Foto
Inhoud blog
  • Informatie over onze "slankelijners methode".
  • VOLGENDE SESSIE
  • De Tip van Tan, 29. tip-tip-tipjes!30.Is barbequën af te raden?, 31. De cholesterol, 32. Tips voor een platte buik.
  • De Tip van Tan, 25 Rake Tips, Voedingsgewoonten aanpassen, Verschillende dieëten, Slimme boterhammen.
  • De Tip van Tan, 19. Eetwijze. 20. Kooktips. 21. Eén portie fruit of groenten. 22. Stomen. 23. Wandelen. 24. De spelregels.
  • Tip van Tan. 14. Plannen en regelmaat 15.De stofwisseling. 16.Zo weerstaat u. 17. Bewegen en gezondheid. 19. De kip.
  • Recepten. Slankelijners/diabeten. Deel 2
  • Menu's voor Slankelijners Deel 1.
  • Recepten Diabeten/Slankelijners Deel 1.
  • De Tip van Tan. 11.Het ontbijt 12.Doodgewone tip 13.Kleine tipjes
  • De Tip van Tan. 6.Bewegen 7.Vervolg Bewegen 8.Gezond eten 9.Tien manieren om te vermageren 10.Dit zijn tipjes
  • De Tip van Tan. 1.Plannen 2.Juiste Gewicht&Weegschaal 3.Motivatie 4.Water drinken 5.Te veel water is gevaarlijk
  • ALLE INFORMATIE "De Slankelijners"
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ons motto: PLANNEN EN REGELMAAT!!!
    De slankelijners
    Sessie11
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Tip van Tan, 19. Eetwijze. 20. Kooktips. 21. Eén portie fruit of groenten. 22. Stomen. 23. Wandelen. 24. De spelregels.
     



    De Tip van Tan,


    Uw eetwijze in het dagelijks leven:



    Aarzel niet om uzelf af en toe een extraatje te gunnen. Zo houdt u er de moed in.

    Let er alleen op dat u uw dagelijkse streepjes niet overschrijdt en zorg voor voldoende variatie.

    Raadpleeg regelmatig de cal-streepjeslijst.

    ----------------------------------

    In het restaurant of bij het boodschappen doen:


    Maak uw eigen keuzes. Neem niet alleen voedingsmiddelen met weinig streepje, zo loopt u het risico ontmoedigt te worden.


    Zin om iets te knabbelen bij de televisie:


    Neen een appel met 0 streepjes!

    Of een plakje light cake van 50 gr =10 streepjes

    Of een handvol chips van 50 gr= 18 streepjes

    Hoeveel streepjes hebt u nog over op het einde van de dag? Vergeet ze zeker niet te tellen.


    Bent u gehaast?


    Let in het fast-food restaurant op voor al te vette gerechten.

    Kies liever voor een combinatie hamburger/salade/cola, dan voor een cheseburger/frietjes/cola met dubbel zoveel streepjes;..

    Nog beter een sandwish met kip.


    Kiezen voor dessert:


    Dat hangt maar net af van uw trek en uw streepjes reserve.

    Beter een light aardbeiengebakje dan een franchiepanne gebak met het dubbel aantal streepjes.

    Beter een vruchtentaartje dan een chocoladegebak.


    Heeft u de blues?


    Ziet u op tegen de zondagen? Ga niet zitten mokken met een zakje chips voor de TV.

    Gebruik uw vrije tijd om naar het zwembad te gaan of een fikse wandeling te maken.

    Sluit u niet op “push” u zelf een beetje, het zal u opkikkeren.


    Stress


    Raak uw energie en uw spanning kwijt door een grondige poetsbeurt in huis.

    Een grote schooonmaak brengt rust en u gaat zich achteraf beter voelen.

    Of probeer wat oefeningen.


    Als het echt niet gaat.



    Begin dan geen razia op al wat eetbaar is. Ga beter even naar buiten, neem wat beweging of ga gewoon een luchtje scheppen. Er is geen betere manier om uw neerslachtigheid te overwinnen.

