Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    14-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijnen uit de Roussillon
    De eerste maal dat onze wijnmeester de Roussillon als wijnstreek bezocht, was in 1998. Het was wijnliefde op het eerste gezicht. Nadien is hij er nog regelmatig teruggekeerd en in al die jaren heeft hij alleen vooruitgang waargenomen in dit wijngebied dat meer dan de moeite waard is om te ontdekken. Op wijnvlak is dit gebied het “El Dorado” van Frankrijk. Cultuurfanaten en natuurliefhebbers zullen hier zeker ook aan hun trekken komen door de aanwezigheid van de kastelen van de Catharen en de nabijheid van de zee, de Pyreneeën, het Albèresgebergte en de Corbières.

    Drie rivieren vloeien door de Roussillon: de Agly in het noorden, de Têt in het midden en de Tech in het zuiden. De terroirs zijn zeer divers maar de beste (schistes, graniet, vulkaanresten, kalkrotsen, ...) vindt men rond de dorpen Caramany, Lesquerde, Latour de France en Tautavel; niet toevallig mogen deze dorpen hun naam toevoegen aan de AOC Côtes de Roussillon Villages. Uit eigen ervaring weet ik dat de beste rode wijnen geproduceerd worden rond Lesquerde, Maury en Saint-Paul de Fenouillet. De Roussillon wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van de Canigou die bij helder weer als een majestueuze berg op de Roussillon wijnstreek neerkijkt. Niet alleen in de gecontroleerde herkomstbenamingen Côtes de Roussillon (Les Aspres) en Côtes de Roussillon Villages worden mooie rode wijnen geproduceerd, ook onder de benaming “Vin de pays des Côtes Catalanes” is dit het geval! Voor de degustatie gaan we ons beperken tot de rode wijnen uit deze gebieden. De rode en witte Collioure wijnen kunnen op een andere wijnavond besproken worden. Dat geldt ook voor de Vins Doux Naturels uit de Roussillon.

    De selectie wijndomeinen die in de degustatie besproken zullen worden, bevat een aantal nieuwkomers. Echter, Domaine Cazes (Bio) en Domaine Gauby (Bio) zullen zeker niet ontbreken want zij gelden als de pioniers van deze wijnstreek. We proeven 9 wijnen uit de meest recente jaargangen 2007, 2008 en 2009. Voor meer informatie over de Roussillon


    www.sud66.com


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!