Ik ben Liliane
Ik ben een vrouw en woon in Meigem (Belgiƫ) en mijn beroep is een jaar al eigen baas.
Ik ben geboren op 20/07/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: keramiek, tuinieren.
Zoals jullie zien,maak ik zo een beetje vanalles, behalve beelden. Ik doe het graag en maak enkel wat ik graag zie. Ik heb veel geƫxperimenteerd in de vorige jaren en heb mijn draai gevonden letterlijk en figuurlijk in de klei.
Ik ga grote kuis houden en een paar stukken bij de straatstenen voegen, maar deze werken wil ik nog laten zien. Bij de meeste kunstige hobby's is het zo, je kasten geraken overvol. Een paar tentoonstellingen verder zitten ze nog voller en voller. De meeste mensen hebben liever een vaas of schaal van het grootwarenhuis, dat is nu eenmaal zo, een mens zoekt een gelijke of zoals de interieurboekjes het inkleuren. Ik zie ook veel vazen en schalen die gewoon geverfd zijn, geen glazuur, maar ook dat is goesting. Laat gewoon eens weten wat jullie van mijn werken vinden, het zijn allemaal kleihandwerken en hoog gebakken. De show must go on!
Een tijdje ziek geweest en maar nu en dan met klei bezig geweest, maar nu ben ik er terug bij en zal regelmatig foto's van nieuw werk posten. Het is en blijft een leuke hobby dat kleien, ik ga er weer helemaal voor
Sommige werkjes staan er al op, maar er zijn terug nieuwe bijgekomen. Zou ik nu stoppen met stukjes en worstjes, ik ga eens iets anders proberen, zoals de schelpvorm hierbij.
Het malleke voor het gietwerk is al een tijdje klaar. Deze heb ik volgegoten met Bone China gietklei en daar dan verschillende testen mee gedaan. Volgende week gaan ze de oven in op hoge temperatuur want deze klei vraagt een hoge ruwbak en dan nog een lage met eventueel een glazuurlaagje. Ik heb de klei in verschillende laagjes gegoten, aan de buitenkant gekrast, stukjes in verwerkt, een blad in gedrukt, propjes papier doorgestoken, granen in gestrooid, met een gekleurde klei geringeloord en dan gegoten. Vanalles, te veel om op te noemen. Het gieten gaat ook snel, wel even de wekker erbij houden en alles goed opschrijven want ik wil van de verschillende werkwijzen onthouden wat mij het meeste ligt en ik graag zie. Van zodra ik foto's heb en resultaat plaats ik ze hier.
Deze werkjes staan te drogen, het ene is gedompeld en het andere gespoten met de ringeloor, en dit met Bone China gietklei. Nu nog bakken. Een hele zoektocht!
Deze bollepot heb ik in een ijzeren vat met gaatjes gestookt. Hij is aan de bovenrand gescheurd, van de hitte waarschijnlijk. Maar de kleuren vind ik prachtig. Voor een pitfire is hij wel groot, ik ga een paar kleinere bollepotten maken en deze dan nogmaals doen en ik weet zeker dat deze niet zullen scheuren omdat ze elkaar steunen. De kracht van elke potje zoekt ook zijn draai tijdens de hitte en dan komt elk zwak stukje naar boven bij het afkoelen. Ik heb ook ondervonden dat eenmaal alles goed brandt, je er moet afblijven en niet beginnen in rommelen want zo geraakt ook werk kapot.
Deze potjes en schaaltjes zijn vannacht uit de oven gekomen. Ze zijn allemaal geĆÆnspireerd op de zaaddoosjes uit de natuur, het glazuur heeft ook de schakeringen die ik verwachtte.
Dit fantasieduimpotje is droog en kan worden gebakken. Het masker is voor de raku in september, maar ik ga het al ruwbakken. Later komt het aan mijn totempaal in de tuin bij de andere maskers.