    En denk wel,een hoger peil op de barometer leidt bijna zeker tot een lager peil op de weegschaal.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!


    tanneke
    ---------------------------------------------------------------------------



     

    De Tip van Tan,



    Algemene kooktips:



    • Wanneer u bouillon, soep of jus een dag van tevoren maakt, kunt u voor gebruik het gestolde vet eraf scheppen;


    • Een smakelijke jus zonder veel vet kan gemaakt worden door het braadvet aan te lengen met water of bouillon, eventueel licht gebonden met bloem, maïzena of allesbinder. Het meebakken van tomaat, ui, paprika of champignon geeft variatie aan de smaak;

    • Er zijn diverse bereidingsmogelijkheden waarbij weinig of geen vet nodig is:


      • (Roer)bakken kan uitstekend in een pan met antiaanbaklaag;

      • Voor het bereiden van een vetarme maaltijd is de magnetron een uitkomst;

      • Grilleren is een goede en vetarme bereidingsmethode voor vlees, vis, kip en dergelijke, pocheren (tegen de kook aan in (vis-)bouillon gaar maken) voor vis;

      • Door vlees, vis of wild te bereiden in folie of braadzak in de oven behoudt het zijn eigen smaak zonder dat vet wordt toegevoegd;

      • Ontvette jus, bouillon of halfvolle melk in plaats van margarine kan puree of stamppot lekker smeuïg maken;

      • In plaats van boter of margarine kan halvarine gebruikt worden om aan groente of aardappelpuree toe te voegen.


    • Vette producten in een recept zoals slagroom en zure room kunnen worden vervangen door minder vette producten zoals halfvolle koffiemelk, Umer of magere kwark;


    • In plaats van volvette kaas kan 20+ of 30+ kaas worden gebruikt;


    In plaats van mayonaise kan slasaus met maximaal 10% olie worden gekozen, of de helft van de mayonaise vervangen door magere yoghurt of kwark;


    • Fonduen gaat ook uitstekend in een geurige hete bouillon in plaats van olie of vet;

    • Gebruik maximaal 15 gram olie of margarine per persoon voor de bereiding van de warme maaltijd. Dat is ongeveer 1 eetlepel per persoon;


    • Denk ook eens aan andere technieken in de keuken: koken, stomen, grillen of bereiden in de magnetron;

    • Zin in een sausje? Gebruik dan bijvoorbeeld barbecuesaus, tomatenketchup, curry, piccalilly, ketjap, salsa, mangochutney of slasaus;

    • Verwijder het velletje van kip en snij het vetrandje van vlees na het bakken;

    • Het bakken van gepaneerd vlees vraagt vaak vrij veel vet. Gebruik daarvoor een pan met een anti-aanbaklaag. Dan is er minder bakvet nodig.


    Kaas en noten zijn lekker als garnering. Helaas bevatten ze ook vrij

    veel vet. Rasp de kaas en schaaf de noten, dan zul je er veel minder

    van gebruiken;


    • Roerbakken is een snelle en heerlijke manier om je eten klaar te maken. Maak de wok goed heet en gebruik een lekkere olie;


    • Wikkel eens een stukje vlees of vis in aluminiumfolie, samen met wat groente of kruiden. Leg het in de oven of op de barbecue; 

    Tips voor magerder jus:





    • Een warme maaltijd is meestal pas compleet als er jus of saus bij zit. Jus bevat veel verzadigd vet als ze van roomboter of harde margarine wordt gemaakt. U kunt echter ook kiezen voor jus op basis van een zachte margarinesoort, een vloeibare margarine of olie;


    • Zonnebloemolie, arachide olie of olijfolie zijn bijzonder geschikt om in te bakken en ze bevatten veel onverzadigde vetzuren (=OK!);

    • Kant- en klare of instant jus of saus zijn een mogelijkheid om snel een jus of saus op tafel te zetten. Saus in een pot hoeft u meestal alleen maar op te warmen;


    • Jus en sausen uit pakjes kunnen ook verzadigd vet bevatten. Kijk ook hiervoor op de verpakking;


    • Zorg voor een passende koekenpan en gebruik maximaal 15 gram margarine of olie per persoon. Voor het bakken van gehakt is zelfs 10 gram genoeg. Laat op niet te hoog vuur wat vet uit het gehakt smelten en bak het daarna bruin;

    • Maak een lekkere, vetarme jus door toevoeging van bouillon, wat tomatenketchup, kruiden, paprikapoeder, een ontvelde en in stukjes gesneden tomaat, kleingesneden ui of gefruite uitjes.

