Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    22-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wondere wereld van champagne in 4 praktische richtlijnen voor liefhebbers
    (oorsprong receipt champagne tijdens de romeinse overheersing overgebracht vanuit St Hilaire (zuidfrankrijk) naar de streek rond reims///

    Wat geeft champagne zijn schittering en tongtintelingen? Een antwoord vinden op die vraag is het levenswerk van de Franse wetenschapper Gerard Liger-Belair. De wetenschapsblog phys.org publiceert een paar van zijn opmerkelijke conclusies over de miljoenen bubbels die van een fles wijn een legendarische champagne maken.

    “Het hart van champagne zijn de bubbels,” zegt Liger-Belair vanuit zijn laboratorium in de Universiteit van Reims, “zonder bubbels is champagne niet meer dan slechte wijn.”

    De manier waarop de bubbels zich vormen, naar boven rijzen en de oppervlakte bereiken, bepaalt de visuele allure van de drank, maar bruis doet meer dan dat. Elke keer je drinkt, sturen de CO2-receptoren op je tong duizenden piepkleine prikkels naar je hersenen.

    Elke bubbel staat volgens onderzoek van Liger-Belair ook onder een bepaalde spanning en velen hebben een welbepaald aroma. De Franse fysicus kwam op basis van zijn studie ook tot de volgende praktische richtlijnen voor champagneliefhebbers:

    • Glazen uit vaatwassers zijn minder geschikt voor champagne dan handgewassen glazen. De microscopische vezels die keukenhanddoeken achterlaten in de glazen zorgen immers voor meer bruis in het glas. Exclusieve glazenmakers gebruiken dan ook lasers om piepkleine krasjes te maken aan de onderkant van hun glazen om de bubbels in een mooie ring te laten opstijgen.

    • ‘Fluitglazen’ zijn beter dan coupeglazen. Een brede coupe verliest minstens 30% sneller CO2 dan een smal en hoog fluitglas. Kies dus voor een fluitglas tenzij je erg snel drinkt.

    • Champagne drinken uit een plastic glas is geen goed idee: de binnenkant is hydrofoob en de bubbels blijven daarom hangen aan de kanten en groeien uit tot kleine bollen CO2.

    • Hoe minder suiker, hoe minder CO2 en hoe kleiner de bubbels. De markt neigt naar kleinere bubbels en de meeste champagne wordt tegenwoordig dan ook gemaakt met de laagste hoeveelheid suiker die wettelijk toegestaan is (18 gram per liter).

    Liger-Belair beweert dat traditionalisten soms problemen hebben met zijn werk omdat te veel fysica de “mythe” rond champagne doorprikt. Volgens hem en anderen kunnen wetenschap en wijn echter zonder enig probleem hand in hand gaan.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!