HET SPORTIMONIUM, meer dan een museum over sport.

28-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UNESCO erkent SPORTIMONIUM als "best practice"
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

UNESCO erkent SPORTIMONIUM als "best practice"

“De werking van het Sportimonium rond ludodiversiteit” is door Unesco opgenomen in het register van ‘best practices’ voor het omgaan met en borgen van immaterieel cultureel erfgoed

In 2003 keurde de algemene vergadering van Unesco de ‘Convention for the safeguarding

of the intangible cultural heritage’ goed. Nadat dertig landen, waaronder België, de conventie hadden ondertekend, trad die in werking in 2006. Met de conventie wil Unesco het immaterieel cultureel naar waarde laten schatten en instrumenten aanreiken om de ‘borging’ van dit erfgoed te stimuleren. Vandaar het lanceren van de ‘Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’ en een ‘Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed dat dringend bescherming nodig heeft’. Daarnaast stelt Unesco een register samen van projecten die de idee en de opzet van de conventie het best weerspiegelen en die als voorbeeld en inspiratiebron kunnen dienen.

Het is voor dit register dat Vlaanderen/België het Sportimonium en zijn werking rond ludodiversiteit heeft voorgedragen. Wat in 1973 als een wetenschappelijk onderzoeksproject (prof. xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Roland Renson, KULeuven) over de traditionele spelcultuur in Vlaanderen begon, deinde uit tot een brede werking rond ludodiversiteit of spelverscheidenheid met internationale uitstraling. In het verlengde van de inventarisatie, onderzoek en documentatie werden door het Sportimonium (in het begin onder de naam Vlaamse Volkssportcentrale) acties ondernomen om het bedreigde spelerfgoed onder de aandacht te brengen van het brede publiek met geanimeerde tentoonstellingen, demonstraties, publicaties en toeristische volkssportroutes. Tezelfdertijd werd samenwerking gezocht met de spelers zelf wat resulteerde in de oprichting van de Vlaamse Traditionele Sporten vzw in 1988 die intussen 12.000 leden telt uit 23 volkssportdisciplines. In het Sportimonium, “... meer dan een museum over sport”, worden talloze voorwerpen rond volkssporten in Vlaanderen en elders bewaard en tentoongesteld. Het documentatiecentrum van het museum bevat hierover een schat aan informatie. Het Comité van Unesco dat de dossiers streng beoordeelde was bijzonder gecharmeerd door onder andere de Volkssporttuin van het Sportimonium als origineel museumonderdeel en het netwerk van uitleendiensten voor volkssportmateriaal die het Sportimonium beheert. Meer in het algemeen had het Intergouvernementeel Comité felicitaties over voor de voorbeeldige en eigentijdse omgang met het immaterieel cultureel spelerfgoed in Vlaanderen .

Het dossier werd door het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of Intangible Heritage op vrijdag 25 november 2011 in Bali (Indonesië) unaniem geselecteerd als ‘best practice’.

  • Zie ook het persbericht, met felicitaties, van minister van cultuur Joke Schauvliege:

http://www.faronet.be/print/9539 (link onderaan)

  • Voor een wat bredere omkadering zie:

http://www.kunstenenerfgoed.be/ake/view/nl (rubriek ‘Nieuws’)

  • Voor een impressie ter plekke, zie:

http://www.faronet.be/print/9539

  • Voor het uitgebreide dossier en de beoordeling zie: “http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=408”

Sportimonium

Bloso-domein, Trianondreef 19 , 1981 Hofstade-Zemst, www.sportimonium.be, 015/ 618 222

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • UNESCO erkent SPORTIMONIUM als "best practice"
  • Sportimonium opgenomen in Olympic Museums Network
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 28/11-04/12 2011
  • 14/11-20/11 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!