    Tips voor minder vette saus





    • Natuurlijk zijn romige sausen vetter dan sausen op basis van tomaat. Kijk op de verpakking voor het verzadigd-vetgehalte;


    • Een lekkere mager(der)e roomsaus voor de pasta kan worden klaargemaakt door (demi-) crème fraiche te vermengen met bouillon;


    • Sausen uit pakjes moeten vaak aangemaakt worden met melk. Kies voor magere of halfvolle melk om het verzadigd-vetgehalte van de saus zo veel mogelijk te beperken;


    • Maak een bloemkoolsausje door halfvolle- of magere melk en bouillon (of alleen melk of bouillon) te binden met maïzena of allesbinder. Breng op smaak met kerrie- of paprikapoeder en eventueel geraspte kaas (20+ of 30+);


    • Blus braadvet af met royaal water, bouillon of rode wijn en laat het vocht inkoken tot een gladde saus;


    • Voeg een fijngehakte ui, stukjes paprika en/ of 1-2 eetlepels tomatenpuree toe aan de olie of vloeibaar bak- en braadproduct. Schenk er water of bouillon bij en roer tot een gebonden saus.

    Dip Tips



    • Maak rauwkost wat interessanter met deze heerlijke dipsausjes of bereid een lekker lunchhapje door wat van uw favoriete dipsaus samen met wat stukjes tomaat en paprika door een schaaltje gekookte pasta te roeren;


    • Meng gelijke hoeveelheden salsasaus met magere yoghurt, doe er wat geperste knoflook door voor extra pit;


    • Doe door een bakje kwark eens wat bieslook of geraspte komkommer met knoflook, heerlijk en lekker fris;


    Roer een beetje groene pesto door magere yoghurt en kwark, voeg

    wat verse basilicum toe als u dat in huis heeft en een mespuntje

    knoflook.




    • Dit was de Tip en hou jullie fit!
      tanneke

      ----------------------------------------------------------------------

    De Tip van Tan


    Hoeveel is één portie fruit of groente?


    Volgens de aanbevelingen voor een gezonde voeding zouden we dagelijks minstens 2 porties groenten en 2 à 3 stukken/porties fruit moeten eten.

    Een portie betekent ongeveer 100 g.

    Uit enquêtes blijkt dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen niet aan die aanbevolen hoeveelheden komen: minder dan 20% zou dagelijks 200 g groenten eten en ongeveer 20 % twee stuks fruit.



    De groenten:




    1 portie groenten staat ongeveer gelijk met:


    • 100 ml, 1 pollepel of een half kommetje soep of groentensap;
    • een tomaat,
    • 1/4 komkommer,
    • 1 courgette
    • 3 à 4 lepels gekookte groenten zoals prinsessenbonen, bloemkool, wortels, broccoli, spinazie, asperges,...
    • champignons (10 kleine),
    • witlof (1 stronk),
    Let op: aardappelen en gedroogde peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en worden niet bij de porties groenten gerekend.



    Het fruit:











    1 portie fruit staat ongeveer gelijk met:
    • 3 mandarijntjes of 3 pruimen;
    • 1/2 grote sinaasappel of 1 kleine sinaasappel of 1/2 pompelmoes;
    • 1/2 kleine meloen;
    • 1 appel of peer;
    • 1 banaan;
    • 1 perzik of 1 nectarine;
    • 2 kiwi;
    • 1 dozijn aardbeien (150 g);
    • druiven: een trosje ter grootte van een tennisbal;
    • 10 kersen;
    • 100 ml of 1/2 glas fruitsap.


    Vruchtendrank, vruchtennektar en dubbeldrank zijn niet hetzelfde als vruchtensap. Zij bevatten naast vruchtensap water en toegevoegde suiker. Daarom tellen deze dranken niet mee voor de fruitconsumptie.
    Groente uit de diepvries bevat nagenoeg evenveel vitamines als verse groente. Groente uit blik of pot bevat iets minder vitamines, maar vormt een goed alternatief. Vruchtensappen die van nature vitamine C en foliumzuur bevatten, kunnen als variant op vers fruit worden gebruikt, maar bevatten minder voedingsvezels. Daarom wordt aangeraden hooguit één stuk fruit te vervangen door sap. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen omdat ze geen vitamine C bevatten. Voor de hoeveelheid vitamine C maakt het overigens nauwelijks uit of het gaat om versgeperst sap, koelvers sap of sap uit concentraat.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!!!

    tanneke.
    ------------------------------------------------------------------

    De Tip van Tan,

    Stomen





    Stomen is helemaal van deze tijd.

