Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    12-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com

    De nieuwste berichten staan op :       www.blogfrankrijk.tk     en op www.sud66.com                   

      
    http://vakantiezuidfrankrijk.weebly.com
    http://www.logerenbijbelgen.weebly.com

    >> Reageer (0)
    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.http://kadobon.tk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kijk op http://kadobon.tk   
    http://cadeaubon.tk

    >> Reageer (1)
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. vakantietip ZUID FRANKRIJK
    www.vakantietip.tk


    >> Reageer (2)
    08-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK

     www.blogfrankrijk.tk 

      


         

    >> Reageer (8)
    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een artikel uit de wereldmorgen

    België, kolonie van Frankrijk

    Recent maakte ik mee hoe een kwade man in hartje Brussel tegen een ober roept: “Vous belges, vous êtes les esclaves des français.” Weinigen die het zo spits zouden formuleren. Maar vooral, we weten al veel langer dat hij gelijk heeft, de rijkdommen van deze kolonie worden op onrechtmatige wijze geplunderd. Zo bijvoorbeeld betaalt een Belg nu al tienmaal meer dan een Fransman voor het faillissement van Dexia, terwijl de problemen vooral Frans zijn.
    DeWereldMorgen.be -
    Betogers tegen Suez-Electrabel - Brussel 2008 (foto BBL)

    Is het wel opportuun om vandaag termen als kolonie of zelfs slavernij boven te halen? Past dat wel in tijden van mondialisering, en van een Europa dat zich moeizaam verenigt? En toch, bij nader toezien is het misschien wel meest accuraat.

    Natuurlijk is België formeel een onafhankelijke staat, zelfs met meer dan één regering. Zo bekeken kan dit land hoogstens een vazalstaat of satellietstaat zijn.

    Essentiëler echter om te spreken van een kolonie is de vraag of de opbrengsten en rijkdommen van een samenleving of land niet onterecht wegvloeien naar een ander land. En of het ene land over de macht beschikt om zijn wil op te dringen en het andere land een voortdurende aderlating op te leggen… en dus te exploiteren als een kolonie.

    Laten we de relatie tussen de Belgische en de Franse samenleving eens van dichterbij bekijken. En laten we dat doen voor sectoren die werkelijk van het meest cruciale belang zijn.

    Daar gaat het Belgische geld

    Elke samenleving en elke economie moet kunnen steunen op een goed functionerend spaar- en kredietwezen. België is het enige welvarende land dat in de financiële crisis van 2008 zijn grootste bank – Fortis - niet in eigen handen hield maar verkocht aan een ander land, namelijk aan het Franse BNP Paribas.

    Dat dit gebeurde voor een veel te lage prijs maakt het alleen maar erger; ook erg is dat daarmee een nog grotere en risicovollere bank werd gemaakt; en nog erger dat er sindsdien ontzettend grote netto geldstromen van tientallen miljarden euro op gang zijn gebracht van dochter BNP Paribas Fortis richting Frans moederhuis, 30 miljard euro wist Le Soir eind oktober vorig jaar. BNP probeerde te ontkennen maar op basis van al te oude cijfergegevens.

    Een volledig Belgisch maandinkomen voor BNP

    Bijna 350 miljard euro bedraagt het bruto nationaal product van België, dat is de waarde van alle in één jaar door alle inwoners van dit land voortgebrachte goederen en diensten. Wie dit weet, ziet makkelijk dat het bij de BNP Paribas geldstromen niet om kleingeld draait. De 30 miljard euro die in Frankrijk belandde, is met andere woorden het volledige maandinkomen van alle Belgen.

    Anderhalf maandinkomen voor Dexia

    Het is niet de enige bancaire geldstroom. In de Frans-Belgische financiële constructie Dexia stonden velen verbaasd toe te kijken op de 44 miljard euro Belgisch geld die richting Frankrijk vertrokken – een bedrag ter grootte van anderhalf maandinkomen van alle Belgen samen.

    Het was bijna zeker die onterecht verworven machtspositie waarmee Frankrijk België kon dwingen om de risico’s bij de instortende Dexia holding af te dekken … voor maar liefst 54 miljard euro. Terwijl die risico’s meest van al aan de Franse Dexia kant zijn opgebouwd, staat Frankrijk maximaal garant voor minder dan 33 miljard euro. Een dergelijk oneerlijk evenwicht kenmerkt een wel heel ongelijke machtsrelatie.

    Intussen is, gelukkig maar, Dexia Bank België een Belgische overheidsbank geworden met de nieuwe naam Belfius. Maar daar is wellicht al te veel geld voor betaald, zeker als men de kleine tien miljard euro aan risicovolle obligaties van Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië in acht neemt die alweer in deze deal ‘gesmokkeld’ zitten. Zo draagt de Belgische ‘kolonie’ nog veel meer van de Franse lasten.

    Zoveel is wel duidelijk, de Belgen, nochtans heel grote spaarders, zijn geen meester over hun vele geld. Hun geldsysteem dient in grote mate de belangen van een ander land dat de opbrengsten ervan exploiteert. Dat is net wat de relatie tussen een kolonie en haar moederland kenmerkt.

    Een gepeperde energierekening

    Al even essentieel voor elke samenleving is hoe ze aan haar energie geraakt, en wat ze daarvoor moet betalen. Want zowat alle welvaart die ons land weet voort te brengen, steunt in grote of in heel grote mate op de inzet van energie. Belangrijke vraag dus, wie heeft het voor het zeggen als het om onze energie draait?

    De omzet van elektriciteits- en gasbedrijf Electrabel is ongeveer 15 miljard euro per jaar, goed voor ruim vier procent van het nationaal inkomen van dit land. Belangrijker nog is dat dit bedrijf veruit het dominante zwaargewicht is in de Belgische energiesector, zeg maar ronduit een quasi monopolist.

    Al even belangrijk is dat Belgische politici er ook in dit geval in zijn geslaagd om een zo cruciale activiteit die het energiesysteem van een land is, in de handen van het buitenland te doen belanden… en opnieuw is dat land Frankrijk, in de vorm van het energiebedrijf GDF Suez, dat voor meer dan een derde zelfs rechtstreeks in handen is van de Franse staat.

    Het resultaat is dat zowel de Belgische consumenten als de Belgische vooral kleine en middelgrote bedrijven hun energie veel duurder betalen dan in Frankrijk.

    Het resultaat is ook dat de Belgische klanten die de kerncentrales van Electrabel hebben afbetaald niets zien van de enorme financiële opbrengsten die de verlengde levensduur oplevert.

    Het resultaat is zelfs dat de Belgische staat het amper aandurft om die meerwaarden zelfs maar een beetje te belasten.

    Elk jaar een hold-up van 2 miljard euro

    Het algemene resultaat is dus dat er elk jaar een netto financiële inkomensstroom ter waarde van zowat 2 miljard euro richting het Franse GDF Suez vloeit, elk jaar opnieuw. Dat is dus een dik half procent van ons BNP - ons gezamenlijke inkomen – dat we structureel verliezen. En de fundamentele reden is dat de controle en exploitatie van ons energiesysteem in handen is van een ander land dat dit alles aanwendt in het eigen belang.

    Hoe komt dit toch?

    Zeg nu nog dat België geen Franse kolonie is, of dat het er – in een globaliserende wereld - niet zou toe doen waar de beslissingscentra van grote bedrijven en sectoren zouden liggen.

    Een politieke elite van een samenleving die een dusdanige afroming van rijkdom organiseert ten nadele van haar eigen burgers, gedraagt zich dus feitelijk als de uitvoerend gouverneur in dienst van het ‘moederland’. België wordt in deze dossiers beheerst door een elite die haar eigen belangen - niet die van de burgers die ze vertegenwoordigen - najaagt door zich in te schrijven in deze koloniale relatie.

    Deze elite bestrijden blijkt aartsmoeilijk. In elk geval organiseert de weerstand zich heel slecht in ons land. Neem werkgevers en werknemers die zeker de jongste jaren maar moeilijk overeenkomen. Maar over Electrabel en de al te dure elektriciteitsprijzen zei Karel Van Eetvelt van Unizo tegen een vakbondsvertegenwoordigster op een recent LinksRechts debat van DeWereldMorgen.be: “Wij vechten daar dezelfde strijd, maar blijkbaar hebben we te weinig te zeggen”.

    Die vaststelling is illustratief voor de onmacht in dit land om werkelijk het eigen lot in handen te kunnen nemen: zelfs de verzamelde KMO-werkgevers en werknemers krijgen niets fundamenteel gedaan.

    Het Belgische machtskluwen

    Het is interessant om, al was het maar heel even, het machtskluwen dat dit land in zijn greep houdt onder de schijnwerpers te houden.

    Opvallende namen als Sophie Dutordoir, Pierre Wunsch, Gérald Frère, Jean-Pierre Hansen, ze komen altijd terug.

    Dan zou het misschien opvallen dat Sophie Dutordoir niet alleen de CEO is van Electrabel - of juister van de Divisie Energie Benelux-Duitsland van GDF Suez - maar tegelijkertijd ook in de raad van bestuur zit van BNP Paribas Fortis.

    Altijd zit er ook wel iemand van Suez-Electrabel in de regentenraad van de Nationale Bank. Tot 30 september 2008 was Pierre Wunsch zowel directeur van Electrabel als regent, om daarna kabinetschef bij toenmalig minister van Financiën Didier Reynders te worden.

    Wie gelooft in toeval als zijn opvolger Gérald Frère is, bestuurder van Suez-Tractebel en zoon van Albert Frère, grootste privé aandeelhouder van Suez? Die Albert Frère is de Belg die eigenlijk in de grootste mate de uitverkoop van de Belgische economie heeft georganiseerd, in grote mate aan Franse belangen. Dat was zo met Electrabel en Tractebel, dat was ook zo met Petrofina dat uiteindelijk bij het Franse Total belandde. En ook de uittocht van zowat de volledige staalindustrie en van de BBL bank was zijn werk. Oh ja, verbaast het dat Gérald Frère ook ereconsul is van Frankrijk?

    Sinds eind 2008 is de bij Electrabel net uitgewuifde Wunsch – je houdt het niet voor mogelijk – vertegenwoordiger voor de regering in de raad van bestuur van KBC.

    Het is deze elite er blijkbaar heel veel aan gelegen om de touwtjes van zowel de financiële als de energiesystemen overal mee in handen te hebben.

    En nog eentje, om het niet af te leren, nieuws van deze week. Wie is de nieuwe voorzitter van NMBS Logistics? Dat is Jean-Pierre Hansen, de vroegere baas van Electrabel dat altijd al veel te dure prijzen aanrekende aan NMBS voor elektriciteit.

    Een aanhoudende Belgenmop, maar wel nefast voor een duurzame economie en voor een economische democratie

    Je kan er om lachen, om deze aanhoudende Belgenmoppen, maar het is vooral zuur lachen. Want dit machtskluwen verhindert dat onze samenleving van onderop de duurzame economie en de economische democratie uitbouwt die ze morgen nodig heeft.

    Veel moeilijker dan elders komt er bijvoorbeeld ruimte voor andere energiebedrijven en sterke energiecoöperaties, vergeet zelfs dat dit land en zijn politici – tegen GDF Suez in - echt zou werken aan een energiebeleid dat komaf maakt met kernenergie en de toekomst kiest van hernieuwbare energie. En ook bijvoorbeeld een initiatief voor een nieuwe coöperatieve bank kan zich al maar best voorbereiden op stevige tegenwind.

    Intussen is er deze week speculatie dat bij Electrabel alle belangrijke functies ingenomen zouden worden door Fransen. Maar of nu Belgen of Fransen aan het hoofd van Electrabel staan, de invloed die de Belgische overheid en samenleving niet hebben - namelijk om de Frans-Belgische financieel-economische elite te verplichten om de gerechtvaardigde rechten en belangen van haar burgers na te streven - die invloed heeft Suez wel, maar dan om de Belgische dochter volledig naar haar pijpen te laten dansen… en hetzelfde te proberen met de Belgische politiek. Het valt te vrezen dat de kans op slagen groot is

    Pas op voor de valstrik

    Opnieuw naar de sterk geïnternationaliseerde wereld die onze economie, samenleving en politiek intussen toch zijn geworden. Dreigt deze analyse niet het risico van een aftands nationalistisch perspectief te hanteren?

    Wel, niet echt. Want het is goed en noodzakelijk om Europees en zelfs mondiaal te denken. Natuurlijk moeten we een Europese ruimte nastreven die ons allemaal helpt om onze economische, sociale, culturele en democratische ambities na te streven.

    Maar dit veegt de diversiteit van samenlevingen niet weg, noch hun eigen verantwoordelijkheid voor de beste organisatie van hun huishouden. We kunnen er echt niet op rekenen dat de duurzame huizen, scholen, industrie, landbouw, openbaar vervoer en andere voorzieningen die we in de nabije toekomst hard nodig hebben, zomaar uit de lucht zullen vallen.

    Nog minder kan het een vrijbrief zijn voor nationalistisch machtsmisbruik dat oude koloniale machtsverhoudingen reproduceert in de 21ste eeuw. Want zo naïef wil niemand toch zijn: dit op koloniale wijze ingepikte geld is allemaal geld dat niet langer ter beschikking is voor de noden van de Belgen en voor de dringende ombouw naar een veel duurzamer economie dan de huidige. Zulke echte sociaalecologische ontwikkeling zal en moet ook morgen in de eerste plaats steunen op de inzet van overheden, bedrijven en organisaties in elke samenleving. En, hoe beter samenlevingen daar in slagen, hoe makkelijker ze ook andere kunnen ondersteunen en de middelen hebben om solidair te kunnen zijn met wie het minder goed gaat.

    Autonomie en onafhankelijkheid heroveren

    Onze eerste en meest dringende opdracht is dan om opnieuw onze autonomie en onafhankelijkheid te heroveren en niet langer een Franse kolonie te zijn. Want, zeg nu zelf, het kan gebeuren dat landen tegen hun zin tot kolonie worden gemaakt, maar welk land blijft voortdoen met een elite die de belangen van haar burgers voortdurend uitverkoopt en zichzelf tot kolonie maakt?


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog actueel op www.blogfrankrijk.tk
     
     zie voor recente nieuwsberichten op de blog van   http://BLOGFRANKRIJK.TK

    >> Reageer (0)
    28-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog wordt up to date gehouden op http://BLOGFRANKRIJK.TK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  
       




    zie voor recente nieuwsberichten op de blog van  www.sud66.com

     http://BLOGFRANKRIJK.TK


    Bijlagen:
    http://www.sud66.com/visitekaartje.jpg   


    >> Reageer (0)
    20-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘We worden allemaal ouder en dan houdt het op’

    http://www.sud66.com

    ‘Wees in hemelsnaam voorkomend tegen mijnheer Trintignant’, vraagt de pr-vrouw ons. ‘Hij is een oude man. Stel geen vervelende vragen.’ Wat ze bedoelt is: Jean-Louis Trintignant (80) is in het nieuws om twee redenen. Eén: hij heeft op indrukwekkende wijze de hoofdrol gespeeld in Amour van Michael Haneke, dat een paar dagen later de Gouden Palm zal winnen in Cannes. Hij speelt een bejaarde man die zijn vrouw in zijn eentje verzorgt na haar beroerte; in de beginscène van de film zie je dat hij haar heeft gedood. De interviews zullen niet luchtig zijn.

    Twee: in een net verschenen interviewboek met zijn vriend André Asséo spreekt Trintignant over de moord op zijn dochter, bijna tien jaar geleden. Marie Trintignant werd tijdens een dronken ruzie doodgeslagen door haar vriend Bertrand Cantat, de zanger van Noir Désir. Trintignant vertelt hoe hij twee maanden wanhopig was van verdriet: ‘Ik was een levende dode. Ik bewoog amper, ik sprak nauwelijks.’ Hij dacht aan zelfmoord, hij overwoog Cantat te vermoorden. ‘Maar ik moet denken aan haar vier kinderen, zij verdienen beter dan haat.’ Boodschap duidelijk: over dat onderwerp heeft de acteur alles gezegd wat hij wilde zeggen.

    De acteur blijkt in levenden lijve een frêle en ouderwets galante man die zich verontschuldigt omdat hij niet meer tijd voor de pers heeft. Zelfs de hardvochtigste journalist schrapt in gedachten zijn onkiese vragen. Gelukkig valt er genoeg te vragen. Bijvoorbeeld waarom een van de populairste Franse acteurs in de jaren negentig geleidelijk aan zijn filmwerk afbouwde, sinds 2003 alleen nog wat stemmenwerk deed, en dan toch besloot om de rol in Amour aan te nemen.

    ‘Het eerste is evident: omdat ik een theateracteur ben. Voor een regisseur is film interessanter dan toneel: hij heeft een grotere ploeg die hem helpt zijn visie te verwezenlijken. Maar voor een acteur is theater veel fijner. Het is intelligenter. De kijker kiest op wie hij wil ‘inzoomen’, zijn blik wordt niet geleid door de regisseur. Theater ligt dichter bij lezen, ook vaak een intelligentere cultuurvorm dan film.’

    Fellini is dood

    ‘Maar toen zag ik Caché van Haneke en instinctief wist ik: als die man het vraagt, maak ik nog een film. Een paar maanden later was het zover. Tegen die tijd had ik al zijn films gezien. Voor mij is Haneke de grootste levende regisseur. Fellini is dood, Bergman is dood, Haneke is de enige werkende regisseur die op hun niveau staat.’

    Haneke werkte natuurlijk lang als theaterregisseur. Voelt Trintignant een gedeelde sensibiliteit? ‘Zijn films zijn wel theatraal, dat klopt. Er is iets uitgepuurds aan zijn manier van werken. In films doen acteurs vaak te veel: ze willen de hele situatie uitleggen, terwijl die meestal duidelijk is.’

    ‘Als alles lukt, is film geweldig. Maar van duizend films die er elk jaar worden gemaakt, zijn er misschien vijftig interessant. Ik heb in 130 films gespeeld; twintig daarvan zijn de moeite, honderd had ik beter niet gemaakt. Veel films blijven in het hoofd van hun regisseur zitten, omdat hij niet het talent heeft om zijn visie in film om te zetten. Haneke werkt hard. Ik ken geen andere regisseur die het vak zo compleet beheerst: geluid, montage, acteursregie, belichting... hij beheerst het allemaal. Maar hij dankt zijn succes toch vooral aan zijn immense talent. Als hij vertelt, is hij nooit saai.’

    Het kan, op zijn tachtigste, toch niet vanzelfsprekend zijn geweest om zo’n zware rol aan te nemen. ‘Ik vreesde vooral dat hij heel veel takes zou doen, want Haneke heeft de reputatie een perfectionist te zijn. Ik kan dat niet meer, vijftien keer dezelfde scène spelen. Maar hij bleek meestal genoeg te hebben aan één of twee takes. Bij een regisseur die alles vijftien keer opneemt, zie je de concentratie van de acteurs verslappen: als het niet goed is, kunnen ze het immers overdoen. Ik vind dat je elke keer iets uitzonderlijks moet geven – dat kan natuurlijk niet als je alles eindeloos opnieuw moet spelen.’

    Masochistische acteurs

    De moeilijkste scène bleek die te zijn waarin hij een duif moet vangen. ‘Die opnames hebben wel twee dagen geduurd, terwijl de scène in de film nog geen minuut duurt. Ik had mijn arm gebroken en het verband moest eraf voor de opnamen, heel pijnlijk. Acteurs zijn een beetje masochistisch: we vertellen met zoveel plezier hoe we geleden hebben voor een scène. Liefde is net zo: je herinnert je de mooie momenten, niet de pijn die ermee gepaard ging.’

