STAMBOOM: Klein-Brabant - Waasland & Antwerpen
Stamboom en genealogie van families uit het Waasland, Klein-Brabant en Antwerpen
Vragen of aanvullingen kunnen via contact. Erg bedankt voor jullie bezoek. Mathieu Peeters, Maart 2016
12-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Familie Armirotto - Armerotte - Armerotti

De afkomst van Armerotti (“Gebroken Wapen” Vertaling uit het Italiaans) zou zijn uit een Spaanse Enclave uit Noord-Italië. In de buurt van Genua was er een stadje genaamd Armerotti. Het stadje was bewoond door vele lakenhandelaars.

Het stadje Armerotti bestaat nu niet meer. De gemeente heet nu Barriera en is een deel van  Mignanego in de provincie Liguria. In de omgeving is ook de grote stad Genova (Genua). Daar wonen anno 2010 nog enkelingen met de achternaam “Armirotti” en varianten ervan.

Het stadje Armerotti werd in 1842 beschreven als “De bergkam van de Apennijnen is niet overschreden; en het landschap wordt fijner en fijner, totdat eindelijk je krijgt het uitzicht op bijna de hele Rivera, met Genua en de baai onder je, de wijngaarden, waarvan de hekjes worden ondersteund door stenen pilaren, die de mooiste lanen. De afdaling gaat zeer snel. Villa's en siertuinen in aantal toenemen, hun rijkdom contrasteert met de rotsen waaronder zij zijn geplaatst, en het vormen van een passende inleiding tot de pracht van Genua Route 12(Vertaald vanuit het Engels, Handbook for Travellers in Northern Italy, 1842 door John Murray (Firm), Sir Francis Palgrave)

De oudste gevonden eigenschap over iemand met de achternaam Armirotto, kunnen we toeschrijven aan een akte uit 1598 over een zekere Antognetto Armirotto

Eveneens een oud gegeven werd gevonden over Andrea Armirotto, hij was rond 1630 een notaris - burgemeester in San Giorgio.

1               Adelijke Afkomst

Rond 2014 vertellen verschillende takken van de Armirotto’s in België een soort gelijk verhaal. De Armirotto’s zouden afstammen van een zeer welgestelde Spaanse/Italiaanse adel. De voorouder zou naar Antwerpen zijn gekomen door het gevolg van Hertog Alva. Hij zou dus als hoofd-soldaat, Hertog aangesteld zijn door Hertog Alva en/of Filips de Tweede (Koning).

De voorouder zou een aanvoerder zijn geweest voor Italië of Spanje toen die België invielen voor de Tachtigjarige Oorlog. Eveneens werd er verteld dat één van de voorouders een onderkoning geweest was, die later tot baron werd gekroond en zelfs in de kathedraal in Antwerpen begraven zou liggen. In hoeverre dit verhaal klopt, is moeilijk te controleren. Echter werd er in 1885 een boek gepubliceerd waarin er vermeld wordt “Een weduwe met de achternaam Armiroto naar de markties[1]* van Armirotto, dit tot het gevolg zou behoord hebben van den hertog van Alva met hoge afkomst” (afkomstig uit Antwerpen en zijn merkwaardigheden,1885 door Camile Lemonnier)

Door deze bron kunnen we wel stellen dat één van de voorvaders een (belangrijke) soldaat was geweest. Vandaar dat de vertaling voor “Armiroto” in het oude Spaans ook “Wapen & Schild” is. Ook kunnen weten we hierdoor dat de eerste voorouder een soort graaf was.

Op de foto zien we hertog Fernando Álvarez de Toledo, of beter “Alva”. Onder zijn bewind zou de eerste voorouder naar Antwerpen zijn afgereisd.

2               De Afstammelingen

2.1          De Antwerpen-Tak

2.1.1        Julius Armirotti & Clara Gentilli

De eerste bekende afstamming is Julius Armerotti, hij zou geboren zijn in Montalbano, Sicilië. Julius huwde met Clara Gentilis (° 21 maart 1659, Antwerpen), dochter van Ludovicus Martinus Gentilis en Aldegondis Di Nunez.

De achternaam Gentilis, is ook gesitueerd in de omgeving van Genova (Genua). De achternaam Di Nunez en varianten komt dan weer veelvoudig voor in Nederland, deze Hollandse familie is mogelijks van joodse afkomst en werden vervolgd omdat ze noordwaarts vluchten. De echte afkomst van Aldegondis Di Nunez is niet bekent.

Julius Armerotti en Clara Gentillis kregen na hun huwelijk op 21 maart 1659 te Antwerpen in de Sint-Jacob parochie vier kinderen

  • Josephus Dominicus ARMIROTTO

Beroep: Procureur van het Geestelijk Hof

1 oktober 1681, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –

x. Gehuwd met Isabella DE CLERCK

xx. Gehuwd op 27 november 1717, Antwerpen St.Andries, met Catharina IJENS

xxx. Gehuwd op 11 september 1719, Antwerpen St.Andries, met Maria Helena HOLCKENS

  • Maria Theresia ARMEROTTI

28 februari 1683, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) -

  • Ferdinandus Ludovicus ARMIROTTO

17 september 1684, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –          

 

2.1.2        Josephus Dominicus Armirotto &  Maria Helena Holckens

Josephus Dominicus (°1 okt 1681, Antwerpen), Hij studeerde in 1699 af als aan de katholieke universiteit van Leuven in 1699 af als Psycholoog. Omdat hij kon verder studeren, kunnen we al stellen dat Josephus is opgegroeid in een rijkere familie. Hij staat vermeld in een boek uit 1824 met o.a. andere afgestudeerde zoals Philippus Verheyen, een bekend chirurg. Josephus werd procureur van het Geestelijke Hof. Josephus woonde in de Rozenstraat in Antwerpen in 1746 drie jaar later woonde hij in de Sint-Jacobsstraat te Antwerpen. Josephus Dominicus overleed op 21 februari 1749 te Antwerpen.

