Inhoud blog
  • Beleggen in Aandelen
  • starten met beleggen
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vlaamse Federatie van Beleggers {VFB}
    De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie met als doelstelling individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier te informeren en te vormen met betrekking tot het beheer van financiële activa. De communicatie
    04-10-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beleggen in Aandelen

    Waarom aandelen?

     

    Een gereglementeerde spaarrekening (spaarboekje) brengt momenteel in de meeste gevallen 0,11% per jaar op (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie). Een Belgische staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar biedt een brutorendement, voor afhouding van 30% roerende voorheffing, van minder dan 1%. Als je de opbrengsten herbelegt dan verdien je interest op de al verdiende interest. Dat noemt men ook samengestelde interest. Albert Einstein noemde  samengestelde interest het achtste wereldwonder. De kracht van samengestelde interest mag je niet onderschatten!

    Ondanks de samengestelde interest zal je met een spaarrekening of een staatsobligatie op 10 jaar niet rijk worden. Onderstaande tabel maakt dat duidelijk: met de jaarlijkse herbelegging van de opbrengst verdien je op 100 euro na 30 jaar met een spaarrekening 3,35 euro interest en met een obligatie van 1% rente 34,78 euro .                        

    Jaarlijks rendement

    0,11%

    1,00%

    1

    100,11

    101,00

    2

    100,22

    102,01

    3

    100,33

    103,03

    10

    101,11

    110,46

    20

    102,22

    122,02

    30

    103,35

    134,78

     

    Er zijn andere wegen om je spaargeld beter te laten renderen. Laat ons een kijken naar aandelen. Bij een rendement van bijvoorbeeld 7% verdubbelt je kapitaal na circa 10 jaar.

                                   Jaarlijks rendement

    5,00%

    6,00%

    7,00%

    8,00%

    10,00%

    1

    105,00

    106,00

    107,00

    108,00

    110,00

    2

    110,25

    112,36

    114,49

    116,64

    121,00

    3

    115,76

    119,10

    122,50

    125,97

    133,10

    10

    162,89

    179,08

    196,72

    215,89

    259,37

    20

    265,33

    320,71

    386,97

    466,10

    672,75

    30

    432,19

    574,35

    761,23

    1.006,27

    1.744,94

     

    Wat is op langere termijn een redelijk en realistisch rendement uit aandelen? De afgelopen 90 jaren zijn hiervoor een goede indicator. De rendementen op de grootste financiële markt, die van de Verenigde Staten, kunnen als volgt worden samengevat:              

                   

    Gemiddeld jaarlijks rendement 1928 – 2017 (1)

    Amerikaanse aandelen (S&P500 index)

    9,7%

    Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar

    4,5%

    termijnrekening op 3 maand

    3,4%

    inflatie

    3,0%

    (1): samengesteld gemiddelde, bron: Stern New York University

     

    Op lange termijn beschermen aandelen het best de koopkracht. Ze beschermen je aldus tegen inflatie. Beleggen in aandelen is efficiënter sparen. De opbrengst van een termijnrekening op 3 maand was de afgelopen 90 jaar ongeveer gelijk aan de inflatie. Staatsobligaties op 10 jaar brachten nauwelijks 1,5% meer op dan de inflatie terwijl het rendement op aandelen na inflatie 6,7% bedroeg.

    Precies daarom kies je best voor een lange termijn belegging in een gespreide portefeuille aandelen. VFB kan je daarin begeleiden. VFB is een onafhankelijke vereniging zonder winstoogmerk die opleidingen en informatie voor privébeleggers geeft. Word lid. (=> klikt door naar ander deel van de website om je aan te sluiten bij VFB)

    bron: VFB

    **************************************************************************************************************

    04-10-2019 om 18:35 geschreven door VFB-met Ronny

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:VFB, Beleggen, Aandelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. starten met beleggen

    Je wilt ook starten met beleggen in aandelen?

    Beleggen:

    Beleggen is geld voor langere tijd vastleggen om er financieel voordeel uit te halen.                                                                              Mensen beleggen om de koopkracht van hun spaargeld te behouden, en indien mogelijk zelfs te vergroten.                                             Een beleggingsportefeuille kan bestaan uit vier componenten: cash geld, obligaties & kasbons, aandelen en vastgoed.                              We besteden hierna aandacht aan de eerste drie delen van de portefeuille.

    Cash geld is veilig maar cash geld brengt niets op. Geld op een spaarrekening (spaarboekje) brengt 0,11% per jaar op. Door de kosten en de inflatie daalt de koopkracht van cash geld, en geld op een spaarrekening voortdurend. Want met dezelfde hoeveelheid cash kan je steeds minder kopen omdat de prijzen stijgen.

    Schrijf je in op een kasbon of een obligatie à pari (uitgifteprijs =  terugbetalingsprijs) dan krijg je jaarlijks de afgesproken interest op de uitgifteprijs. De netto-interest wel te verstaan. Dat is de bruto-interest min 30% roerende voorheffing die de bank zal afhouden voor vadertje Staat. Op de vervaldag ontvang je de uitgifteprijs (je geld) terug. Tijdens de looptijd van de obligatie schommelt de waarde ervan dagelijks. Die waarde wordt vooral beïnvloed door de evolutie van de marktrentes en door veranderingen in de financiële gezondheid van het bedrijf of de overheid die de obligatie heeft uitgegeven.

    Neem bijvoorbeeld een obligatie van 10.000 euro die nog 8 jaar loopt met een jaarlijkse interest van 4%. Op dit ogenblik ligt de rente op 8 jaar lager dan 1%. Dan zullen er veel mensen geïnteresseerd zijn om je obligatie over te kopen voor veel meer geld dan de 10.000 euro die jij ervoor betaalde. Omgekeerd geldt deze redenering uiteraard ook.

    Als de financiële gezondheid van de uitgever van de obligatie sterk verslechtert tijdens de looptijd van de obligatie, zal de waarde van je obligatie natuurlijk dalen.

    Koop je een aandeel dan wordt je mede-eigenaar van het bedrijf dat het aandeel uitgaf. Voor een heel klein stukje althans. Als dit bedrijf mooi groeit, deel jij in die groei door de stijging van de jaarlijkse dividenden (= het deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd) én door de waardestijging van het bedrijf. Dat werkt natuurlijk in de twee richtingen. Doet dit bedrijf het minder goed, dan kunnen de dividenden worden verlaagd of wordt er zelfs geen dividend uitbetaald. De waarde van het bedrijf, en dus van het aandeel, kan ook dalen. Het is dus niet zeker dat je je geld terug krijgt.

    Bron: VFB

    ***************************************************************************************************************

    04-10-2019 om 18:34 geschreven door VFB-met Ronny

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:VFB, Aandelen, Beleggen, Beurs, Obligatie, Kasbon
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/vfb_met_ronny

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    04-10-2019 om 10:34 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/09-06/10 2019

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda


    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • VFB ( Vlaamse Federatie van Beleggers )

  • Voor meer informatie:

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!