger dan ons looptempo ontneemt ons een stukje van ons waarnemingsvermogen.







    Wandelen is gezond. Het is essentieel om dagelijks voldoende lichaamsbeweging te hebben. Minimum 30 minuten bewegen per dag is de vastgestelde norm. Dit geeft een positief effect op de ademhaling, de botten, hart- en bloedvaten enzovoort. Naar je werk wandelen helpt je voldoende te bewegen.

    • Te voet gaan is vermoeiend? Natuurlijk vragen de eerste wandelingen wat energie, maar na wat oefenen zal het vanzelf gaan. Bouw met kleine stapjes op. Zeker wanneer je kort bij het werk woont, gaat dit lukken. Maar zelfs een langere afstand is overbrugbaar, Geloof in jezelf.

    • Wandelen draagt ook bij tot je psychisch welzijn. Tijdens de lichaamsbeoefening produceert je lichaam endorfine in de hersenen. Deze functioneren als een natuurlijke antidepressiva en geven je een ontspannend gevoel. Sporten vermindert zo de stress en draagt bij tot je psychisch welbevinden. Wandel naar het werk en voel je beter, gezonder en fitter.

    • Is wandelen veilig? De laatste jaren heeft men veel geïnvesteerd in het creëren van een veiligere verkeersomgeving voor de zwakke weggebruiker met daar bijhorende vernieuwde wandelpaden. Het is interessant om verschillende routes naar je werk uit te proberen. Vaak kom je een prachtige wandelroute tegen (zie nuttige links). Zoek het uit en creëer zo je eigen veilige en aangename wandelroute.

    • Te voet = goedkoop. De overstap maken van het autogebruik naar wandelen is financieel een enorme meevaller. Je zult énorm veel besparen.

    • Te voet gaan kost veel tijd? Je spaart net heel wat gestresseerde tijd op. Je vermijdt files, parkeerproblemen… . En je moet verder een tijd meer verliezen om te sporten voor je broodnodige gezondheid.

    • Wandelen is gezellig. Overtuig ook anderen om te wandelen of wandel met iemand mee die hetzelfde traject aflegt naar het werk. Dit motiveert je en zorgt voor rust en plezier. Maar ook als je alleen wandelt, is dit een sociale bezigheid. Je komt altijd iemand tegen en je leert je woon- en werkomgeving beter kennen.

    • Wandel naar een beter milieu. Het is evident dat wandelen beter voor het milieu is dan autorijden.

    • Wandelen door een regenbui? Volgens de cijfers van het KMI regent het slechts 6 procent van de tijd. En als het regent houdt een regenjas je comfortabel droog. Check het weerbericht

    • Als het niet mogelijk is elke dag te wandelen combineer dan. Neem de fiets, het openbaar vervoer of rij samen met anderen.





    Dit was de Tip,

    en hou jullie Fit!!!

    tanneke.
    ----------------------------------------------------------------





     

    De Tip van Tan,

    Onderkant formulier


    Tien spelregels van gezonde voeding


    • 1) Eet niet altijd hetzelfde
      Er is niet één voedingsmiddel waar alle voedingsstoffen in zitten. Als je verschillende dingen eet krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt. Door verschillende dingen te eten heb je minder kans om veel ongezonde stoffen binnen te krijgen.



    • 2) Let op vet
      Eet niet teveel verzadigd vet. Een beetje vet heb je wel nodig. Eet onverzadigd vet, dan krijg je goede dingen binnen zoals onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie.




    • 3) Eet brood en aardappelen
      Eet brood, vooral volkoren-, bruin- en roggebrood. Eet ook aardappelen, rijst, pasta (macaroni, spaghetti) en peulvruchten (bruine en witte bonen, kapucijners).





    • 4) Eet lekker veel groente en fruit
      Door genoeg groente en fruit te eten wordt je minder snel ziek! De regel is: elke dag twee maal groenten en twee stuks fruit.





    5) Let op je gewicht!
    Als je een gezond gewicht hebt krijg je minder snel ziekten waar je nooit meer van af komt. Eet verstandig. En sport, fiets of loop in elk geval een half uur per dag.

    • 6) Wees zuinig met zout
      Helemaal zonder zout kan je lichaam niet. In heel veel eten komt al natuurlijk zout voor. Je hoeft dus vaak geen extra zout toe te voegen. Wil je toch je wat meer smaak aan je eten? Probeer dan eens kruiden en specerijen!





    • 7) Drink per dag ten minste anderhalf liter
      Je lichaam heeft veel water nodig. Het liefst zo'n anderhalf liter per dag. Maar je mag ook iets anders drinken dan water alleen hoor!



    • 8) Eet niet de hele dag door
      Drie keer per dag eten is de basis voor een gezonde voeding. Eet niet te vaak iets tussendoor. Kies voor een gezond tussendoortje, zoetigheid is slecht voor je gebit en je kan er dik door worden.





    • 9) Ga veilig met voedsel om
      Storing in je maag- en darmen, zoals misselijkheid en braken komt vaak door voedselvergiftiging. Het kan zijn dat het eten bedorven is, of niet goed gebakken.





    10) Lees wat er op de verpakking staat
    Op de verpakking van voedingsmiddelen staat veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld over hoe lang het nog goed is, waar het van gemaakt is, hoeveel goede stoffen er in zitten en hoe het klaar gemaakt moet worden.



    ---In de Tipjes komen soms de zelfde, maar wel heel belangrijke dingen voor.

    We kunnen op de voornaamste tips niet genoeg nadruk leggen.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!


    Tanneke.
    ----------------------------------------------


    Smakelijk aan iedereen!!!

















    05-04-2010 om 16:23 geschreven door tanneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    Archief per week
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 11/01-17/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!