    Stomen is een gezonde, snelle en eenvoudige bereidingswijze. En bovendien bijzonder smakelijk! De techniek wordt vooral in het Verre Oosten toegepast en is eeuwenoud, maar toch helemaal van deze tijd. Bij stomen worden de ingrediënten gegaard in de hete damp van een kokende vloeistof, zoals bouillon. Vlees blijft extra mals en sappig en groenten smaken lekker fris en knapperig.

    Voordelen



    De voordelen van stomen zijn groot: de vitamines en mineralen in de ingrediënten blijven beter behouden dan bij “gewoon” koken, groenten blijven mooi op kleur en doordat er geen vet wordt toegevoegd is het ook een heel slanke bereidingswijze. Één minpuntje: normaal gesproken wordt vlees, dat in een elektrische stoompan of bamboe stoommandjes wordt gegaard een beetje grijs van kleur, omdat er geen knapperig korstje kan ontstaan. Daar hebben we iets op gevonden: door het vlees een “jasje” te geven van bijvoorbeeld verse kruiden, pesto marinade of een plakje ham ziet het vlees er ook na bereiding heel lekker uit. Bovendien behoudt het vlees alle goede eigenschappen van stomen: het blijft extra mals en sappig, het is vlug klaar en bijzonder lijnvriendelijk.



    Stomen van vis:

    Bij stomen wordt vis gegaard in een mandje dat in een afgesloten pan hangt boven kokend hete vloeistof. Alle soorten vis kunnen worden gestoomd, zowel filets, moten als hele vissen, groot en klein. Voor grote vissen heeft u natuurlijk wel een hele grote pan nodig. Om te stomen kunt u water of bouillon gebruiken. Gestoomde gerechten zijn, doordat geen extra vet wordt toegevoegd, licht verteerbaar en gezond.

    Leg de vis in een stoommandje. Breng een laagje vocht in een (stoom)pan aan de kook. Plaats het stoommandje boven het vocht en sluit de pan goed af. Laat de vis gaar worden. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte. Een dunne tongfilet is in circa 5 minuten gaar, een dikke moot vis of een hele forel heeft circa 10 minuten nodig. Reken voor heel grote vissen 2 minuten per centimeter dikte.







    Stomen van groenten

    Voedingsstoffen

    Groenten zijn heel geschikt om te stomen. De voedingsstoffen blijven behouden en de subtiele smaak wordt naar boven gehaald. Stomen van groenten gaat sneller dan blancheren, omdat je geen grote pan water aan de kook hoeft te brengen; de gare groenten kunnen dan bovendien in de stoomkorf uitlekken. Van dit uitlekvocht kun je weer bouillon of saus maken.

    Het stomen

    Om groenten voor dagelijkse maaltijden te stomen heb je geen recept nodig: gestoomde groenten zijn smakelijk genoeg om zo te eten, eventueel met gesmolten boter of olijfolie, zout en peper en misschien wat citroensap. Ik zal in een volgend artikel de stoomtijden aangeven.

    Gebruik van gestoomde groenten

    Omdat stomen iets bijzonders van groenten maakt, is het soms de moeite waard om ze uw volle aandacht te geven en apart te serveren als voorgerecht of als lichte maaltijd. Met een of twee bijgerechten een heerlijk begin van een mooie maaltijd. Gestoomde asperges zijn zo fijn van smaak dat ze erom vragen apart als voorgerecht te worden gegeten.



    Diverse andere groenten

    Gestoomde bleekselderij heeft een unieke smaak en hoewel deze groente als bijgerecht bij geroosterd gevogelte of vlees kan worden geserveerd, verdient ze af en toe de hoofdrol.
    Groene groenten worden traditioneel in kokend water geblancheerd, terwijl wortelgroenten met koud water worden opgezet.