Josephus huwde rond 1710 met Isabella DE CLERCK en kregen drie kinderen

  • Anna Catharina ARMIROTTO

10 januari 1712, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –

Doopheffers: Petrus DIELENS en Anna Catharina DE CLERCK

  • Joannes Baptista ARMIROTTO

8 juni 1713, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –

Doopheffers: Joannes DE CLERCK en Joanna VAN LARENBERGE

  • Suzanna Catharina ARMIROTTO

18 maart 1715, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –

Doopheffers: Christianus CEULEMANS en Catharina STALLAERT

 

 

 

 

Na het huwelijk met Isabella de Clerck huwde Josephus met Catharina IJNES, op 27 november 1717 in Sint-Andrieskerk te Antwerpen. Twee jaar later huwde hij op 11 september 1719 , Antwerpen St.Andries, met Maria Helena HOLCKENS

  • Joannes Josephus ARMIROTTO

9 oktober 1720, Antwerpen (Sint-Andries Parochie) –

Doopheffers: Joannes MACHIELSENS en Joanna Maria PROVOST

  • Joannes Josephus ARMIROTTO

29 oktober 1722, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –

Doopheffers: Joannes MICHIELSENS en Maria MICHIELSENS

  • Joannes Jacobus ARMIROTTO

4 april 1724, Antwerpen (Sint-Joris Parochie) -

Doopheffers: Joannes MICHIELSENS en Catharina WALCKIERS

  • Jacobus Josephus ARMIROTTO

Beroep: Kleermaker

27 april 1725, Antwerpen (Sint-Joris Parochie) – 1 oktober 1873, Mechelen

Doopheffers: Jacobus BOON en Joanna Maria PROOST.

x. Gehuwd op 2 augustus 1750, Antwerpen St.Jacob, met Anna DE HAES ca 1705-1780

xx. Gehuwd op 16 mei 1780, Antwerpen St.Jacob, met Joanna LAMBRECHTS 1742- 1796

  • Barbara ARMIROTTO

27 oktober 1728, Antwerpen (Sint-Andries Parochie) –

Doopheffers: Josephus DE KEYSER en Barbara TRIGALE

  • Josephus ARMIROTTO

19 januari 1731, Antwerpen (Sint-Andries Parochie) –

Doopheffers: Josephus DE KEYSER en Catharina WALKIERS

  • Maria Jacoba ARMIROTTO

2 januari 1733, Antwerpen (Sint-Andries Parochie) –

Doopheffers: Dominicus Josephus ARMIROTTO en Maria MICHILSSENS

  • Petrus Josephus ARMIROTTO

Beroep: Tisserand, Wever

3 september 1734, Antwerpen (Sint-Andries Parochie) – 8 mei 1801, Antwerpen

Doopheffers: Petrus Josephus VAN LAER en Joanna VAN TENDELO

x. Gertrude Punt

Na het huwelijk met Helena, huwde Josephus een vierde keer. Deze keer was het met Joanna BOEREPAEP. Ze kregen één zoon

  • Joannes Franciscus ARMIROTTO

26 april 1747, Antwerpen  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.3        Petrus Josephus Armirotto en Gertude Punt

Pierre Joseph werd geboren op 3 september 1734 als laatste kind van Josephus Dominicus Armirotto &  Maria Helena HOLCKENS. Pierre Joseph huwde met Gertrude Punt (°2 nov 1738, Antwerpen). Gertrude was een dochter van Joannes De Punt en Maria Catharina (H)aesdonck.

In één van de aktes verklaard Pierre Joseph dat hij in Silezië geboren zou zijn. Dit klopt niet als we naar zijn geboorteakte kijken. Tijdens de volkstelling in 1755 en 1798 verklaard hij dan ook geboren te zijn in Antwerpen. Waarom hij dan eerder had aangegeven dat dit niet zo was is maar de vraag,…

Wat Silezië betreft, toen de lakennijverheid in Antwerpen daalde werd er gretig uitgekeken naar Silezisch linnen. Misschien zijn Pierre’s ouders naar Silezië gegaan om economische redenen en geeft hij op dat hij daarom uit Silezië komt? Dit is natuurlijk enkel een vermoeden.

Op 14 mei 1813 werd er een jongen van zeven jaar in de vondelingenschuif in Antwerpen teruggevonden. De jongen droeg bij aankomst een hemd, een jas. Een versleten (onder)boek met blauwe en witte kunstzijde en een gillet. De jongen droeg eveneens een papiertje met daarop opgeschreven “Joannes Armirotto in zijn 8 jaer van Brussel van geborten in den bijstant is hem gedopt”. Hoe dit kind familie is van Pierre Joseph is niet bekend.

Als de kinderen van Pierre Joseph en Gertrude Punt worden geboren, is er veel armoede in hun familie. Daardoor krijgt de familie Armirotto een spotnaam in Antwerpen. Men zegt dat ze zo arm zijn als een rot, een Arme Rot. Pierre Joseph en Gertrude huwde op zondag 2 mei 1762 in Antwerpen St. Jacobkerk. Hun huwelijksgetuigen warden Jacobus Josephus ARMIROTTO en Joannes PUNT

  • Jacobus Josephus ARMIROTTO  

17 mei 1763, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) – 3 augustus 1839, Antwerpen

Doopheffers: Maria Catharina AESDONCK (Grootmoeder langs vaderskant)

x. Gehuwd op 15 juni 1788, Antwerpen St.Jacob, met Maria Jacoba Ludovica BOESDONK ca 1758

  • Joannes ARMIROTTO/ARMEROTTE

Beroep: Wever

5 november 1765, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –  24 november 1804, Antwerpen