    In 1966 brak Trintignant op het festival van Cannes door met de romantische film Un homme et une femme van Claude Lelouch. Wat zou hij tegen zijn jongere zelf zeggen? ‘Ik was toch knapper in 1966. (lacht) Ik hield wel van Un homme et une femme, maar ik denk dat de film vandaag een beetje onnozel overkomt. Ik denk wel met plezier aan het enorme gevoel van vrijheid waarmee we hem hebben gemaakt. We moesten zelfs de dialogen nog verzinnen.’

    Volgens de critici was Il conformista (1970) van Bernardo Bertolucci, over een man zonder ruggengraat die de loopjongen van de fascisten wordt, zijn beste film. ‘Wel, als mensen met kennis van zaken en goede smaak zeggen dat iets goed is, is er meestal iets van aan. (lacht) Ik hou ook erg van Il conformista , ik ben fier op die film. Het was veertig jaar lang mijn favoriet, tot ik Amour opnam. Bertolucci was een groot regisseur. Ik heb geluk gehad met mijn regisseurs, ik heb met een paar grote meesters gewerkt. Maar Haneke klopt ze allemaal.’

    En net als Trintignant is hij niet bang van zware thema’s. ‘Luister. We worden allemaal ouder en zwakker en op een gegeven moment houdt het op. Ik ben voor euthanasie. Je moet mensen de waardigheid van die keuze gunnen, en hun naasten hulp bieden bij de dingen die hen te zwaar vallen.’

    Het is nu erg stil in de kamer. ‘Als ik wist wat er aan de andere kant lag, had ik misschien al de knoop doorgehakt’, zegt Trintignant. ‘Als je nu wist dat de dood een eeuwige slaap was: dat zegt me wel iets.’


    >> Reageer (0)
    12-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het failliet van een wereldkampioen: Spanje heeft geen geld meer voor de uitzendrechten van de Selección

    Wereldkampioen Spanje speelt vrijdag in Minsk een kwalificatiewedstrijd voor het WK 2014 tegen gastland Belarus. De nervositeit neemt toe nu blijkt dat geen enkel kanaal bereid lijkt de uitzendrechten te betalen. Noch Mediaset, noch Antena 3 lijken zinnens 1,5 miljoen euro op te hoesten 'omdat dat bedrag eenvoudigweg de kosten niet dekt. De Portugese columnist Ferreira Fernandes maakt zich in de Diário de Notícias zorgen over het buurland:

    ‘Er was een tijd dat wij dachten dat we problemen hadden... Dan kwamen we tot de vaststelling dat de blackout groter was dan gedacht. We zaten in een tunnel op zoek naar wat licht en hoopten dat onze buurman met een lucifer soelaas zou brengen. Maar sinds gisteren begin ik me grote zorgen te maken over Spanje, nu duidelijk wordt dat de wedstrijd niet zal worden uitgezonden bij gebrek aan geld. 

    Geen geld hebben is op zich al erg genoeg en het bevestigt enkel de meelijkwekkende staat van zaken. Maar dat er geen rechtstreekse uitzending van de wedstrijd komt toont aan dat Spanje het nu ook al verder moet doen zonder zijn nationaal elftal, het enige wat het land nog samenhoudt....’


    >> Reageer (0)
    10-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Française krijgt telefoonrekening van 11,7 biljard euro

    Solenne San Jose geloofde haar ogen niet toen ze haar telefoonrekening zag. De Française, die niet ver van Bordeaux woont, moest volgens telecombedrijf Bouygues Telecom een bedrag van 11.721.000.000.000.000 euro, ofwel 11,7 biljard euro, betalen.

    De vrouw nam meteen contact op met het bedrijf. Haar verbazing was nog groter toen een medewerker haar vertelde dat de rekening door een computer was opgesteld en dat er niets meer aan veranderd kon worden. Volgens de man kon oko de incasso bij haar bank niet meer gewist worden.

    Na nog een aantal telefoontjes erkende Bouygues Telecom kreeg de vrouw toch een nieuwe rekening. Nu moest ze nog maar 117,21 euro betalen. Om de schrik te verzachten, werd dat bedrag kwijtgescholden.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FC Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid: misplaatst of misbegrepen?

    De Spaanse clàsico tussen FC Barcelona en Real Madrid vorige zondag had naast het duel tussen ‘s werelds twee beste voetballers, Leo Messi en Cristiano Ronaldo, deze keer ook politiek in petto.

    Tijdens minuut 17.14 (in referentie naar het einde van de Catalaanse natie in 1714) ontvouwden duizenden supporters borden met de Catalaanse kleuren rood en geel om zo een gigantisch mozaïek van de Catalaanse vlag te creëren: 

    De conservatieve en Spaansgezinde krant ABC is geschandaliseerd dat sport op zo’n manier wordt misbruikt om politieke doesltellingen te realiseren:

    ‘Proberen voor te doen alsof een team als Barça - wiens supporters veelal buiten Catalonië leven en verspreid zijn over de rest van Spanje en de wereld - de ultra-nationalistische gevoelens van een kleine groep radicalen kan vertergenwoordigen is een fout en een misbruik dat op het conto kan geschreven worden van degenen die het mogelijk maakten: voorzitter Sandro Rossell en zijn managementteam.

    Het gros van de supporters en de fanclubs van FC Barcelona zien in de club wat hij is: een voetbalclub bestaande uit spelers waarvan de meerderheid niet eens Catalanen zijn, maar uit andere Spaanse regio’s en andere delen van de wereld komen.

    De ware eigenaars van de club - de fans - zouden dit niet mogen toelaten.'

    Klassiekers als FC Barcelona en Real Madrid maken deel uit van het werelderfgoed. Daarom moeten ze worden beschermd, schrijft Lluís Mascaró op Sport.es.  Net zoals de UNESCO monumenten, steden en natuurgebieden beschermt. De wedstrijden tussen Barça en Madrid zullen altijd blijven doorgaan. Daar iedereen belang bij, zowel de Catalaanse deelregering als de machthebbers in Madrid. (...) De politiek mag geen excuus worden voor de sport, want klassiekers kunnen niet onafhankelijk worden gemaakt.

    Newsweek denkt dan weer dat een onafhankelijk Catalonië FC Barcelona van zijn aureool zou kunnen beroven: ‘

    Politiek en voetbal waren altijd gemengd in een club die tijdens het grootste deel van zijn geschiedenis een sterk symbool van de politieke en culturele identiteit van de Catalanen is. Het adagium ‘Més que un club’ verwijst niet enkel naar de fiere, strijdvaardige Catalaanse samenleving, maar ook naar het vermogen om waarden te verdedigen die boven die van de nationalisten en partijen gaan.

    FC Barcelona is vandaag een wereldmerk dat politieke, culturele, sociale en provinciale waarden samenbrengt. Zijn  belangrijkste geldschieters zijn geen Catalanen, maar de Qatar Foundation, Nike en de televisierechten, die de club deelt met zijn aartsvijand Real Madrid.

    Guadiola en Rossell zijn het eens dat het voetbal best buiten de persoonlijke politieke ambities wordt gelaten. Maar de club staat onder steeds grotere druk van het Catalaanse nationalisme. In die mate zelfs dat het zijn universeel en populair karakter dreigt te verliezen.

    Zal de club laten ‘Mes que un club’ te zijn om zomaar ‘eender welke club’ te worden’?


    >> Reageer (0)
    09-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.http://vakantiezuidfrankrijk.weebly.com/
    http://vakantiezuidfrankrijk.weebly.com/

    >> Reageer (0)
    07-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catalonië kan katalysator zijn voor onafhankelijk Vlaanderen
    Catalonië kan de katalysator voor een nieuwe golf van separatisme in de Europese Unie. Dat schrijft de New York Times. Volgens de krant staan ook Schotland en Vlaanderen te popelen om onafhankelijk te worden.

    Steven Erlanger, de correspondent van de krant in Parijs, schrijft in een analyse dat de crisis de roep om autonomie van een aantal rijkere regio's die het beu zijn om de armere buren te financieren versneld heeft.

    Artur Mas, de Catalaanse president, riep onlangs op tot vervroegde verkiezingen in Spanje en beloofde daarbij een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. In Schotland staat zo'n referendum op het programma voor het najaar van 2014.

    De Vlamingen hebben volgens de krant bijna totale autonomie bereikt, zowel administratief als taalkundig, maar hebben het nog steeds moeilijk met de overblijfselen van de hegemonie van de Franstalige en Brusselse elite. "Die gevoelens zullen zich weerspiegelen bij de verkiezingen van 14 oktober," schrijft de New York Times.

    Volgens de New York Times zijn er verschillende zaken die 'ongelukkige' landen samenhouden, maar wordt er door de Eurocrisis opnieuw aandacht geschonken aan oude grieven.

    In Vlaanderen en Catalonië leeft bijvoorbeeld het gevoel dat ze meer in de nationale schatkist storten dan ze eruit ontvangen. Een argument dat gelijkenissen vertoont met de kritiek van landen als Duitsland, Finland en Oostenrijk op de redding van Griekenland, Portugal en Spanje.

    De crisis heeft ook het vertrouwen in traditioneel leiderschap aangepast. Vooral nationalistische partijen profiteren daarvan, zoals het Front National in Frankrijk. In separatische regio's zijn het echter  vooral partijen die streven naar onafhankelijkheid die hun populariteit zien groeien.

    Volgens Mark Leonard, de directeur van de European Council on Foreign Relations, heeft ook de Europese integratie de drang naar onafhankelijkheid verhoogd. "De regio's weten dat ze niet volledig autonoom zijn en dat ze bescherming van de EU genieten"

    Enkele weken geleden schreef de New York Times ook al dat het ons land op termijn uiteen zag vallen.




    >> Reageer (1)
    05-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Niet Italië maar wel Frankrijk is het volgende Europese land in problemen”

    Iedereen vraagt zich nog steeds af wanneer Spanje officieel een verzoek om hulp zal indienen. Volgens sommige waarnemers zal dat heel snel gebeuren, anderen denken dat echter dat Madrid zal wachten tot er zich een meer geschikte gelegenheid aandient.

    John Mauldin is president van Millennium Wave Advisors en auteur van het boek ‘Endgame’ niet optimistisch. De Spanjaarden proberen waar mogelijk vertragingsmanoeuvres uit te voeren, maar die beletten niet dat Spanje dezelfde weg als Griekenland zal inslaan door failliet te gaan.

    Spaanse schulden en rentekosten stijgen sneller dan BBP

    De Spaanse situatie is onhoudbaar omdat de omvang van de schulden en de rentekosten sneller stijgen dan het BBP. De klok tikt ongenadig tegen Spanje, het aantal werklozen in het land blijft maar stijgen en die trend zal niet zo snel gekeerd kunnen worden.

    Mauldin vreest dat niet Italië maar wel Frankrijk het volgende land zal zijn dat in de problemen zal raken. Het redden van Frankrijk zal voor Duitsland een brug te ver blijken, hier kan het onvermijdelijk breekpunt opduiken dat de Eurozone uiteen zal doen scheuren.




    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK LOURDES ONTSNAPT NIET AAN CRISIS
    Het heiligdom van Lourdes kampt met een financieel tekort van een miljoen euro, ook al is het aantal bezoekers gestegen. Verantwoordelijken van het bedevaartsoord schrijven het verlies grotendeels toe aan de financiële crisis en de daling van het aantal georganiseerde reizen, terwijl individuele pelgrims en gezinnen steeds makkelijker de weg vinden. Daar bovenop komen nog eens de verminderde inkomsten van de offerandes en giften.

    Thierry Castillo, de econoom van het heiligdom, deed op 2 oktober een beroep op de ‘Vrienden van Lourdes’ om het tekort van 1.066.000 euro deels bij te passen. In 2011 werd Lourdes door meer dan 6 miljoen pelgrims bezocht. Dat is bijna 3,23 % meer dan in 2010. Het aantal groepsreizen daalde echter met 5%. Een verkoopster van een souvenirwinkel uitbaat in de buurt van het heiligdom, bevestigt de trend: “Sinds het begin van het bedevaartseizoen daalde het zakencijfer met 15 tot 20%.” Volgens haar is vooral het aantal Italiaanse pelgrims sterk gedaald.

    De tegenvallende inkomsten hebben ook praktische gevolgen. Door de crisis worden komende winter aalleen nog dringende en noodzakelijke werken uitgevoerd. De werken voor het nieuwe zwembad worden, minstens tot september 2013, uitgesteld. Ook door het inkrimpen van het personeelsbestand wordt bespaard.

    >> Reageer (0)
    04-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse first lady wil niet in bikini in de boekskes

    Het botert totaal niet meer tussen de vriendin van de Franse president Hollande en de boekskes. De reden: de publicatie van strandfoto’s van Valérie Trierweiler in bikini. Nadat Trierweiler begin september al het populaire weekblad VSD liet veroordelen wegens inbreuk op haar privacy, is het nu de beurt aan Voici, Public en Closer.

    Toegegeven, het is allemaal véél onschuldiger dan de foto’s van een topless Kate Middleton die enkele weken geleden de wereld rondgingen. Toen had het Franse blad Closer paparazzifoto’s gepubliceerd van de Britse prins William en zijn echtgenote tijdens hun vakantie in Frankrijk. Maar toch kan Valérie Trierweiler er niet mee lachen. De première dame heeft zelfs drie populaire magazines – Voici, Public en Closer – voor de Parijse rechtbank gedaagd omdat ze foto’s hebben gepubliceerd van het presidentiële koppel in zwembroek en bikini. De foto’s werden geschoten vanop een bootje op de Middellandse Zee terwijl Hollande en zijn vriendin hun vakantie doorbrachten in Fort de Brégançon aan de Franse Azurenkust.

    ‘Een beetje cellulitis’

    Trierweiler, zelf een journaliste, vindt dat die foto’s haar privacy en integriteit schenden en hekelt de ‘onderstroom in een bepaalde pers’ die vrouwen uitspeelt in ‘een permanente schoonheidswedstrijd’ en ‘te allen prijze bloot wil verkopen’. Ze eist van elk van de drie magazines een schadevergoeding van 20.000 euro en wil dat alle foto’s van de websites verdwijnen.

    De advocaat van het blad Closer doet de beelden af als ‘onschuldige foto’s van een volwassen vrouw in bikini’. ‘Dit is een normale scène van een normaal koppel op een strand. En op een strand loop je nu eenmaal in zwembroek en bikini.’ En hij voegt eraan toe: ‘Er is toch niets onwaardigs aan een beetje cellulitis? Trierweiler is een volwassen vrouw die goed wist dat dergelijke onschuldige foto’s genomen konden worden.’

    Eerste slag gewonnen

    Begin deze maand nog haalde de Franse première dame haar gram tegen het magazine VSD , dat soortgelijke foto’s had gepubliceerd. Al kende de rechter haar maar 2.000 van de gevraagde 30.000 euro schadevergoeding toe, omdat ‘ze geweten moest hebben dat de kans bestond dat ze gefotografeerd zou worden; het strand van het presidentiële vakantieverblijf is nu eenmaal goed zichtbaar van op zee.’ Maar de rechter erkende wel haar portretrecht en haar recht op privacy. Trierweiler wil die 2.000 euro schenken aan Reporters zonder Grenzen. Over de nieuwe zaak doet de rechter uitspraak op 23 oktober.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RTS-Frankrijk heroverweegt belastingverhoging

    Circa 20 politieagenten zijn in het Zuid-Franse Marseille verwikkeld in een schandaal dat draait om misdaden die leden van een speciale eenheid van de politie zouden hebben gepleegd. De verdachte leden van de Anticriminaliteitsbrigade BAC zijn in meer of mindere mate betrokken bij de beroving van criminelen in arme wijken in het noorden van de havenstad, aldus een hoge functionaris in de krant Le Figaro van donderdag. Het aantal verdachten stijgt volgens de krant.

    Op het kantoor van de BAC zijn, onder meer verstopt boven een speciaal voor de buit verlaagd plafonnetje, drugs, geld, sieraden en sigaretten gevonden. De 'politie van de politie', de Algemene Dienstinspectie, heeft al 12 arrestaties verricht en een betrokken commissaris van politie verwacht meer aanhoudingen. De verdachten worden vastgehouden door de gendarmerie en niet door collega's van de politie.

    De BAC is een eenheid van veelal in burger geklede agenten die in probleemwijken van grote steden actief zijn. 


    >> Reageer (0)
    03-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk schrapt ‘moeder’ en ‘vader’
    Alle wetsartikelen waar ‘moeder’ en ‘vader’ in voorkomen  moeten worden gewijzigd. Dat zijn er 382. De ‘homowet’ omschrijft het huwelijk als ‘een vereniging van twee personen  ofwel van verschillend geslacht ofwel van hetzelfde geslacht’. Dat is prima  maar wat doe je vervolgens met het wetsartikel dat zegt dat de ‘vader’ aangifte moet  doen van geboorte van een kind.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe corruptiezaak bij Franse politie

    In Marseille, de tweede stad van Frankrijk, zijn twaalf agenten gearresteerd op verdenking van corruptie. Ze zouden geld en drugs hebben gestolen van criminele bendes. Het is de volgende smet op het imago van het Franse politiekorps.

    Dat meldt persbureau AFP. De agenten maakten deel uit van een speciale eenheid. Marseille heeft van alle Franse steden te maken met het meeste drugsgeweld. Premier Ayrault stuurde vorige maand nog tweehonderd extra agenten naar de stad om dat probleem aan te pakken.

    Vorig jaar in oktober werd het plaatsvervangend hoofd van de politie in Lyon al opgepakt; hij werd verdacht van corruptie, machtsmisbruik, samenzwering en drugshandel. In mei kwam hij na acht maanden detentie weer vrij. Medio vorige maand werden zeven agenten uit diezelfde stad opgepakt omdat ze geld zouden hebben aangenomen van drugssmokkelaars.


    >> Reageer (0)
    29-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.no comment


    ..............

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 0 inShare 'Catalanen stemmen op 25 november over zelfbeschikking'

    Met 84 van de 133 stemmen heeft het Catalaanse parlement zich uitgesproken voor een referendum over zelfbeschikking. Waarschijnlijk al op 25 november mogen de Catalanen zich over autonomie uitspreken. Volgens peilingen zou een op twee Catalanen de onafhankelijkheid van de regio nastreven.

    Of die autonomie er snel komt is onwaarschijnlijk. De Spaanse grondwet verbiedt namelijk zo’n referendum, maar de president van de deelstaat, Artur Mas, vindt dat de Catalanen het recht hebben om zich uit te spreken over hun toekomst.

    Een tweede optie is een door het Catalaanse parlement georganiseerde volksraadpleging. Daarvoor is geen toestemming van Madrid vereist, maar de uitslag ervan is evenmin bindend.

    Catalonië vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met het afdragen aan de centrale regering in de Spaanse hoofdstad. Op 11 september kwamen daarvoor nog honderdduizenden Catalanen op straat in de grootste onafhankelijkheidsbetoging in de geschiedenis van de deelstaat.

