Inhoud blog
  • Stijn - Op de radio - DM 23 02 2023
  • 'Dat geleuter over cancelcultuur in Vlaanderen, mensen toch' - DM 11/02/2023
  • We moeten terug naar de essentie: eerst de taal - DM 27 08 2022 - Bart Eeckhout
  • Philippe Van Parijs: Taal en Rechtvaardigheid
  • Meer Latijn leidt tot meer welzijn. Zeker op termijn. - DM, 24/06/2022 - pag.22
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Taaldemocratie
    Taalkundig-culturele democratie kan slechts gerealiseerd worden door gebruik van een Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede (= G.E.N.T.) taal, zoals het Esperanto.
    17-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reactie van Anne Provoost op de brief van Geert van Istendael in MO
    Van: "anneprovoost1" <anneprovoost1@gmail.com>
    Aan: "dan vanherpe" <dan.vanherpe@telenet.be>
    Cc: "geertvanistendael" <geertvanistendael@proximus.be>, "webredactie" <webredactie@mo.be>, "Koen Daniels" <koen.daniels@n-va.be>, "Basil Claeys" <basil.claeys@gmail.com>, "martha claeys" <martha.claeys@hotmail.com>, "Cornelius Claeys" <claeyscornelius@gmail.com>, "Manu Claeys" <manuclaeys1@gmail.com>
    Verzonden: Zaterdag 11 januari 2020 12:15:46
    Onderwerp: Re: Een auteur die argumenten levert tegen de vrije meningsuiting?

    Geachte Heer Van Herpe,
    Dank voor uw bericht.
    Mijn 21-jarige zoon Basil Claeys won zonet de essaywedstrijd van DeBuren met een stuk dat u wellicht plezier zal doen. Hij bewijst dat de jonge generatie het Esperanto nog altijd meeneemt in een pleidooi naar meertaligheid. De link naar zijn essay vindt u hier.
    Basil is toen hij zestien was uitwisselingsstudent geweest in Japan en woonde een jaar lang in een afgelegen gezin waar men geen woord Engels sprak. Hij spreekt sindsdien vloeiend Japans. Hij heeft recent anderhalf jaar filosofie en geschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Wenen. Hij spreekt dus ook vloeiend Duits. Mijn twee andere kinderen hebben een soortgelijk parcours afgelegd. Zij hebben uitwisselingen gedaan in Uruguay, Berlijn en de Filipijnen. Mijn oudste zoon heeft een half jaar in Saoedi-Arabië gewerkt. Ik vertel dit als geruststelling voor Geert van Istendael. De toekomst ziet er goed uit, en als je kijkt naar de opvoeding die ik mijn kinderen heb gegeven valt wel mee met mijn neokolonialisme en slaafsheid en door het stof kruipen, vind ik zo zelf;-)
    Hartelijke groet aan u en uw omgeving en beste wensen voor 2020,
    Anne
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ik stuurde haar volgende reactie.


    Van: "dan vanherpe" <dan.vanherpe@telenet.be>
    Aan: "anneprovoost1" <anneprovoost1@gmail.com>
    Cc: "geertvanistendael" <geertvanistendael@proximus.be>, "webredactie" <webredactie@mo.be>, "Koen Daniels" <koen.daniels@n-va.be>, "Basil Claeys" <basil.claeys@gmail.com>, "martha claeys" <martha.claeys@hotmail.com>, "Cornelius Claeys" <claeyscornelius@gmail.com>, "Manu Claeys" <manuclaeys1@gmail.com>, "nieuwsbrief" <nieuwsbrief@apache.be>
    Verzonden: Dinsdag 14 januari 2020 10:31:22
    Onderwerp: Re: Een auteur die argumenten levert tegen de vrije meningsuiting?

    Geachte mevrouw Provoost,

    Vooreerst mijn hartelijke dank voor het feit dat u de moeite nam om mij (dan modaal) te antwoorden, Gedurende de meer dan 20 jaar dat ik mij inzet voor erkenning van de mogelijkheden van het Esperanto als communicatief en pedagogisch project is dat eerder de uitzondering dan de regel.

    Uw kinderen mogen zich gelukkig prijzen dat u ze een dergelijke opvoeding hebt kunnen geven. De toekomst ziet er inderdaad goed uit... voor hen. U zal het met mij eens zijn dat niet iedereen de (intellectueel-sociaal-economische) mogelijkheden heeft om een dergelijk parcours af te leggen, laat staan dat iedereen daarvoor geïnteresseerd zou zijn. U bevindt zich in een bevoorrechte positie.

