Inhoud blog
  • Een democratische bananenrepubliek
  • Obama Bin Laden
  • Kritisch dagblog
    Zoeken in blog

    Categorieën
    Kritisch Dagblog
    Doe nooit aan anderen wat je voor jezelf niet zou willen
    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een democratische bananenrepubliek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Laat eens in godsnaam al die namen van personen weg. De partijtucht domineert immers en maar enkelen, zelfs onbekenden, houden de touwtjes hier taalgrensoverschrijdend dictatoriaal stevig in handen. 
    Hier in Vlaanderen is politiek helemaal geen FAN-tastisch gebeuren. 
    Ooit was de VU een idealistisch Vlaamse drukkingsgroep tot de geur van de eigenbelangen onder hun neus kriebelde en de ballon spatte uit mekaar richting alle kleuren van uiterst links tot uiterst rechts. Zo zullen er nog van die idealisten in een toekomstbeeld uit mekaar spatten. 
    Een kleuterklas met eigenzinnige mensjes die moeten luisteren naar de juf die met veel geluk je naam nog kan onthouden. 
    Nee, bij elke lijstvorming, op de knieën liggen om één bankje naar voor te mogen. 

    De bevolking die democratisch moet stemmen, wordt zelfs tegenwoordig gedoogd gestraft als ze de democratie niet mogen toepassen in een staat waar democratie ver zoek is als we reeds bij het opstellen van de kieslijsten al vooraf weten wie de dikbetaalde onverslijtbare zetels mag gaan beleggen.  Als ze tenminste ooit in die vier jaar komen zetelen. Ofwel zoon- of dochterlief.

    In elk geval de lijstvolgorde is nog altijd (van) superbelang-rijk. Want die lijststem blijft maar meetellen. Al is het vandaag nog amper voor de helft. Ook de ernaastgevallenen worden mogelijk nog even veelvuldig opgeraapt via de democratische coöptaties en wie goed kan tellen denkt nog even mee met de opvolgerslijsten. Men kan zo zelfs minister worden zonder ooit op een lijst te hebben gedaan.
     
    Een zeer lullige democratie. 
    Wie grondig of maar heel even nadenkt weet zeer goed dat vandaag opnieuw verkiezingen dezelfde boegbeelden tegen mekaar zet om een nieuw-jaar tijd te winnen, maar de gemeenschap wel vele miljoenen kost. 
    Want de politiek betaalt gul de partijen én media om het onrechtstreekse publicitaire evenwicht ogenschijnlijk in stand te houden. Hoe groter, hoe meer. Toch democratisch verdeeld zeker. 

    Eens verkozen = de plicht van verantwoordelijkheid moeten nemen. Zelfs persoonlijk. Strafbaar zoals in Den Haag.
    Maar niet, zoals nu een jaar lang tegen mekaar liggen zeuren lijk kleuters die geen snoepje of GSM krijgen. Hebberigheid en uitdeeldrang is de politieke boodschap. 
    Niemand mag juist weten waarover vandaag gepraat werd of wordt binnen als buiten de wandelgangen. 
    Bezigheidsterapie. "Geef de kinderen de wereld". 
    We worden wat voorgelogen voor die duurzame reclame. Wat men ook van u moge zeggen of schrijven. Goed of slecht. 
    Eén ding weten we. Het begon met een bh-tje. Geliefkoosd Belgisch politiek speelgoed uit Vilvoorde. Walen contra Vlamingen. Al jaren… Al altijd.

    Het is steeds graag meegenomen en vooral brengt vree goed op zonder iets te moeten presteren. Hoe men het ook heet. En als men een stom boek - elke dag verschijnt wel ergens een politiek of FAN-boek - wielrenner of drugverslaafde - dat alles een beetje op de helling zet. Doet rollen en kopen. Dat weten de zeer bekwame journalisten ook. De geest-schrijvers weten dat nog beter. Zij dragen zelfs geen enkele verantwoordelijkheid over fouten en inhoud omdat ze niet gekend zijn. Als ze maar gelezen en betaald worden voor hun geestbrouwsels. Soms erg oppervlakkige fanmail in boekvorm.

    Dit land is al een ieder-voor-zich-republiek sinds 1830. Of zie je het misschien anders?
     
