Home
Gastenboek

Tuning

30-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuning
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Tuning is het modificeren van auto's of motorfiets. Meestal gaat het er om de voertuigen sportiever en opvallender te maken. Tuning kan zowel in het exterieur als in het interieur plaatsvinden. Een wagen kan licht getuned worden, bijvoorbeeld enkele spoilers of labeltjes en kleuraccenten, of zwaarder, met bijvoorbeeld grote onderdelen van andere wagens. Het stretchen of bepantseren van auto's kan ook als tunen gezien worden maar dit valt eerder weer onder aparte "branches".

Tuning is vooral populair onder jongere mensen. Er zijn wereldwijd duizenden bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in tuning, deze bedrijven bieden een grote diversiteit aan pakketten, kits of onderdelen. Vooral in Duitsland en Japan is de tuning industrie groot en divers, hier zijn dan ook veel bekende tuners gevestigd.

Tunen wordt steeds meer een populair verschijnsel. Voor veel mensen is het een vaste hobby: Er kruipt bij sommigen enorm veel geld en tijd in het werk. Door deze populariteit zijn er ook veel beurzen, tentoonstellingen, evenementen, bijeenkomsten en racen in verband met het tunen van wagens.

Een veelgemaakte fout is dat "tuning" en "styling" hetzelfde zijn, dit is niet zo. Tuning is het goed afstellen van een apparaat. [1] Dus hoe haal je het maximale uit je voertuig. Het is eigenlijk de Engelse benaming van het oud-Nederlandse "opvoeren"

Stylen is meer ge-ent op uiterlijk vertoon. Dus aanpassingen welke niet tot nut zijn van het beter presteren van een auto. Het toepassen van bodkits, special paint, bestickering e.d. Goed voorbeeld hiervan is het "cleanen". De auto ziet er veel beter uit, maar presteert er niet beter door.

Verwarring tussen deze twee onderdelen is begrijpelijk aangezien aanpassingen onder beide groepen kan vallen. Ter illustratie het volgende voorbeeld. Een grote spoiler zorgt voor extra neerwaartse. Op een zwaar opgevoerde 200SX heeft dit nut aangezien deze de extra neerwaartse druk (en dus betere grip) kan gebruiken om sneller te kunnen rijden. Plaatst men echter dezelfde spoiler op een Opel Astra 1.4, dan zorgt deze modificatie voor mindere prestaties, de Cw-waarde wordt verhoogd, er is geen voordeel uit de extra neerwaartse druk.

De meeste tuners kunnen verschillende automerken onder handen nemen. Regelmatig gaat het om merken van dezelfde groep, bijvoorbeeld BMW en Mini, Mercedes en Smart of Volkswagen, Audi en Skoda.

Veel gestylede wagens zijn de Volkswagen Golf, de Peugeot 206 en de Seat Ibiza. Dit zijn keer op keer kleine drie- of vijfdeurs modellen.

Tuning is dan ook een goed alternatief indien men geen geld heeft voor een dure sportwagen. Tuning vindt je echter ook bij de duurdere automerken: Er zijn tuning programma's voor Maybach, Rolls-Royce, Aston Martin, Lamborghini, Nissan GT-R en dergelijke. Men kan natuurlijk ook zelf een auto tunen, om zeker te zijn dat hij uniek is. Dit bespaart ook veel geld. Onderdelen kunnen worden gekocht, zelf gemaakt, of van de sloop gehaald worden, om deze zodanig aan te passen dat ze onderdeel kunnen worden van een getunede auto.

Populaire tuning aspecten zijn spoilers, vooraan omdat de wagen dan lager bij de grond staat, en achteraan, voor de neerwaartse druk en de opvallendheid.

Muziekinstallaties, lak en labels populaire stylingaspecten.

Ook zijn er stylers die oude wagens omzetten in de nieuwe modellen, of kleine sportwagens omzetten (alleen uiterlijk dan) in supersportwagens. Naast de zichtbare styling-onderdelen zijn er ook bedrijven die alleen de motor onder handen nemen, een voorbeeld hiervan is chiptuning. Verder is er natuurlijk ook nog veel meer aan niet zichtbare tuning bijvoorbeeld het inbouwen van (extra) turbo's of het vergroten van de cilinderinhoud.

30-04-2008 om 09:22 geschreven door Admin

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
>> Reageer (1)




Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!