    Catalonië heeft het erg moeilijk. Ondanks dat het de rijkste regio van Spanje is en de Catalaanse economie groter is dan die van Portugal, vinden de Catalanen dat ze te veel moeten afstaan aan de centrale regering in Madrid en dat ze daarvoor te weinig terugkrijgen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Socialisme in actie: Hollande laat rijken en bedrijven opdraaien voor de crisis

    De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft in Parijs een bezuinigingsplan aangekondigd dat onze zuiderburen 30 miljard euro moet opleveren. Wie meer dan een miljoen euro per jaar verdient moet op de som daarboven 75 procent inkomstenbelasting afstaan. Wie 150.000 euro verdient gaat daarvan 45% aan vadertje staat inleveren.

    Verder gaan de Fransen nog eens de lasten voor bedrijven verzwaren opdat beide maatregelen samen 20 miljard zouden opbrengen. Door de lonen in de openbare sector te bevriezen hopen de Franse de overige 10 miljard op te halen.

    "We vechten tegen de crisis, we vechten tegen ongelijkheid en we vechten tegen de schuld", zei premier Ayrault in Parijs. 'We moeten deze neerwaarste spiraal van schulden stoppen'.

    De Franse ondernemers zijn niet te spreken over het plan: 'Men beweert dat het doel van dit plan is de toekomst te vrijwaren. Maar die toekomst wordt nu gegijzeld door de investeringen en de werkgelegenheid in gevaar te brengen,' aldus Laurence Parisot van de werkgeversorganisatie Medef. Ze zei te vrezen voor een verdere verslechtering van het Franse concurrentievermogen.


    >> Reageer (0)
    27-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TER INFO ! !!!!!

       De prijs van een boete voor een­zelf­de soort over­tre­ding va­ri­eert. Be­taalt u bin­nen de 3 of 15 dagen, dan kan het be­drag ver­min­derd wor­den. Maar be­taalt u pas na 45 dagen, dan wordt de som ver­hoogd. Op­ge­let: als u 50 ki­lo­me­ter per uur te snel rijdt, is de boete for­fai­tair vast­ge­steld op 1.​500 euro. Bij her­ha­ling ver­hoogt de boete tot 3.​570 euro en ris­keert u 3 maan­den cel­straf. 

    Over­schrij­ding van de toe­ge­sta­ne snel­heid … For­fai­tai­re boete Ver­min­derd Ver­hoogd In­trek­king van het rij­be­wijs
    … met 20 km/u 68 € 45 € 180 € /
    … met 20 km/u in een zone met snel­heids­be­per­king van 50 km/u
    135 € 90 € 375 € /
    … met 20 tot 30 km/u 135 € 90 € 375 € /
    … met 30 tot 40 km/u 135 € 90 € 375 € Max. 3 jaar
    … met 40 tot 50 km/u 135 € 90 € 375 € Max. 3 jaar
    … met meer dan 50 km/u 1.​500 € / / Max. 3 jaar
    Her­haal­de­lij­ke over­schrij­ding van de snel­heid met meer dan 50 km/u 3.​570 €
    + drie maan­den cel­straf
    / / Max. 3 jaar

    Bron: www.​securi­te-rou­tie­re.​gouv.​fr(1)

      



    Update : ik krijg hier een vraag waarom er geen verschillen zijn in de bedragen vanaf 20 Km teveel ... wel in frankrijk zijn er rijbewijzen met punten, hoe hoger de snelheidsovertreding, hoe meer punten er af gaan :)

    maar niet voor belgen :)





    >> Reageer (0)
    22-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wondere wereld van champagne in 4 praktische richtlijnen voor liefhebbers
    (oorsprong receipt champagne tijdens de romeinse overheersing overgebracht vanuit St Hilaire (zuidfrankrijk) naar de streek rond reims///

    Wat geeft champagne zijn schittering en tongtintelingen? Een antwoord vinden op die vraag is het levenswerk van de Franse wetenschapper Gerard Liger-Belair. De wetenschapsblog phys.org publiceert een paar van zijn opmerkelijke conclusies over de miljoenen bubbels die van een fles wijn een legendarische champagne maken.

    “Het hart van champagne zijn de bubbels,” zegt Liger-Belair vanuit zijn laboratorium in de Universiteit van Reims, “zonder bubbels is champagne niet meer dan slechte wijn.”

    De manier waarop de bubbels zich vormen, naar boven rijzen en de oppervlakte bereiken, bepaalt de visuele allure van de drank, maar bruis doet meer dan dat. Elke keer je drinkt, sturen de CO2-receptoren op je tong duizenden piepkleine prikkels naar je hersenen.

    Elke bubbel staat volgens onderzoek van Liger-Belair ook onder een bepaalde spanning en velen hebben een welbepaald aroma. De Franse fysicus kwam op basis van zijn studie ook tot de volgende praktische richtlijnen voor champagneliefhebbers:

    • Glazen uit vaatwassers zijn minder geschikt voor champagne dan handgewassen glazen. De microscopische vezels die keukenhanddoeken achterlaten in de glazen zorgen immers voor meer bruis in het glas. Exclusieve glazenmakers gebruiken dan ook lasers om piepkleine krasjes te maken aan de onderkant van hun glazen om de bubbels in een mooie ring te laten opstijgen.

    • ‘Fluitglazen’ zijn beter dan coupeglazen. Een brede coupe verliest minstens 30% sneller CO2 dan een smal en hoog fluitglas. Kies dus voor een fluitglas tenzij je erg snel drinkt.

    • Champagne drinken uit een plastic glas is geen goed idee: de binnenkant is hydrofoob en de bubbels blijven daarom hangen aan de kanten en groeien uit tot kleine bollen CO2.

    • Hoe minder suiker, hoe minder CO2 en hoe kleiner de bubbels. De markt neigt naar kleinere bubbels en de meeste champagne wordt tegenwoordig dan ook gemaakt met de laagste hoeveelheid suiker die wettelijk toegestaan is (18 gram per liter).

    Liger-Belair beweert dat traditionalisten soms problemen hebben met zijn werk omdat te veel fysica de “mythe” rond champagne doorprikt. Volgens hem en anderen kunnen wetenschap en wijn echter zonder enig probleem hand in hand gaan.



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regering werkt aan versoepeling taxe plus-value vakantiewoningen
    Om wat meer beweeglijkheid te krijgen in de vastzittende Franse huizenmarkt en om meer bouwterreinen op de nieuwbouwmarkt te laten komen, zal de Franse regering voorstellen met ingang van 2013 de belasting op winst bij de verkoop van tweede huizen te versoepelen en die van bouwterreinen te verzwaren. Te veel particuliere bouwgrond blijft in handen van de eigenaren en komt door de bestaande fiscaliteit te weinig beschikbaar, zo luidt het motief van de minister van Volkshuisvesting Cécile Duflot.

    Bij de bepaling van de winst bij de verkoop van résidences secondaires zal een extra aftrek van 20% worden toegepast. Nadere bijzonderheden zullen eind september worden bekendgemaakt.
    De markt van tweede huizen is vastgelopen als gevolg van de verzwaring sinds 1 februari van de belasting op de verkoopwinst door de periode waarin de belasting moet worden betaald te verlengen van 15 naar 30 jaar. Het ministerie onder de nieuwe regering erkent nu dat deze maatregel van de vorige regering ontmoedigend en contra-productief heeft gewerkt. Het stagneren van deze markt heeft ook al gezorgd voor een forse daling van inkomsten voor de lokale overheden die geld ontvangen uit de
    overdrachtsbelasting. Het vooruitzicht dat vanaf volgend jaar de taxe sur la plus-value wordt versoepeld door een extra algemene korting van 20% te te passen op de berekende verkoopwinst, moet zorgen voor een opleving van deze markt.

    Het huidige
    systeem van een geleidelijke vermindering van de belastingdruk blijft wel gehandhaafd: het ritme van de aftrek van de meerwaarde: tijdens de eerste vijf jaar van het bezit is geen aftrek mogelijk, daarna is deze 2% als de winst is gerealiseerd tussen het 6e en 17e, 4% tussen het 18e en het 24e jaar en daarna 8%. Het belastingpercentage blijft gehandhaafd op 19, vermeerderd met de 15,5% aan sociale heffingen, ook te betalen door buitenlandse (Europese) eigenaren van tweede huizen in Frankrijk. Er wordt gestudeerd op de mogelijkheid om voor Franse belastingplichtingen de taxe sur la plus-value op tweede huizen en verhuurde woningen met ingang van 2014 niet aan een vast percentage te binden, maar te verrekenen met de inkomstenbelasting. Huishoudens met hoge inkomens vallen dan in de tarieven van 30 en 41%. In 2015 zou dat ook moeten gelden bij de verkoop van bouwgrond.

    Bij de verkoop van bouwterreinen zal het huidige ritme (2%, 4%, 8%) worden afgeschaft,
    omdat te veel eigenaren de tijd nemen om te profiteren van een hogere aftrek en hun terrains à bâtir vasthouden. In plaats van de bestaande aftrekregeling komt er een tegenovergestelde regeling voor deze grondbezitters: hoe langer men de grond vasthoudt, hoe hoger de winstbelasting zal worden. De dreigende belastingverzwaring zou moeten zorgen voor een 'elektrochoc' waardoor veel meer (20 à 30%) bouwgrond beschikbaar komt om huizen te bouwen. Het streven van François Hollande is erop gericht om jaarlijks 500.000 nieuwe huizen te laten bouwen, waarvan 150.000 in de sociale sector. Tijdens zijn vijfjarige regeerperiode zouden er derhalve 3,5 miljoen huizen bij moeten komen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.www.linkfacebook.tk
    www.linkfacebook.tk

    >> Reageer (0)
    21-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.http://www.frankrijk.tk
    http://www.frankrijk.tk

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stierenvechten mag van de Franse grondwet
    Stierenvechten is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft een speciaal college van het Franse Constitutionele Hof vandaag bepaald. Tegenstanders van het stierenvechten hadden het hof benaderd. In Frankrijk zijn in verscheidene plaatsen in het zuiden verschillende vormen van stierenvechten traditie.

    Dierenbeschermers en activisten van het Crac (Radicaal comité tegen de corrida) hoopten dat 'de Wijzen' van het hof zouden oordelen dat stierenvechten niet kan worden uitgezonderd als het gaat om wreedheid tegen dieren.

    De Franse strafwet verbiedt wreedheid tegen dieren, maar de wetgever heeft daarbij "plaatselijke lange tijd voortdurende tradities" uitgezonderd. Dat was volgens de klagers in strijd met de grondwet, maar de Wijzen vinden van niet, meldde de nieuwszender 20minutes.fr vandaag.

    >> Reageer (0)
    19-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reis advies Frankrijk

    Algemene veiligheid

    Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan een reis naar Frankrijk. Frankrijk is, zoals België, een veilig land; in toeristische gebieden is waakzaamheid voor zakkenrollers en andere kleine criminaliteit geboden.

    Terreurdreiging

    Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

    Criminaliteit

    Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, doch opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen wel spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.

    >> Reageer (0)
    15-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arnault wil via België successierechten omzeilen

    De Franse miljardair Bernard Arnault wil wel degelijk Belg worden omwille van de fiscale voordelen, maar ook om zijn opvolging voor te bereiden. Dat kaart de Partij van de Arbeid aan in Le Soir, Sud Presse en De Morgen.

    Zo meldt de partij het bestaan van de Belgische privéstichting Protectinvest. Die moet Arnaults patrimonium beschermen tegen de hogere Franse successierechten.

    Eerder deze week trok de PVDA al aan de alarmbel in verband met LVMH Finance. Dat vehikel dat de financiële stromen van zijn luxeartikelengroep LVMH regelt, verhuisde vier jaar geleden al naar België. Arnault profiteert zo van de 'gulheid' van België, kaartte de partij aan.

    De PVDA heeft nu ook de rekeningen uitgeplozen van de andere bedrijven van Arnault in ons land. Het gaat om elf dochterondernemingen. Tussen 2009 en 2011 hebben die elf bedrijven 630,5 miljoen euro winst geboekt. Op die winst werd 'maar' 24,2 miljoen euro belastingen betaald. Dat geeft een heffing van maar 3,84 procent. Bij een normale belastingvoet van 33,99 procent had België op 190 miljoen euro fiscale inkomst kunnen rekenen, klinkt het.

    Voor voorzitter Peter Mertens een bewijs dat België een fiscaal paradijs is.



    >> Reageer (0)
    14-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Languedoc Roussillon

    Languedoc-Roussillon (Midi)

    Languedoc-Roussillon
    De Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van de wereld en wordt ook wel het Australië van Frankrijk genoemd. Dit gebied begint ten westen van de stad Nîmes tot aan Perpignan (Languedoc). De Roussillon ligt tussen Perpignan en de Spaanse grens. De wijngaarden tussen de Middellandse Zee en de wijnhellingen leveren de Vin de Payswijnen. De betere wijngaarden moet je zoeken op de hellingen waar de Cevennen overgaan in het laag gelegen landschap. De Languedoc-Roussillon is naast de grootste leverancier van Vin de Payswijnen ook de grootste producent van Vins Doux Naturels.

    Het wijngebied kun je grofweg verdelen in:
    1. Rond de stad Montpellier (departement Hérault); de druif Grenache is het meest toegepast en de Syrah is behoorlijk in opkomst. Hier komen alleen maar Vin de Pays en Coteaux du Languedoc wijnen vandaan.
    Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif. De appellations zijn: Muscat de Lunel, Muscat de Mireval en Muscat de Frontignan.
    2. Rond de stad Béziers (departement Gard); hier tref je enorme lappen wijngaarden aan die Vin de Payswijnen leveren. De witte wijnen zijn makkelijk drinkbaar, fris en een beetje vettig. Er zijn twee appellations: Picpoul de Pinet en de Clairette du Languedoc. Stevige rode wijnen een rosés kom je tegen in Faugères, Saint-Chinian en Minervois.
    Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif en Muscat de Saint-Jean-de-Minervois is de lokale appellation.
    3. Rond de stad Narbonne (departement Aude) tref je de appellations Fitou, Corbières, Côtes de Malepère en Limoux (mousserende wijn) aan. Vin Doux Naturels gemaakt van de Muskaatdruif heeft als lokale appellation Muscat de Rivesaltes.
    4. Rond de stad Perpignan (departement Pyrenées-Orientales), Roussillon. Onder invloed van de Pyreneeën verschillen de Roussillonwijnen duidelijk van de Languedocs. De Collioure is de lokale appellation van Perpignan; levert vurige rode wijnen.

    Er zijn hier verschillende Vin Doux Naturels te vinden: Rivesaltes, Grand Roussillon en Banyuls.
    • Rivesaltes wordt gemaakt van verschillende druiven waardoor er verschillende kleuren van de wijn ontstaan: Blanc de blancs (witte druiven), Rosé (rode Grenachedruif) en Rouge (driekwart Grenachedruif aangevuld met andere rode druiven). Extra vermeldingen op het etiket kunnen zijn: Ambré (witte Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, bruin-gele kleur), Tuilé (rode Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, oranjekleurig), Hors d’Age (witte of rode Rivesaltes en min. vijf jaar rijping) en Rancio (oude geoxideerde Rivesaltes, min. zes jaar rijping op vaten in de buitenlucht).
    • Grand Roussillon is een regionale Vin Doux Naturels appellation uit de Roussillon.
    • Banyuls ligt het meest zuidelijkst en tegen de Spaanse grens aan. De Grenache is de belangrijkste druif. Er zijn vier soorten Banyuls: donkerrode (rimage ) zijn jong gebotteld, oranjekleurige (zie je het meest), strogele en goudkleurige (gemaakt van de beste druiven). Banyuls Grand Cru is een bijzondere Ranciovariant

    Wijn/spijs combinatie Languedoc-Roussillon
    Languedoc:
    • De witte wijnen: schaal- en schelpdieren, Bourride (Provençaalse vissoep) en gegrilde vis
    • De rode wijn gaan uitstekend met stevige gerechten: gevogelte, lamsragout, boerenpate, rood vlees en pittige kazen
    • Dessertwijnen serveren op een temperatuur van 10 graden: exotische vruchten, vruchtengebak en Roquefort

    Roussilon:
    • De rode wijnen: wild, rood vlees, kruidig eten en kaas
    • Witte dessertwijnen: fruit, meloenijs en gebak
    • Rode Banyuls: notengebak, desserts met chocola, Roquefort en pittige Hollandse kazen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijnen uit de Roussillon
    De eerste maal dat onze wijnmeester de Roussillon als wijnstreek bezocht, was in 1998. Het was wijnliefde op het eerste gezicht. Nadien is hij er nog regelmatig teruggekeerd en in al die jaren heeft hij alleen vooruitgang waargenomen in dit wijngebied dat meer dan de moeite waard is om te ontdekken. Op wijnvlak is dit gebied het “El Dorado” van Frankrijk. Cultuurfanaten en natuurliefhebbers zullen hier zeker ook aan hun trekken komen door de aanwezigheid van de kastelen van de Catharen en de nabijheid van de zee, de Pyreneeën, het Albèresgebergte en de Corbières.

    Drie rivieren vloeien door de Roussillon: de Agly in het noorden, de Têt in het midden en de Tech in het zuiden. De terroirs zijn zeer divers maar de beste (schistes, graniet, vulkaanresten, kalkrotsen, ...) vindt men rond de dorpen Caramany, Lesquerde, Latour de France en Tautavel; niet toevallig mogen deze dorpen hun naam toevoegen aan de AOC Côtes de Roussillon Villages. Uit eigen ervaring weet ik dat de beste rode wijnen geproduceerd worden rond Lesquerde, Maury en Saint-Paul de Fenouillet. De Roussillon wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van de Canigou die bij helder weer als een majestueuze berg op de Roussillon wijnstreek neerkijkt. Niet alleen in de gecontroleerde herkomstbenamingen Côtes de Roussillon (Les Aspres) en Côtes de Roussillon Villages worden mooie rode wijnen geproduceerd, ook onder de benaming “Vin de pays des Côtes Catalanes” is dit het geval! Voor de degustatie gaan we ons beperken tot de rode wijnen uit deze gebieden. De rode en witte Collioure wijnen kunnen op een andere wijnavond besproken worden. Dat geldt ook voor de Vins Doux Naturels uit de Roussillon.

    De selectie wijndomeinen die in de degustatie besproken zullen worden, bevat een aantal nieuwkomers. Echter, Domaine Cazes (Bio) en Domaine Gauby (Bio) zullen zeker niet ontbreken want zij gelden als de pioniers van deze wijnstreek. We proeven 9 wijnen uit de meest recente jaargangen 2007, 2008 en 2009. Voor meer informatie over de Roussillon


    www.sud66.com

    >> Reageer (0)
    13-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijnroutes in Frankrijk
    De Franse wijngaarden staan alom bekend om hun diversiteit. De wegen die door de gaarden lopen bieden keer op keer een nieuw en uniek schouwspel.

    De vele wijnroutes in Frankrijk bieden oneindig veel variatie en plezier aan de reiziger en elke keer weer nieuwe ontdekkingen.

    Zoals in de Beaujolais waar u heerlijk kunt dwalen over de ontelbare kronkelende weggetjes. Of juist de wijnroute van Patrimonio (op Corsica) waar u het grootste gedeelte van de wijngaarden ziet zonder zelfs het dorp te verlaten!

    De Armagnac route, al 30 jaar oud, loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De wijnroute van de Elzas is net een ansichtkaart met oude stenen muren, barokke huizen, gastvrije weinstubes en natuurlijk de bekende wijngaarden met zijn vele druivensoorten, geuren en smaken.

