Inhoud blog
  • Logeren bij Belgen in ZuidFrankrijk www.sud66.com
  • http://kadobon.tk
  • vakantietip ZUID FRANKRIJK
  • Ga naar WWW.BLOGFRANKRIJK.TK
  • een artikel uit de wereldmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    www.sud66.com
    www.sud66.com
    www.sud66.com
    10-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FC Barcelona en de Catalaanse onafhankelijkheid: misplaatst of misbegrepen?

    De Spaanse clàsico tussen FC Barcelona en Real Madrid vorige zondag had naast het duel tussen ‘s werelds twee beste voetballers, Leo Messi en Cristiano Ronaldo, deze keer ook politiek in petto.

    Tijdens minuut 17.14 (in referentie naar het einde van de Catalaanse natie in 1714) ontvouwden duizenden supporters borden met de Catalaanse kleuren rood en geel om zo een gigantisch mozaïek van de Catalaanse vlag te creëren: 

    De conservatieve en Spaansgezinde krant ABC is geschandaliseerd dat sport op zo’n manier wordt misbruikt om politieke doesltellingen te realiseren:

    ‘Proberen voor te doen alsof een team als Barça - wiens supporters veelal buiten Catalonië leven en verspreid zijn over de rest van Spanje en de wereld - de ultra-nationalistische gevoelens van een kleine groep radicalen kan vertergenwoordigen is een fout en een misbruik dat op het conto kan geschreven worden van degenen die het mogelijk maakten: voorzitter Sandro Rossell en zijn managementteam.

    Het gros van de supporters en de fanclubs van FC Barcelona zien in de club wat hij is: een voetbalclub bestaande uit spelers waarvan de meerderheid niet eens Catalanen zijn, maar uit andere Spaanse regio’s en andere delen van de wereld komen.

    De ware eigenaars van de club - de fans - zouden dit niet mogen toelaten.'

    Klassiekers als FC Barcelona en Real Madrid maken deel uit van het werelderfgoed. Daarom moeten ze worden beschermd, schrijft Lluís Mascaró op Sport.es.  Net zoals de UNESCO monumenten, steden en natuurgebieden beschermt. De wedstrijden tussen Barça en Madrid zullen altijd blijven doorgaan. Daar iedereen belang bij, zowel de Catalaanse deelregering als de machthebbers in Madrid. (...) De politiek mag geen excuus worden voor de sport, want klassiekers kunnen niet onafhankelijk worden gemaakt.

    Newsweek denkt dan weer dat een onafhankelijk Catalonië FC Barcelona van zijn aureool zou kunnen beroven: ‘

    Politiek en voetbal waren altijd gemengd in een club die tijdens het grootste deel van zijn geschiedenis een sterk symbool van de politieke en culturele identiteit van de Catalanen is. Het adagium ‘Més que un club’ verwijst niet enkel naar de fiere, strijdvaardige Catalaanse samenleving, maar ook naar het vermogen om waarden te verdedigen die boven die van de nationalisten en partijen gaan.

    FC Barcelona is vandaag een wereldmerk dat politieke, culturele, sociale en provinciale waarden samenbrengt. Zijn  belangrijkste geldschieters zijn geen Catalanen, maar de Qatar Foundation, Nike en de televisierechten, die de club deelt met zijn aartsvijand Real Madrid.

    Guadiola en Rossell zijn het eens dat het voetbal best buiten de persoonlijke politieke ambities wordt gelaten. Maar de club staat onder steeds grotere druk van het Catalaanse nationalisme. In die mate zelfs dat het zijn universeel en populair karakter dreigt te verliezen.

    Zal de club laten ‘Mes que un club’ te zijn om zomaar ‘eender welke club’ te worden’?



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!