Vergeten groenten
Wat verder naar achter is een ruime lap in het gras uitgespaard voor vergeten groenten. Venkel staat er bijvoorbeeld, maar ook minder bekende gewassen als binksla. "Dat is een soort sla dat niet doorschiet en dat te stoven is" vertelt Jeanny. En hebt u al ooit gehoord van ijskegelradijs? Ramenas kent u misschien wel, of pastinaak. Veel minder bekend is mizuna, dat heel goed als roerbakgroente te gebruiken is. En wat dacht u van tah tsai, of van warmoes, de voorloper van onze spinazie. Of kardoen, een kruising tussen asperge en artisjok. "Er zijn nog veel meer 'vergeten' groenten, ik heb nog lang niet alles verzameld. Wat hier staat heb ik wel allemaal zelf gezaaid."
Iets verderop begint het vak met landbouwgewassen. Heel mooi om eens allemaal op een rijtje naast elkaar te zien: gerst, haver, tarwe, maïs, zonnebloemen, groenknol, boekweit, suikerbiet en voederbiet, koolzaad enzovoort. En overal staat een bordje bij, een net geplastificeerd A4tje met daarop informatie over de geschiedenis van het gewas, de voedingswaarde, en allerlei leuke weetjes.
|