    De Champagne laat via zijn verschillende routes vele onbekende plekjes van de streek zien: de Côte des Blancs vanuit Epernay naar het zuiden toe, vanuit Reims naar de Montagne de Reims of de Marnevallei richting Parijs! Met zijn 155 km aan wijnroutes is Chablis de parel van Bourgogne.

    Meer naar het zuiden toe zult u via de 12 routes van de Mâconnais vele facetten van de streek ontdekken: middeleeuwse architectuur, talloze kerken, de rots van Solutré en de beroemde wijngaarden van de Pouilly-Fuissé en zijn omgeving. U zult al snel gewend raken aan het gezang van de krekels, al trekkend langs de oevers van de Durance tot aan het meer van Berre en van Puy Sainte-Réparade tot aan Aix-en-Provence, via de wijnroute van de Coteaux d'Aix.

    In het zuiden van het Rhônedal volgt u geduldig de weg van dorp naar dorp en ontdekt u de vele nuances van de verschillende terroirs van de streek: de weelderigheid van de Châteauneufs-du-Pape, de kracht van de Liracs en de Vacqueyras...

    De historische streek Touraine combineert voor u bezoekjes aan de beroemde kastelen van de Loire met een ontdekkingsreisje door zijn wijngaarden, glorieuze gaarden in de Renaissance ten tijde van François 1er.

    De Bergerac streek biedt 4 extra routes om u zijn wijnwereld te laten ontdekken: witte droge of zoete wijn, rosé of rode wijn. In de Médoc combineert u het plezier van het proeven van de Crus Bourgeois of Classés met prachtige architectuur. Vooral de schitterende chartreuses of de wijnchâteaux zijn een lust voor het oog.

    Niet te vergeten, de Jura met meer dan 100 wijndomeinen die verspreid liggen langs de Nationale 83. Proef onder meer zijn beroemde vins jaunes. En dat is alleen maar een klein voorproefje van de vele wijnroutes. Een ding is zeker: waar u ook bent in Frankrijk, u komt op uw weg gegarandeerd een geurige, schilderachtige wijnroute tegen. Goede reis!

    >> Reageer (0)
    12-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De rijkste man van Frankrijk wil naar België verhuizen omdat hij thuis te veel belastingen zou betalen. Wat hebben we uit alle heisa geleerd?

    1. We weten niet waarom Arnault naar België wil

    De grote baas van luxegoederenimperium LVMH en vierde rijkste man ter wereld Bernard Arnault heeft in augustus de dubbele Frans-Belgische nationaliteit aangevraagd. Zoveel staat vast. Naar 's mans motieven is het voorlopig gissen.

    Voor de Franse krant Libération is de man zonder meer een fiscale vluchteling. De voorpagina van maandag, met een foto van Arnault met gepakte koffer en de genadeloze kop “Rot op, rijke lul”, spreekt dan ook boekdelen. Le Monde is voorzichtiger en citeert naasten van Arnault die het hebben over een “gevoelig” investeringsproject met Arnaults Belgische zakenvriend Albert Frère, ook al geen klaploper.

    Om de zaken te vergemakkelijken, zou Arnault de Belgische nationaliteit nodig hebben, zo klinkt het. Waarom, dat is een mysterie. Niet in de eerste plaats omdat een EU-burger de Belgische nationaliteit niet nodig heeft om hier vrij zaken te doen. De public relations van Arnault achtte het uiteindelijk nodig een communiqué de wereld in te sturen waarin staat dat de miljardair braaf zijn belastingen aan Frankrijk zal blijven betalen. Eerst zien, dan geloven?

    Vast staat dat het nieuws heel wat ophef veroorzaakte. In Franrijk, omdat het parlement zich eerstdaags moet buigen over een belastingsverhoging tot 75 procent op de inkomens vanaf 1 miljoen euro. De aangekondigde verhuis van Arnault is dan spek voor de bek van rechts-liberale commentatoren en politici die tegen zo'n belasting gekant zijn uit vrees voor een massale fiscale exodus.

    2. België is nog steeds een Europees belastingsparadijs (voor de rijken der aarde)

    In België legde het nieuws opnieuw een bekend pijnpunt bloot: de ongelijke spreiding van fiscale lasten. Ofwel: inkomen uit arbeid is dubbel zo zwaar belast als inkomen uit vermogen. Nergens ter wereld betaalt men zo veel taksen op werken en verhoudingsgewijs zo weinig op inkomsten uit beleggingen. Gemiddeld betalen we meer dan 50 procent belastingen op alles wat we met werken verdienen, en minder dan de helft op alles wat we verdienen met bezittingen.

    Terwijl een aantal buurlanden (onder meer Frankrijk en Nederland) bijvoorbeeld een belasting heffen op grote vermogens, lijkt zo'n miljonairstaks in België niet onmiddellijk haalbaar. Waarom? Daar vraagt u zoiets. Om kapitaalsvlucht te vermijden, dat is de grote dooddoener in de discussie. In het huidig politiek-economisch klimaat zijn zulke fiscale hervormingen ook moeilijker bespreekbaar. Met name de liberale familie ligt dwars: woensdag nog dreigde minister van pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ermee de stekker uit de regering te trekken indien de Franstalige socialisten verder aandringen op een vermogensbelasting. Niet te vergeten in deze context: de verkiezingen komen eraan.

    Er wordt dan wel wat gerommeld aan de roerende en onroerende voorheffing, toch ligt een échte fiscale hervorming nog niet in het verschiet. Volgens fiscalisten zou het eerder wenselijk zijn de welig tierende ontwijkingsmechanismen in kaart te brengen en te corrigeren alvorens aan een belastingshervorming te beginnen. Vermogen zit immers vaak verscholen in vennootschappen en door onder meer de beruchte notionele intrestaftrek betalen die vaak amper belastingen.

    Denk maar aan het fortuin van de eveneens beruchte fiscale vluchteling Bernard Tapie, ook al een Fransman. Tapie, zakenman en ex-politicus, richtte in 2010 in het Brusselse Elsene een nep-holding op waarin hij een fortuin van 285 miljoen euro verstopt voor de Franse fiscus, zo onthulde de Franse nieuwswebsite Rue89. Enkele dagen eerder had Tapie Arnault publiekelijk gewezen op diens burgerplicht om te leren leven met ook de minder aangename kantjes - belastingen - van Frankrijk. Faut le faire.

    3. Het immigratiebeleid van N-VA én Open VLD hanteert een dubbele standaard

    Ondertussen op het immigratiefront: voor N-VA-kamerlid Theo Francken is Arnault meer dan welkom. In zijn weblog Theo Tuurt – hebt u 'm? - schreef Franken afgelopen zondag – dag waarop het nieuws bekend raakte: “Standpunt N-VA? Laat maar komen die Fransen.” De komst van Arnault zou jobs creëren, schrijft hij. Belangrijke kanttekening: bij Arnaults financiële zenuwcentrum in België, LVHM Finance, werken momenteel vijf mensen. Vorige week nog stelden Francken en zijn collega Sarah Smeyers hun nieuwe boek voor: “België. Land zonder Grens." Daarin pleiten ze, in een notendop, voor een strenger immigratiebeleid. Niet de eerste de beste binnenlaten, zeg maar.

    Het standpunt van de N-VA lijkt er een van twee maten en twee gewichten, net als dat van Open VLD zo blijkt: dezelfde Vincent "Q" wees er woensdag op dat als Arnault hier werkt en een van de talen spreekt, hij aan de voorwaarden voldoet om te immigreren. Niet heel lang geleden was Q's partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block nog onverzettelijk over de asielaanvraag van de Afghaan Parwais Sangari, die Nederlands sprak en een baan had.

    4. Een gegeven paard kijkt men niet in de mond

    Voor de ABVV valt Arnault bijna als een geschenk uit de hemel. Vrijdag organiseert de socialistische vakbond immers een protestactie tegen fiscale onrechtvaardigheid. De vakbond denkt daarbij aan “de groeiende schare fiscale inwijkelingen die zich in Brussel komen vestigen om te ontsnappen aan de vermogensbelasting in hun land.”


    >> Reageer (0)
    11-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    De Franse president heeft aan een vakbondsdelegatie beloofd om alles te doen wat in zijn macht ligt om het banenverlies te beperken bij autobouwer PSA, de maker van Peugeot en Citroën. François Hollande bezoekt de landbouwbeurs van Rennes.
     'Ik heb aan de vakbondslui gezegd dat we hen zullen ondersteunen in alle onderhandelingen die zullen plaatsvinden', vertelde François Hollande na zijn gesprek in Rennes, waar een van de fabrieken van PSA is gevestigd. 'We moeten ervoor zorgen dat er minder ontslagen zijn en dat reconversies van de getroffen sites mogelijk zijn.'  De autobouwer PSA heeft op 12 juli aangekondigd om 8.000 banen te schrappen in Frankrijk. In Rennes zou PSA bepaalde activiteiten schrappen.  Na de aankondiging van PSA liet Hollande prompt een onderzoek uitvoeren naar de gezondheidstoestand van het bedrijf en zette hij een steunplan voor de autosector in de steigers. Dit tot groot ongenoegen van de autobouwer. Uitgerekend vandaag kwam de aangezochte expert met conclusies. Het rapport is bijzonder kritisch voor de strategie van de autobouwer. Maar de expert erkent wel de noodzaak om te herstructureren en betwist ook de geplande sluiting van de fabriek in Aulnay-sous-bois niet.  Hollande is vandaag in Rennes voor een bezoek aan de landbouwbeurs. Daar klampten Fransen hem aan voor handtekeningen en foto's, maar ook enkele critici waren komen opdagen. Die scandeerden 'Vive Sarkozy' en 'Pour Sarkozy, hip hip hoera'.

    De Franse president heeft aan een vakbondsdelegatie beloofd om alles te doen wat in zijn macht ligt om het banenverlies te beperken bij autobouwer PSA, de maker van Peugeot en Citroën.
    François Hollande bezoekt de landbouwbeurs van Rennes. (foto: AFP)
    François Hollande bezoekt de landbouwbeurs van Rennes. (foto: AFP)

    'Ik heb aan de vakbondslui gezegd dat we hen zullen ondersteunen in alle onderhandelingen die zullen plaatsvinden', vertelde François Hollande na zijn gesprek in Rennes, waar een van de fabrieken van PSA is gevestigd. 'We moeten ervoor zorgen dat er minder ontslagen zijn en dat reconversies van de getroffen sites mogelijk zijn.'

    De autobouwer PSA heeft op 12 juli aangekondigd om 8.000 banen te schrappen in Frankrijk. In Rennes zou PSA bepaalde activiteiten schrappen.

    Na de aankondiging van PSA liet Hollande prompt een onderzoek uitvoeren naar de gezondheidstoestand van het bedrijf en zette hij een steunplan voor de autosector in de steigers. Dit tot groot ongenoegen van de autobouwer. Uitgerekend vandaag kwam de aangezochte expert met conclusies. Het rapport is bijzonder kritisch voor de strategie van de autobouwer. Maar de expert erkent wel de noodzaak om te herstructureren en betwist ook de geplande sluiting van de fabriek in Aulnay-sous-bois niet.

    Hollande is vandaag in Rennes voor een bezoek aan de landbouwbeurs. Daar klampten Fransen hem aan voor handtekeningen en foto's, maar ook enkele critici waren komen opdagen. Die scandeerden 'Vive Sarkozy' en 'Pour Sarkozy, hip hip hoera'.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catalanen betogen massaal voor onafhankelijkheid

    Tienduizenden mensen hebben vandaag in Barcelona aan een betoging deelgenomen om de onafhankelijkheid voor de regio Catalonië te eisen. De in maart opgerichte beweging Assemblea Nacional Catalana had opgeroepen tot de demonstratie op de nationale feestdag van Catalonië.

    De regeringsleider van de autonome regio, Artur Mas, waarschuwde Madrid vandaag dat "de weg naar de vrijheid zich voor Catalonië zal openen" in het geval Madrid en Barcelona geen eensgezindheid vinden over een fiscaal pact.

    De regering in Barcelona vindt zich onrecht aangedaan omdat het rijke Catalonië jaarlijks meer dan 16 miljard euro moet ophoesten voor de ontwikkeling van de armere Spaanse regio', zonder dat van deze "solidariteitsbijdrage" iets naar de Catalaanse kas terugvloeit.

    Nieuwe Europese staat
    Volgens een recente enquête is de helft van de Catalanen (51%) gewonnen voor onafhankelijkheid. Gehoopt werd dat de optocht in het centrum van Barcelona onder het motto 'Catalonië, een nieuwe Europese staat' de grootste in de geschiedenis van de noordoostelijke Spaanse regio zou worden.


    >> Reageer (0)
    10-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollande wil voor 20 miljard nieuwe belastingen
    De Franse president François Hollande heeft in een televisie-interview op TF1 voor 20 miljard euro aan nieuwe belastingverhogingen aangekondigd.

    De bijkomende belastingen zullen vooral rijke huishoudens, spaarders en bedrijven raken. In de personenbelasting zou de hoogste belastingsschijf vanaf 2013 45 procent bedragen in plaats van de huidige 41 procent. In de vennootschapsbelasting wil Hollande snoeien de fiscale aftrekposten van vooral de grote bedrijven, terwijl hij de exportgericht kmo's wil sparen.

    Hollande deed in zijn interview een sterk appèl op het 'patriotisme en de solidariteit van alle Fransen', inclusief zij die meer dan een één miljoen euro per jaar verdienen. Op hen zal de zogenaamde rijkentaks van 75 procent van toepassing zijn. Hollande benadrukte nogmaals dat de superbelasting enkel geheven wordt op dat deel van het inkomen gaat dan boven het eerste miljoen ligt en dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Hollande reageerde ook op de aanvraag van de Belgische nationaliteit door Berard Arnault, de topman van luxeimperium LVMH en rijkste man van Europa, en op de verwijten van fiscaal vluchtelinge die hij aan zijn adres kreeg. De Franse president antwoordde hij dat 'meneer Arnault al heeft aangekondigd dat hij zijn belastingen in Frankrijk voluit zou betalen. Het gaat erom dat iedereen in deze crisis zijn verantwoordelijkheid neemt tegenover de Franse Republiek.'
    Besparingen

    De extra belastingen komt bovendop de 10 miljard euro besparingen die Hollande eerder al aankondigde op de overheidsbegroting van volgend jaar. Daarbij zijn er slechts drie ministeries die niet geraakt zullen worden: onderwijs, veiligheid en jusitie.
    Begrotingstekort

    Samen met de belastingverhoging hoop de Franse president in 2013 30 miljard euro extra in kas te hebben. Daarmee wil Hollande tegemoet komen aan de doelstelling om het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent van het bbp, zoals Europa vraagt. Voor dit jaar zou dat tekort nog uitkomen op 4,5 procent. Aan het einde van zijn 5-jarige termijn wil Hollande het tekort helemaal weggewerkt hebben.




    >> Reageer (0)
    08-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rijke fransman wil belg worden

    De commissie Naturalisaties van de Kamer zal het dossier van rijkste Fransman Bernard Arnault, die zaterdag bekendmaakte Belg te willen worden, ten vroegste eind dit jaar of begin 2013 behandelen. Dat zegt Georges Dallemagne (cdH), de voorzitter van de naturalisatiecommissie.

    Arault is als topman van luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) de rijkste man van Frankrijk en Europa en de op drie na rijkste persoon ter wereld. Dallemagne benadrukt dat het dossier van Arnault, dat uiteindelijk bij de commissie zal terechtkomen, behandeld zal worden zoals dat van elke andere aanvrager.

    Voor de Kamerleden zich over het dossier buigen, moeten het parket-generaal, Vreemdelingenzaken en de staatsveiligheid een advies over de naturalisatieaanvraag uitspreken. Zij hebben vier maanden de tijd voor dat advies.

    Wie in aanmerking wil komen om Belg te worden, moet minstens 18 jaar oud zijn en kunnen bewijzen dat hij minstens drie jaar in België woont. Als dat laatste niet het geval is, moet hij aantonen dat hij "werkelijke banden" heeft met ons land. Volgens de krant La Libre Belgique woont Arnault weliswaar in Parijs, maar heeft hij ook een woning in Brussel.

    Zelf zei Arnault in een communiqué dat hij Belg wil worden om zijn investeringen in België aan te zwengelen.


    >> Reageer (0)
    07-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk zet plan voor rijkentaks door
    Een Frans voorstel om 75 procent belasting te heffen op inkomsten boven 1 miljoen euro wordt strikt uitgevoerd. De Franse minister van Financiën heeft dat vrijdag gezegd nadat kranten Les Echos en Le Figaro hadden gemeld dat de regering het voorstel zou afzwakken.

    Invoering van de rijkentaks is een speerpunt van de nieuwe president François Hollande, een socialist.

    Zijn minister Pierre Moscovici zei dat de president ,,erg duidelijk en sterk inzet op een tarief van 75 procent op de allerhoogste inkomens''. Volgens hem wordt het voorstel nu uitgewerkt, als onderdeel van de begroting 2013.


    >> Reageer (0)
    04-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NJAM: Weg van Wijn
    In Weg van Wijn neemt onze sommelier Jurgen Lijcops je mee op roadtrip doorheen Frankrijk. Hij gaat op zoek naar verrassende wijn en duikt onder in het dagelijkse leven in en rond de wijngaard.

    Elke aflevering zoemt in op een andere wijnregio. Jurgen doorkruist prestigieuze wijngebieden zoals de Médoc en Vouvray, maar ook minder bekende streken zoals Entre-deux-Mers.
    Hij komt te weten hoe wijn het ritme van het dagelijks leven in de streek bepaalt, snuift geschiedenis en focust op de passie van het wijn-maken. Een prachtig decor, fijn gezelschap en heerlijke wijn.

    In Weg van Wijn is Jurgen voor even God in Frankrijk.

    Vanaf 4 september elke dinsdag en donderdag om 20u00 op njam!

    >> Reageer (0)
    02-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veertig gewonden bij buscrash in Zuid-Frankrijk
    Bij een verkeersongeval met een toeristische bus op de autosnelweg A8 ter hoogte van Vidauban, in het zuidoosten van Frankrijk, is een veertigtal personen gewond geraakt. Er vielen ook enkele zwaargewonden, aldus de Franse gendarmerie. Volgens de krant Var-Matin zijn de slachtoffers Roemenen.

    De bus, die in de richting van Nice reed, kreeg een lekke band. De leeftijd en identiteit van de slachtoffers zijn niet gekend, maar de krant Var-Matin meent dat het om Roemenen gaat. Een honderdtal brandweermannen is ter plaatse.

    Het verkeer naar Nice/Aix-en-Provence is onderbroken. In de andere richting moet het verkeer over twee rijstroken, aldus het regionale verkeerscentrum.

    >> Reageer (1)
    31-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Permanente expo over het katharisme in Baga (Catalunya, Noord-Spanje)

    Permanente expo over het katharisme in Baga (Catalunya, Noord-Spanje)



    Sinds 2005 loopt er in Bagà een nieuwe en permanente expo over het katharisme in Catalunya in het voormalige paleis van de graven van Pinós, een prachtig gerestaureerd middeleeuws gebouw aan de rand van het historische stadscentrum van Bagà (Alt Urgell).




    Bagà werd om verschillende redenen uitgekozen voor de vestiging van het Centre Medieval i dels Catàrs. De stad ligt immers strategisch halfweg op de historische route van de bons hommes (Cami dels Bons Homes) van Montségur tot Berga en heeft tegelijk een geprivilegieerde positie als centrum van de machtige baronie van de graven van Pinós. In de nabije toekomst zal het centrum nog worden uitgebreid met een Kathaars Interpretatiecentrum met alle nuttige informatie over de route van de bons hommes en met ruimte voor historisch wetenschappelijk onderzoek, debatten en studiedagen rond het katharisme.


