Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    31-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Permanente expo over het katharisme in Baga (Catalunya, Noord-Spanje)

    Permanente expo over het katharisme in Baga (Catalunya, Noord-Spanje)



    Sinds 2005 loopt er in Bagà een nieuwe en permanente expo over het katharisme in Catalunya in het voormalige paleis van de graven van Pinós, een prachtig gerestaureerd middeleeuws gebouw aan de rand van het historische stadscentrum van Bagà (Alt Urgell).




    Bagà werd om verschillende redenen uitgekozen voor de vestiging van het Centre Medieval i dels Catàrs. De stad ligt immers strategisch halfweg op de historische route van de bons hommes (Cami dels Bons Homes) van Montségur tot Berga en heeft tegelijk een geprivilegieerde positie als centrum van de machtige baronie van de graven van Pinós. In de nabije toekomst zal het centrum nog worden uitgebreid met een Kathaars Interpretatiecentrum met alle nuttige informatie over de route van de bons hommes en met ruimte voor historisch wetenschappelijk onderzoek, debatten en studiedagen rond het katharisme.


    Wij waren er in september 2008 en kregen er een boeiende rondleiding van de sympathieke conservator van het centrum. De permanente tentoonstelling is gevestigd op de benedenverdieping van het paleis van de graven van Pinós en omvat twee verschillende studiegebieden.  Het circuit binnen in het gebouw omvat vijf ruimtes, waarin meerdere historische personages hun visie geven op de dramatische maar dikwijls ook gelukkige gebeurtenissen tijdens hun leven. Alle taferelen worden ondersteund door aangepaste middeleeuwse muziek.


       

    We ontmoeten er een anonieme kathaar, opgesloten in een kerker van de inquisitie, de controversiële edelman Guilhem de Bergueda, de troubadour Raimon Vidal van Bésalu in het kasteel van Mataplana en de bekende Catalaanse katharen Arnau en Ermessenda van Castellbó. Het bezoek aan de tentoonstelling omvat bovendien nog een prachtige audio-visuele voorstelling van de populaire legende van de redding van de Honderd Maagden, ten tijde van de reconquista op de Moren, waarbij de graven van Pinós een cruciale rol hebben gespeeld.

       

    Het buitencircuit bestaat uit zes plaquettes die de meest belangrijke sites en hoofdrolspelers met betrekking tot het katharisme uiteen zetten. We maken daarbij kennis met de principes van de kathaarse Gleisa de Dio, het katharisme in Europese context in de 12e en 13e eeuw, de specifieke geschiedenis van de katharen in Catalunya en tot slot wordt de geschiedenis van het graafschap Pinós nog belicht.

       

    Op de mooie binnenplaats van het kasteel (Pati d’Armes) wordt dan als afsluiter nog toeristische info over Bagà en omgeving getoond.
    De uitleg bij de taferelen en de audio-visuele voorstelling is beschikbaar in het Catalaans, Spaans, Engels of Frans.
    De openingsuren verschillen naargelang het seizoen. In de zomermaanden juli en augustus is het centrum dagelijks geopend in de voor- en de namiddag.


    Buiten die maanden neemt men best eerst contact op met het centrum via het emailadres tur.baga@diba.es ofwel telefonisch via de nummers +34 619746099 of +34 938244862.

     


    Bagà is gesitueerd tussen Puigcerdà en Berga in Catalunya en ligt in het gebied van de Alt Urgell. Vanaf Ax-les-Thermes in Frankrijk bedraagt de afstand tot Bagà 73 km via de N20 richting Puigcerdà.
    De reisduur bedraagt ongeveer 1u15. In Bagà zijn er meerdere goede logiesmogelijkheden. (MG)


     
    Centre medieval y de los cátaros
    Pujada de Palau, 9
    08695 - Bagà




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!