Hier ook twee duimpotjes aan elkaar verwerkt, na wat duwwerk vorm gegeven, bolletjes gerold die de zaadjes voorstellen. Dit ligt ook klaar om te bakken en daarna te glazuren. Dat is het plezante aan keramiek, gewoon beginnen spelen met klei en dan groeit de vorm in je handen en zie je telkens hoe je verder moet.
Een paar duimpotjes gemaakt en aan elkaar verwerkt. Dit zal deze week in de oven gaan, dan er nog een glazuur opleggen. Maar eerst ga ik er nog een blauwe engobe opleggen aan de binnenkant.
En nu nog gele tulpen erin. Deze vaas heeft een gebarsten glazuur aan de bovenkant. De stukjes zitten er heel stevig in, de vaas is gebakken op 1250 graden.
Deze schaal is met de hand opgebouwd, onderkant lap klei in stof gedrukt en dan de randen opgebouwd met rolletjes voor de stevigheid. De schaal werd gebakken aan 1050 graden, alles in 1 maal.
Dit vaasje is met rolletjes opgebouwd, zelf citroengele engobe gemaakt, erin gegoten en gedompeld aan de bovenkant, dan nog een blauw lijntje glazuur en gebakken aan 1250 graden.
Vanaf gisteren zaterdag 8 maart is deze Welsh terrier mijn nieuwe huisgenoot. Nu is ze 8 weken oud en ik zal ze moeten opvoeden, want het liefste zou ze alles vernielen. Ik ga er zeker mee naar de hondenschool, naar de puppyklas.
Deze vaas heb ik vandaag opgebouwd, ze is vijfhoekig. De klei die ik heb gebruikt is Crank, deze heeft een mooie kleur, een beetje oranje, een warme kleur, er moet zeker niet veel glazuur op. Zou mooi zijn met tulpen in, ik zie dat al, maar ik zal hem goed waterdicht maken en bakken op 1250 graden, alles in 1 keer (rauw glazuren).
Deze worstjes heb ik in een zelfgemaakte vorm gelegd en zo is het een blaadje geworden. Nu nog drogen, hier en daar zullen ze wel een beetje los komen, maar ik vind dat niet erg, maar er mogen geen stukjes afbreken. Dit ga ik wel voorbakken want de kans is groot dat het schaaltje in stukken valt, dus duimen he.
Dit is een van de vier flesvaasje, deze heb ik in zwartbakkende klei opgebouwd en rauw geglazuurd (dus zonder voorbak), dan gebakken aan 1060 graden. Het glazuur is een gekocht glazuur bij Colpaert in Gent en er met het penseel in schuine strepen opgezet. Ik ga het glazuur ook eens proberen dompelen, dat zal ook mooi zijn.
Dit vormpje heb ik uitgesneden uit een lap klei, daarna laten drogen en er dadelijk een glazuur opgezet, dan gebakken aan 1060 graden. De klei is zwartbakkende klei, het glazuur heb ik gekocht bij Colpaert in Gent. Het is wel gemakkelijk alles in 1 keer gebakken.
Dit kippetje is gemaakt in een bolle vorm en vrij verder afgewerkt. Gebakken aan 1250 graden. Voor mijn ma haar nieuwjaar, ze was erbij toen ik het maakte.
Terug een vormpje met stekeltjes bezet, maar het glazuur was zo sterk dat het eraf springt, ik ga het nog eens hermaken, je kan er de stukjes zo afbreken, dit kan niet dienen voor tentoonstelling, zou zeker breken.
Deze schaal heb ik gemaakt voor het plezier, gewoon een lap klei uitgerold en in een vorm gelegd, dan gesneden en een beetje laten drogen, dan terug gevormd en de rand bijgesneden, de binnenkant heb ik blauwe glazuur opgebracht met een sponsje.
Deze heb ik gisteren nog even in de haard gelegd om haar zwarter te kleuren en zo zie ik het wel graag. Eigenlijk is rookstoken een mooie techniek om potjes af te werken.
Vandaag uit de oven gekomen, ze is nog heel (op een klein barstje na), ze is wel ovaal getrokken. In de oven gebeurt er wat, ik dacht dat ze heel plat op de plaat ging liggen, gelukkig niet...
