FONDUEN/GOURMETTEN
Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in nabijheid van vuur. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet op tafel.
- Zorg dat het fondue/gourmet stel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat.
- Realiseer u dat een spiritus vlam nagenoeg onzichtbaar is. Deze kan dus nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is.
- Zet een elektrisch fondue/gourmet stel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over de draad struikelen en het fondues/gourmet stel meesleuren. Indien er gebruik wordt gemaakt van een haspel dient deze in zijn geheel te worden uitgerold.
- Gebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge tempratuur die daarvoor nodig is.
- Laat kinderen nooit alleen met fonduen/gourmetten.
- Bij het fonduen/gourmetten kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren. Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken
FRITUREN
- Gebruik alleen oliƫn en vetten die speciaal voor het frituren bestemd zijn; dus geen margarine, boter of braadvet.
- Laat de frituurpan nooit onbeheerd achter.
- Zet de pan zo neer dat hij niet wiebelt.
- De pan moet een goed passend deksel hebben.
- Doe geen grote hoeveelheden tegelijk in de pan. Hierdoor kan de olie over de rand van de pan gaan en brand veroorzaken.
- Slaat de vlam in de pan, handel dan als volgt:
Schuif het klaar gelegde deksel van u afgericht over de pan (gebruik dit deksel als paraplu) zet het gas of electra uit indien mogelijk zet de afzuigkap uit blus nooit met water laat het deksel op de pan liggen ga niet met de pan lopen
|