Doopheffers: Joannes PUNT en Anna DE HAES

x. Gehuwd op 9 januari 1791, Antwerpen, België, met Joanna Pieternella (Pieternella Johannessen) Hofman

  • Joannes Baptista ARMIROTTO

Beroep: Wever

21 juli 1770, Antwerpen (Sint-jacob Parochie) -  14 mrt 1824, Antwerpen

Doopheffers: Joannes Baptista PUNT en Maria Catharina PUNT

  • Elisabeth ARMIROTTO

30 januari 1774, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) –

Doopheffers: Petrus MAES en Elisabeth VENNESOEN

  • Joannes Baptista ARMIROTTO

6 januari 1777, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie)-

  • Philippus ARMIROTTO

12 november 1779, Antwerpen – 1808, Luxemburg

Opsluiting wegens desertie in 1808. Begeleid door de gendarmen naar het 63e infanterieregiment. Leeftijd: 28 jaar. Overleden in het burgerlijk hospitaal te Luxemburg.

 

 

 

 

 

 

2.1.4        Joannes Armerotto en Joanna Hofman

Joannes of Jean (°5 nov 1765, Antwerpen) huwt op 9 januari 1791 in Antwerpen St.Jacob met met de Nederlandse Joanna Hofman (°ca. 29 jan 1758, Nijmegen).  Joanna werd in Nijmegen geboren als Pieternella Johannessen. Ze krijgen drie kinderen, twee dochters Maria & Isabella en één zoon Michael. De twee dochters sterven als ze kind zijn. Joanna overlijdt op 18 januari 1801 als ze 41 jaar oud is. Haar man Joannes Armerotto overlijdt op 24 november 1804  in het Sint-Elisabeth ziekenhuis als hij 39 jaar oud is. De kleine Michael blijft als peuter alleen achter wanneer zijn ouders en zijn zusjes sterven.

  • Maria ARMEROTTO

17 december 1791, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie) – 27 juni 1796, Antwerpen

  • Isabella ARMEROTTO

6 januari 1777, Antwerpen (Sint-Jacob Parochie)-

  • Michael Michel ARMEROTTO

25 september 1798, Antwerpen - 21 februari 1879, Temse

 

2.1.5        Michael Armerotto en Maria Theresia De Winter

Rond 1817 bevindt Michiel zich in Aartselaar, daar wordt hij opgeroepen om aan de Nationale Militie te voldoen en krijgt hij een beschrijving. “Lang gezicht, bruine ogen, ordinaire neus, middelmatige mond, bruin haar en ronde kin”. Echter werd hij nooit opgeroepen. Hij besluit kort na de oproep te verhuizen naar Temse. Daar huwt hij met Therese De Winter op 17 februari 1821. Ze gingen wonen aan het steengelaag, waar hij arbeider werd.  Samen krijgen ze 6 kinderen, de helft sterft op vroege leeftijd. Hun eerste zoon werd Pieter, hij werd geboren een maand na het huwelijk van Michiel en Theresia. Pieter huwde in 1879 met Theresia De Block, op 58-jarige leeftijd hertrouwt  hij met Catharina Van Iseghem. Pieter kreeg bij geen van de twee vrouwen kinderen. Als beroep was hij schipper en hij verhuurde kamers. Zijn soort “Logiment”, wat ook een herberg was heette “het Zeemanswelvaren” en was gelegen in de Veldstraat in Temse.  Zijn contract om daar uit te baten was tot mei 1889. Franciscus werd twee jaar later geboren, hij werd wever en huwde met Dorthea De Vlegeleir. Samen kregen ze één zoon, Karel Louis. Karel Louis werd Blauwverver en nadien Metser.  Na August kwamen nog Victor en Ivo op de wereld, echter werden zij niet ouder dan een paar maand. Michiel Armirotto overleed op 79jarige leeftijd in zijn huis in de Kasteelstraat te Temse. Zijn echtgenote Maria De Winter overleed op 87-jarige leeftijd.

 

  • Pieter (Petrus) ARMEROTTE

Beroep: Schipper, logementhouder

16 april 1821, Basel (Temse) - 16 april 1890, Temse

x. Gehuwd op 12 november 1879 (woensdag), Temse, België, met Theresia De Block †1889

  1. Gehuwd met Catharina Van Iseghem †1862
  • Franciscus ARMEROTTE      

Beroep: Wever

14 maart 1823, Basel (Temse) – 21 september 1891, Temse

x. Gehuwd op 27 augustus 1851 (woensdag), Temse, België, met Dorothea De Vlegeleir

  • Lucia ARMEROTTE

17 juni 1824 , Basel (Temse) – 14 mei 1825, , Basel (Temse)

  • Augustinus Hermanus ARMEROTTE

Beroep: Voddenkoopman, Wever

19 maart 1826, Basel (Temse) – 9 mei 1911, Temse

  1. Gehuwd op 23 februari 1848 (woensdag), Temse, België, met Clementina De Group 1827-1917
  • Victor ARMEROTTE              

07 mei 1827, Basel (Temse) – 22 mei 1827, Basel (Temse)

  • Ivo ARMEROTTE   

13 april 1829, Basel (Temse) – 12 november 1829, Basel (Temse)

2.1.6        Augustinus Armerotte

Augustinus Armerotte werd geboren op 16 maart 1826 in Basel, Temse als vierde van zes kinderen. Zijn achternaam werd anders gespeld dan zijn vader, Michiel Armirotto. Door de naamsverandering  in de archieven van Bazel van Armirotto naar Armerotte kreeg slecht de helft van het gezin de adellijke erfenis na het overlijden van Augustinus.  Augustinus huwde op 23 februari 1848 in Temse met Clementia De Group. Clementia stamt af van de Italiaanse “Di Gruop”, deze naam veranderde met de jaren in België naar De Group.  Zij was dus een afstammeling van Joanni Di Gruop (°1683 - Turijn, Italië). Clementia en haar moeder waren geletterd. Haar handtekening staat hiernaast.  