    Wij waren er in september 2008 en kregen er een boeiende rondleiding van de sympathieke conservator van het centrum. De permanente tentoonstelling is gevestigd op de benedenverdieping van het paleis van de graven van Pinós en omvat twee verschillende studiegebieden.  Het circuit binnen in het gebouw omvat vijf ruimtes, waarin meerdere historische personages hun visie geven op de dramatische maar dikwijls ook gelukkige gebeurtenissen tijdens hun leven. Alle taferelen worden ondersteund door aangepaste middeleeuwse muziek.


       

    We ontmoeten er een anonieme kathaar, opgesloten in een kerker van de inquisitie, de controversiële edelman Guilhem de Bergueda, de troubadour Raimon Vidal van Bésalu in het kasteel van Mataplana en de bekende Catalaanse katharen Arnau en Ermessenda van Castellbó. Het bezoek aan de tentoonstelling omvat bovendien nog een prachtige audio-visuele voorstelling van de populaire legende van de redding van de Honderd Maagden, ten tijde van de reconquista op de Moren, waarbij de graven van Pinós een cruciale rol hebben gespeeld.

       

    Het buitencircuit bestaat uit zes plaquettes die de meest belangrijke sites en hoofdrolspelers met betrekking tot het katharisme uiteen zetten. We maken daarbij kennis met de principes van de kathaarse Gleisa de Dio, het katharisme in Europese context in de 12e en 13e eeuw, de specifieke geschiedenis van de katharen in Catalunya en tot slot wordt de geschiedenis van het graafschap Pinós nog belicht.

       

    Op de mooie binnenplaats van het kasteel (Pati d’Armes) wordt dan als afsluiter nog toeristische info over Bagà en omgeving getoond.
    De uitleg bij de taferelen en de audio-visuele voorstelling is beschikbaar in het Catalaans, Spaans, Engels of Frans.
    De openingsuren verschillen naargelang het seizoen. In de zomermaanden juli en augustus is het centrum dagelijks geopend in de voor- en de namiddag.


    Buiten die maanden neemt men best eerst contact op met het centrum via het emailadres tur.baga@diba.es ofwel telefonisch via de nummers +34 619746099 of +34 938244862.

     


    Bagà is gesitueerd tussen Puigcerdà en Berga in Catalunya en ligt in het gebied van de Alt Urgell. Vanaf Ax-les-Thermes in Frankrijk bedraagt de afstand tot Bagà 73 km via de N20 richting Puigcerdà.
    De reisduur bedraagt ongeveer 1u15. In Bagà zijn er meerdere goede logiesmogelijkheden. (MG)


     
    Centre medieval y de los cátaros
    Pujada de Palau, 9
    08695 - Bagà



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marseille wil leger inzetten in drugsoorlog

    Het Zuid-Franse Marseille wordt geteisterd door een oorlog tussen drugsbendes. Een jonge dealer die deze week met kogels doorzeefd werd, is al het veertiende dodelijke slachtoffer dit jaar. De moedeloze burgemeester heeft de hulp van het Franse leger ingeroepen.

    Woensdagavond, even over elf. Een jonge man van vijfentwintig zit als passagier in de Renault Twingo van zijn vriendin. Wanneer ze stoppen voor een rood licht, stopt een andere wagen rechts van hen. Door het open raam richt een man een kalasjnikov en vuurt tientallen kogels af. De jonge dealer maakt geen schijn van een kans. Zijn vriendin heeft meer geluk. Ze raakt slechts lichtgewond. ‘Een wonder', volgens de politie.  

    De moord is de zoveelste episode in een lange reeks bloedige afrekeningen binnen het drugsmilieu van Marseille. Vrijdag 24 februari 2012: een man van 21 wordt met een pistool afgemaakt in een snackbar. Zijn negentienjarige vriend raakt gewond. 1maart: een man van 25 wordt geraakt door verschillende kogels. Hij sterft. Tien dagen later: een 56-jarige man wordt afgemaakt met zes kogels.

    Het lijstje eindigt voorlopig bij nummer veertien: de man in de Twingo. Alle slachtoffers bewegen zich in het wereldje van drugs, misdaad en geweld. Voor de daders geldt hetzelfde, zo neemt de politie aan. Het zijn verhalen over bloederig drugsgeweld die ons meestal komen aanwaaien uit Mexicaanse grensstreken, niet uit Franse steden aan de Middellandse zee.

    Oorlogswapens

    De bestuurders van de havenstad voelen zich dan ook machteloos tegenover zoveel wapengekletter. Ten einde raad vroegen ze de Franse regering om het leger in te zetten in Marseille. ‘We hebben immers geen verweer tegen drugsbendes die oorlogswapens gebruiken', zo klinkt het. Maar de wanhopige vraag stuitte op een duidelijk ‘njet' van president François Hollande.

    ‘Het is niet de taak van het leger om bepaalde wijken weer onder controle te krijgen', liet de president weten vanuit Spanje. ‘Dat is het werk van de politie. Die moet in Marseille versterking krijgen, zodat we dit geweld en deze criminaliteit kunnen uitroeien.'

    Het leger inzetten, dat vindt ook premier Jean-Marc Ayrault net een stap te ver gaan, al wil hij wel harde maatregelen nemen tegen de criminelen. Volgende week volgt een speciaal overleg met onder anderen de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën.


    >> Reageer (0)
    30-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse wielerbond wil geen Tourwinnaar tussen 1999 en 2005
    De Franse wielerbond (FFC) vraagt de erelijst van de Ronde van Frankrijk leeg te houden tussen 1999 en 2005.

    De organisatie wil zo vermijden dat er een polemiek ontstaat over de nieuwe winnaars die zouden worden aangeduid na de deklassering van Lance Armstrong. Verschillende renners die tweede werden in de zeven Tours die door Armstrong zijn gewonnen, raakten nadien immers ook in opspraak in dopingzaken.

    Donkere periode

    "Laat ons geen nieuwe laureaten aanduiden om zo elke polemiek over de geloofwaardigheid van de eventuele nieuwe winnaars te vermijden", klinkt het donderdag. "Het gaat om een van de donkerste periodes uit onze sport."

    Op 24 augustus besliste het Amerikaans Antidopingagentschap USADA Armstrong levenslang te schorsen en al zijn resultaten vanaf 1998 te schrappen. Daardoor verloor The Boss de zeven opeenvolgende tourzeges die hij behaalde tussen 1999 en 2005.

    Het FFC vraagt overigens ook dat Armstrong al zijn prijzengeld uit de Tour, goed voor bijna drie miljoen euro, terugstort.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magere maar kwaliteitsvolle oogst voor Franse wijnboeren

    Franse wijnboeren beleven dit jaar een magere oogst. Dat meldde de Franse minister voor Landbouw Stéphane Le Foll na gesprekken met vertegenwoordigers van de branche in Parijs.

    De opbrengst zal met naar schatting 42,5 miljoen hectoliter wijn de laagste sinds 1991 zijn. Vorig jaar was dat nog 51 miljoen hectoliter. Oorzaak van de terugval zijn vorst en hagel die de afgelopen maanden op diverse plaatsen schade aan de druiventrossen veroorzaakten.

    De wijnboeren zijn wel in hun nopjes met de kwaliteit van het vocht. Die zou "veelbelovend" zijn.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk met miljarden werkloosheid te lijf
    De Franse regering trekt ondanks de crisis en de strenge bezuinigingen ruim 2 miljard euro uit voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Dat liet de minister voor Werkgelegenheid, Michel Sapin, woensdag weten na een kabinetsbijeenkomst.

    Het doel is om met subsidies voor het eind van 2014 150.000 banen te scheppen voor werklozen tussen de 16 en 25 jaar. Het gaat dan vooral om mensen afkomstig uit arme buurten en regio's, die geen middelbare school hebben doorlopen. De Franse regering wil de banen scheppen in de publieke en in mindere mate de private sector door tot driekwart van het minimumloon te subsidiëren.

    Jeugdwerkloosheid
    Frankrijk telt bijna 3 miljoen mensen zonder baan. Met de nieuwe maatregelen onder de noemer "banen voor de toekomst'' wil de regering de jeugdwerkloosheid "in het hart'' raken. Het scheppen van banen is een speerpunt in het beleid van de socialistische regering van president François Hollande, die ook nog bezig is 30 miljard aan bezuinigingen te vinden.


    >> Reageer (0)
    29-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat is een gîte ???
    zie op : http://www.sud66.com/wat-is-een-gite.html

    >> Reageer (0)
    28-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benzine goedkoper in Frankrijk
    De prijzen aan de pomp gaan in Frankrijk zo snel mogelijk tot 6 cent per liter lager. Dat kondigde de minister van Economie, Pierre Moscovici, aan. Hij onderhandelde gisteren en vanochtend met de petroleumsector.

    >> Reageer (0)
    27-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500 Franse brandweerlui bestrijden vlammenzee
    In Orgon, in het Zuid-Franse departement Bouche-du-Rhône, zijn zo'n 500 brandweerlui al meer dan een etmaal in de weer om een zware natuurbrand te blussen. Het vuur werd nog aangewakkerd door een sterke mistral. Zeker 350 hectare groen zijn in de vlammen opgegaan. Er vielen geen slachtoffers.

    De brand ontstond zaterdagnacht op de top van een bergkam in de buurt van het plaatsje Orgon. Hoe het vuur ontstaan is, is nog niet duidelijk. Ondanks de onherbergzame ondergrond baanden de vlammen zich razendsnel een weg, eerst nog naar een gebied met kreupelhout en pijnbomen, daarna naar lagergelegen landbouwgebied. De enorme rookpluim was tientallen kilometers ver te zien.

     
    Belga

    In de getroffen dorpen Orgon, Senas en Eyguières raakte niemand gewond. Een bestuurder die verrast werd door de vlammen, kon ternauwernood door de brandweer gered worden. Om 3 uur vanmorgen werd een nabijgelegen camping preventief ontruimd. 70 kampeerders kregen onderdak in een landbouwloods. In het dorpje Senas zijn twee huizen volledig uitgebrand.

    De brandweer zette de grote middelen in. De 500 brandweerlui die aanvankelijk werden uitgestuurd, kregen in de vooravond  nog versterking van 400 collega's. Elf blusvliegtuigen en twee helikopters overvlogen het gebied met water. Het vuur zou intussen min of meer onder controle zijn, maar er zijn nog steeds 500 brandweerlui ter plekke om de situatie van nabij op te volgen.

    Het departement Bouche-du-Rhône, in het zuidoosten van Frankrijk, bleef deze zomer in tegenstelling tot het zuidwesten relatief gespaard van grote branden. De brand nabij Orgon is er de eerste van die omvang dit jaar.


    >> Reageer (0)
    26-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon voor de ... vijftigers !!!

    In elke man die vijftig wordt zit een jongen van twintig die zich afvraagt wat er gebeurd is, zei ooit iemand. Toch is vijftig een gezegende leeftijd omdat vanaf dan ons geluk en onze levensvreugde stijl de hoogte ingaan, schrijft Science Magazine op basis van onderzoek bij honderdduizenden Amerikanen:

    ‘Psycholoog Arthur Stone van de Stony Brook University in New York concludeert dat het algemeen welzijn afneemt vanaf de twintiger jaren tot de leeftijd van vijftig, om dan steeds verder te vergroten. Ook geluk en levensvreugde verhogen na je vijftigste. Bezorgdheid blijft tot het vijftigste levensjaar constant, maar gaat dan zakken. Verdriet is een constante bij alle leeftijdscategorieën, maar vermindert met het ouder worden. Boosheid vermindert na de twintiger jaren, stress piekt net in die twintiger jaren, maar valt na je vijftigste grotendeels weg.’

    Deze patronen zijn bijna identiek voor mannen én vrouwen, al hebben vrouwen meer stress, maken ze zich meer zorgen en zijn ze verdrietiger doorheen alle leeftijdscategorieën, ondanks dat ze een beter algemeen welzijnsgevoel hebben dan mannen en dat op bijna alle leeftijden.

    ‘Zowat alle mensen die de dertig zijn gepasseerd zullen deze studie bevestigen,’ zegt Stone. ‘Mocht je vandaag een onderzoek doen en vragen hoeveel mensen opnieuw 25 zouden willen zijn, je zou weinig positieve antwoorden krijgen.’

    Stone en zijn collega’s onderzochten een reeks variabelen om te zien of ze de patronen konden verklaren. Speelde werkloosheid een rol of het aantal  kinderen ten laste? Ze vonden weinig verbanden:

    Gehuwde mensen zijn gelukkig, terwijl werkloosheid ongelukkig maakt. Mensen met kinderen in huis zijn minder gelukkig dan koppels waar die kinderen het huis al uit zijn. Mensen met een hogere opleiding zijn gelukkiger dan anderen, tot het ogenblik dat ze financiëel onafhankelijk worden.

    Opleiding maakt mensen dus gelukkiger omdat het ze rijker maakt, maar hoeveel gelukkiger blijft een onderwerp van debat. Geld heeft dan weer minder invloed op geluk dan algemeen wordt verondersteld.

    Een andere verklaring is dat oudere mensen minder conflicten hebben en met betere oplossingen voor problemen komen, ze hebben betere controle over hun emoties, aanvaarden makkelijker een tegenslag en zijn minder gevoelig voor boosheid.  Oudere mensen weten dat ze dichter bij de dood komen, daarom kunnen ze beter van het heden genieten.

    Maar de tijd dat we oud worden maar accepteerden omdat er geen alternatief was ligt dus duidelijk achter ons.


    >> Reageer (0)
    25-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw in Frankrijk: je Big Mac met PayPal betalen

    In Frankrijk test McDonald’s met afrekenen via PayPal. Dat gaat meteen een stuk sneller!

    In 30 Franse vestigingen van de fastfoodketen kun je, met behulp van de McDo app, je bestelling plaatsen en afrekenen met PayPal. De bestelling kun je vervolgens ophalen bij een speciale kassa.

    De keten hoopt op succes van dit nieuwe project, want hiermee zouden de wachtrijen flink verkort kunnen worden. Klanten kunnen voordat ze het restaurant binnenstappen al hun bestelling maken, en dat scheelt tijd.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Zigeuner-dinosaurus" ontdekt in Frankrijk

    In het zuiden van Frankrijk hebben paleontologen van de universiteit van Poitiers het skelet van een nieuw soort dinosaurus ontdekt. Het dier behoort tot de familie van de "titanosaurussen" en is naar schatting 75 miljoen jaar oud.

    Een stralende zon streelt zacht de heuvels rond Aix-en-Provence terwijl geurige lavendel het landschap in paarsen tinten tooit. Het zuiden van Frankrijk lijkt in de zomer vaak idyllischer en aantrekkelijker dan ooit.

    Of de regio 75 miljoen jaar geleden ook in diezelfde hoedanigheid aanschouwd kon worden, is wellicht een overbodige vraag. De kans dat wezens uit die periode de geur van bloeiende olijfbomen kwamen opsnuiven lijkt dan ook eerder klein. Toch is er alvast een dier dat toen op ontdekkingstocht trok doorheen de streek.

    Paleontologen van de universiteit van Poitiers hebben in het Zuid-Franse dorpje Velaux, niet ver van Aix-en-Provence, immers de restanten ontdekt van de "Atsinganosaurus velauciensis". In de volksmond ook wel de "zigeuner" of de "zwerver-dinosaurus" genaamd, een verwijzing naar de veronderstelde migratie van de soort.

    De dinosaurus leefde tijdens het Boven-Krijt (75 miljoen jaar geleden, red.) en behoort tot de familie van de "titanosaurussen". De soort heeft familiebanden die  tot ver in Roemenië reiken en werd pas ontdekt in 2010.

    "De schedel ontbreekt helaas"

    Volgens de eerste onderzoeksresultaten zou de "Atsinganosaurus velauciensis" ongeveer 12 meter lang geweest zijn en was hij eerder "tenger" gebouwd. Al moet "tenger" in het geval van deze herbivoor dan wel in het juiste perspectief geplaatst worden.


    Belga

    "We hebben meer dan 70 procent van het skelet van de dinosaurus kunnen blootleggen", vertelt Géraldine Garcia, een van de paleontologen. "De schedel hebben we helaas niet kunnen terugvinden, maar we gaan toch proberen om een waarheidsgetrouwe reconstructie samen te stellen".

    De onderzoekers van de Franse universiteit werkten tijdens de opgraving nauw samen met het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel.

    Hun onderzoek startte eigenlijk al in 2002. Omdat ze wilden vermijden dat hun site geplunderd zou worden, maakten de paleontologen de vondst van de dinosaurus pas nu bekend.

    Het skelet van de "Atsinganosaurus velauciensis" is bovendien niet het enige dat werd ontdekt bij de opgravingen. De wetenschappers troffen op dezelfde site ook een schedel van een krokodil, de restanten van schildpadden en de botten van andere dinosaurussen aan (onder meer van de Ankylosaurus en de Rhabdodon, red.).

    Zuid-Frankrijk was 75 miljoen jaar geleden dus misschien ook wel een fijne plek om te vertoeven.


    >> Reageer (0)
    24-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse belastingvluchtelingen kiezen Brussel-stad, Elsene en Ukkel

    ‘Laat de rijken de crisis betalen’, redeneren de Franse socialisten. ‘Ik hou niet van rijken', liet president François Hollande zich in 2006 tijdens een televisieprogramma ontvallen. Gefortuneerde Fransen moeten flink inleveren: iedereen die meer dan één miljoen euro per jaar verdient, moet 75 procent van het inkomen dat men boven dat miljoen verdient, aan de fiscus afstaan. Het Franse parlement maakt zich op om deze nieuwe wet goed te keuren en wil ook de vermogensbelasting verhogen.

    Franse grootverdieners hebben geen zin in een fiscale molensteen. Ze onderzoeken massaal of het niet interessanter is om te verhuizen naar een buurland zoals België. Want als de 75-procentregel, de vermogensbelasting en alle nieuwe en bestaande belastingen bij elkaar worden opgeteld, worden de kapitaalkrachtigste Fransen in de nabije toekomst tot voor 100 procent aangeslagen.

    Volgens Philippe Rosy van residentieel vastgoedspecialist Engel & Völkers zijn Brussel-stad, Elsene en Ukkel het meest in trek bij de rijke Fransen. De zes Brusselse vastgoedkantoren van Engel & Völkers (Ter Kameren, De Zavel, Dumonplein en Montgomery in Sint-Pieters-Woluwe, Brugmann in Elsene, Fort Jaco in Ukkel ) realiseerden in 2011 ruim 134 miljoen euro aan vastgoedtransacties op hun grondgebied, wat goed is voor twintig procent van de Brusselse markt van onroerende eigendommen met een waarde van meer dan 500.000 euro. Engel & Völkers ervaart nu een versnelling in die markt.

    ‘We kennen het fenomeen van Franse fiscale vluchtelingen al meer dan tien jaar, maar de Franse presidentsverkiezing in mei 2012 zorgde voor een grote toename van geïnteresseerde Franse kopers’, weet Philippe Rosy. ‘Deze Fransen willen zich niet gestraft voelen en iets huren, maar willen eigenaar zijn van hun woning. Dagelijks krijgen we geïnteresseerden over de vloer in onze kantoren aan de westkant van Brussel. Ze kopen een eigendom in Brussel-stad, in de mooiste straten van het centrum, of in Elsene en Ukkel. Ook populair zijn groene gemeenten als Sint-Genesius-Rode en Lasne. Voorts zijn er Fransen die niet te ver willen pendelen en een eigendom kopen net over de Frans-Belgische grens. Het wordt hier op de vastgoedmarkt nog een warme herfst’, aldus Philippe Rosy.