    Leefbare democratie heeft men hier nooit gekend. We moesten van in het begin vechten voor gelijkwaardigheid. Stemrechten voor armen, vrouwen, Vlaams, Waals... Alochtoon gaat al iets gemakkelijker. We hebben die democratie in die 181 jaren moeten veroveren met het schild en vriend van 1302. Zoals de macht van de kerk moeten afzwakken tot onder het aanvaardbare. Ooit nog de macht van de inquisitie vertolkt. Alleen maar met waarheden. Met nieuws. Met feiten. 
    Niet alleen met de hedendaagse duidingen, want dat slikt het volk op z'n Romeins als "Brood en spelen". Macht is kracht. Hou de armen nog armer. En de dommen nog dommer. Wij - salon-idealisten - staan voor u in de bres. 1 Mei is gepasseerd. Terug naar 1 mei.

    Het énige wat nog altijd en overal telt van/voor steenrijk tot clochard-arm is: Geld en macht. Hoe vijandig beiden ook tegenover mekaar staan. Dit is het énige huwelijk dat nooit of te nooit zal scheiden. Ook als den Belgique barst zullen die geld-en-macht lieflijk meebarsten en voortleven in beide gewesten. Ook in Brussel is het niet anders. Overal wordt in dit land gefusioneerd... en toch lijkt "de splitsing" dé oplossing. Men vergeet dat men dan ook dubbel personeel moet hebben en het globale ambtenarencorps zal stijgen. Natuurlijk elk in zijn eigen taal. 

    Op die manier moeten de publicaties en de schrijvers zich zo lang mogelijk overleven. Maar zoals bij de fotograaf komt ooit het ogenblik dat er geen filmpje meer over de toonbank gaat. Het digitale veroverde al jaren de wereld. Zelfs de muziek wentelde het af op de politiek die slikte voor macht en welstand. 
    Siroop voor de lezer en ellebogen voor de primeurs.
     
    Spijtig dat de computer op de dag van vandaag voor is en elke welstand die luxe nog even een tijdje gunt. Voor hoelang? Iedereen in dienst is van de RVA. Zelfs de allochtoon die vandaag zwijgzaam goedkoop komt leveren met een bakske in de hand waarop je een handteken mag zetten en fort naar de volgende klant, als er nog een is. Dat is onze toekomst die de meesten nog zullen overleven en voelen.
    En of men nu een koning, zijn zonen of schoondochters hiervoor als bliksemafleider moet gebruiken... Heel erg lullig hoor. Ik heb ook al doorzien dat het tegenwoordig de kunst is van de schuld net in de schoenen van anderen te schuiven. Het zo te draaien dat ineens wit, zwart wordt. 
    Er zijn politiekers die meer verdienen dan het ganse opperhuis dat niet eens mag denken wat het wil of banken die gereanimeerd werden door het volk en nu de toplui vlug de zakken met bonussen vullen terwijl hun normaal loon al rijkelijk de dijken overspoeld.

    Is het dierbare Laurent niet? Of de Fliep of Albert... Binnenkort is wel één van hen de oorzaak van het clowneske van dit circus waarin men geen regering meer kan, mag of wil vormen. 
    Wist je dat een politieker eenmaal gekozen reeds tot aan zijn kerkhof weelderig binnen is? En nog hebben ze niet genoeg. 
    Strateco is nog altijd een prachtig bordspel. Of Monopoly... Misschien "Mens erger je niet" (op dit uur).
    Och! Doe nooit aan anderen wat je niet wil dat ze jezelf ooit zouden aandoen. 
    En op die manier laten we mekaar ruim met rust. 
    Dat is de énige veilige democratie. 

    De politieman die buiten zijn diensturen (ook) op tijd zijn pintjes drinkt en zonder gordel om met de auto vertrekt. 

    Horen, zien en zwijgen zei Vangheluwe en de verjaring kwam ter hulp.
     
    Bij politiekers en onszelf is dat niet anders. Ieder voor zich en God...

    10-05-2011 om 13:17 geschreven door vlinder


    >> Reageer (0)
    02-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Obama Bin Laden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Ook al hadden we afgelopen fletsrood weekeinde heel wat te verteren op de dunbezaaide 1 mei-vieringen. Madame Gennez domblondjesgelul in haar mond nam. Standard AA Gent met 1-0 tussen de kiezen kraakte. Het huwelijk van de sfeerredders Kate en William in Engeland uitbundig werd gevierd. Het Nederlandse oranjehuis tijdens koninginnedag het witte dorpje Torn oranje wist te kleuren. De zeven-dagen-hint de lucht instuurde dat een premier en eindelijk een nieuwe regering als aanhangwagen (aantal wielen nog onbekend) van start zou kunnen gaan binnen 10 dagen na Wouter Beke het koningsgeduld nog wat op de proef stelt. De "kapitein" van het schip nog even "geheim" van het schip moet blijven. Men nog niet weet waar Vangheluwe onderduikt. Paus Jean-Paul zaliger eindelijk zijn vervroegde titel kreeg in aanwezigheid van zijne Italiaanse hoogheid Berlusconi. Vooral bekend om zijn roze boeletten met minderjarige freules...  
      