Augustinus en Clementia gingen wonen in Bazel te Temse. Augustinus werkte als wever.  Hun eerste twee kinderen Maria en Francois werden niet ouder dan één jaar. Hun derde kind Rosalia huwde met Joannes Allaer in 1875 in Temse, nadien verhuisde ze naar Antwerpen. Hun vierde kind Joanna huwde in 1904 te Rijsel met Charles Dumont , in 1926 verhuisde het koppel naar Niel, eén jaar later sterft Joanna in Zingem.

In 1858 werd Maria Clementina geboren, zij trouwde met Ludovicus Leopoldus Cleempoel. In 1871 kwam Leontina op de wereld. Zij huwde met Joannes Van Landeghem, een dokwerker en gelaagwerker. Augustinus en Clementia gingen wonen in de Kasteelstraat 335 in Temse. Augustinus overleed op 85-jarige leeftijd. Zijn vrouw werd 89 jaar oud.

  • Maria ARMEROTTE

29 november 1848, Basel (Temse)      - 25 januari 1849, Basel (Temse)

  • Franciscus ARMEROTTE

13 januari 1850, Bazel (Temse) – 27 jan 1850, Bazel (Temse)

  • Rosalia ARMEROTTE

16 september 1851, Bazel (Temse) –

x. Gehuwd op 8 feb 1875, Temse, met Joannes Ludovicus Augustus Allaer

  • Joanna ARMIROTTO

24 okt 1852, Bazel (Temse) - 24 nov 1927, Zingem

x. Gehuwd op 16 aug 1869, Rijsel, Frankrijk, met Charles Isidoor Dumont

  • Josephus ARMEROTTE

4 feb 1856, Temse - 6 nov 1858, Temse

  • Maria Clementina ARMEROTTE

8 dec 1858, Temse

x. Gehuwd op 21 jun 1877, Temse, met Ludovicus Leopoldus Cleempoel

  • Amedeus Alphonsus ARMEROTTE

25 jul 1863, Temse - 21 aug 1863, Temse

  • Benedictus Augustinus ARMEROTTE

15 okt 1864, Temse - 21 aug 1865, Temse

  • Maria Leontina ARMEROTTE

Beroep: Huishoudster, Fabriekswerkster

20 mrt 1871, Temse - 15 mei 1955, Temse

x. Gehuwd op 18 apr 1894, Temse, met Joannes Wannes Van Landeghem

  • Charles ARMEROTTE

11 jul 1875, Temse - 21 jul 1875, Temse

[1]Markties = Persoon die een bepaalt gebied bestuurd, graafschappen

12-03-2016 om 21:21 geschreven door mathieupeeters

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Tags:Stamboom, Armerotte, armirotto, armerotti, spaanse familie antwerpen, stamboom antwerpen
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Familie Riské - Risqué - Rischke

1               De Afstammelingen

1.1.1        Antonius RISCHKE &  Catharina BURSENS

Antonius Rischke werd geboren rond 1652. Van waar hij kwam is onbekend. Hij huwde voor 1677 met Catharina BURSENS (°3 april 1657, Temse). Catharina was een dochter van Joannes en van Elisabeth Van Gale. Antonius overleed op 12 oktober 1701 in Temse, zijn vrouw overleed op 18 juli 1719.

  • Judoca RISCHKE

20 maart 1677, Temse – 24 maart 1677, Temse

Doopheffers: Judocus VAN GEERTSOM & Judoca DE STUER

  • Elisabeth RISCHKE

31 maart 1678, Temse – 19 april 1738, Temse

Doopheffers: Carolus VAN DUPPEN & Elisabeth BASAS

Ongehuwd

  • Adrianus RESKEY

12 mei 1681, Temse – 6 augustus 1738, Temse

Doopheffers: Adrianus BRIJS & Barbara Cauwers

x. Gehuwd op 3 mei 1711, Temse, met Catharina DE SCHEPPER

  • Naamloos geboren Dochter

Gedoopt door voedvrouw op 9 januari 1684

  • Catharina RISKEY

8 januari 1685, Temse –

Doopheffers: Adrianus HAUMAN & Catharina DE SUER

  • Josephus RISKEY

21 mei 1688, Temse – 12 februari 1730

Doopheffers: Judocus VAN GAEL & Amelberga MERSMANS

Ongehuwd

  • Guilielmus RESKEY

Geboren rond 1692 – 13 februari 1730

x. Gehuwd op 29 juli 1714, Temse met Joanna DE DAUW

 

1.1.2        Guilielmus RESKEY en Joanna DE DAUW

Guilielmus Reskey werd geboren op een onbekende plaats en datum als zoon van Antonius en Catharina BURSENS. Hij huwde op 29 juli 1714 met Joanna DE DAUW (°25 oktober 1689). Joanna was een dochter van Adrianus en Anna Catharina VERSTAPPEN. Ze overleed op 13 september 1768. 38 jaar eerder overleed Guilielmus al op 13 februari 1730. Ze hadden zes kinderen.