    Frankrijk heeft altijd al een moeilijke relatie gehad met rijke onderdanen. Topchef Alain Ducasse trok naar Monaco. Zangers Charles Aznavour en Johnny Hallyday, filmster Alain Delon en autocoureur Alain Prost verhuisden naar Zwitserland. De baas van de Franse supermarktketen Auchan, Gérard Mulliez, kwam naar ons land. In 2011 pakten 800 rijke Fransen hun koffers. Door al deze fiscale ballingen loopt de Franse schatkist naar schatting jaarlijks zo’n 50 miljard euro mis


    >> Reageer (0)
    23-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benzine goedkoper in Frankrijk
    Wie in Frankrijk tankt, hoeft binnenkort minder accijns te betalen op benzine en diesel. De heffing gaat omlaag, heeft premier Jean-Marc Ayrault woensdag bekendgemaakt op de Franse nieuwszender BFMTV. De maatregel is volgens hem "bescheiden en tijdelijk''.

    Hoe veel de brandstofprijs zal dalen en wanneer de korting ingaat, maakte Ayrault niet duidelijk. Minister van Financiën Pierre Moscovici gaat volgende week om tafel met oliebedrijven en consumentengroepen om de plannen uit te werken.

    Iets minder
    Een liter euro loodvrij kost in Frankrijk ongeveer 1,70 euro, iets minder dan in Nederland. Diesel kost gemiddeld ongeveer 1,50 euro, blijkt uit overheidscijfers.

    10 procent begroting
    De accijnzen leverden Frankrijk in 2010 34 miljard euro op, meer dan 10 procent van de totale belastinginkomsten. Volgens berekeningen van de vorige regering van president Nicolas Sarkozy kost een accijnsverlaging van 10 cent de schatkist 5 miljard euro.

    Verkiezingsbelofte
    Het in toom houden van de brandstofprijzen was een belangrijke verkiezingsbelofte van president François Hollande. Een dip in de prijzen van ruwe olie verdreef het voornemen even van de politieke agenda. Sinds enkele weken stijgen ze echter weer, net als de prijzen aan de pomp.

    Franse consumenten, die de gevolgen van de stagnerende economie toch al voelen, zijn hiervan de dupe.

    Oliemaatschappijen hebben de Franse regering gewaarschuwd dat de lagere prijzen geen oplossing zijn, maar tot brandstoftekorten zullen leiden.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoop Frans chateau valt slecht

    In Frankrijk is woede ontstaan over de verkoop van een historisch kasteel met wijngaarden aan een Chinees. Het is een kasteel uit de 12de eeuw in de gemeente Gevrey-Chambertin, in de wijnstreek Bourgogne.

    Een Chinese gokmagnaat kocht het kasteel een tijd geleden, voor 8 miljoen euro. Dat is nu pas bekend geworden, tot woede van Franse wijnboeren. Zij hadden 5 miljoen euro geboden. Hun plan was om er samen met anderen een bezoekerscentrum van te maken.

    Gevrey-Chambertin is één van de bekendste wijnen uit de Bourgogne. Elk jaar wordt er zo'n 11.000 liter geproduceerd.

    Export

    Franse wijn is populair bij Chinezen. Eerst waren Franse wijnboeren daar blij mee, omdat de export naar China steeg. Inmiddels zijn ze minder enthousiast, omdat Chinezen steeds meer chateaus opkopen.

    Vorig jaar verkocht een Nederlandse wijnboer Château Richelieu in Bordeaux aan Chinezen. Hij had het kasteel in 2005 met hulp van Nederlandse investeerders gekocht. De Nederlander zegt dat hij het kasteel van de hand moest doen vanwege de moordende concurrentie. Steeds meer mensen kiezen voor wijn uit Zuid-Afrika, Australië en Zuid-Amerika.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse alcoholtests slecht voor de volksgezondheid

    In Frankrijk is iedere chauffeur verplicht om minstens één gebruiksklare alcoholtest in zijn auto te hebben. In de praktijk moet je er dus altijd 2 hebben om niet plotseling, na een controle, zonder te zitten. Aangezien de tests een beperkte houdbaarheidsdatum hebben, betekent dit dat alleen al de Franse auto’s jaarlijks goed zijn voor maar liefst 80 miljoen ethylotests, die in de vuilnisbak verdwijnen.

    En dat is slecht voor het milieu. Elke test bevat kaliumdichromaat, een kankerverwekkende, chemische stof die zeer toxisch is en huid en ogen kan aantasten. Kaliumdichromaat is bovendien erg schadelijk als het in water terechtkomt. Als de ethylotests bovendien in de verbrandingsoven belanden, komt bij verbranding 120 kg chroom vrij per jaar.

    De Franse milieuorganisatie Robin des Bois eist dat de overheid een vernietigingsplan opstelt, gefinancierd door de fabrikanten van ethylotests. In afwachting daarvan kun je gebruikte en vervallen tests het best bij het chemisch afval inleveren.


    >> Reageer (0)
    21-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolvenplaag in Franse Alpen
    De boeren in de Franse Alpen klagen over een wolvenplaag. Er leven opnieuw zo'n 250 wolven in Frankrijk, dubbel zoveel als zes jaar geleden. Op zich een goede evolutie, maar die wolven bijten de schapen van de boeren dood.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterval in de Ardèche, Frankrijk. In de avondschemering geschoten met 20sec sluitertijd

    waterval
     In de avondschemering geschoten met 20sec sluitertijd 

    >> Reageer (1)
    18-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantiedrukte
    Vakantiegangers op de wegen in Frankrijk hebben zaterdag te kampen met flinke vertraging. Op het hoogtepunt rond 12.30 uur stond er 500 kilometer file op de Franse wegen, zo meldde de ANWB.

    Vooral op de A7 in de richting van het zuiden was het druk, automobilisten kwamen rond 12.30 uur terecht in langzaam rijdend verkeer over een afstand van 90 kilometer.

    Ook op de weg van Frankrijk naar Spanje ontstond drukte, reizigers kwamen daar in ongeveer 22 kilometer file terecht voor de grens.

    In Zwitserland en Duitsland valt het nog mee met de drukte.


    >> Reageer (0)
    17-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbrand blijft woeden in buurt van Franse badplaats Lacanau

    badplaats Lacanau

    Bewerkt door: Stijn Vossen − 17/08/12, 08u53  − Bron: belga.be
    © afp.

    De bosbrand in de buurt van de badplaats Lacanau in het Franse departement Gironde, is nog steeds niet geblust. Brandweermannen hebben de hele nacht tevergeefs geprobeerd om het vuur te blussen. De brand verwoestte al minstens 450 hectare vegetatie, meldt de brandweer.

    "Er zijn nog steeds enkele brandhaarden", verklaart een woordvoerder van de hulpdiensten in de Gironde. Evacuaties zijn er de voorbije nacht niet geweest.

    Het vuur, dat gisterennamiddag ontstond, wordt door zowat 200 brandweermannen bestreden met enkele blusvliegtuigen en een 80-tal brandweerwagens. Het gaat om een van de hevigste branden in Frankrijk sinds het begin van de zomer.

    Twee departementale wegen werden afgesloten, maar de inwoners zijn niet geïsoleerd, aangezien er nog alternatieve routes zijn. Slechts vijf woningen werden ontruimd.

    De bluswerkzaamheden zullen er vandaag niet eenvoudiger op worden, omdat de wind er plots van richting kan veranderen, de vegetatie er dichtbegroeid is en het er erg warm is. Gisteren raakten drie brandweermannen lichtgewond.


    >> Reageer (0)
    15-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische bus brandt uit op Franse snelweg

    Een Belgische bus met 69 Nederlandse toeristen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vuur gevat op de Franse snelweg A7, ter hoogte van Reventin-Vaugris (Isère). Dat heeft vervoerscoördinator William Bontrup van de Nederlandse reisorganisator Solmar Tours in Maarheze (nabij Eindhoven) tegenover Belga bevestigd.


    Volgens Bontrup vervoerde de door Van Hool gebouwde bus, gehuurd van Staf Cars in Lommel, 66 Nederlandse toeristen. De twee bestuurders waren Belgen.

    Toen de busbestuurder omstreeks 02.30 uur merkte dat zijn motor vuur vatte, stopte hij meteen op de pechstrook om de uit Spanje terugkerende passagiers te evacueren. Dat gebeurde in alle kalmte.

    De beginnende brand was aan de bestuurder gemeld door andere weggebruikers, waarna meteen gestopt werd. Bij de evacuatie is ook een deel van de bagage gered, voegde de vervoerscoördinator daaraan toe.

    Hij bevestigde dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. De toeristen waren rond de middag alweer op weg naar huis.

    Hoe de brand is kunnen ontstaan, is nog niet geweten.


    >> Reageer (0)
    12-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een roos meer...
    Dit bijzondere natuurfenomeen doet zich voor in de Franse Camargue. Door de hoge zoutconcentraties in het water kan dit soms rood, roze of oranje kleuren. De Russische fotograaf Sam Dobson maakte deze serie foto’s. Opvallend is dat niet alleen het water verkleurd, maar dat de zoutkristallen zich afzetten op de waterplanten in het meer.
    roze of rood

    >> Reageer (0)
    10-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk geeft 47.000 Belgische autobestuurders boete in juli
    In de maand juli heeft Frankrijk 47.000 bekeuringen opgestuurd naar Belgische autobestuurders die verkeersovertredingen hebben begaan. Dat schrijft de Franse krant Les Echos vrijdag.

    Sinds 1 juli kunnen Belgische bestuurders die in Frankrijk de verkeersregels aan hun laars lappen de boete thuis toegestuurd krijgen. Dat is het gevolg van een akkoord tussen Frankrijk en België, dat toelaat om gegevens tussen beide landen uit te wisselen.

    Tussen 1 juli en 31 juli waren al 47.000 Belgische bestuurders op de bon geslingerd in Frankrijk, aldus Les Echos.

    De slechtste automobilisten komen volgens de krant evenwel uit Duitsland. Jaarlijks worden in Frankrijk 500.000 tot 1 miljoen verkeersovertredingen van Duitse bestuurders geregistreerd, maar voorlopig bestaat er nog geen akkoord tussen Frankrijk en Duitsland dat toelaat om die boetes ook op te sturen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.http://www.frankrijk.tk/
    http://www.frankrijk.tk/

    >> Reageer (0)
    09-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 euro voor wie eigen maaltijd nuttigt in Catalonië

    In een naar wanhoop riekende poging om het overheidstekort terug te dringen, overwegen enkele grote regio's in Spanje -Madrid, Valencia, Catalonië- van zodra de schooldeuren weer openen een belasting te heffen op leerlingen die hun eigen ontbijt meebrengen naar school. Ouders, bij wie het besparingswater al aan de lippen staat, reageren verbolgen.

    De kinderen die in de refter van de school aankomen met een brooddoos of knapzak, zouden volgens het initiatief een "financiële bijdrage" moeten leveren. Tot dusver was het meebrengen van een eigen ontbijt op Spaanse scholen verboden, behalve in extreme gevallen als een voedselallergie.

    Met het nieuwe systeem wordt groen licht gegeven voor "tupperware op school", zo schilderde woordvoerder Ignacio Gago Fornells van het ministerie van Onderwijs van de regio Madrid een rooskleurige toekomst.

    Betalen voor gebruik schoolkantine
    Door de crisis moeten steeds meer gezinnen de knip op de beurs houden en geven zij er de voorkeur aan, hun kinderen thuis te laten ontbijten. Bovendien wordt de financiële overheidssteun aan gezinnen voor het (school-)ontbijt verminderd: in de regio Madrid daalt die steun van 29 naar 16 miljoen euro.

    De regio Catalonië heeft al beslist tot drie euro per dag te gaan vragen voor het gebruik van de schoolkantine voor kinderen die hun eigen maaltijd meebrengen. Valencia overweegt een gelijkaardige heffing.

    Ouderverenigingen en de linkse politieke oppositie hekelen de maatregel die naar hun mening vooral de armere gezinnen treft.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse jongens jagen op straalbezopen pubermeisjes

    Het losbandige gedrag van minderjarige straalbezopen meisjes baart de politie van het Zuid-Franse kustplaatsje Argelès-sur-Mer zorgen. Schaarsgeklede pubers wankelen na het uitgaan maar al te vaak in de armen van Franse jongemannen met slechte bedoelingen.

    Hele busladingen tieners overspoelen tijdens de vakantiemaanden de Franse badplaats. Vooral Nederlandse meisjes die in groep meestal voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan, gooien alle remmen los, zo schrijft de Telegraaf. 

    Verkrachting
    Vorige zomer is er drie keer aangifte gedaan van een verkrachting maar Jean-Christophe le Gac van de plaatselijke gendarmerie is ervan overtuigd dat aanrandingen helaas vaker voorkomen. De meiden kleden zich erg sexy en brengen daarmee het hoofd van de lokale jeugd op hol. Eens dronken zijn het makkelijke prooien voor Franse jongens die hen speciaal opwachten aan de uitgang van discotheken of op het strand.

    Deze zomer loopt er een Nederlandse agent mee om een oogje in het zeil te houden, excessen de kop in te drukken, onbezonnen jongeren op hun verantwoordelijkheid te wijzen en mogelijke communicatieproblemen op te lossen. Geen overbodige luxe zo blijkt.

    Verantwoordelijkheid
    De organisatoren van de jongerenreizen schuiven hun verantwoordelijkheid immers af op de minderjarige jongeren zelf en hun ouders. "Jongeren van onder de achttien mogen alleen mee als hun ouders toestemming geven. Dan gaan wij ervan uit dat ze eraan toe zijn om zelfstandig op vakantie te gaan", verklaart Jacco Tas van organisatie Beachmasters aan de Telegraaf.


    >> Reageer (0)
    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vreedzame Pyreneeën


    De vreedzame Pyreneeën

    De Pyreneeën, het gebergte, gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk kennen velen natuurlijk vanwege De Tour de France, die er jaarlijks doorheen trekt, maar ook als vakantiebestemming. Veel Nederlanders trekken jaarlijks naar de Pyreneeën om er te kamperen of te logeren in een hotel of in een gehuurde woning. Wat veel mensen niet weten is dat er in deze grensstreek al 637 jaar een vredeverdrag tussen de Fransen en de Spanjaarden bestaat.

    Top 3 Midi Pyrénées


    Jaarlijks vindt er op 13 juli op de Col de la Pierre Saint-Martin een herdenking plaats van een vredesakkoord uit 1375. Bij grenspaal 262 ofwel de steen van Pierre San Martin, wordt ieder jaar op 13 juli de “Tributo de las Tres Vacas” (Tribuut van de Drie Koeiën) gevierd.

    Eind aan ruzie

    In 1375 werd er een uitspraak gedaan die voorgoed een eind maakte aan de eeuwige ruzie die de mensen in de streek hadden over hoe het water en de weilanden voor het vee het beste benut zouden worden.

    Het bijzondere ritueel in beeld.

    Het is een prachtig ritueel: aan één kant van de grens staan de burgemeesters van Roncal met traditionele kleding; een hoed en een omslagdoek. Aan de andere kant staan de burgemeesters van Baretous in hun typische Franse kleding en de driekleurige vlag van de Republiek over hun borst gekruisd.

    Belasting van de drie koeien

    De burgemeester van Isaba vraagt vervolgens drie keer aan de Fransen of ze de belasting van de drie koeien gaan betalen in ruil voor het gebruik van water en weilanden gedurende 28 dagen per jaar. De Fransen antwoorden “ja” en de burgemeester van Isaba belooft dat er vanaf dat moment vrede zal heersen.

    Behalve deze leuke ceremonie is er veel fraais te zien in de oude dorpjes aan zowel de Franse als de Spaanse kant. Zo zijn bijvoorbeeld Arette in Frankrijk en Isaba en Roncal in Spanje beslist een bezoek waard.

    Arette.
    Isaba.

    Roncal

    Dit Pyreneeën dorp ligt midden in de bergen met mooie vaak oude huizen en smalle besteende straatjes en heeft als kroon het kerkje van Nuestra Señora del Castillo. Vanaf deze plek hebben we een mooi uitzicht op de Esca rivier. Ieder hoekje van het dorp ademt iets speciaals uit, en de sfeer die hier hangt is er één van herders en bossen, van aardige en eenvoudige mensen.

    Vanwege de sterke verbondenheid met de natuur beschikt Roncal over een Informatiecentrum. Het ligt aan de uitgang van het dorp en het is een goede hulp voor degenen die het schitterende landschap rondom het dorp beter willen leren kennen en begrijpen.

    Wanneer je hier bent mag je natuurlijk niet vergeten de beroemde Roncal kaas te proeven. Gemaakt van pure schapenmelk, pittig van smaak en geproduceerd op een zeer verfijnde manier.


    >> Reageer (0)
    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.frankrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    >> Reageer (1)
    04-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wijnkenners ontmaskerd of hoe willekeur de wijnindustrie domineert

    In juni 1973 viel de Franse politie binnen in de kantoren van het gerenommeerde wijnhuis Cruse et Fils. Daar vonden ze bewijzen dat goedkope wijnen uit de Languedoc werden verkocht als Bordeaux die vijf keer duurder waren. Op een vat goedkope tafelwijn troffen ze de notitie ‘Kan als Beaujolais worden verkocht aan Amerikanen'. 18 mensen werden uiteindelijk voor de rechter gebracht, waarvan acht werden veroordeeld tot gevangenisstraffen en boetes van in totaal 8 miljoen dollar.

    Wijnfraude is van alle tijden. En het is tegen voormelde achtergrond dat de Amerikaan Robert M. Parker, een invloedrijke wijn-journalist uit de VS, in 1978 zijn wijngids zou lanceren. The Wine Advocate en Robert Parker behoren inmiddels tot de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie. Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen. De gouden medailles die Parker uitreikt zijn dermate invloedrijk dat gerenommeerde wijnhuizen  makkelijk 1 miljoen dollar besteden om hun wijnen in de competitie te brengen.

    Een fles die 1 punt stijgt binnen Parker's systeem wordt gemiddeld 7% duurder.

    Tot daar het goede nieuws, want in essay dat in The Wall Street Journal verscheen, maakt Robert Hodgson, een gepensioneerd hoogleraar statistiek (en amateur-wijnkenner), brandhout van dit soort gidsen. Hodgson verbaasde zich over het feit dat  de uitkomsten van wijnproeverijen en -competities elkaar zo vaak tegenspraken. Een wijn die in de ene competitie aan de top staat, wordt in een andere in de vernieling geschreven. Hij legde een reeks keuringen naast elkaar en kwam tot vaak halucinante conclusies:

    1. Smaak: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs de meest doorgewinterde wijnkenner niet meer dan 3 à 4 smaken uit elkaar kan houden, maar een fles Silverado Limited Cabernet Sauvignon uit 2005 werd door de Wine News omschreven als: ‘stofferig, krijtgeuren met een vleugje munt, pruim, tabak en leder. Smaakvolle kers met een parfum van  gerookte eik'. 8 geuren of smaken dus. Exact dezelfde wijn krijgt op The Wine Advocate de omschrijving: ‘veelbelovend aroma van lavendel, geroosterde kruiden, bosbessen en zwarte bessen.' 12 smaken dus om een en dezelfde fles te omschrijven en geen enkele van de 12 smaken komt in beide omschrijvingen voor.

