06-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene Ster - UDI'19

Titel voor UDI en terugkeer naar de Hoofdklasse !

Door:Fons Boekelder

Zondag wist UDI door een 1-1 gelijkspel op Groene Ster in Heerlerheide, de titel veilig te stellen en naaste concurrent Blauw Geel achter zich te houden. Na een verblijf van 1 jaar in de eerste klasse keren zij volgend seizoen voor de 3e keer in het 90 jarige bestaan van Uitspanning Door Inspanning terug in de hoogste klasse van het amateurvoetbal in Nederland.
    Een mooier cadeau voor de club was niet denkbaar. Proficiat !!!
    John Meijs en zijn technische staf heeft met deze, toch grotendeels onervaren selectie een huzaren stukje geleverd om in een zo’n korte termijn terug te keren naar de hoofdklasse. CHAPPEAU !!!

Voor Groene Ster stond er gisteren niets meer op het spel, alleen hun sportieve plicht te vervullen. Groene Ster was immers al verzekerd van de 4e plaats en zou hierdoor de periodetitel van de kampioen overnemen, dat het recht geeft om nacompetitie te spelen.
    Zij gaan dat doen met drie periodekampioenen uit de eerste klasse C, de andere twee uit de 1e klasse D EHC uit Hoensbroek en Blauw Geel uit Veghel en de nr. 12 uit de hoofdklasse voor een plaats volgend seizoen in de hoofdklasse.

UDI heeft de titel in Heerlerheide niet cadeau gekregen; ze hebben er zelfs 50 minuten met 10 man kei en keihard voor moeten strijden. Binnen tien minuten was tweemaal de paal voor beide partijen de reddende engel. In de 5e minuut was het Johan Vissers die zijn pegel van de paal zag terug ketsen in het veld. Vier minuten later was het Groene Ster speler Tom Deelen die zijn inzet door de paal gekeerd zag worden. In de 21e minuut is het Matthias van Zanten, die de doorgebroken speler Irio Lagarde binnen de 16 meter neerhaalt en van geluk mag spreken dat hij niet met rood word bestraft. Scheidsrechter Rijbroek besluit de bal op de stip te leggen. Dit buitenkansje word prima verzilverd door Rico Goffin 1-0. Twee minuten later is het Johan Vissers die met een goede actie de stand terug brengt op 1-1. In de 33e minuut is het Donny van Herpen die geheel onnodig tegen een gele kaart oploopt en wat later zou blijken met desastreuze gevolgen, wegens het hinderen van de Groene Ster doelman. Even later is het Mark van den Meulenhof als rots in de branding, die een schot van een Groene Ster aanvaller Irio Lagarde net voor de doellijn keert.
    Op slag van rust is het Maurice Verbunt die Johan Vissers binnen de 16 meter neerlegt en dit leverde de tweede strafschop van de middag op. Donny van Herpen was het die UDI op een 1-2 voorsprong kon brengen, maar zijn inzet gekeerd ziet door Patrick Smits. De daaropvolgende actie van Donny om in de rebound alsnog te scoren, werd door de scheidsrechter bestraft met een gele kaart. Met de eerdere gele kaart betekende dit dus rood en UDI ging daardoor met 10 man een hele lastige middag tegemoet.
    John Meijs paste in de rust een wissel toe en bracht de verdedigende middenvelder Robin van Cuijk, in plaats voor de meer aanvallend ingestelde Michiel van Zuidam. Groene Ster gaf zich niet gewonnen en bleven voor de aanval kiezen met de daarbij gepaard gaande overtredingen. In de 66e minuut is het Robin van Cuijk die nog een keer uithaalt maar zijn inzet belandt in de handen van keeper Patrick Smits. Het bleef tot de laatste minuut bloedstollend spannend. UDI hield stand, al was het met dicht geknepen billen. Ook bij de supporters gierden de zenuwen door de keel, want wat duurde de tijd toch lang. Na 93 minuten klonk het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Rijbroek en kwam aan alle spanning een einde en kon het feest door spelers, technische staf en supporters in volle gang worden gezet.

Foto's: Robert Janzen