  • Anna Catharina RESKEY

11 mei 1715, Temse –13 oktober 1731, Temse

Doopheffers: Adrianus RESKEY & Anna VERSTAPPEN

  • Joannes Francis RESKEY

23 oktober 1717, Temse

Doopheffers: Joannes DE DAUW & Catharina BEUSSENS

  • Josephus RISQUE

26 april 1732, Temse – 30 december 1772, Temse

Doopheffers: Josephus RESKEY & Maria BEETAERT (BUYTAERT)

x. Gehuwd op 23 januari 1755, Temse, met Maria Catharina BUYTAERT

  • Amelberga RESKEY

20 april 1726, Temse – 15 oktober 1767

Doopheffers: Thomas BUYTAERT & Catharina SCHEPPERS

  • Joanna Francisca RESKEY

21 januari 1729, Temse – 19 december 1747, Temse

Doopheffers: Thomas DE DAUW & Elisabeth DE DAUW

 

1.1.3        Josephus RISQUE en Maria Catharina BUYTAERT

Josephus Risqué was een werver, hij trouwde met Catharina Buytaert op 26 januari 1755 in Temse. Zijn achternaam werd ook geschreven als Reskey en Riské.  Josephus overleed op 30 december 1772.  Ze hadden de volgende kinderen:

  • Petrus Joesphus RISQUE

21 januari 1756, Temse –29 april 1774, Temse

Doopheffers: Petrus Josephus BUYTAERT & Catharina DESTERNI

  • Joannes Francis RISQUE

27 augustus 1757, Temse

Doopheffers: Petrus CLAUS & Joanna DE DAUW

  • Francis Dominicus RISQUE

21 oktober 1759, Temse – 30 november 1759, Temse

Doopheffers: Franciscus Dominicus RESQUE & Amelberga DESTERNI

  • Franciscus RISQUE

10 maart 1762, Temse –13 april 1771, Temse

Doopheffers: Franciscus NIJS & Elisabeth VAN BOGAERT

  • Bernardus RISQUE

Beroep: dagloner, Houtzager

13 december 1764, Temse –2 september 1846, Temse

Doopheffers: Bernardus VEREECKEN & Petronella Rosalia GRITTS

x. Gehuwd op 29 april 1788, Temse, met Joanna Catharina LAUWEREYNS

  • Amelberga Theresia  RISQUE

11 april 1767, Temse – 6 december 1777, Temse

Doopheffers: Joannnes Baptista VEREECKEN & Amelberga JOSSEN

  • Joanna Maria  RISQUE

15 oktober 1769, Temse – 20 augustus 1773, Temse

Doopheffers: Josephus VAN DE VIJVER & Joanna GOVAERTS

  • Joannnes Willebrord  RISQUE

4 mei 1772, Temse – 25 juni 1772, Temse

Doopheffers: Bernardus Josephus VEREECKEN & Isabella SMET

 

1.1.4        Bernardus RISQUE en Joanna Catharina LAUWEREYNS

Het koppel Bernard Riské en Catharina Laureyshuwen te Temse op 29 april 1788. Samen gingen ze wonen in de Paterstraat te Temse. Bernard was een dagloner en houtzager, zijn vrouw Catharina was een huisvrouw. Hun eerste kind werd een klein jaar na hun huwelijk geboren en kreeg de naam Jean Baptist. Hij zal later net zoals zijn vader houtzager worden.

Hun tweede kind was een meisje, Beatrix. Ze overleed een kleine twee maand na haar geboorte.  Eén jaar nadien komt hun derde kind op de wereld, Lucia. Zij zal later huwen met Henri Merckx. Drie jaar na de geboorte van Lucia komt Charles Louis in het gezin.  Hij zal huwen met Amelberga Verhuyck. Charles Louis zal werken als dagloner en zes kinderen krijgen: Joseph (1823), Maria Amelberga (1825-1909), Regina (1829), Amadeus (1829), Leopoldus Francis (1832) en Jacobus.

In 1797 is het dan weer de beurt aan Carolus Benedictus, ook hij wordt houtzager net zoals zijn vader en oudste broer Jean Baptist. Hij huwt in 1823 met Bernardina Mys. Samen krijgen ze 9 kinderen: Augustinus Bernard (1824-1875), Joanna Catharina (ca.1827), Joannes Baptist (1829), Leopoldus Germarus (1833-1878), Maria Theresia (1833-1900), Franciscus Aloyius (1837-1838), Stephania (1839), Maria Theresia (1842-1908)

Als laatste komt Amelberga op de wereld, ze werd kantwerkster en  huwt in 1820 met Joannes Suy. Amelberga overlijd in het ouderlijke huis in de Paterstraat te temse als ze 21-jaar oud is. Bernard Riské sterft  een paar dagen voor zijn 82ste verjaardag op 2 feb 1846 te Temse.  Zijn vrouw stierf op 94-jarige leeftijd op 12 jun 1851.

  • Joannes Baptista RISQUE

Beroep: Wever, Houtzager

19 februari 1789, Temse –21 feb 1869, Temse

Doopheffers: Joannes Baptista LAUWREYS & Maria Catharina BUYTAERT

x. Gehuwd op 23 mei 1822, Temse, met Maria Francisca SCHATTEMAN

  • Beatrix RISKE

32 juli 1790, Temse–5 september 1790, Temse

Doopheffers: Petrus PEETERS & Maria Amelberga LAUWREYS

  • Lucia RISKE

19 oktober 1791, Temse – 6 okt 1853, Temse

Doopheffers: Francis BUYTAERT &Isabella Theresia LAUWREYS

x. Gehuwd op 14 mei 1818, Temse, met Henricus MERCKX

  • Carolus Ludovicus RISKE

Beroep: Dagloner

9 feb 1794, Temse – 12 mei 1866, Temse

Doopheffers: Petrus LAUWERIJS &Maria Amelberga Buytaert

x. Gehuwd op 29 jun 1822, Temse, met Amelberga Petronilla VERHUYCK

  • Carolus Benedictus RISQUE

Beroep:  Wever, Houtzager

19 aug 1797, Temse – 1 feb 1880, Temse

x. Gehuwd op 24 dec 1823, Temse, met Bernardina MUYS

  • Carolus Benedictus RISQUE

Beroep: Kantwerkster

25 apr 1800, Temse -8 aug 1821, Temse

x. Gehuwd op 15 jul 1820, Temse, met Joannes Gomarus SUY

 

1.1.5        Joannes Baptist RISKE en Maria Francisca SCHATTEMAN

De heer Joannes Riské zou rond 1812 op ong. 23-jarige in het leger van Napoleon zijn gegaan. Hij zou mee ten strijden gaan in de Zesde Coalitieoorlog die duurde van 1812 tot 1814. De gevechten vonden zich in heel Europa plaats. Joannes ging te voet naar Moskou en Lissabon. Nadien keerde hij terug naar Temse. Eens hij terug in Temse ging wonen werd hij wever samen met een vriend, Pieter Van Mieghem.

