Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vreedzame Pyreneeën


    De vreedzame Pyreneeën

    De Pyreneeën, het gebergte, gelegen op de grens van Spanje en Frankrijk kennen velen natuurlijk vanwege De Tour de France, die er jaarlijks doorheen trekt, maar ook als vakantiebestemming. Veel Nederlanders trekken jaarlijks naar de Pyreneeën om er te kamperen of te logeren in een hotel of in een gehuurde woning. Wat veel mensen niet weten is dat er in deze grensstreek al 637 jaar een vredeverdrag tussen de Fransen en de Spanjaarden bestaat.

    Top 3 Midi Pyrénées


    Jaarlijks vindt er op 13 juli op de Col de la Pierre Saint-Martin een herdenking plaats van een vredesakkoord uit 1375. Bij grenspaal 262 ofwel de steen van Pierre San Martin, wordt ieder jaar op 13 juli de “Tributo de las Tres Vacas” (Tribuut van de Drie Koeiën) gevierd.

    Eind aan ruzie

    In 1375 werd er een uitspraak gedaan die voorgoed een eind maakte aan de eeuwige ruzie die de mensen in de streek hadden over hoe het water en de weilanden voor het vee het beste benut zouden worden.

    Het bijzondere ritueel in beeld.

    Het is een prachtig ritueel: aan één kant van de grens staan de burgemeesters van Roncal met traditionele kleding; een hoed en een omslagdoek. Aan de andere kant staan de burgemeesters van Baretous in hun typische Franse kleding en de driekleurige vlag van de Republiek over hun borst gekruisd.

    Belasting van de drie koeien

    De burgemeester van Isaba vraagt vervolgens drie keer aan de Fransen of ze de belasting van de drie koeien gaan betalen in ruil voor het gebruik van water en weilanden gedurende 28 dagen per jaar. De Fransen antwoorden “ja” en de burgemeester van Isaba belooft dat er vanaf dat moment vrede zal heersen.

    Behalve deze leuke ceremonie is er veel fraais te zien in de oude dorpjes aan zowel de Franse als de Spaanse kant. Zo zijn bijvoorbeeld Arette in Frankrijk en Isaba en Roncal in Spanje beslist een bezoek waard.

    Arette.
    Isaba.

    Roncal

    Dit Pyreneeën dorp ligt midden in de bergen met mooie vaak oude huizen en smalle besteende straatjes en heeft als kroon het kerkje van Nuestra Señora del Castillo. Vanaf deze plek hebben we een mooi uitzicht op de Esca rivier. Ieder hoekje van het dorp ademt iets speciaals uit, en de sfeer die hier hangt is er één van herders en bossen, van aardige en eenvoudige mensen.

    Vanwege de sterke verbondenheid met de natuur beschikt Roncal over een Informatiecentrum. Het ligt aan de uitgang van het dorp en het is een goede hulp voor degenen die het schitterende landschap rondom het dorp beter willen leren kennen en begrijpen.

    Wanneer je hier bent mag je natuurlijk niet vergeten de beroemde Roncal kaas te proeven. Gemaakt van pure schapenmelk, pittig van smaak en geproduceerd op een zeer verfijnde manier.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!