Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Mooie herinneringen

    05-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    :
    nationale feestdag in Bornem - het dagboek
    vrijdag
    De laatste volle dag is aangebroken. De druk neemt toe voor de sleutelfiguren en hun helpers om de verschillende uitdagingen op tijd tot een goed einde te brengen.

    Daarom besloot Eefje om haar team heel de nacht door te laten doorbakken. Het resultaat was deze morgen een enorme berg wafels en heel wat kleine oogjes. Het onweer en de regen die ze in de loop van de dag te verduren kregen, maakte het er zeker niet makkelijker op.

    Zowel Niels en Louisa planden deze namiddag een grote repetitie. Het werd voor beiden al snel duidelijk dat het niet zo'n eenvoudige klus zou zijn zulke grote groepen te organiseren. Er zal dan ook nog veel geoefend moeten worden om het hele gebeuren vlekkeloos te laten verlopen.

    Het bouwen van de locomotief liep vandaag als een trein. Het geheel kreeg steeds meer vorm en met oog voor detail werden de laatste stukken aan elkaar gemonteerd. Toch is het nog afwachten wat Johan voor morgen nog allemaal in petto heeft en of alles volgens plan zal verlopen.

    Siska trok deze morgen vroeg naar Gent, naar de drukkerij die de duizend 'Bornemsche gazetten' zal drukken. Letters werden gezet, papier in het juiste formaat gesneden en de inkt zorgvuldig aangebracht. Voor het resultaat zullen we moeten afwachten tot morgen!

    Iedereen in Bornem wacht vol spanning af of de vijf sleutelfiguren zullen slagen in hun opzet. En ook zij gaan waarschijnlijk een zoveelste slapeloze nacht tegemoet.

    donderdag
    Door de grote opkomst op de volksvergadering gisterenavond, konden alle vijf de sleutelfiguren vanaf vandaag rekenen op een heleboel extra steun en hulp van de mensen van Bornem.

    De ploeg van Eefje begon deze morgen al vroeg met het maken van het beslag. Alle ingrediënten werden in reusachtige hoeveelheden aangevoerd, en door een heel team op ambachtelijke wijze gemengd. Na de middag was het dan zover: tijd om de bakkers aan het werk te zetten, de vuren aan te steken en de eerste goudgele wafels tevoorschijn te toveren.

    Ook Niels wist zijn achterban al erg vroeg te verzamelen en naar alle uithoeken van het land te sturen. Twintig verschillende groepjes met dezelfde missie: vlaggen zoeken! De thuisblijvers bleven ijverig verder knippen, naaien en knutselen aan hun deel van het kleurrijke spektakel.

    Tot in de vroege uurtjes schreven Siska en haar helpers aan de artikels die hun 'Bornemsche Gazet' zouden vullen. Deze morgen trokken ze dan naar een authentieke drukkerij om enkele proefdrukken te maken.

    Johan was de hele dag in de weer om samen met enkele gemotiveerde schrijnwerkers de massa's hout vakkundig te bewerken. Eén voor één werden de locomotief onderdelen in elkaar geknutseld en afgewerkt.

    Louisa's zoektocht naar kleding, gebruiksvoorwerpen en materialen anno 1831 ging nog een poosje verder. Ondertussen werd ook een team ingezet voor het schilderen van de decors voor de tien taferelen.

    woensdag
    Deze ochtend stonden Steph en Geena al in de vroege uurtjes op de markt om alle Bornemse inwoners massaal op te roepen om naar de volksvergadering te komen. Ook de vijf sleutelfiguren waren al vroeg uit de veren om aan de uitdagingen verder te werken.

    Voor Eefje was het moment aangebroken om te proberen een eerste ambachtelijke wafel te bakken. Rudy, een Bornemse bakker, hielp haar bij het bereiden van het beslag en het testen van de traditionele ijzers. Het werd het gezelschap snel duidelijk dat er vele bereidwillige mensen nodig zouden zijn om zaterdag iedereen op tijd van lekkere wafels te voorzien. Toch is Eefje vastberaden de moed niet op te geven en te slagen in haar opdracht.

    Siska kreeg het goede nieuws te horen dat ze rond de middag het ziekenhuis zou mogen verlaten. In afwachting daarvan hielp ze zo goed ze kon met de zoektocht naar een drukkerij, die de krant zou willen drukken... met succes!

    Louisa schakelde vandaag een team van naaisters in die haar zouden helpen traditionele kledij te maken. Ook Niels trok naar het rusthuis, waar hij zijn vrienden aan het werk zette om grote lappen stof tot kleurrijke vlaggen om te toveren.

    Het bouwen van een reusachtige locomotief was voor Johan onmogelijk zolang hij niet over de juiste materialen beschikte. Daarom trok hij vandaag naar enkele houtzaken in de buurt die hem misschien zouden kunnen voorthelpen. Al snel vond hij alles wat hij nodig had en kon hij beginnen met de praktische kant van de opdracht te organiseren.

