Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapitaalvlucht uit Spanje neemt 'Griekse' vormen aan
    De Spaanse banken komen stilaan maar zeker in Griekse toestanden terecht. In de eerste vijf maanden van 2012 is niet minder dan 163 miljard euro van Spaanse bankrekeningen gehaald. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse centrale bank. In mei alleen bedroeg de kapitaalvlucht ruim 41,3 miljard euro.

    Ter vergelijking: van januari tot mei 2011 bedroeg de kapitaalvlucht uit Spanje ‘amper’ 14,6 miljard euro of minder dan een tiende van het bedrag van dit jaar.

    druk op foto

    In de Financial Times wordt steeds weer met de nodige terughoudendheid gereageerd op de Spaanse bailout van de banken. Daarmee werd nog eens de herinnering aan de eerste reddingsoperatie opgehaald, meer bepaald de bailout van Griekenland twee jaar geleden. Inzet van die bailout toen: 110 miljard euro.

    Daar gingen toen maanden van speculatie aan vooraf, gevolgd door paniekaanvallen waarna tijdens een weekend overhaast een plan in elkaar werd gezet. De tijd was toen dringend, want alles moest in orde zijn voor de Aziatische markten op maandag gingen openen.

    Geleerd door de ervaring

    Inmiddels heeft de E.U. al heel wat meer ervaring met het opstellen van reddingsplannen. Maar misschien is het probleem van de onderschatting nog altijd latent aanwezig. Het duurde niet lang alvorens Griekenland voor meer hulp moesten komen aankloppen.

    Hetzelfde kan nu met Spanje gebeuren. Er is één probleem waar weinig aandacht aan werd besteed. De Spaanse banken hebben het goedkoop LTRO-geld gebruikt om Spaanse overheidsobligaties te kopen. De link tussen de banken en de Spaanse staat is zo alleen maar groter geworden.

    De Spaanse schulden kunnen met maar liefst 20 % toenemen en dat zou de markten wel eens nieuwe kopzorgen kunnen bezorgen. Het zou met andere woorden slechts een kwestie van tijd kunnen worden alvorens Spanje met nieuwe, andere problemen geconfronteerd wordt.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!