Deze schaal is in een mal gemaakt en daarna ingesponst met blauwe engobe, dan gebakken. Ik heb ze met ijzer- en kopersulfaat ingewassen en dan in de rookton gezet met veel vuur. Er zit een barstje in, ik zal ze nog eens hermaken, ik weet wat er fout is gegaan. Een stukje nog tussengevoegd en ja, daar zit het barstje.
Deze potjes zijn gedraaid, daarna gepolijst en gebakken en dan in het vuur met sulfaten, ze zijn wel mooi geworden. Ik ga er nog maken, maar met engobes van verschillende kleuren. Maar een draaischijf heb ik nog niet, dus ik zal ze met de hand opbouwen.
Gisteren mijn getuigschrift ontvangen, ben afgestudeerd, 85% (goed he). En ik ga zeker voortdoen thuis. Voor volgend schooljaar ben ik al ingeschreven bij "vrije grafiek", want tekenen is ook belangrijk voor keramiek want waar het potlood beweegt, zal ook de klei bewegen...
Op dezelfde wijze gemaakt, maar deze is nog niet klaar, allemaal flapjes uitgescheurd en opgekleefd met slib op een vorm, ook de binnenvorm wil ik deze maal benadrukken.
Eerst een vormpje gemaakt, daarna met slib 'ik weet niet hoeveel' stekels op geplakt, gebakken en daarna geglazuurd aan 1250 graden. Ik had al vanalles geprobeerd maar nog geen stekels, maar het lukte en ik weet dat ik er nog ga maken zoals deze.
Deze pot ligt nog te drogen, maar ik neem er al een foto van want als ik hem uit de vorm haal, wie weet valt hij dan niet in stukken. Deze mag ik niet hoog bakken want dan valt hij in elkaar, dus laag bakken als hij goed in de oven kan?
Deze potten en potjes zijn gisterenavond in een ton berookt en deze morgen eruitgehaald, opgeblonken en ik vind ze mooi gelukt, ik zal ze nog eens afzonderlijk plaatsen. En voor iedereen een prettig nieuwjaar en kom maar veel mijn blog bezoeken om naar potjes te kijken en hoe ik ze heb gemaakt.
Van deze heb ik er een paar gemaakt, met een peertje engobe in een vorm gespoten. Het was heel moeilijk om te maken, maar ik vind ze mooi, het zijn mijn fijnste werkjes.
Deze schaal is gemaakt in speciale klei die oranje wordt, ik heb in de schaal met latex tekeningen gemaakt, dan geglazuurd en de latex er af gehaald, de streepjes en de donkere kleur heb ik erbij geschilderd. Deze is gebakken op 1250 graden.
In dit werk zijn 'uren' gekropen, maar ik heb mij wel geamuseerd. Het staat nog te drogen, ik zal het in eenzelfde vorm moeten bakken, want de kans dat het uiteenvalt, is heel groot. Dus duimen he.
Een schaaltje gemaakt met worstjes aaneengekleefd, afgewerkt met een rand, koperstukjes ingelegd vandaar de groenige kleur. Na het bakken nogmaals gebakken met een glazuur over.
Op dit potje heb ik een nieuw glazuur uitgetest, het is met de borstel gezet en volgens de dikte is het verschillend van kleur, zou mooi zijn om te spuiten in verschillende lagen.
Deze twee zijn met bladeren ingedrukt bij het uitrollen van de klei, dan opgebouwd en gebakken, de bladeren ingesponst met mangaanaarde en dan een glazuur erover gezet met de borstel.
Hier is ze dan, het poesje, na het ruwbakken is het geglazuurd met een basisglazuur en omdat het er met de borstel is opgezet, is het nogal vlekkerig, mag wel voor dit werkje vind ik.
Ja, de herfst komt eraan, ook nieuw werk dat ik deze zomer heb gemaakt. De oven is aan het draaien, dus tegen het einde van deze week zal ik hier foto's zetten. Er zitten een paar moeilijke stukken in, dus duimen allemaal he.