    's Avonds stroomde er zoals gehoopt een massa volk samen op het kerkplein voor de aangekondigde volksvergadering. De vijf sleutelfiguren bleken op veel steun te kunnen rekenen van de Bornemenaren. Het zware werk kan beginnen!

    dinsdag
    Voor Siska begint de week niet helemaal zoals gepland. Vanochtend kreeg ze het slechte nieuws te horen dat ze zo snel mogelijk geopereerd moest worden als gevolg van een blindedarmontsteking. Gelukkig is er Jurgen die voor haar een tijdje wil inspringen, totdat ze weer op krachten gekomen is en zich opnieuw goed genoeg voelt om verder te gaan met haar uitdaging.

    Johan trok deze morgen vroeg voor wat inspiratie naar het spoorwegmuseum in Mechelen.
    Wat hij daar te zien kreeg, gaf hem een mooi beeld van hoe het geheel er zou moeten uitzien op ware grootte en welke materialen het meest geschikt zouden zijn voor zijn locomotief. Daar bovenop werd hem een plan meegegeven dat een mooi vertrekpunt vormt.

    Het bezoek aan bakkerij Paul Joos was voor Eefje en vriendin Kirsten een grote stap in de goede richting. Er werd hen een traditioneel recept beloofd en de vele contacten van de patissier kwamen hen erg van pas voor het verzamelen van de ingrediënten die essentieel zijn voor het bakken van wafels op traditionele wijze.

    Louisa en haar kleinzoon Donny waren heel de voormiddag druk in de weer met het bekijken van de mogelijke wegen die ze zouden kunnen inslaan bij het uitwerken van de taferelen. Na ontelbare telefoontjes met onder andere Bornemse harmonieën en koetsiers begint het spektakel steeds meer en meer een concrete vorm aan te nemen. Na een bezoekje aan de koetsstallen van de Graaf kwamen ze alvast in de sfeer, die ze hopelijk zaterdag ook op het publiek kunnen overdragen.

    Ondertussen kwamen Niels, zijn medesportmonitoren en vrienden samen om te brainstormen over de de wijze van aanpak die ze het best zouden hanteren. Als al deze enthousiaste mensen een steentje bijdragen, ziet het er goed uit voor deze ster!

    maandag
    De mensen van Bornem mogen zich klaar maken om een heuse reis in de tijd te maken. Kate Ryan heeft hen immers uitgedaagd om de tijd terug te draaien tot 1830, het jaar waarin ons Belgenlandje onafhankelijk werd. Naar verluid zouden de inwoners van Bornem er ongeloofelijk veel zin in hebben. Zullen zij er in slagen om Kate Ryan aanstaande zaterdag van haar sokken te blazen?

    Deze morgen waren er alleszins kandidaten genoeg. Stef en Geena trokken naar de wekelijkse markt op maandag op zoek naar slachtoffers. Geena was nog maar net op zoek toen ze op Louisa stootte. Louisa mag dan wel de oudste sleutelfiguur zijn van het gezelschap, ze is nog heel actief in het Bornemse verenigingsleven. Ze kan dan ook rekenen op tientallen vrienden die haar zullen helpen om tien taferelen uit 1830 op poten te zetten. Maar hoe zag Bornem eruit in 1830? Louisa heeft ongetwijfeld nog wat opzoekwerk voor de boeg!

    Ondertussen kwam Stef Eefje tegen. Kan zij tegen zaterdag voor wafels zorgen voor iedereen? Eefje heeft even getwijfeld maar uiteindelijk zegt ze toch volmondig "ja". Geen makkelijk klus, want de wafels moeten gebakken worden op ambachtelijke wijze! Maar hoe ging dat precies in zijn werk? Aan Eefje om dat uit te pluizen!

    Ondertussen zette ook Geena haar zoektocht verder, tot ze de 21-jarige Niels tegenkwam. Hij wilt, met de hulp van heel zijn monitorenploeg van de sportdienst, op zaterdag zorgen voor een spectaculair vlaggenspektakel. Niet zomaar een spektakel, want er moeten minstens 500 verschillende vlaggen wapperen.

    Siska heeft wel een heel speciale reden om deel te nemen aan Fata Morgana. Volgende week vertrekt zij voor 2 jaar naar Senegal. Siska wil dan ook een mooi geschenk nalaten aan Bornem. Zij moet tegen zaterdag zorgen voor een authentieke Bornemse krant uit 1830, gedrukt op de manier van toen. Siska zal haar verhuisdozen dus nog even aan de kant moeten schuiven want deze opdracht is zeker geen makkie.

    Johan, tenslotte, moet tegen zaterdag zorgen voor een authentieke locomotief die in België reed. Johan is pistoolverfer dus gelukkig kent hij wat mensen uit de sector die hem kunnen helpen. Zal Johan Bornem zaterdag aan een vijfde ster kunnen helpen?



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 29/09-05/10 2008
  • 03/09-09/09 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!