    2. Beïnvloeding: Tien jaar geleden liet de Franse onderzoeker Fréderic Brochet 57 Franse wijnexperts twee identieke, middelmatige Bordeauxwijnen proeven. Een werd uitgeschonken in een Grand Cru-fles, de andere in een fles waarin normaal huiswijn wordt bewaard. Conclusie: de Bordeaux in de Grand Cru-fles kreeg excellente kritieken; dezelfde wijn uitgeschonken als tafelwijn werd door de meerderheid van de experts omschreven met adjectieven als ‘ongebalanceerd' en ‘plat'.

    Daarop vroeg en verkreeg Hodgson de medewerking van een van de belangrijkste jury's van wijnen in de Verenigde Staten (California State Fair Wine Competition) voor een langjarig onderzoek. Die jury van zeventig leden proeft normaliter 100 wijnen in twee dagen. Ook hun gezag is groot, want hun bevindingen bepalen het lot van de wijnen op de markt. Hodgson schotelde deze jury opnieuw 100 wijnen voor, maar zonder dat ze het wisten kwam iedere wijn vier keer voor in de test. Resultaat: eenzelfde wijn kreeg beoordelingen die gemiddeld 4 punten uit elkaar lagen. (85 werd 81 en daarna 89), maar er waren ook verschillen tot 10 punten (waarbij 79 eerst 89 en dan 69 werd). Hodgson deed die testen verschillende jaren na elkaar en ook dat leverde verrassingen op, want juryleden die het ene jaar redelijk consistent waren geweest in hun beoordelingen, bleken een jaar later juist klungels. Hun ogenschijnlijk rechtlijnige bevindingen leken een jaar later gewoon toeval te zijn geweest. De resultaten werden in januari gepubliceerd in het Journal of Wine Economics. En de resultaten waren niet mooi: de jury had geen verstand van wijn. Erger nog, in september maakte de nieuwsbrief The California Grapevine de beste wijnen van het jaar bekend. Toen Hodgson de gegevens onderzocht bleek dat wijnen die in een categorie goud wonnen meestal kansloos waren in andere categorieën. ‘De medailles leken willekeurig te zijn verdeeld, met een kans van 9% dat eender welke deelnemende wijn wel ergens goud zou winnen. De toekenning van de medailles is identiek aan het toekennen van een prijs met een enkel criterium als maatstaf: geluk!', schreef Hodgson in zijn slotconclusie.


    >> Reageer (0)
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplichte alcoholtester in Frankrijk wekt Duitse wrevel

    De Duitse automobielbond ADAC eist een oplossing voor de alcoholtester die verplicht is in Frankrijk sinds 1 juli. "De test is uitverkocht, onnauwkeurig en ongezond", zo luidt het verdict.

    De alcoholtester die in Frankrijk sinds 1 juli jl. verplicht is, zorgt voor de nodige beroering. De Allgemeine Deutsche Automobil Club (ADAC) heeft in een officieel schrijven om meer duidelijkheid en een aantal aanpassingen gevraagd.

    Eerst en vooral klaagt ADAC het feit aan dat de tester niet of nauwelijks nog te verkrijgen is. Frankrijk eist dat de test voldoet aan de voorgeschreven Franse norm (NF), wat betekent dat bijvoorbeeld in Duitsland geproduceerde alcoholtesten niet worden erkend. Omdat evenwel de testen met NF-norm niet te verkrijgen zijn, dringt ADAC nu aan op een erkenning van de in Duitsland toegestane alcoholtesters. Zonder uitbreiding van de bestaande regeling riskeren nu vele autobestuurders opgezadeld te worden met een boete als ze gecontroleerd worden in Frankrijk.

    ADAC is ook niet te spreken over de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de alcoholtester en er wordt ook gevreesd dat de tester stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In dit licht wordt aangeraden de tester buiten het bereik van kinderen te bewaren, bijvoorbeeld in de kofferruimte.

    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapitaalvlucht uit Spanje neemt 'Griekse' vormen aan
    De Spaanse banken komen stilaan maar zeker in Griekse toestanden terecht. In de eerste vijf maanden van 2012 is niet minder dan 163 miljard euro van Spaanse bankrekeningen gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank. In mei alleen bedroeg de kapitaalvlucht ruim 41,3 miljard euro.

    Ter vergelijking: van januari tot mei 2011 bedroeg de kapitaalvlucht uit Spanje ‘amper’ 14,6 miljard euro of minder dan een tiende van het bedrag van dit jaar.

    druk op foto

    In de Financial Times wordt steeds weer met de nodige terughoudendheid gereageerd op de Spaanse bailout van de banken. Daarmee werd nog eens de herinnering aan de eerste reddingsoperatie opgehaald, meer bepaald de bailout van Griekenland twee jaar geleden. Inzet van die bailout toen: 110 miljard euro.

    Daar gingen toen maanden van speculatie aan vooraf, gevolgd door paniekaanvallen waarna tijdens een weekend overhaast een plan in elkaar werd gezet. De tijd was toen dringend, want alles moest in orde zijn voor de Aziatische markten op maandag gingen openen.

    Geleerd door de ervaring

    Inmiddels heeft de E.U. al heel wat meer ervaring met het opstellen van reddingsplannen. Maar misschien is het probleem van de onderschatting nog altijd latent aanwezig. Het duurde niet lang alvorens Griekenland voor meer hulp moesten komen aankloppen.

    Hetzelfde kan nu met Spanje gebeuren. Er is één probleem waar weinig aandacht aan werd besteed. De Spaanse banken hebben het goedkoop LTRO-geld gebruikt om Spaanse overheidsobligaties te kopen. De link tussen de banken en de Spaanse staat is zo alleen maar groter geworden.

    De Spaanse schulden kunnen met maar liefst 20 % toenemen en dat zou de markten wel eens nieuwe kopzorgen kunnen bezorgen. Het zou met andere woorden slechts een kwestie van tijd kunnen worden alvorens Spanje met nieuwe, andere problemen geconfronteerd wordt.



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeriste zwaargewond in Frankrijk

    De politie in Frankrijk doet onderzoek naar een incident waarbij een jonge Nederlandse vrouw zwaargewond raakte. Vermoedelijk is ze aangereden en is de dader doorgereden.

    Ze werd gisterochtend op straat gevonden, vlak bij haar hotel in Mouans-Sartoux aan de Côte d'Azur. Ze had twee gebroken benen en een hoofdwond.

    Bij kennis

    De Nederlandse moet minstens 10 dagen in het ziekenhuis in Frankrijk blijven. Ze is bij kennis, maar kan zich niet herinneren wat er is gebeurd.

    De politie roept getuigen op zich te melden, maar er heeft nog niemand gereageerd.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe overleef ik zwarte zaterdag ?

    Hoe overleef ik zwarte zaterdag ?

    02/08/12, 12:14  − bron: ANP
    © afp. Nu al lange files richting het zuiden van Frankrijk.

    Wie komende zaterdag met de auto naar Frankrijk rijdt en files wil vermijden, kan het beste heel vroeg opstaan of juist een gat in de dag slapen. 'Het is het slimste om óf tussen 4 en 5 uur 's ochtends te vertrekken om voor de files uit te rijden, óf pas tussen 3 en 5 uur 's middags te gaan als de ergste files voorbij zijn", adviseert een woordvoerder van alarmcentrale Eurocross Assistance.

    Op 'zwarte zaterdag' rijden duizenden Europeanen via de Franse snelwegen naar hun vakantiebestemming of juist naar huis. Vorig jaar telde de ANWB op deze dag ruim 700 kilometer file in Frankrijk. Midden in de nacht vertrekken om lekker door te kunnen rijden is niet altijd de beste optie, vindt Eurocross. 'Het kan wel, maar dan moet je natuurlijk wel heel erg goed uitgerust zijn.'

    Om uitgerust en geconcentreerd achter het stuur te zitten, is het ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verkeerssituatie. 'Zorg dat je op tijd weet waar de files staan, zodat je kunt kiezen: ga ik daarbij aansluiten, rijd ik om of zoek ik wat eerder een hotel op? Op die manier voorkom je onverwachte vermoeidheid.'

    Internet gebruiken
    Omdat de Franse radio niet altijd voor Engelstalige file-informatie zorgt, adviseert Eurocross ook internet te gebruiken. 'Kijk van tevoren op bijvoorbeeld de website van de ANWB, en laat je bijrijder onderweg wat informatie opzoeken. Of kijk wat er getwitterd wordt over de files.'

    Ook raadt Eurocross aan  om voldoende eten en drinken mee te nemen om het stilstaan door te komen, en tijdig te tanken. 'In een file moet je je motor vaak laten draaien, terwijl je amper vooruit komt. Je wilt niet ineens het laatste restje benzine opmaken, terwijl de volgende benzinepomp pas kilometers verderop is.'

    Op tijd tanken
    Op tijd tanken is ook belangrijk omdat 'vakantierijden' meer benzine kost, meldt auto-organisatie Bovag. 'Rijden met veel bagage, met een caravan of met de airconditioning aan kost extra brandstof.'

    Ook adviseert de club om de bandenspanning en het profiel, alle vloeistoffen en de remmen te controleren voordat je de weg opgaat. 'En als je auto lange tijd geen onderhoudsbeurt heeft gehad, moet je misschien toch nog even langs de garage. Zeker als je in de bergen gaat rijden.'


    >> Reageer (0)
    01-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groeiend aantal Belgen heeft meer oog voor smartphone dan voor zee of zwembad

    Dan biedt de Azurenkust één van de mooiste uitzichten ter wereld, zit nóg iedereen op z'n iPhone te tokkelen om e-mails te checken of foto's te versturen. Koning Smartphone ontneemt steeds meer Belgen het zalige vakantiegevoel. Tot groeiend ongenoegen van partners en moeders, zo schrijft Het Laatste Nieuws. "Echt spijtig", zeggen hoteliers. "Maar ook wij kunnen er niets aan doen. Geen wifi, geen boekingen."

     
    Kinderen sluiten zich een hele dag met hun iPhone op in de kamer. Pas als mama aandringt, komen ze een halfuurtje zwemmen
    Uitbater B&B

    Wat vind jij ervan als jouw partner of kinderen zitten te tokkelen op hun smartphone tijdens jullie vakantie?

    resultaat

    Inmiddels neemt al één Belg op de twee een smartphone, tablet of laptop mee op reis, zo blijkt uit een enquête van Profacts. Ongeveer de helft van hen zegt écht niet zonder e-mails of nieuws van het thuisfront te kunnen. Een vierde verzendt vakantiefoto's naar vrienden of zoekt informatie op over de streek. Een kwart voelt zich ronduit ongemakkelijk als hij nog maar een dag geen 'biep-biep' hoort.

    "Sommige kinderen sluiten zich zelfs een hele dag met hun smartphone op in de kamer. Om berichtjes te verzenden of spelletjes te spelen", vertelt Luc Hendrikx, eigenaar van B&B Casa Clavi in het Spaanse Almería. "In de late namiddag gaat mama dan naar boven met het vriendelijke verzoek om toch een halfuurtje te komen zwemmen. Dat doen ze dan met lichte tegenzin. Je moet het zien om het te geloven."

    Doseren
    Psychologe en vakantiedeskundige Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een dubbel gevoel bij het fenomeen. "Een smartphone kan een vakantiegevoel wel degelijk versterken. Denk maar aan applicaties voor wandelroutes of online restaurantgidsen. Een foto van die mooie Azurenkust meteen op Facebook plaatsen, kan een gebruiker ook een erg fijn gevoel geven." "Langs de andere kant is het zeker irritant en misschien wel stressvol voor partners, ouders én kinderen wanneer mobieltjes echt nooit uit gaan. We moeten met z'n allen leren doseren", besluit De Bloom.


    >> Reageer (0)
    31-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuidfransman Agnel wint goud !

    Yannick Agnel heeft de olympische titel veroverd op de 200 meter vrije slag. De 20-jarige Fransman was met 1.43,14 oppermachtig in de finale. Park Tae-hwan en Sun Yang eindigden namens Zuid-Korea en China samen op de tweede plaats in 1.44,93.

    De Amerikaanse favoriet Ryan Lochte kwam niet verder dan de vierde plaats, de Duitse wereldrecordhouder Paul Biedermann werd vijfde.Agnel volgt Michael Phelps op.Hij was vier jaar geleden de beste. Sebastiaan Verschuren strandde  in de halve finale van de 200 meter.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijks favoriete dorp: 217 inwoners, 400.000 toeristen

    Ze zijn met amper 217, de inwoners van het pittoreske Zuid-Franse dorpje Saint-Cirq-Lapopie. Ze worden zo al overspoeld door toeristen. Maar nu het dorp is verkozen tot Frankrijks favoriete dorp, vrezen sommige inwoners dat ze helemaal zullen verzuipen in het toerisme.

    Het dorpje Saint-Cirq-Lapopie in het departement Lot is een plaatje, met z'n pittoreske huizen en zijn fraaie ligging bovenop een rots zo'n honderd meter boven de rivier Lot. Het middeleeuwse dorp wordt al langer beschouwd als een van de mooiste dorpen van het land. Maar sinds het plaatsje in juni bij een populariteitspoll van tv-zender France 2 werd verkozen tot Frankrijks favoriete dorp, stromen de toeristen er pas echt met horden toe.

    Tijdens een ‘gewone' zomer wordt het dorp bezocht door zowat 400.000 toeristen, vooral uit Frankrijk zelf. Maar nu zetten de inwoners zich schrap, want dit seizoen worden nog eens honderdduizenden toeristen extra verwacht.

    De handelaren zijn blij met de extra aandacht, want hoe meer toeristen, hoe beter de zaken gaan. Maar er klinken ook andere geluiden. Burgemeester Gilles Hardeveld geeft toe dat de toeristenstroom ‘goed nieuws' is. Maar hij wil erover waken dat zijn gemeente geen ‘toeristische supermarkt' wordt, en dat het authentieke karakter behouden blijft.

    Schotelantenne verboden

    Saint-Cirq-Lapopie kijkt terug op een rijk gevulde geschiedenis. Door zijn unieke ligging hoog boven de rivier was het dorp in vroeger tijden zo goed als niet te veroveren. Zo slaagde Richard Leeuwenhart er in 1199 niet in om het plaatsje in te nemen. In de jaren 1950 werd het dorp een trekpleister voor artiesten allerhande.

    Vandaag waakt Saint-Cirq angstvallig over zijn authentieke uitzicht. Zo zijn elektriciteitskabels vakkundig weggestopt. En in heel het dorp is geen schotelantenne te vinden. De dorpsbewoners willen dat graag zo houden, want ze beseffen dat ze alleen kunnen overleven dankzij de toeristen. Maar er zijn grenzen, natuurlijk, aan wat het dorp kan dragen.


    Geef mij dan maar montauriol ... www.sud66.com :) evenveel inwoners maar zoveel rustiger !!


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100.000 Catalanen dreigen maandloon niet te krijgen

    In de Spaanse deelstaat Catalonië dreigen 100.000 werknemers uit de zorgsector deze maand geen salaris uitbetaald te krijgen. Dat melden verschillende Spaanse media. De regering van de deelstaat heeft beslist deze maand de betalingen aan zorginstellingen op te schorten om de eenvoudige reden dat er geen geld meer is. Het zou gaan om een bedrag van om en bij de 400 miljoen euro.

    Vorige week raakte bekend dat verschillende Spaanse deelstaten in Madrid moesten aankloppen om financiering, nu de banken geen leningen meer willen of kunnen toestaan. Naast Catalonië en Valencia heeft ook Murcia om financiële steun van de centrale overheid in Madrid gevraagd.  Castilla-La Mancha, de Balearen, de Canarische eilanden, Extremadura en Andalusië zouden snel volgen.

    De centrale overheid beloofde eerder deze maand 18 miljard euro beschikbaar te stellen voor hulp aan noodlijdende regio's. Een gedeelte van dat geld moet uit de inkomsten van de Spaanse loterij komen; voor 12 miljard is er nog geen oplossing.  Regio’s die op het fonds beroep doen zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen en hun budget opnieuw op orde krijgen.


    >> Reageer (0)
    30-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.www.sud66.com

    druk op foto


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbrand Catalonië geblust

    BARCELONA - De bosbrand die vorige week woedde op de grens van Spanje en Frankrijk, is geblust. Bij controle is gebleken dat er niets meer in brand staat. Dat heeft de Spaanse regio Calatonië maandag bekendgemaakt.

    De brand brak uit op 22 juli, vermoedelijk door een weggegooide sigarettenpeuk. Hoge temperaturen en harde wind wakkerden de vuurzee aan. In totaal is 13.088 hectare in vlammen opgegaan.

    Een Fransman en zijn dochter kwamen om het leven toen ze op de vlucht voor de vlammen van een klif vielen. Een andere Fransman stierf toen zijn auto in brand vloog. Een 75-jarige Spanjaard overleed aan een hartaanval toen hij zag dat zijn huis in vlammen opging. Een camping waar veel Nederlanders verbleven, is tot de grond toe afgebrand. De snelweg aan de grens van Frankrijk en Spanje moest tijdelijk worden gesloten.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Franse wegen wordt zaterdag drukste dag van zomervakantie

    Komend weekend belooft opnieuw een druk weekend te worden op de Europese wegen. Vooral in Frankrijk zal de overlast groot zijn. De mobiliteitsorganisatie VAB verwacht zaterdag in totaal 650 km file en tijdverliezen van 3 à 4 uur in de Rhônevallei en tot 4 uur aan de Atlantische kust.

    In eigen land is moeilijk te voorspellen wanneer het het drukst zal zijn. Dat zal afhangen van hoeveel weekend- en dagjestoeristen naar de kust trekken.

    'Zwarte zaterdag'

    "In Frankrijk is volgende zaterdag 'zwarte zaterdag', de drukste dag van de zomervakantie", meldt VAB maandag in een persbericht. Volgens Touring wordt zaterdag "elders in Europa een rode dag. Op de traditionele knelpunten wordt het tussen 9 en 17 uur aanschuiven. Wie zaterdag terugkeert, zal in heel Europa met lange files geconfronteerd worden, vooral tussen 11 en 18 uur."

    Vrijdag blijft de hinder al bij al beperkt, alleen in de richting van het zuiden van Duitsland en in de regio Rhône-Alpen verwacht Touring files. Elders in Frankrijk, in Zwitserland en Oostenrijk wordt richting zuiden minder drukte verwacht. Naar het noorden worden dan nog geen problemen verwacht, met uitzondering van Zuid-Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk waar het verkeer al op gang zal komen.

    Zondag ergste voorbij

    Op zondag zal het ergste alweer voorbij zijn. In de Rhônevallei, Duitsland en Zwitserland zijn wel nog kleinere files mogelijk richting het zuiden. Wie op zondag vertrekt, kan in West-Frankrijk, Duitsland en Zwitserland in de file staan.

    In België is van echte vakantiedrukte nauwelijks sprake, aldus VAB. "Maar als het mooie weer een handje toesteekt, krijgen we erg druk verkeer op de snelwegen naar de kust."