     Dit ging me allemaal op z'n maandags vluchtig voorbij, ondanks dat ik geen letter of beeld terug vond in eender welke krant. Zelfs mijn papieren huiskrant wist me hierover nog niks te vertellen. Maar het staat vast. Allé: ligt vast: Bin Laden was succesvol tegen een Amerikaanse kogel opgelopen. Een zoon-Bin viel eveneens uit de schuif en drie lijfwachten verstevigden the killing storry of the CIA. CieJaiJuppiajee. Zijn drie echtgenotes, zes andere zonen en vier nauwe medewerkers werden van de grond getild. Het hele verhaal duurde zo'n vier uren. 
    Nog net voor 11 september 2011, 10 jaar nadat enkele vliegtuigen hun richting kwijt raakten richting twins en Amerika op stelten zette met zo'n vierduizend doden als gevolg, werd de vermoedelijke dader vannacht Amerikaanse tijd - 6 uur Belgische klok - met vier helicopters, waarvan ook nog ééntje niet erg correct kon landen, overmeesterd. Waw! Boem!

    Onmiddellijk kondigde in een zegevierende woordenvloed, al dan niet verstaanbaar, de president van Amerika dit breedglimlachend aan onder de slogan "gerechtigheid is geschied". Of dit allemaal zomaar kan, blijft natuurlijk de vraag. Advokaten kwamen te laat. Een supersnelle DNA wees al uit dat het "den echte" was. Men wist niet of hij daarna in zee gedoken was of op zijn Islamietjes binnen de 24 uur begraven werd... Enz. Maar zijn body is partito. Voorlopig toch. Wellicht om bedevaartsoorden uit te sluiten. Want de meimaand is nu eenmaal de Maria-maand. Hitler zorgde zelf voor een ver(r)assing. De beurs ademde even positief om dadelijk erna zijn dalende dollarkoers weer rustig verder te zetten en we vandaag bijna met 2 euro's maar even 3 dollars in onze portefeuille kunnen stoppen. 

    Morgen vertellen ons ook weer alle frontpagina's van de kranten - liefst in diverse bijlagen - en netgazetten ook maar wat ze weten, hoorden en vermoeden. Met of zonder doorgespeeld beeldmateriaal. De biografieën weten ons maar weinig te vertellen over zijn verleden voor 11 september 2001. Ooit lazen we dat Osama (je zou het nog verkeerd schrijven ook) op de eerste rij paraat stond van het Amerikaanse militaire leger. De geschiedenis en de komende speelfilms zullen ons dichter bij de awards en waarheid brengen. In elk geval eindigde vandaag in Pakistan de film van deze waardevolle - 25 miljoen dollar dood of levend - meestgezochte 54-jarige terrier ter wereld. Even op korte of lange termijn zien of dit de onthoofding betekent van de terroristengroep Al Quaeda. (GI)

    02-05-2011 om 22:01 geschreven door vlinder


    >> Reageer (0)
    30-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kritisch dagblog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Even vertellen dat de aanvang van dit blogsel reeds gelogen is. 
      
    Het woordje "DagBlog" tenminste.
    Het heeft zowat zijn reden en liegen is niet altijd ondeugend.
    Met de bedoeling een soort dagboek publiek te maken dat zich overal thuis voelt. Zowel in mijn lichamelijk internaat als externaat. Dus binnen en buiten mijn creativiteit van het mens zijn dat iets vandaag wel kan verwerken en morgen weer niet wil. Zo houden we mekaar in evenwicht met zeuren. Nu al met 6 miljard op deze protesterende holderdebolder. Vraag dat maar even aan Ozon, Japan of het Weefgetouw.

    Voor de sfeer Willeke Alberti in haar billen knijpen zodat ze begint te jodelen over haar dagboek. Zo. Daar gaat ze. Ook al een lied. Je leest dadelijk dat ik erg veel van muziek hou. Het houdt je gewoon in de stemming. Vooral tijdens deze nachtelijke uren na Pasen.

    Van klassiek
    tot Zonder Naam
    van Bach
    tot Franske Bauer
    Mijn snaren verlangen
    om je te vangen
    Vind je het niet goed?
    Daar is niks dat moet!
    Toet!