    Regels voor stomen van bepaalde groenten

    Deze laatste regel geldt ook voor het stomen. Groene groenten dienen in een voorverwarmde stoomkoker te worden bereid om hun kleur te behouden. Groenten met een langere kooktijd, zoals artisjokken, wortelen en aardappels, kunnen in een koude stoomkoker worden bereid. Kijk wel goed naar het advies voor gewenste hoeveelheid water en de tijdsduur van het stomen. Als je de groenten koud wilt serveren het stoommandje direkt onder de koude kraan zetten. Voeg geen zout toe tijdens het stomen; het zout spoelt er gewoon af. Voegdesgewenst toe voor het serveren.



    Stoomtijden:

    Groenten

    ~ andijvie-------25 min.
    ~ artisjokken----30-40 min.
    ~ asperges-------20 min.
    ~ bleekselderij--15 min.
    ~ bloemkool------15 min.
    ~ broccoli-------12 min.
    ~ courgettes-----15-20 min.
    ~ chinese kool---15 min.
    ~ champignons----5 min.
    ~ knolselderij---15 min.
    ~ maiskolven-----20-30 min.
    ~ peultjes-------prei~ prei-----------15 min. ~ rode bieten----20-25 min.groene kool& rode kool- 20 min.
    ~ schorseneren---25 min.
    ~ spinazie-------12 min.
    ~ venkel---------25 min~ witlof---------15 min.

    Vis

    ~ makreel---------10-12 min.
    ~ kabeljauwfilet--ca. 10 min
    ~ wijting---------ca.15 min.(in aluminiumfolie)
    ~ schelvis--------ca.10 min.
    Overige

    ~ kipfilet-------ca.10 min.(in aluminiumfolie)
    ~ appel----------5 min.(in stukjes) ~ peren----------5 min. (door midden)
    ~ aardappels-----ca. 25 min. ( in stukken)

    Enkele tips voor een lekker jasje:

    Spek en ham: Alle soorten zijn geschikt, mits niet te dik gesneden.
    "Kruiden"jasjes, van bijvoorbeeld gekleurde specerijen (kerrie en paprika), kokos of verse kruiden.
    Marinades, bestaande uit pesto of kruidenpasta of op basis van ketjap of sojasaus.

    Notenmixen: (opgepast streepjes...)Als basis kunt u 65 gram pijnboompitten gebruiken, met daaraan toegevoegd: ½ theelepel witte peper, 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes, 1 eetlepel venkelzaad en ½ theelepel kerrie, óf u vervangt de sesamzaadjes, venkelzaad en kerrie bijvoorbeeld door 1 eetlepel karwijzaad. Notenmixen kunt u pureren met de staafmixer.





    Dit was de Tip en hou jullie fit!

    tanneke.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------




    De Tip van Tan,


    Waarom wandelen?


    10 redenen om te wandelen.





    Naast het feit dat wandelen gewoon leuk is om te doen, is het ook erg gezond. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wandelen een uitstekende vorm van lichamelijke activiteit is. Hieronder vind je 10 redenen waarom iedereen eigenlijk zou moeten gaan wandelen.

    01. Wandelen heeft een gunstige invloed op het vetgehalte in het bloed. Slagaderverkalking wordt hierdoor vertraagd.

    02. Door wandelen vormen zich in het hart en de spieren nieuwe gezonde bloedvaten, wat positieve gevolgen heeft voor de bloeddruk.

    03. Wandelen activeert het afweer- en immuunsysteem. Uw lichaam wordt hierdoor gehard.

    04. Als u verkouden bent, treedt tijdens het wandelen een vaatvernauwing op, waardoor het slijm sneller loskomt.

    05. Door buiten te wandelen, ontvangt u via het zonlicht Vitamine D. Ook wanneer de zon achter de wolken zit. Deze Vitamine heeft een positief effect op uw botten.

    06. Wandelen heeft een gunstig effect op de darmwerking. Hierdoor wordt verstopping bestreden.

    07. Wandelen helpt tegen overgewichtssuikerziekte. Mensen hebben als gevolg minder medicijnen nodig.

    08. Regelmatig wandelen verhoogt de algemene conditie of fitheid en het uithoudingsvermogen.

    09. Wandelen heeft een goede invloed op de geest. Ook voor mensen met depressies kan wandelen heel goed werken.

    10. Door wandelen (en andere sporten) bent u beter in staat om stress te weerstaan!

    Kortom, wandelen is gezond voor iedereen!