Een kleine tien jaar nadien kwam hij Francisca Schattemantegen in Temse. Francisca woonde bij een gastgezin in Temse en werkte daar als dienstmeid. Francisca was geboren in Gent.  Haar vader, Joseph was een soldaat die eind 18de eeuw stierf. Francisca’s moeder was zelfstandige (vermoedelijk verkoopster) in Gent.

Op 23 mei 1822 huwde Joannes en Maria Francisca in Temse om 11uur s’ochtends. Francisca kon een beetje lezen en schrijven, wat haar man niet kon. Na hun huwelijk gingen ze samen wonen in het ouderlijke huis van Joannes, in de Paterstraat te Temse.

De ouders van Joannes bleven daar ook nog wonen.  Na enkele jaren trad Joannes dan ook samen met zijn broers in de zaak van zijn vader. Hij ging mee bomen zagen.

In 1823 kregen Joannes en Francisca hun eerste kind Theresia Riské.  In 1827 kwam hun zoon Florentinus op de wereld. In  1858 sterft Francisca op 74-jarige leeftijd op 19 nov 1858. Haar man Joannes sterft enkele dagen na zijn 80ste verjaardag op 21 feb 1869.

  • Florentinus RISKE

Beroep: Houtzager

4 okt 1827, Temse –7 feb 1917, Temse

Doopheffers:

x. Gehuwd op 2 feb 1859, Temse, met Maria Prudentia BUYTAERT

  • Maria Theresia RISKE

31 aug 1823, Temse

Doopheffers:

 

 

1.1.6        Florentius RISKE en Maria Prudentia BUYTAERT

Figuur 1: Frans Riské (1864)

De 31-jarige Floris Riské en de 23-jarige Maria Prudentia Buytaert trouwde op 2 februari  1859  in Temse.  Floris werkte als houtzager, net zoals zijn vader. Zijn vrouw Maria Prudentia was kleermaakster. Maria Prudentia ging wonen in het ouderlijke huis van Floris, in de Paterstraat in Temse.  Een jaar na hun huwelijk krijgen ze hun eerste dochter “Maria Ludovica”. Ze overleed twee jaar later. In 1861 krijgen ze weer een dochter, Elisabeth. Zij steft op 4 jarige leeftijd. In 1862 bevalt Prudentia van een doodgeboren jongen. Hun derde dochter wordt geboren in 1863 ze krijgt de naam Maria, zij huwt in 1892 met de koetsier Polydoor Van Puyvelde.

In 1864 krijgen ze hun eerste zoon, Frans Leopold. Hij werd scheepswerver en mandenmaker. Hij huwde in 1889 met kantwerkster Mathildis De Meireleir.  Na hem volgen Josephina, Joanna en Leontina. Enkel Joanna overleefd haar kinderjaren. Ze blijft echter ongehuwd en overlijd in 1933 in het ziekenhuis van Temse.

Figuur 2: Elisa Riské (1877)

In  1868 krijgt Flor en Prutentia hun negende kind, hij krijgt de naam Kamiel. Hij werd arbeider en trouwde met Celestina Peiffer in 1890 te Temse. Later verhuizen ze naar Antwerpen. Drie van hun kinderen zullen op latere leeftijd in de jaren 30 vertrekken naar New York om daar een nieuw leven te beginnen. In 1870 krijgen Flor en Prudentia opnieuw een dochter, echter sterft zij een paar dagen na haar tweede verjaardag. In 1871 krijgen Flor en Prudentia een nieuwe zoon, Josephus.  Hij trouwde Cesarina Vergauwen in 1894 te Temse. Hij werd net zoals zijn vader houtzager. Nadien zal hij werken op “De Zaat” in Temse.

In 1872 komt Alphonsius op de wereld, die later nog schoenmaker zal worden. Na hem werd Louise geboren. Zij huwde met Alfons de Kinderen. Samen verhuisde ze naar Antwerpen. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak in 1914 vluchtte de hoogzwangere Louise naar Middelburg in Nederland. Ze bevalt daar van een doodgeboren kind op 24 november 1914. Eén dag later sterft ze zelf.

In 1875 werd Flor’s veertiende kind geboren, Henry. Hij sterft een paar weken na zijn eerste verjaardag. In 1877 werd Liza geboren. Ze ging werken op 14 jarige leeftijd bij graaf Le Grelle in Antwerpen. Ze kreeg een Nijverheidsteken 2de klasse. Ze overleed in op 97-jarige leeftijd in 1974 te Antwerpen. Haar broer Leo werd geboren op 8 april 1878, en trouwde met Dorothea Van Strydonck, hun vier zonen brachten het erg ver in de sport wereld. Zo deed Leon’s tweede zoon Hec tor mee aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Hector heef ook een aanval van de bende van nijvel meegemaakt aan zijn woning. Leo was de oudste inwoner van Temse, maar hij overleed enkele weken voor zijn 100ste verjaardag in 1978.

Figuur 3: Leo Riské (1878)

Eind 1979 werd het laatste kind van Floris en Prudentia geboren. Ze kreeg de naam Emma.  Emma verhuisde naar Antwerpen om te werken als dienstmeid in de Brederrode. Ze woonde amper een kilometer van haar broer Kamiel. Kamiel woonde in de Verlatstraat 3, naast Lambertus Josephus Boutsen. Later zou Emma trouwen met Lambertus.