    Vermits het schrijven voor een groot gedeelte vervangen werd door de digitale revolutie heb ik dit toetsel van korte ervaringen of ideeën verschoven naar het gemakkelijke pc-gedeelte en staat bewegen nog meer op mijn doktersadviezen. Net zoals ik mijn brieven uiterst officieel beperkt hou via het postkantoor. Gewoon omdat de post kost en knipt in je tijd en luiheid. We zoeken mekaar tegenwoordig zelfs op in tekst, woord en beeld via de pc. Soms even kammen eer we in beeld komen. 
    Van schrijffouten trekken de meesten zich niets meer aan. Zelfs de tijd om een typefout aan te passen of even te herlezen ontbreekt. Dit al maar om te zeggen hoe eigenaardig men met mekaar afstandelijk door het leven gaat. Ook de GSM is een onmisbaar gebruiksvoorwerp geworden om uiterst belangrijke of zeer dringende boodschappen door te seinen. Bv: of de kebab-pikant met of zonder extra pepers moet zijn?. Twee berichtjes. Want ja of neen moet nog wederkerig komen.

    Ik wil maar zeggen dat ik met dit seniorenblog het woordje "Dagboek" heb omgevormd tot "DagBlog". Toch duidelijk als er milieuvriendelijk geen papier meer bij te pas komt. Ik heb nog alleen wat problemen met dat dag-gedeelte. Het is namelijk niet mijn bedoeling dat ik jullie dagelijks in mijn bovenkamer laat binnendringen. Niet dat ik niet wil. Gewoon omdat ik mezelf ken en weet dat een opgelegde dagelijkse plicht onhoudbaar is. Het werkwoord "moeten" heb ik alleen aan mezelf als zeldzaamheid toevertrouwd. 

    Zoals ik vandaag las op de front van "De Morgen" dat romanschrijfster Margot Vanderstraeten haar laatste driehonderdenzoveelste bijdrage heeft geleverd aan de snelverterende krant en nu Hugo Camps alleen laat verderbloggen. 
    Om de andere dag overbrugden ze beiden die onderste drie middencols van de krant in hoogste versnelling. 
    Even een steuntje zoeken waarom ik niet plichtsgetrouw jullie elke dag op de lip kom zitten. Zoals Margot nog romans van lange adem wil schrijven doen wij ook nog andere opslorpende dingen die niet tegen blokkeren kunnen. 
    Sommige dagen zal ik dat dan weer braaf rechtzetten met eventueel meerdere hersenspinsels. Maar ik moet ze speels uit mijn mouw kunnen schudden. 
    Gewoon een kwestie van stemming, goesting, tijd, je weet wel… Ik wil vooral vrij zijn en blijven. Al ben ik reeds een veelvoud van twintig dat zich tussen een weldenkend seniorenpubliek wil scharrelen, durf ik toch beweren dat ik tenminste nog kan denken en durf neerschrijven wat er in mijn bovenkamer afspeelt. Niet altijd hoe jij het wilt. Wel hoe ikzelf iets vind. Dus tussen willen en vinden is een groot verschil. En dat is heel wat. Zowel pro's als contra's. Maar vooral die laatsten zorgen dat mijn bloeddrukmeter niet eentonig wordt.

    Als fotohobbyist fleur ik graag mijn bijdragen op met een vanzelfsprekend, meestal eigen lichtdrukmaal. Alhoewel ik erg van cartoons hou maar zoals bij muziek daarvan geen producent ben. Dus een foto of beeld met inhoud zonder bijkomende uitleg. Ik neem aan dat jullie niet allemaal soep-slikkende VTeMMers zijn. Andere posten hebben ook al overvloedige oppervlakkige bladvulling. Vooral de goedkope kookrubrieken veroveren de vele schermen op een ogenblik dat iedereen op dieet staat. 
    Eerst wat ik nu ga doen is tenminste al die reclame van dit blog verwijderen. Het kost me wel een etentje… Maar dat heeft mijn lijn er voor over.

    "Kritisch DagBlog" is niet meer of minder dan iets "van mij afschrijven". Dan voel ik me stukken beter. Je mag gewoon blij zijn dat je in mijn geheimen mag komen scharrelen.
    Vandaar ook dat ik niet dadelijk reacties verwacht. Niks te gastenboeken. Eigenwijs zoals ik ben geef ik je dit mee als "te nemen of te laten". 

    "Kritisch Dagblog" is er en zal je zo mogen verteren. Al dan niet op de maag. Je hebt ook nog een lever. Tot zo, straks, morgen of over… Tot dan.
    Even vertellen dat ik mannelijk ben. Zeker geen van de witte wasprodukten waar de eerste letter is afgevallen. 

    Mijn eerste pijnloze bevalling op seniorennet. Ook al wil Bart wél en Luc geen kind.

    30-04-2011 om 16:08 geschreven door vlinder


    >> Reageer (0)


    Zoeken met Google



    Archief per week
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!