    -----------------------------





    Wandelen net zo goed als medische fitness
    Wandelen als bestrijding van diabetes type 2 helpt net zo goed als programma's voor medische fitness. Dat concludeert sportarts Stephan Praet in zijn proefschrift waarop hij vrijdag 14 december promoveert aan de Universiteit Maastricht.
    De laatste jaren krijgen steeds meer mensen suikerziekte door een ongezonde levensstijl. Artsen spreken van een epidemie en zien in de suikerziekte een groot gevaar voor de volksgezondheid en gezondheidszorg. Als mensen eenmaal suikerziekte hebben, krijgen ze daarna ook vaak andere ziekten.
    Volgens Praet is bewegen een belangrijke pijler van behandeling naast het volgen van een dieet en het slikken van medicijnen.
    Praet toont aan dat een eenvoudig wandelprogramma net zo goed werkt als een medisch fitnessprogramma dat vele malen duurder is.


    Waarom wandelen?

    Op zich lijkt wandelen een simpele bezigheid: de ene voet voor de andere zetten, en dat de hele tijd lang. Waaróm mensen wandelen, is minder eenvoudig te beantwoorden.

    Veel mensen wandelen om er even 'uit' te zijn, even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Sommigen willen al wandelend even alleen zijn en zien een wandeltocht als een vorm van bezinning of meditatie. Anderen zoeken juist de sociale contacten op. Tijdens het wandelen heb je immers alle tijd om rustig bij te praten met vrienden. En al pratend kom je nog eens ergens.

    Wandelen is gezond. Volgens wetenschappers is het zelfs de beste vorm van lichaamsbeweging. En niet alleen vanwege de buitenlucht: slechts een half uur stevig wandelen per dag vermindert de kans op hart- en vaatziekten al aanzienlijk, zo is uit recent onderzoek gebleken. De kans op borstkanker zou eveneens kleiner worden. Wandelen is ook goed tegen stress. En wandelen wordt zelfs met succes toegepast in de behandelingsmethode van psychiatrische patiënten en ontspoorde jongeren.

    Verder brengt wandelen ons in contact met natuur en landschap. Biologen gaan al wandelend op zoek naar bijzondere planten of vogels. En historici vinden in het landschap nog veel sporen van onze vaderlandse geschiedenis terug. Wandelaars zien meer van de omgeving dan fietsers of automobilisten. Iedere snelheid hoger dan ons looptempo ontneemt ons een stukje van ons waarnemingsvermogen.







    Wandelen is gezond. Het is essentieel om dagelijks voldoende lichaamsbeweging te hebben. Minimum 30 minuten bewegen per dag is de vastgestelde norm. Dit geeft een positief effect op de ademhaling, de botten, hart- en bloedvaten enzovoort. Naar je werk wandelen helpt je voldoende te bewegen.

    • Te voet gaan is vermoeiend? Natuurlijk vragen de eerste wandelingen wat energie, maar na wat oefenen zal het vanzelf gaan. Bouw met kleine stapjes op. Zeker wanneer je kort bij het werk woont, gaat dit lukken. Maar zelfs een langere afstand is overbrugbaar, Geloof in jezelf.

    • Wandelen draagt ook bij tot je psychisch welzijn. Tijdens de lichaamsbeoefening produceert je lichaam endorfine in de hersenen. Deze functioneren als een natuurlijke antidepressiva en geven je een ontspannend gevoel. Sporten vermindert zo de stress en draagt bij tot je psychisch welbevinden. Wandel naar het werk en voel je beter, gezonder en fitter.

    • Is wandelen veilig? De laatste jaren heeft men veel geïnvesteerd in het creëren van een veiligere verkeersomgeving voor de zwakke weggebruiker met daar bijhorende vernieuwde wandelpaden. Het is interessant om verschillende routes naar je werk uit te proberen. Vaak kom je een prachtige wandelroute tegen (zie nuttige links). Zoek het uit en creëer zo je eigen veilige en aangename wandelroute.