 Het gezin van Flor en Prudentia bestond dus in totaal uit 17 kinderen. Prudentia Buytaert sterft eind januari 1917 op 81-jarige leeftijd, haar man Florentinus steft stipt twee weken later op 89-jarige leeftijd.

  • Maria Ludovica RISKE

30 januari 1860, Temse –24 januari 1862, Temse

Geboortegetuigen:

Overlijdensbericht: Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT

  • Elisabeth RISKE

26 april 1861, Temse –27 september 1865, Temse

Geboortegetuigen:

  • Naamloos geboren jongen

1 maart 1862, Temse –1 maart 1862, Temse

Overlijdensbericht: Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT, Augustinus RAUWELS

  • Maria RISKE

25 februari 1863, Temse

Geboortegetuigen: Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT, Augustinus RAUWELS

x. Gehuwd op 27 januari 1892, Temse, met Polydoor VAN PUYVELDE

  • Franciscus Leopoldus RISKE

Beroep: Hobby hondentrainer en kweker, scheepswerver, Mandenmaker

11 maart 1864, Temse - 17 maart 1951, Temse

Geboortegetuigen: Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT, Augustinus RAUWELS

x. Gehuwd op 21 augustus 1889, Temse, met Maria Mathildis DE MEIRELEIR

  • Josephina RISKE

4 maart 1865, Temse - 21 augustus 1865, Temse

Geboortegetuigen: Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT, Franciscus STOFFYN

  • Joanna RISKE

29 juli 1866, Temse - april 1931, Temse

Geboortegetuigen: Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT, Franciscus STOFFYN

  • Leontina RISKE

28 juni 1867, Temse - 14 april 1872, Temse

Geboortegetuigen:

  • Camillius RISKE

Beroep: Arbeider als mandenmaker, Magazijnier

9 okt 1868, Temse - 4 jul 1916, Temse

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd op 19 nov 1890, Temse, met Maria Celestina PEIFFER

  • Celestina RISKE

1 mrt 1870, Temse - 15 mrt 1872, Temse

Geboortegetuigen: Eduardus JOOSSENS (Broer van haar grootmoeder Virginia JOOSSENS), Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT

  • Josephus RISKE

Beroep: Houtzager, Scheepsmakergast

4 feb 1871, Temse –

Geboortegetuigen: Joannes RISKE (Onbekende relatie, hij was 40 jaar bij aangifte), Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT

x. Gehuwd op 16 aug 1894, Temse, met Cesarina Victoria VERGAUWEN

  • Alphonsius RISKE

Beroep: Schoenmaker

21 nov 1872, Temse - mei 1923, Temse

Geboortegetuigen: Jacobs RISKE (Neef van vader van het kind), Florentinus RISKE, Josephus EVERAERT

  • Maria Ludovica (Louise) RISKE

25 jul 1874, Temse - 25 nov 1914, Middelburg (Nederland)

Geboortegetuigen: Leopoldus Germandus RISKE (Neef van vader van het kind), Franciscus DE BLOCK, Florentinus RISKE

x. Gehuwd op                        ,                      met Alfons DE KINDEREN

  • Henricus Josephus RISKE

25 nov 1875, Temse - 2 dec 1876, Temse

Geboortegetuigen: Hendricus CARNIET, Florentinus RISKE, Frans DE BLOCK

  • Maria Elisabeth RISKE

Dienster te Antwerpen bij Le Grelle

26 feb 1877, Temse - 1 sep 1974, Antwerpen

Geboortegetuigen: Jan BUYTAERT, Florentinus RISKE, Franciscus STOFFYN

  • Leo RISKE

Schrijnwerker

8 apr 1878, Temse - 27 feb 1978, Temse

Geboortegetuigen: Jan VERCOUTEREN, Florentinus RISKE, Frans DE BLOCK

x. Gehuwd op 3 jul 1907, Temse, met Dorothea VAN STRYDONCK

  • Emma Theresia RISKE

Beroep: Dienstmeid

2 nov 1879, Temse

Geboortegetuigen: Alphonsus VERCAUTEREN, Florentinus RISKE, Frans DE BLOCK

x. Gehuwd op 23 maart 1904, Antwerpen met Lambertus Josephus BOUTSEN

 

1.1.7        Franciscus Leopoldus RISKE en Maria Mathildis DE MEIRELEIR

Figuur 4 Frans Leopold Riské en zijn vrouw Mathilde

Het koppel  Frans Riské en Mathildis De Meireleir kregen voor het eerst een kind op 8 juni 1887. Deze zoon kreeg de naam Albert mee. Omdat Frans en Mathildis nog niet getrouwd waren, werd Albert neergeschreven als “Albert De Meireleir”. Pas na hun huwelijk op 21 augustus  1889 in Temse, kreeg Albert de achternaam van zijn vader Frans mee.  Frans was een mandenmaker en scheepswerver. Als hobby kweekte en trainde hij honden. Zijn echtgenote Mathildis was een fabriekswerker, nadien was ze kantwerkster. Een klein jaar na hun huwelijk krijgen ze hun eerste dochter, Maria  Riské.  Nadien volgede nog  14 andere kinderen:  Alice, Kamiel, Hortencia, Celestina, Martha, Leon, Josephus, Florimond,Frans, Amedé, Anna, Jean Baptist, Gerard en Odila.

Enkelen overleden als kind. Twee kinderen van dit gezin stierven vrij snel na elkaar aan TBC. Toen het ene kind  plotseling overleed, kreeg de andere de ‘propere’ lakens. Daardoor stierf ook het andere kind snel aan de besmettelijke ziekte. De jonge Antoon stierf net voor zijn communie. Heel het gezin woonde in de Eeckhoutdriesstraat 30 in Temse. Mathilde kon moeilijk stappen door een ziekte, ze zou ooit een beroerte hebben gehad.

