Vlaanderen Fietsroute 2008
Rond Vlaanderen fietsen in 7 Dagen
25-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 Dag 1 Overijse - Tongeren 09-04-2008

xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

 

Dag 3  Overijse  - Tongeren

 

Eens te meer een frisse morgen………de was- en scheerbeurten worden bijgevolg heel kort gehouden. Straks komt Isabelle de trekkershut inspecteren. Belofte maakt schuld, na het opruimen en inpakken maken we de hut onberispelijk schoon. Jacques wilt zelfs een dweiltje slaan. De bazin is heel tevreden van ons, we mogen nog terugkomen……….8H30 we krijgen honger. In het dorp zijn er enkele ontbijthuizen, meent Isabelle.

We nemen afscheid van de familie Kumps. We gaan dan met volle moed voor onze 3°dag Vlaanderen Fietsroute.



 

Na wat rondtoeren in het dorp……… zijn we onze ijverig zoekende Jacques een poosje kwijt. Uiteindelijk vinden we tussen het centrum en Veeweide, langs onze route, een brasserie. Ongelofelijk, de zaak zit stampvol. Blijkbaar hebben de mensen hier zelfs geen tijd meer om thuis zelf koffie en boterhammen klaar te maken…….of doen ze misschien de moeite niet meer? En….wat  is er nu gezelliger dan een knus huiselijk ontbijt!

Wij hebben tijd en toch geraken we vlug aan belegde broodjes met koffie. Madam is wel enigszins verwonderd, wanneer we voor de tweedemaal hetzelfde bestellen.

Na ons ontbijt vertrekken we richting Huldenberg. We volgen een kleine snelstromende beek, die wel eens de IJse zou kunnen zijn. Voorbij Sint-Agatha-Rode komen we in Neerijse, hier missen we een wegwijzertje en stuiven een korte steile helling op. Wanneer we zwoegend boven komen, beseffen we dat we fout zijn. We moeten naar Korbeek-Dijle, en inderdaad iets verder komen we aan……. de Dijle. Wanneer we deze rivier volgen moeten we onvermijdelijk terug op de route komen.



 

Ja hoor, enkele kilometer verder in Heverlee zijn we terug op het parcours. Langs een mooie dreef komen we aan de rand van het Heverleebos.

Dit bos vormt samen met het Meerdaalbos en het Mollendaalbos een lang gerekt bosgebied ten zuiden van Leuven. In het begin zijn de zandpadjes goed berijdbaar maar na een poosje wordt het heel slijkerig. We vermoeden dat de houthakkers met grove machines de weggetjes kompleet vermorzeld hebben.

We moeten af en toe afstappen en door de achtergebleven takken onze weg zoeken.

Voorbij de Zoete Waters worden we een helling opgestuurd om boven op een plateau bij een boshut te belanden. We houden hier noodgedwongen een sanitaire stop.

 


 

Na ongeveer 15km bosweggetjes komen we in Blanden en na een helling in Bierbeek…….waar we onze inkopen doen. Op het marktplein in café “In de Molen” drinken we een frisse Leffe als aperitief. De cafébazin zal soep maken en we kunnen hier rustig ons middagmaal nemen. We zij heel blij met de rustpauze. Na de koffie zijn we er weer helemaal klaar voor.


     
 

We verlaten de landelijke gemeente Bierbeek die gelegen is aan de rand van het Hageland het Dijleland en het Brabantse Haspengouw. De heuvelruggen bieden ons hier prachtige vergezichten. Er staan ook tal van monumentale vierkantshoeves, die de rijkdom van deze landbouwstreek benadrukken. We fietsen tussen uitgestrekte velden en door holle wegen, typisch voor deze streek.

Bij Neervelp rijden we heel dicht bij de TGV spoorlijn en de E40 om dan plots rechtsaf te slaan richting Meldert. Na een kasseistrook die langzaam oploopt staan we op de markt van Hoegaarden



 

Hier mag je niet zomaar voorbij rijden, zonder een echte “Witte van Hoegaarden” te drinken………In de “Venitiaen” de enige drakgelegenheid welke wij open vinden……..drinken we met genoegen een “Witte van ’t vat”………heerlijk. We rijden nog naar “’t Kapittelhuys” waar een biermuseum is, doch ook hier is alles dicht. 14h00 en we zijn nog maar 50km ver….        ’t Gaat traag vandaag………


  

Na de fameuze rotonde met de grote koperen bierketel moeten we over de E40 naar Goetsenhoven. We fietsen onder Tienen door langs rustige landbouwpaadjes op en af, de hellingen zijn zwak. Enkele keren kruisen we kleine riviertjes en ze noemen allemaal Gete……We komen in de streek tussen Sint-Truiden en Tongeren, we zijn midden in het vruchtbare hart van Haspengouw.



De talrijke boomgaarden staan spijtig genoeg nog niet in bloei.  In Groot-Gelmen cirkelen we rond het “Chateau-de-la-Motte” Onze Jacques komt niet meer zo best vooruit, we moeten het iets kalmer aandoen……….hij krijgt zowaar heel toepasselijk een appelflauwte. We fietsen op een heuvelrug blijkbaar een oude heerweg.

    

Wat een geluk zeg…..plots komen we aan de kapel van Helshoven in Hoepertingen waar we in de recht tegenover gelegen boerderij appels kunnen kopen. De korte fruitpauze laat ons opnieuw op krachten komen……….. én geraken Pol en Hugo blijkbaar verliefd op Elisabeth uit Katarakt.

     

Na de kastelen “Bommershoven” en “Windooie” en wat hellingen komen we op de grote baan naar Tongeren. Van ver zien we de alom bekende toren……. We blijven gedwee de wegwijzertjes LF volgen, dwars door de stad en belanden zonder enige moeite aan jeugdherberg “Begeinhof”.

 

We worden hartelijk ontvangen, een echte meevaller voor onze eerste keer dat wij overnachten in een jeugdherberg. De Jeugdherberg Begeinhof biedt een verzorgde accommodatie. Onmiddellijk krijgen wij een kamer, we moeten wel het linnenpakket gebruiken……….in plaats van onze slaapzak.

 

Heel vlug voelen we ons thuis. In de gezellige gastenzaal willen we eerst een verfrissing slijten. We moeten onze bedjes opmaken, de bagage lossen en de fietsen bergen………en daarna kunnen we blij gezind de stad verkennen!

 

 Tongeren, de oudste stad van België heeft een ruim aanbod aan historische bezienswaardigheden. Op de Markt pronkt de eerste burger van de stad, Ambiorix, ooit hoofdman der Eburonen. De Romeinse en middeleeuwse omwalling herinnert eveneens duidelijk aan het historische Tongeren.  

Spijtig dat we hier zo laat zijn toegekomen. Na een korte wandeling willen we souperen. Op de grote markt, met zicht op Ambiorix vleien we ons neer in café “Bens Café”. Op het groot overdekt en verwarmd terras is er voorlopig geen plaats meer vrij. We krijgen een warm onthaal, in sappig Limburgs, er heerst hier een gezellige sfeer. We starten met een Westmalle in afwachting van een ruime mixgrill met veel groenten. Na ons dessert doen we nog een babbel op het nu leeggelopen terras. Na ons traditioneel slaapmutsje, is het bedtijd. Vannacht slapen we in echte bedjes….tussen de lakens…… heerlijk!

  

 

Start :                      Overijse    9h30

Aankomst:               Tongeren 18h30

Afstand:                   113km

Totale km:               309km

Weer:                       grijs met af en toe zon 12°C    geen wind



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!