    • Te voet = goedkoop. De overstap maken van het autogebruik naar wandelen is financieel een enorme meevaller. Je zult énorm veel besparen.

    • Te voet gaan kost veel tijd? Je spaart net heel wat gestresseerde tijd op. Je vermijdt files, parkeerproblemen… . En je moet verder een tijd meer verliezen om te sporten voor je broodnodige gezondheid.

    • Wandelen is gezellig. Overtuig ook anderen om te wandelen of wandel met iemand mee die hetzelfde traject aflegt naar het werk. Dit motiveert je en zorgt voor rust en plezier. Maar ook als je alleen wandelt, is dit een sociale bezigheid. Je komt altijd iemand tegen en je leert je woon- en werkomgeving beter kennen.

    • Wandel naar een beter milieu. Het is evident dat wandelen beter voor het milieu is dan autorijden.

    • Wandelen door een regenbui? Volgens de cijfers van het KMI regent het slechts 6 procent van de tijd. En als het regent houdt een regenjas je comfortabel droog. Check het weerbericht

    • Als het niet mogelijk is elke dag te wandelen combineer dan. Neem de fiets, het openbaar vervoer of rij samen met anderen.





    Dit was de Tip,

    en hou jullie Fit!!!

    tanneke.
    ----------------------------------------------------------------





     

    De Tip van Tan,

    Onderkant formulier


    Tien spelregels van gezonde voeding


    • 1) Eet niet altijd hetzelfde
      Er is niet één voedingsmiddel waar alle voedingsstoffen in zitten. Als je verschillende dingen eet krijg je alle stoffen binnen die je nodig hebt. Door verschillende dingen te eten heb je minder kans om veel ongezonde stoffen binnen te krijgen.



    • 2) Let op vet
      Eet niet teveel verzadigd vet. Een beetje vet heb je wel nodig. Eet onverzadigd vet, dan krijg je goede dingen binnen zoals onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie.




    • 3) Eet brood en aardappelen
      Eet brood, vooral volkoren-, bruin- en roggebrood. Eet ook aardappelen, rijst, pasta (macaroni, spaghetti) en peulvruchten (bruine en witte bonen, kapucijners).





    • 4) Eet lekker veel groente en fruit
      Door genoeg groente en fruit te eten wordt je minder snel ziek! De regel is: elke dag twee maal groenten en twee stuks fruit.





    5) Let op je gewicht!
    Als je een gezond gewicht hebt krijg je minder snel ziekten waar je nooit meer van af komt. Eet verstandig. En sport, fiets of loop in elk geval een half uur per dag.

    • 6) Wees zuinig met zout
      Helemaal zonder zout kan je lichaam niet. In heel veel eten komt al natuurlijk zout voor. Je hoeft dus vaak geen extra zout toe te voegen. Wil je toch je wat meer smaak aan je eten? Probeer dan eens kruiden en specerijen!





    • 7) Drink per dag ten minste anderhalf liter
      Je lichaam heeft veel water nodig. Het liefst zo'n anderhalf liter per dag. Maar je mag ook iets anders drinken dan water alleen hoor!



    • 8) Eet niet de hele dag door
      Drie keer per dag eten is de basis voor een gezonde voeding. Eet niet te vaak iets tussendoor. Kies voor een gezond tussendoortje, zoetigheid is slecht voor je gebit en je kan er dik door worden.





    • 9) Ga veilig met voedsel om
      Storing in je maag- en darmen, zoals misselijkheid en braken komt vaak door voedselvergiftiging. Het kan zijn dat het eten bedorven is, of niet goed gebakken.





    10) Lees wat er op de verpakking staat
    Op de verpakking van voedingsmiddelen staat veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld over hoe lang het nog goed is, waar het van gemaakt is, hoeveel goede stoffen er in zitten en hoe het klaar gemaakt moet worden.



    ---In de Tipjes komen soms de zelfde, maar wel heel belangrijke dingen voor.

    We kunnen op de voornaamste tips niet genoeg nadruk leggen.


    Dit was de Tip en hou jullie Fit!


    Tanneke.
    ----------------------------------------------


    Smakelijk aan iedereen!!!



















    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Archief per week
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 11/01-17/01 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!