 

 

Albert, de oudste van het gezin sterft op 30-jarige leeftijd tijdens de pest epidemie op het einde van de eerste wereldoorlog, zijn twee zonen Frans (Zie Foto) en Maurits worden grotendeels opgevoed door hun grootouders Frans en Mathildis.

Figuur 5: Frans Riské, zoon van Albert

Alice, hun derde kind is nooit getrouwd. Ze besliste op jonge leeftijd om voor haar ouders te blijven zorgen. Ze was meid in Mechelen in 1918 in de  Lange Ridderstraat, een jaar later trok ze naar Goemaerelei in Antwerpen. In 1922 ging ze dan naar de Hoogstraat in Antwerpen. Nadien trekt ze terug in bij haar ouders, waar ze blijft wonen tot ze naar het rusthuis gaat. Uiteindelijk sterft ze in het rusthuis in Tielrode in 1979. Kamiel was een oud-strijder in de eerste wereldoorlog. Tijdens een gasbom raakt hij verstikt. Toch overleefde hij het en verhuist hij na de oorlog naar Antwerpen om te trouwen met Maria Suetens. Ze kregen in 1921 een zoon “Kamiel Junior”.  Op 16 mrt 1923 overlijdt Kamiel aan de gevolgen van de gasbom. Zijn zoon junior wordt op jonge leeftijd doof door de mazelen. Door deze beperking trouwt hij nooit, hij werd schilder.

Josephus en Maria stierven in 1955, Maria werd burgerlijk begraven. Florimond opende met zijn vrouw een speelgoedwinkel en een schoenenwinkel. Ook was hij Diamantslijper.  Amedé ging werken met zijn broer Jean Baptist op de boelwerf “De Zaat” in Temse.  Na vele ruzies scheidde Amedé van zijn vrouw Amelberga. Jean Baptist verhuisde naar Bornem om daar te trouwen met Madeleine Janssens.

Figuur 6: Frans Leopold Riské als bejaarde

Mathilde De Meireleir overleed op 26 jan 1949 in Temse, haar man Frans Riské overleed op 17 mrt 1951 in Temse. Hun kinderen waren:

  • Albert DE MEIRELEIR (Gewettigd na huwelijk als RISKE)

Beroep: Mandenmaker

8 jun 1887, Temse - 19 apr 1918, Temse (Doodsoorzaak: Overleden door de pestepidemie op einde van wereldoorlog 1))

Geboortegetuigen: Josef EVERART, Frans DE BLOCK

x. Gehuwd op 4 aug 1909, Temse, met Emma MEERT

  • Maria RISKE

1 jul 1890, Temse - 20 okt 1955, Temse

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd op 31 jan 1917, Temse, met Arthur Frederic BRESSINCK

  • Alice Hortencia RISKE

Beroep: Werkte in Antwerpen als dienster bij degrelle, zorgde voor haar ouders

19 sep 1891, Temse - 1 mrt 1979, Temse

Geboortegetuigen:

  • Kamiel RISKE

Beroep: Beroepsmilitair, Wapenede bij de luchtmacht

25 feb 1893, Temse - 16 mrt 1923, Antwerpen (Doodsoorzaak: overleden door gevolgen van verstikkingsbom)

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd op 10 jul 1920, Temse, met Maria Mathildis Augusta BRESSINCK

  • Hortencia Fransisca (Valentina) RISKE

7 augustus 1894, Temse – 30 juli 1914, Temse

Geboortegetuigen:

  • Odila Celestina RISKE

21 januari 1896, Temse – 9 november 1902, Temse

Geboortegetuigen:

  • Martha Ludovica  RISKE

Beroep: Dienstmeid te Antwerpen

18 apr 1897, Temse - 14 jan 1920, Temse

Geboortegetuigen:

 

  • Leon Alfred RISKE

Beroep:

12 nov 1898, Temse - 25 jun 1978, Temse

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd op 11 mei 1923, Temse, met Maria Ludovica DE COSTER

  • Josephus  RISKE

Beroep: Mandenmaker, lid van Sint-Bernardusgenootschap

10 apr 1900, Temse - 19 mrt 1955, Boom

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd met Maria Carolina Urbania DE BRUYN

  • Florimond Kamiel RISKE

Beroep: Diamantslijper, speelgoedwinkel, schoenenwinkel

13 mei 1901, Temse - 10 jun 1971, Temse

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd op 24 sep 1926, Temse met Rachel Maria STUER

  • Frans Antoon RISKE

26 feb 1903, Temse - 23 jan 1914, Temse (Doodsoorzaak: TBC)

Geboortegetuigen:

  • Amedé RISKE

Beroep: meubelmaker, Houtscheepmaker op De Zaat

27 mei 1904, Temse - 6 jan 1982, Temse

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd in sep 1928, Temse met Amelberga SERVOTTE, nadien gescheiden.

  • Anna RISKE

7 dec 1905, Temse - 28 sep 1906, Temse

Geboortegetuigen:

  • Jean Baptist RISKE

Beroep: meubelmaker, schrijnwerker en houtscheepmaker op De Zaat

19 jan 1907, Temse - 19 okt 1989, Bornem

Geboortegetuigen:

x. Gehuwd op 26 dec 1933, Bornem met Maria Magdalena JANSSENS

  • Gerard RISKE

3 mei 1908, Temse - 5 nov 1909, Temse

Geboortegetuigen:

  • Odila RISKE

20 aug 1910, Temse - 11 dec 1912, Temse

Geboortegetuigen:

12-03-2016 om 21:17 geschreven door mathieupeeters

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (16 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • De Familie Armirotto - Armerotte - Armerotti
  • De Familie Riské - Risqué - Rischke
    Zoeken in blog

    Contact

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!