Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    14-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Languedoc Roussillon

    Languedoc-Roussillon (Midi)

    Languedoc-Roussillon
    De Languedoc-Roussillon is het grootste wijngebied van de wereld en wordt ook wel het Australië van Frankrijk genoemd. Dit gebied begint ten westen van de stad Nîmes tot aan Perpignan (Languedoc). De Roussillon ligt tussen Perpignan en de Spaanse grens. De wijngaarden tussen de Middellandse Zee en de wijnhellingen leveren de Vin de Payswijnen. De betere wijngaarden moet je zoeken op de hellingen waar de Cevennen overgaan in het laag gelegen landschap. De Languedoc-Roussillon is naast de grootste leverancier van Vin de Payswijnen ook de grootste producent van Vins Doux Naturels.

    Het wijngebied kun je grofweg verdelen in:
    1. Rond de stad Montpellier (departement Hérault); de druif Grenache is het meest toegepast en de Syrah is behoorlijk in opkomst. Hier komen alleen maar Vin de Pays en Coteaux du Languedoc wijnen vandaan.
    Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif. De appellations zijn: Muscat de Lunel, Muscat de Mireval en Muscat de Frontignan.
    2. Rond de stad Béziers (departement Gard); hier tref je enorme lappen wijngaarden aan die Vin de Payswijnen leveren. De witte wijnen zijn makkelijk drinkbaar, fris en een beetje vettig. Er zijn twee appellations: Picpoul de Pinet en de Clairette du Languedoc. Stevige rode wijnen een rosés kom je tegen in Faugères, Saint-Chinian en Minervois.
    Vin Doux Naturels worden gemaakt van de Muskaatdruif en Muscat de Saint-Jean-de-Minervois is de lokale appellation.
    3. Rond de stad Narbonne (departement Aude) tref je de appellations Fitou, Corbières, Côtes de Malepère en Limoux (mousserende wijn) aan. Vin Doux Naturels gemaakt van de Muskaatdruif heeft als lokale appellation Muscat de Rivesaltes.
    4. Rond de stad Perpignan (departement Pyrenées-Orientales), Roussillon. Onder invloed van de Pyreneeën verschillen de Roussillonwijnen duidelijk van de Languedocs. De Collioure is de lokale appellation van Perpignan; levert vurige rode wijnen.

    Er zijn hier verschillende Vin Doux Naturels te vinden: Rivesaltes, Grand Roussillon en Banyuls.
    • Rivesaltes wordt gemaakt van verschillende druiven waardoor er verschillende kleuren van de wijn ontstaan: Blanc de blancs (witte druiven), Rosé (rode Grenachedruif) en Rouge (driekwart Grenachedruif aangevuld met andere rode druiven). Extra vermeldingen op het etiket kunnen zijn: Ambré (witte Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, bruin-gele kleur), Tuilé (rode Rivesaltes, min. twee jaar gerijpt, oranjekleurig), Hors d’Age (witte of rode Rivesaltes en min. vijf jaar rijping) en Rancio (oude geoxideerde Rivesaltes, min. zes jaar rijping op vaten in de buitenlucht).
    • Grand Roussillon is een regionale Vin Doux Naturels appellation uit de Roussillon.
    • Banyuls ligt het meest zuidelijkst en tegen de Spaanse grens aan. De Grenache is de belangrijkste druif. Er zijn vier soorten Banyuls: donkerrode (rimage ) zijn jong gebotteld, oranjekleurige (zie je het meest), strogele en goudkleurige (gemaakt van de beste druiven). Banyuls Grand Cru is een bijzondere Ranciovariant

    Wijn/spijs combinatie Languedoc-Roussillon
    Languedoc:
    • De witte wijnen: schaal- en schelpdieren, Bourride (Provençaalse vissoep) en gegrilde vis
    • De rode wijn gaan uitstekend met stevige gerechten: gevogelte, lamsragout, boerenpate, rood vlees en pittige kazen
    • Dessertwijnen serveren op een temperatuur van 10 graden: exotische vruchten, vruchtengebak en Roquefort

    Roussilon:
    • De rode wijnen: wild, rood vlees, kruidig eten en kaas
    • Witte dessertwijnen: fruit, meloenijs en gebak
    • Rode Banyuls: notengebak, desserts met chocola, Roquefort en pittige Hollandse kazen.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!