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sarkozy heeft droomhuis in Marokko te pakken
    http://nieuws.marokko.nl/22535/sarkozy-heeft-droomhuis-in-marokko-te-pakken/

    >> Reageer (0)
    29-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer auto's van Belgen op vakantie gestolen
    Er zijn nu al een kwart meer auto's gestolen van Belgische vakantiegangers dan in juli vorig jaar. Het aantal autodiefstallen in het buitenland stijgt trouwens elk jaar, zegt mobiliteitsorganisatie Touring. Blijkbaar doen automobilisten op vakantie dingen die ze thuis nooit zouden doen, zoals autoruiten open laten staan of de auto parkeren op onverlichte plaatsen.

    >> Reageer (0)
    28-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote drukte op Franse wegen

    Vakantiegangers op weg naar het zuiden staan zaterdag al vroeg in de file. Om half negen stond al ruim 100 kilometer file op de Franse wegen. Vooral op de A6 van Parijs naar Lyon en de A7 in de Rhônevallei is het druk, meldt de ANWB.

    Ook op snelwegen in Duitsland (A8), Oostenrijk (A13), Zwitserland (St. Gotthardtunnel) en Italië (A14) moeten vakantiegangers al vroeg rekening houden met vertraging. De ANWB verwacht op de Franse wegen tegen het middaguur zo'n 600 kilometer file. Na vieren neemt de drukte overal snel af.

    Volgens de ANWB is dit weekeinde het een na drukste van het jaar, en is het de opmaat voor 'zwarte zaterdag' volgende week. 


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje schrapt siësta door economische crisis
    In de strijd tegen de economische crisis is ook de siësta in Spanje niet meer heilig. De Spaanse regering verlengt de openingstijden van winkels, vooral in toeristische gebieden. Winkeliers mogen dan ook het dagelijkse rustuurtje in de middag schrappen en doorwerken, iets wat tot nu toe gold als taboe.

    Doel is het voor toeristen en ander kooplustig volk makkelijker te maken om de euro's uit te geven. Winkeliers in "gewone" gebieden mogen in het vervolg 90 in plaats van 72 uur per week open zijn. Het aantal koopzondagen gaat van 12 naar 16.

    In toeristische gebieden worden de tijden nog ruimer en mogen de deuren ook op zondag en feestdagen geopend worden.

    >> Reageer (0)
    27-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Danone voelt Zuid-Europese pijn
    De economische problemen van Zuid-Europa hebben afgelopen halfjaar druk gezet op de resultaten van Danone. Consumenten kiezen vooral in Spanje vaker voor goedkope merken, stelde het Franse voedingsmiddelenconcern vrijdag.

    Danone zag de operationele winst afgelopen halfjaar met 1,4 procent groeien tot 1,45 miljard euro. De omzet steeg op vergelijkbare basis met bijna 6 procent tot 10,5 miljard euro.

    Danone waarschwude vorige maand al dat de problemen in Zuid-Europa zorgen voor lagere winstmarges. Het concern gaf op dat moment aan voor heel 2012 een afname van de operationele marge met 0,5 procentpunt te voorzien. In de eerste helft van het jaar ging er 0,6 procentpunt van de marge af.


    >> Reageer (0)
    23-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pétanque is geen Jeu de boules

    Pétanque

    Het balspel Pétanque gaat terug tot de oude Egyptenaren. Pétanque is niet hetzelfde als jeu de boules, de regels zijn namelijk anders. Jeu de boules wordt gespeeld rondom Lyon en in de bergen, terwijl de moderne vorm pétanque in 1907 in de lome hitte van de Provence bedacht is door Jules Le Noir. Geschat wordt dat 15 miljoen Fransen regelmatig een balletje opgooien. Onder hen zijn meer en meer jongeren, ook in de grote steden. Pétanque is ook internationaal bezig aan een gestage opmars: al zeventig landen hebben officiële pétanque-bonden en in Nederland zijn steeds meer steden met speciale boulodromes. In 2009 worden de Wereldkampioenschappen voor het eerst georganiseerd in Maastricht.

    De spelregels

    In principe kan pétanque op ieder terrein gespeeld worden, maar tijdens kampioenschappen is de minimale afmeting van de baan vier bij vijftien meter. Twee teams van maximaal drie personen hebben elk twee of drie ijzeren bollen met een diameter van minimaal 7,05 en maximaal 8 centimeter en een gewicht tussen de 650 en 800 gram. De but of cochonnet (=het varkentje), een klein houten of plastic balletje, wordt als eerste opgegooid. Door de bollen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te gooien, worden punten gescoord. Het doel van het spel is 13 punten te behalen.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.700 kampeerders op de vlucht voor vuur in Zuid-Frankrijk
    Zo'n 1.700 gasten van twee campings in het Zuid-Franse Roquebrune-sur-Argens werden maandag geëvacueerd wegens een zware brand.

    De brand brak maandagmiddag uit en legde al meer dan 150 hectare in de as. Het vuur wordt aangewakkerd door de wind. Momenteel zijn honderden brandweerlieden in de weer met de bestrijding van de brand.

    De hulpdiensten hebben preventief twee campings ontruimd. 500 Vakantiegangers van camping Parpaillon en 1.200 gasten van Camping Les Suyves werden overgebracht naar de gemeentezaal.


    >> Reageer (0)
    22-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie doden en tientallen gewonden bij zware bosbrand in Pyreneeën
    Drie doden en tientallen gewonden bij zware bosbrand in Pyreneeën
    vandaag, 22:06

    Bij een grote brand in de Spaanse regio Catalonië aan de grens met Frankrijk zijn drie mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. Dat deelde het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag mee.

    De brand, die tegen de avond zowat 7.000 hectare had verwoest, bedreigde tijdelijk ook een vakantiekamp. Vierenzeventig kinderen en 17 volwassenen werden op een militaire basis in veiligheid gebracht. Een 60-jarige man en een 15-jarig meisje kwamen om toen ze door de vlammen ingesloten werden en van een steile klip in zee stortten. Een Fransman werd in zijn auto door de vlammen ingesloten en werd levend verbrand.

    De brand veroorzaakte ook een enorme rookhinder, die tot tientallen kilometers verderop te zien was.

    De A9 en de D900, die Perpignan verbinden met Catalonië, werden tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Honderden automobilisten zaten vast in het verkeer.

    Bosbrand in Spanje eist vierde dodelijke slachtoffer

    Bewerkt door: Redactie − 23/07/12, 12:23  − bron: ANP

    Fransman (64) werd in auto omringd door vuur

    © afp. Brand nabij Altemporada

    UPDATE De grote bosbrand in de Spaanse regio Catalonië, op de grens met Frankrijk, is nog steeds niet onder controle en heeft inmiddels een vierde slachtoffer geëist. Het is een 64-jarige Fransman die gisteren zwaargewond raakte, nadat zijn auto door vlammen was ingesloten. Dat maakten de Catalaanse autoriteiten vandaag bekend.

    • © afp.
    • © afp.

    Verder zijn een 60-jarige man en een 15-jarig meisje overleden toen ze werden ingesloten door de vlammen en van een klif in zee vielen. Een oudere man stierf aan een hartaanval toen hij hielp bij het bestrijden van het vuur. Een Fransman werd in zijn auto door de vlammen ingesloten en raakte zwaargewond. Ongeveer honderd mensen raakten lichtgewond.

    Vakantiekamp
    De brand, die ongeveer 6000 hectare bosgebied verwoestte, bedreigde ook een zomervakantiekamp. 74 kinderen en 17 volwassenen werden op een militaire basis in veiligheid gebracht.

    De snelweg A9, die veel door vakantieverkeer wordt gebruikt, is bij de grens tussen Frankrijk en Spanje in beide richtingen dicht vanwege de bosbranden. Door de branden zitten 4000 Catalanen zonder stroom.

    Sterke wind
    Het bestrijden van de brand wordt bemoeilijkt door de sterke wind. Blushelikopters kunnen daardoor hun werk niet doen. Afgelopen winter was in Spanje de droogste in zeventig jaar. In Valencia ging eerder deze maand al 50.000 hectare bos in vlammen op.




    >> Reageer (0)
    20-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg komt om in Spaanse Pyreneeën

    Een Belgische alpinist van 63 jaar, Nobert B., is in de Spaanse Pyreneeën om het leven gekomen nadat hij ten val gekomen was op "Las Clavijas de Soaso" in de vallei van Ordesa, in de provincie Huesca. Dat bericht de Spaanse nieuwssite heraldo.es. Hij overleed aan een hartstilstand toen hij zwaargewond overgebracht werd naar een ziekenhuiscentrum in Zaragoza.

    Nobert B. werd geëvacueerd in een helikopter maar de arts aan boord kon de alpinist niet meer reanimeren.

    "Las Clavijas de Soaso" is een stuk van de weg die van de vallei naar de schuilplaats van Góriz leidt. Het gaat om een rotswand van een twintigtal meter hoog, waarop kettingen aangebracht zijn om passage mogelijk te maken. Ieder jaar passeren er duizenden wandelaars.


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch stel op weg naar Lourdes belandt in Loudes

    Een Belgisch paar dat het beeld van de Heilige Maagd in Lourdes wilde bezoeken, is niet in de bedevaartplaats in de Franse Pyreneeën terechtgekomen, maar in het plaatsje Loudes.

    Loudes ligt weliswaar net als Lourdes in Frankrijk, maar dan ruim 500 kilometer verwijderd van de plaats waar Bernadette anderhalve eeuw geleden de Maagd Maria ontmoette.

    De Belgen hadden overigens een gps in de auto, maar tikten 'Loudes' in. Een plaatsje zonder grotten, bergen of mirakels.

    >> Reageer (1)
    18-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische (40) maakt dodelijke val van rots in Zuid-Frankrijk

    Een Belgische vrouw, die op vakantie was in de Zuid-Franse badplaats Banyuls-sur-Mer in het departement Pyrénées-Orientales, is dood aangetroffen aan de voet van een rots. Dat is vandaag vernomen van de gendarmes.

    Haar verdwijning was zondag gemeld door vrienden, die het appartement naast haar huurden en ongerust waren dat ze niet was teruggekeerd na een wandeling zaterdag. Maandag zetten de gendarmes een helikopter en een speurhond in om haar te zoeken. Uiteindelijk werd het lichaam van de veertigjarige vrouw teruggevonden in een moeilijk toegankelijke kuststreek ten zuiden van de badplaats. Ze had haar vrienden nochtans gezegd dat ze ging wandelen naar het noorden.

    Volgens de eerste vaststellingen zou het om een ongelukkige val gaan. Er zal in de loop van de week toch een lijkschouwing plaatsvinden.


    >> Reageer (0)
    17-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk ook eens op :
    http://blog.seniorennet.be/zon_en_zweet_in_frankrijk

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exodus van rijkelui uit Frankrijk is begonnen

    De aanhoudende belastingsverhogingen in Frankrijk hebben een exodus van rijke families in gang gezet naar landen als Zwitserland en Groot-Brittannië. Tussen april en juni verkocht Sotheby’s Realty, de vastgoedarm van het Britse veilinghuis, meer dan 100 eigendommen van over de 1,7 miljoen euro.

    De regering Hollande besliste onlangs dat wie meer dan 1 miljoen euro per jaar verdient daarvan 75% aan de staat moet overmaken. De facto komt dat neer op 80% omdat deze lonen ook al onder de weeldebelasting vallen. Wie meer dan 72.000 euro verdient betaalt daarop voortaan 45% in plaats van 41% belastingen.

    Volgens de Daily Telegraph is het aantal aanvragen voor eigendommen boven de 5 miljoen pond (6,3 miljoen eur) in de eerste drie maanden van 2012 met 30% gestegen. In de prijsklasse 1 tot 5 miljoen pond nam de vraag met 11% toe.




    In de Zwitserse krant 20 Minutes bevestigt de Zwitserse belastingconsulent Gilles Martin dat zijn kantoor door Franse aanvragen wordt overspoeld.

    Nog voor de overwinning van Hollande meldden Brusselse vastgoedmakelaars, advocaten en belastingadviseurs al toegenomen interesse vanuit Frankrijk.

    In ons land wonen al zo’n 180.000 Fransen. Vermogensbelasting bestaat bij ons niet en zelfstandigen worden in tegenstelling tot loontrekkenden - relatief laag belast. Ook de TGV die op 90 minuten van Brussel naar Parijs rijdt is een extra troef.

    De laatste exodus dateert van 1981 toen Mitterrand president werd.


    >> Reageer (0)
    16-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spijkers in Zuid frankrijk

    FOIX - Het Frans Openbaar Ministerie stelt een officieel onderzoek in naar het spijkerincident dat zondag de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk ontsierde.

    1271

    Verschillende wielrenners onder wie Cadel Evans, Andreas Klöden en Laurens ten Dam reden op de Mur de Péguère lek, nadat onverlaten kopspijkers op het wegdek hadden gegooid.

    Het onderzoek wordt verricht door een speciale eenheid van de gendarmerie van Toulouse. ''Zij zullen ter plaatse verklaringen en getuigenissen afnemen", aldus zaakgelastigde Marilyn Blanc zondag.



    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse activisten tegen stierenvlees voor de armen

    Tegenstanders van stierengevechten hebben vandaag de gratis bedeling van 10.000 maaltijden met stierenvlees door een voedselbank in het zuidoosten van Frankrijk als immoreel omschreven.

    De federatie ter bestrijding van stierengevechten (Flac) heeft de voedselbank gevraagd de vleesbedeling te staken omdat "die gepaard gaat met een geur van wreedheid".

    Traditie
    In naam van de traditie worden elk jaar 700 stieren gedood in de arena's in Zuid-Frankrijk en hun vlees wordt verkocht aan liefhebbers of verwerkt in dierenvoedsel. Een slachthuis kreeg het idee om zes dieren die gisteren werden gedood in de arena's van Chateaurenard in de Vaucluse, met een commerciële waarde van 5.000 euro, te schenken aan een voedselbank van het departement, die het aanbod aanvaardde.

    Storm van protest
    Het initiatief raakte nauwelijks bekend of het veroorzaakte al een storm van protest in de pers en op Facebook. De Flac verzocht de liefdadigheidsinstelling "af te zien van het vlees van de stieren die op een weerzinwekkende manier aan hun eind waren gekomen".

    "Een dergelijke geschenk aanvaarden, is immoreel. Dat vlees draagt een geur van wreedheid", verklaarde woordvoerder Thierry Hély. Bovendien is dit gestresseerde vlees vol toxines niet zonder risico".

    Voedseltekort
    "We erkennen het recht van verenigingen en personen om zich te verontwaardigen over de praktijk van stierengevechten. Maar wij verontwaardigen ons over het voedseltekort van bijna 23.000 mensen in de Vaucluse", was het snedige antwoord van de directeur van de Franse federatie van voedselbanken, Maurice Lony.




    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crisis in Europa : Spanje .... Catalonie !

    Btw-verhoging kost Spaans gezin 415 euro

    MADRID — De btw-verhoging, een van de besparingsmaatregelen die de Spaanse regering deze week heeft aangekondigd, zal een gezin 415 euro per jaar kosten. Dat berekende de consumentenorganisatie OCU. 

    www.sud66.com

    www.sud66.com



    >> Reageer (0)
    15-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drukte naar het zuiden komt opgang

    Op de autowegen begint de drukte richting het zuiden van Europa zaterdagvoormiddag toe te nemen. Vooral in Frankrijk en Zwitserland nemen de verliestijden toe, melden Touring en VAB.

    Dit weekend geldt als het eerste wisselweekend van deze zomer. Dat betekent dat heel wat vakantiegangers hun reis aanvatten en tegelijkertijd veel anderen weer naar huis terugkeren. Traditioneel brengt dat grote drukte en aanzienlijke files met zich mee.

    Binnen- en buitenland

    In eigen land valt het verkeer omstreeks 10.30 uur al bij al mee, al gebeurden er enkele ongelukken. Bij onze zuiderburen staan wel al files, vooral richting Côte d'Azur en het noordoosten van Spanje. Op de A7 tussen Lyon en Orange is al sprake van 35 kilometer file. Ook op de A9 Orange-Perpignan-Spaanse grens staan files aan Montpellier en Perpignan.

    In Zwitserland staan files aan de klassieke knelpunten op de A2 tussen Basel en de Italiaanse grens. Wie langs de Sankt-Gothardtunnel wil, moet rekening houden met files. Volgens Touring is er een wachttijd van een half uur; volgens VAB gaat het om liefst twee uur wachttijd. In Duitsland is hier en daar sprake van filevorming. In Oostenrijk is dat voorlopig niet het geval.

    Belga

    www.sud66.com

    www.sud66.com


    >> Reageer (0)
    13-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Privéjet gecrasht in Frankrijk
    Op de zuidoostelijke Franse luchthaven Castellet is vrijdag een privéjet gecrasht en daarna in brand gevlogen. Er waren zes mensen aan boord, aldus een bron dichtbij het onderzoek. De passagiers zouden buitenlanders zijn. Volgens een regionale krant zouden er vijf slachtoffers gevallen zijn. De hulpdiensten proberen nu de brandende Mystère-Falcon 20 te blussen.

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wacht niet te lang met tanken

    De ANWB waarschuwt vakantiegangers om niet te lang te wachten met tanken. De ANWB Alarmcentrale kreeg vorig jaar tijdens het zomerseizoen te maken met 66 gevallen van bestuurders die voordelig in Luxemburg wilden tanken maar uiteindelijk met een lege tank langs de weg stonden.

     

    Ook dit jaar verwacht de ANWB weer veel problemen in en rond Luxemburg. De problemen hebben in veel gevallen te maken met automobilisten die gebruik willen maken met de voordelige brandstofprijzen in Luxemburg. Met een tankbeurt in Luxemburg bespaar je al snel tussen de 15 en 25 euro. Het grote gevaar van het voordelig tanken is dat er op de weg tussen Brussel en Luxemburg maar drie tankstations liggen. Veel mensen nemen daarom de gok om in een keer door te rijden en komen daarom steeds vaker bedrogen uit.

     

    De kans op problemen voor vakantiegangers is nog groter omdat ze vaak met een zwaar bepakte auto reizen en die verbruikt nog meer brandstof. In het geval van een vouwwagen of caravan is het verbruik zelfs nog hoger.

     

    De ANWB komt ook nog met een aantal tips:

     

    • Rij de tank niet helemaal leeg. Stop tijdig bij een tankstation.
    • Mocht het rode lampje “Ga tanken” oplichten, volg dat advies dan ook op.
    • Indien u stilvalt op de snelweg, zet de auto dan op de vluchtstrook. Neem samen met de andere inzittenden plaats achter de vangrails. Trek een veiligheidshesje aan en bel de Alarmcentrale.

    >> Reageer (0)
    12-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje wordt maandag 3% duurder

    De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft aangekondigd dat de BTW in het land met onmiddellijke ingang van 18 op 21% wordt gebracht. De maatregel is onderdeel van een nieuw besparingsplan waarbij Spanje de volgende jaren 65 miljard euro moet vinden.

    De meeste voedingswaren worden 2% duurder omdat de BTW daar van 8% naar 10% stijgt. De BTW op basisproducten zoals melk, brood, kaas, fruit, groenten, eieren, maar ook kranten, tijdschriften, boeken en auto's - blijft ongewijzigd op 4%.

    De stijging wordt vrijdag goedgekeurd en verschijnt maandag in het staatsblad, waarna de maatregel effectief wordt. Verder wordt nog 3,5 miljard bespaard bij de openbare diensten, en ook de werkloosheidsuitkeringen zullen dalen.

    >> Reageer (0)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!