    Ook minder getalenteerde/gefortuneerde mensen hebben recht op verruiming van hun culturele horizon. Dit is mogelijk via een lingua franca die 'iedereen' met een minimale investering van tijd, geld en energie kan leren. Wij denken dat Esperanto hiervoor uiterst geschikt is.

    **************************

    Ik heb het boeiende essay van uw zoon met heel veel interesse gelezen! Het is mij echter niet duidelijk of hij zelf ooit Esperanto geleerd en gebruikt heeft.

    Mag ik, als dan modaal, zo vrij zijn enkele bedenkingen te formuleren?

    – Muziek, poëzie, kunst, film en andere culturele uitingen lopen bijna altijd langs de lijnen van de taal.

    Taal is op de eerste plaats een communicatiemiddel en op de tweede plaats een vehikel voor cultuur. Een groot deel van wat met cultuur te maken heeft is niet (moeder)taalgebonden: de beeldende kunst, instrumentale muziek, architectuur, geschiedenis, leef- en eetgewoontes, enz. Wat literatuur, poëzie, film en theater betreft, twee bedenkingen

    1. De inhoud, de boodschap is voor de meerderheid belangrijker dan de vorm (het esthetische). Die inhoud is ook te kennen via vertalingen/ondertiteling, zelfs in het Esperanto!.

    2. Hoeveel mensen lezen een boek, gaan naar het theater? Hoevelen doen dat in een andere dan hun moedertaal? Hoeveel niet-moedertaalsprekers kunnen de fijnste taalschakeringen vatten of erdoor beroerd worden? Hoeveel jaren studie en/of verblijf in het moederland zijn vereist om bij benadering die schakeringen te vatten? Gaat u een enorme hoeveelheid tijd, geld en energie investeren om Dostojewski in het Russisch te kunnen lezen, als u dat ook in het Nederlands kan? https://www.esperanto.be/fel/nl/esym10.php

    – De meeste Vlaamse kinderen die niet in de buurt van Brussel of de taalgrens wonen komen in hun ‘leefwereld’ weinig in contact met het Frans.

    Hoogleraar Wilfried Decoo zegt over het leren van een taal: je moet als leerder zélf, op allerlei wijzen, en zoveel mogelijk, dagelijks met de taal bezig bezig bezig zijn. (De Standaard 20/03/2001 : Bezig, bezig, bezig zijn,) Hoeveel mensen hebben daarvoor de kans of zijn daarvoor geïnteresseerd en gemotiveerd?

    – Natuurlijk kan je overal met Engels terecht.

    Oh ja? Een vriend van mij heeft het onlangs mogen ervaren na een dringende opname (darmperforatie) in een ziekenhuis in Moskou: niemand bleek daar Engels te verstaan! Hij is er niet levend buitengekomen.

     Als Vlamingen en Walen enkel nog in het Engels met elkaar spreken, zijn er geen Belgen meer.

    Als ze helemaal NIET met elkaar kunnen spreken omdat ze mekaar niet verstaan hoe gaan ze dan mekaar ooit kunnen begrijpen? De efficiëntste manier om elkaar (Europees en wereldwijd) te verstaan is een eenvoudige taal die door 'iedereen' (= het grootste aantal mogelijk) kan geleerd worden. Met elkaar kunnen communiceren is het begin van elkaar leren begrijpen.

    – De tael is gansch het volk, dus een multiculturele maatschappij heeft veel talen nodig. Toch wordt er op school weinig ingezet op talen.

    Is het dan niet onbegrijpelijk dat men de didactische en pedagogische mogelijkheden van Esperanto blijft negeren? Esperanto als basistaal voor (passieve) meertaligheid en als taalbasis voor een betere kennis en beter inzicht in de moedertaal, voor het bevorderen van het taalbewustzijn, voor....

    http://www.parliament.scot/S4_EuropeanandExternalRelationsCommittee/Inquiries/22._Webpage_Submission_from_Scottish_Esperanto_Education_Group.pdf

    https://en.wikipedia.org/wiki/Propaedeutic_value_of_Esperanto ;

     Wie de verschillende culturen en gemeenschappen serieus neemt, heeft interesse in hun taal.

    Wie de verschillende talen, culturen en gemeenschappen serieus neemt en respecteert, kan het best Esperanto omarmen.

    https://www.liverpool.ac.uk/continuing-education/news/stories/title,1181967,en.php

    TIARA: There Is A Real Alternative! (Niet te verwarren met Tarara : – ) )

    Ik wens u, uw zoon en uw andere kinderen als meertalige (Esperanto inbegrepen!) wereldburgers nog veel succes in hun verdere leven.

    Vriendelijke groet,

    Dan Van Herpe

    Wouwerstraat 160

    2300 Turnhout

    Met toevoeging van de beelden: Esperanto beste opstaat en het citaat van David Rothkopf





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!